Dodaj do ulubionych

Przemko co sądzicie

04.12.20, 11:12
Tym razem czytałam wiadomości na Interii i natrafiłam na lekarza o imieniu Przemko. Nie powiem troszkę mnie to imię zaskoczyło (myślałam że to Przemysław, ale nie). Z drugiej strony jest Mieszko to dlaczego nie Przemko. Przemysław raczej nie w moim guście ale zdrobnienie Przemek lubie, za to Przemko jakoś mi nie pasuje.
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Przemko co sądzicie 04.12.20, 15:11
      No tak, jest trochę słowiańskich zdrobnień zakończonych na -o - Mieszko, Gniewko, Zbyszko ... O Przemku w wersji oficjalnej nie słyszałam. Mnie też imiona nie przekonują. Może poza Mieszkiem. Myślę, że on jako imię pierwszego władcy to jednak co innego (choć tak, wiem, że być może to wcale nie było jego imię - ale historycznie jednak się przyjęło). Pozostałe pomysły dla mnie nie bardzo. Jako zdrobnienia super, ale nie jako pełna wersja.
    • gaudencja Re: Przemko co sądzicie 05.12.20, 16:23
      Przemko jest bardzo fajnym zdrobnieniem od imion na "Prze-", jak Przemysł.
      • sulimira Re: Przemko co sądzicie 06.12.20, 06:28
        Tak samo mysle. Fajne zdrobnienie jak zreszta wszystkie konczace sie na -ko jak dla mnie.
    • chayah Re: Przemko co sądzicie 13.12.20, 22:02
      Jako zdrobnienie od Przemysława bardzo mi się podoba, jako pełna forma nie przekonuje mnie.
    • annthonka Re: Przemko co sądzicie 14.12.20, 08:47
      Żadne imię ani zdrobnienie zakończone na -ko do mnie nie przemawia. W moim odbiorze jest bardzo niemęskie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.