31.10.04, 09:30
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Urban 31.10.04, 09:49
      A wiesz, niedawno myślałam o tym imieniu i chciałam dopisać je do tego postu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=17157466&a=17160361
      ...a nie nadałabym go ze względu na osobę byłego rzecznika prasowego za czasów
      stanu wojennego. Może i to imię ma szansę wrócić, ale musi IMO jeszcze trochę
      odczekać...
    • qlerka Re: Urban 31.10.04, 10:13
      Mam kolegę o tym imieniu, teraz chłopak skończył 27 lat i powiem Wam, że wiele się w życiu nacierpiał z powodu tego imienia, zwłaszcza w czasach szkolnych. Dzieci na prawdę potrafią być okrutne...
      • tatjana Re: Urban 31.10.04, 12:18
        Ja się zastanawiałam nad tym, co by było gdyby rodzice Jerzego U. nadali mu
        imię Urban smile))Ale mi to poprzednio nie weszło, nie wiem, dlaczego sad
        • tatjana Re: Urban 31.10.04, 12:20
          No i myślę, że to imię na tyle jednoznacznie się kojarzy, że nie wróżę mu
          kariery w najbliższych latachsmile
    • minerwamcg Re: Urban 04.11.04, 15:43
      No niestety. Spalone niczym Adolf. Na szczęście nikt nie rezygnuje z imienia
      Józef tylko dlatego, że tak nazywał się Stalin.
      Ale fakt, że nawet jeszcze dzisiaj nadanie dziecku imienia Urban może być
      okrutnym żartem.
      • gaudencja Re: Urban 04.11.04, 18:27
        minerwamcg napisała:

> No niestety. Spalone niczym Adolf. Na szczęście nikt nie rezygnuje z imienia
        > Józef tylko dlatego, że tak nazywał się Stalin.

Kto wie, może taki spadek nadawalnosci tego imienia po II wojnie św. miał
        związek ze Stalinem... Z tym że imię to było popularniejsze w PL, niż Adolf, i
        dlatego kojarzyło się ze Stalinem mniej silnie, niż Adolf z Hitlerem. Zauważ,
        że przestano też dosyc zdecydowanie nadawać imię Włodzimierz (poza wyjątkami,
        które właśnie chciały w ten sposób zademonstrowac swoje przywiązanie do
        komunizmu).
        • minerwamcg Re: Urban 21.11.04, 00:43
          No popatrz, a ja ze swego pokolenia (czyli urodzonych za głębokiej komuny)
          kilku Włodków znam. I żaden nie miał jakichś ciężko partyjnych rodziców,
          przeciwnie. Józia ze swojego pokolenia znam tylko jednego.
          • gaudencja Re: Urban 21.11.04, 09:27
            minerwamcg napisała:

> No popatrz, a ja ze swego pokolenia (czyli urodzonych za głębokiej komuny)
            > kilku Włodków znam. I żaden nie miał jakichś ciężko partyjnych rodziców,
            > przeciwnie.

Ciekawe. Ja za to spotykam sie z tym imieniem wśród tego pokolenia bardzo
            rzadko. Może to przypadek.
    • gaudencja Re: Urban 20.11.04, 15:54
      Właśnie dziś dowiedziałam się, że chłopak koleżanki ma na imię Urban. I wiecie?
      W odniesieniu do osoby dorosłej to imię nawet nie aż tak bardzo dziwi. Jestem
      za to pewna, że po jednorazowym usłyszeniu będę je już pamietac. Hmmm...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.