gaudencja Re: Urban 31.10.04, 09:49 A wiesz, niedawno myślałam o tym imieniu i chciałam dopisać je do tego postu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=17157466&a=17160361 ...a nie nadałabym go ze względu na osobę byłego rzecznika prasowego za czasów stanu wojennego. Może i to imię ma szansę wrócić, ale musi IMO jeszcze trochę odczekać... Odpowiedz Link Zgłoś
qlerka Re: Urban 31.10.04, 10:13 Mam kolegę o tym imieniu, teraz chłopak skończył 27 lat i powiem Wam, że wiele się w życiu nacierpiał z powodu tego imienia, zwłaszcza w czasach szkolnych. Dzieci na prawdę potrafią być okrutne... Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: Urban 31.10.04, 12:18 Ja się zastanawiałam nad tym, co by było gdyby rodzice Jerzego U. nadali mu imię Urban ))Ale mi to poprzednio nie weszło, nie wiem, dlaczego Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: Urban 31.10.04, 12:20 No i myślę, że to imię na tyle jednoznacznie się kojarzy, że nie wróżę mu kariery w najbliższych latach Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Urban 04.11.04, 15:43 No niestety. Spalone niczym Adolf. Na szczęście nikt nie rezygnuje z imienia Józef tylko dlatego, że tak nazywał się Stalin. Ale fakt, że nawet jeszcze dzisiaj nadanie dziecku imienia Urban może być okrutnym żartem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Urban 04.11.04, 18:27 minerwamcg napisała: > No niestety. Spalone niczym Adolf. Na szczęście nikt nie rezygnuje z imienia > Józef tylko dlatego, że tak nazywał się Stalin. Kto wie, może taki spadek nadawalnosci tego imienia po II wojnie św. miał związek ze Stalinem... Z tym że imię to było popularniejsze w PL, niż Adolf, i dlatego kojarzyło się ze Stalinem mniej silnie, niż Adolf z Hitlerem. Zauważ, że przestano też dosyc zdecydowanie nadawać imię Włodzimierz (poza wyjątkami, które właśnie chciały w ten sposób zademonstrowac swoje przywiązanie do komunizmu). Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Urban 21.11.04, 00:43 No popatrz, a ja ze swego pokolenia (czyli urodzonych za głębokiej komuny) kilku Włodków znam. I żaden nie miał jakichś ciężko partyjnych rodziców, przeciwnie. Józia ze swojego pokolenia znam tylko jednego. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Urban 21.11.04, 09:27 minerwamcg napisała: > No popatrz, a ja ze swego pokolenia (czyli urodzonych za głębokiej komuny) > kilku Włodków znam. I żaden nie miał jakichś ciężko partyjnych rodziców, > przeciwnie. Ciekawe. Ja za to spotykam sie z tym imieniem wśród tego pokolenia bardzo rzadko. Może to przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Urban 20.11.04, 15:54 Właśnie dziś dowiedziałam się, że chłopak koleżanki ma na imię Urban. I wiecie? W odniesieniu do osoby dorosłej to imię nawet nie aż tak bardzo dziwi. Jestem za to pewna, że po jednorazowym usłyszeniu będę je już pamietac. Hmmm... Odpowiedz Link Zgłoś