gaudencja 29.10.04, 22:20 Była już mowa o tym imieniu kiedyś w tym watku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=13009496&v=2&s=0 ...ale postanowiłam założyć oddzielny wątek o tym imieniu, bo chodzi za mną (w pozytywnym sensie) od kilku dni bez ustanku. Jak Wam się ono podoba? Jest też męskie imię Tacjan. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikaj1 Re: Tacjana 29.10.04, 22:28 Tacjan nie bardzo - to trochę jak Gracjan, o którym przed chwilą pisałam w innym wątku. A poza tym chyba za bardzo podobny do Tycjana (nie, żebym miała coś przeciwko) Za to Tacjana brzmi bardzo intrygująco, choć obawiam się, że mniej obeznani w imiennictwie i ortografii mogliby ją mylić z Tatianą Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Tacjusz 29.10.04, 23:12 monikaj1 napisała: > Tacjan nie bardzo - to trochę jak Gracjan, o którym przed chwilą pisałam w > innym wątku. No własnie sie zastanawiałam, jak to jest, ze Gracjana nie lubię, a Tacjan mi sie podoba. Jest też jeszcze Tacjusz, też podobny, ale już nie do pary z Tacjaną. Też bardzo ładny Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: Tacjusz 30.10.04, 00:59 Tacjana, niepodoba mi sie. Wole podobnie brzmiace imie Tatjana. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tacjusz 30.10.04, 11:11 ... własnie o tyle bardziej wolę Tacjanę od Tatiany, że Tacjana nie zawiera niepolskiego zestawienia "ti". O ile dobrze pamiętam z jakiejś kisązki, kiedys w Polsce w ogóle nie umiano wymówić "ti" "ri" itp. zestawień dźwięków. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Tacjusz 30.10.04, 10:35 Tacjusz - owszem, bardzo ładnie. Podobny do Liwiusza, który bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: podciągam - może ktoś jeszcze się wypowie? 29.03.05, 14:16 No to sie wypowiem: mnie jakos niespecjalnie sie podoba. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Tacjana 29.03.05, 15:46 W przeciwienstwie do mdlej moim zdaniem Tatiany podoba mi sie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: Tacjana 29.03.05, 19:19 A mnie sie nie podoba. Moze to kwestia osoby z która mi sie kojarzy - znam jedną Tacjanę i nie jest to pozytywnie zakręcona osoba. Poza tym słyszałam jak sie ktos do niej zwrócił zdrobnieniem : Tacka. Koszmarrrrrrr ))) pozdrawiam, V. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tacjana 30.09.05, 20:07 vivyan napisała: Poza tym słyszałam jak > sie ktos do niej zwrócił zdrobnieniem : Tacka. Koszmarrrrrrr ))) Fakt, nie za fajne zdrobnienie. Ale przyjętym zdrobnieniem od Tacjany jest Tajka, Taja. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: odświeżanie dla kocio-kocio 03.05.05, 19:47 Aha, jeszcze post o pochodzeniu imienia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=17211505&a=17211585 Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tacjana 26.03.06, 21:06 Wyglada na to, ze dawniej przynajmniej loklanie było to imię zdecydowanie bardziej znane, niż obecnie - własnie w formie Tacjana, a nie Tatiana. Odpowiedz Link Zgłoś