muffi88677444 25.01.21, 19:40 Proszę o opinie, Anastazja czy Eliza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
allegra1989 Re: Eliza czy Anastazja 25.01.21, 20:10 Hmm, ciężki wybór zarówno w Anastazji i Elizie coś mi uwiera. Ale doceniam ich piękne dla mnie znaczenie. W Anastazji przeszkadzają mi zdrobnienia Nastka, Nastusia (mam kiepskie skojarzenia z pewnym, angielskim czasownikiem), za to Eliza wydaje mi się ładnym imieniem, ale nie mogę znaleźć zdrobnień tego imienia, które by mi pasowały. Ostatecznie wybrałabym Elizę, a na drugie Anastazję. Jednak ja bym szukała dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
eleanor_tilney Re: Eliza czy Anastazja 25.01.21, 21:22 Oba całkiem mi się podobają, choć sama bym się nie zdecydowała. Przeszkadzałoby mi, ze w Amerykańskich produkcjach Rosjanka to albo Natasza albo Anastazja. Mieszkam za granica i nie chciałabym żeby imię szufladkowało moje dziecko. W Elizie przeszkadza mi skojarzenie z lizaniem. Ale mam do niej sentyment, i z tych dwóch bardziej mi się podoba. Brzmi dla mnie jednocześnie dziewczęco, dystyngowanie i elegancko. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Eliza czy Anastazja 25.01.21, 21:33 Bardziej podoba mi się Eliza, choć w tej kwestii nie jestem obiektywna, bo tak ma na imię moja mama i tak mi się to imię kojarzy Anastazję też lubię Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Eliza czy Anastazja 25.01.21, 21:37 Oj, sama miałabym problem. Oba piękne .. Anastazja 😍 Odpowiedz Link Zgłoś
laurelka Re: Eliza czy Anastazja 25.01.21, 21:39 Zdecydowanie Eliza. Dla mnie to imię brzmi bardzo romantycznie Anastazja przez większość czasu i tak będzie Nastką... Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Eliza czy Anastazja 25.01.21, 21:45 Hm. Obydwa mi się dość podobają, choć zadnego bym nie nadala. Moj glos chyba na Anastazję. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Eliza czy Anastazja 25.01.21, 22:23 Anastazja . Elizę u małej dziewczynki odbieram ciotkowato, bo kojarzy mi się wyłacznie z pokoleniem 30 - 45 lat Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Eliza czy Anastazja 25.01.21, 23:49 Wolę Elizę. Anastazja jest śliczna, ale nie przekonują mnie jej zdrobnienia. Nastka jest dla mnie zbyt podobna do Natki od Natalii. Poza tym, jak ktoś już przede mną wspomniał, Nastka niektórym może kojarzyć się z angielskim słowem "nasty". Eliza jest przynajmniej poręczna i nie ma przy niej aż takiego parcia na zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Eliza czy Anastazja 26.01.21, 09:38 Wolę Anastazję. Od zawsze ją lubiłam, ale mój mąż nigdy nie był przekonany. Dziś dla mnie jej największą wadą jest rosnącą pretensjonalność. Jeszcze kilka lat temu była niszowa i przez to miała dla mnie taki retro-księżniczkowy urok. A dziś, mam wrażenie, podzieliła losy Wiktorii czy Kornelii choćby... Nie jestem fanką Elizy. Podobnie jak w przypadku Luizy zupełnie nie pasuje mi dźwięk tego imienia. Jeszcze parę lat wstecz pewnie bym zdecydowanie ją odradzała, z powodu etymologii. Dziś już mi to tak nie przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: Eliza czy Anastazja 26.01.21, 11:17 Wybrałabym Anastazję, Elizy nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Eliza czy Anastazja 26.01.21, 12:09 Szukałabym dalej... Jeśli jednak koniecznie wybór spośród tych 2, to Anastazja. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Eliza czy Anastazja 26.01.21, 17:35 Dla mnie też, tylko i wyłącznie Anastazja Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_86 Re: Eliza czy Anastazja 26.01.21, 21:54 Zdecydowanie Eliza- piękne, dystyngowane imię. Anastazja kojarzy się z narodowością rosyjską i zdrobnienia niezbyt ładne Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: Eliza czy Anastazja 27.01.21, 09:51 Kiedyś wybrałabym Anastazję, ale dziś chyba z tych dwóch wybrałabym Elizę. Nastkę kiedys uwielbiałam, jednak do pełnej formy nigdy nie byłam przekonana. Natomiast Eliza jest dość uniwersalna, dziecko będzie Elizką, Elisią... dorosła kobieta Panią Elizą. W przypadku Anastazji mam z tym problem. Do dziecka jakoś nie pasuje mi zwracanie się pełną formą, natomiast do dorosłej kobiety Pani Nastko już kompletnie nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
muffi88677444 Re: Eliza czy Anastazja 28.01.21, 00:44 Dziękuję za opinie widzę, że zdania są podzielone, może jednak coś innego..ciężko się zdecydować, mam jeszcze kilka innych typów Aurelia, Gaja, Malwina, Matylda, Noemi, co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Eliza czy Anastazja 28.01.21, 09:15 Z tych Aurelia lub Matylda! Ew. Noemi, tu jednak mam mieszane uczucia 😉. Gaja/Kaja/Maja- dla mbie zdecydowanie nie. Za Malwiną nie przepadam, z różnych względów. Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: Eliza czy Anastazja 28.01.21, 10:04 Gaja Aurelia - dla mnie bomba!! Odpowiedz Link Zgłoś
allegra1989 Re: Eliza czy Anastazja 28.01.21, 11:52 Ciężki wybór, wszystkie mi się podobają. Wybrałabym w takiej kolejności: 1. Matylda 2. Noemi 3. Aurelia 4. Gaja 5. Malwina. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Eliza czy Anastazja 28.01.21, 16:03 Wszystkie ładne Najbardziej podobają mi się Aurelia i Matylda, ale Noemi też jest niezła. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_86 Re: Eliza czy Anastazja 28.01.21, 20:02 Aurelia to moj nr 1 z wymienionych bardzo ciekawa jest też Matylda i Noemi. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Eliza czy Anastazja 28.01.21, 20:35 Wybrałabym Matyldę, Aurelię lub Noemi Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Eliza czy Anastazja 29.01.21, 00:24 Wszyatkie ładne, dla swojej córczki wybrałabym Noemi, później Matyldę, Gaję, jeszcze później Aurelkę i Malwinę. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Eliza czy Anastazja 29.01.21, 10:31 O, te typy podobają mi się bardziej niż dwa pierwsze Dla swojej córki wybrałabym Aurelię, może Matyldę. Podoba mi się też Gaja i Malwina. Noemi jakoś najmniej. Czyli wszystkie imiona uporządkowałabym tak: 1. Aurelia 2. Matylda 3. Gaja lub Malwina 4. Anastazja 5. Eliza lub Noemi Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama