Dodaj do ulubionych

Zabawa kalendarzowa - 1 sierpnia

01.08.21, 09:12
Dawniej częste było nadawanie imion z kalendarza. W myśl tej zasady robimy sobie taki właśnie kalendarz, w którym codziennie odnotowujemy DWA imiona – męskie i żeńskie, które nadalibyśmy, gdyby był przymus nadawania właśnie imion z kalendarza. Nawet jeśli nie będzie danego dnia imienia, które by nas zachwycało, to z konieczności wybieramy jedno pasujące najbardziej, zamiast szukać fajnych w okolicy.

UWAGA: głosy nieregulaminowe (bez wskazania na jedno imię męskie i jedno żeńskie (albo ze wskazaniami spoza listy) są kasowane.

pl.wikipedia.org/wiki/1_sierpnia
Akcjusz, Aleksander, Alfons, Antonin, Brodzisław, Eleazar, Etelwold, Justyna, Konrad, Konrada, Leoncjusz, Marceli, Nadzieja, Nemezjusz, Nemezy, Piotr, Rudolf, Rudolfa, Rudolfina, Salomea, Wiara i Wiercisław.
Obserwuj wątek
    • decadent46 Re: Zabawa kalendarzowa - 1 sierpnia 01.08.21, 09:15
      Nadzieja Salomea i Aleksander.

Wszystkie trzy lubię, choć w rzeczywistości bym nie rozważała. Miałam dziś bardzo ograniczony wybór, z męskich "akceptowalne" są dla mnie tylko trzy imiona, ale dwa są zajęte w rodzinie. Ech, trudno.
    • emnilda.wolna Re: Zabawa kalendarzowa - 1 sierpnia 01.08.21, 09:59
      A gdzie Miłość czy Lubow? big_grin

Aleksander i Nadzieja (w zabawie bym zaryzykowała, realnie bałabym się zdrabniania do Nadki, Nadii, Nadzi, Nadźki - czyli właściwie każdego)
    • paula.anna Re: Zabawa kalendarzowa - 1 sierpnia 01.08.21, 10:10
      Trudny (żaden 😉) wybór.
      Rudolfina Salomea i ... Rudolf.
    • katarzynkaa Re: Zabawa kalendarzowa - 1 sierpnia 01.08.21, 10:28
      Salomea ♥️ i Konrad
    • sulika Re: Zabawa kalendarzowa - 1 sierpnia 01.08.21, 11:03
      Nadzieja Salomea i Nemezy
    • dierde Re: Zabawa kalendarzowa - 1 sierpnia 01.08.21, 11:23
      Konrad i Salomea smile
    • nadeeka Re: Zabawa kalendarzowa - 1 sierpnia 01.08.21, 11:55
      Salomea Nadzieja i Nemezy Aleksander

Dziś z wielką przyjemnością smile
    • inga.a.m.r Re: Zabawa kalendarzowa - 1 sierpnia 01.08.21, 13:40
      Nadzieja i Aleksander
    • 1.wetta.1 Re: Zabawa kalendarzowa - 1 sierpnia 01.08.21, 15:01
      Rudolfina i Antonin.
    • dalenia Re: Zabawa kalendarzowa - 1 sierpnia 01.08.21, 16:18
      Nadzieja i Marceli

Dziś wybór przy którym nie skakałabym z radości, ale i nie płakałabym w poduszkę wink Nadzieja okej, nie rozważam jej dla dziecka, ale lubię i doceniam. Marceli bez szału, jakoś skojarzenia Marcelowe psują mi i tę wersję. Ale od biedy ujdzie. Podkreślałabym jednak to "i" Bardzo dobitnie wink
    • sulimira Re: Zabawa kalendarzowa - 1 sierpnia 01.08.21, 18:46
      Nadzieja i Nemezy
    • kocynder Re: Zabawa kalendarzowa - 1 sierpnia 01.08.21, 19:32
      Dla córki niech będzie Nadzieja. Podoba mi się nawet, choć troszkę za blisko rosyjskiej Nadieżdy. U nas mało spotykane, a rosyjska wersja dość, popularna... No, ale nuech tam.
      Dla syna niech będzie Konrad. Mógłby być Aleksander, ale z przyczyn osobistych w grę nie wchodzi.
      • decadent46 OT 01.08.21, 20:05
        Kocynderku, nie uwierzysz! Byłam dziś na rozmowie online z Andrzejem Sewerynem. Żałuj, że Cię tam nie było, w końcu nasze "wspólne uwielbienie dla jego geniuszu" zasługuje na to 😁 Normalnie mega!... Drugie najbardziej niezapomniane przeżycie mojego życia 😁😁😁
        • kocynder Re: OT 01.08.21, 21:30
          Skręca mnie! Z zazdrości! Gratuluję, Dekadencie! smile
          • decadent46 OT: Dekadent i Mistrz 01.08.21, 21:54
            Dziękuję! wink To było w ramach takiego festiwalu, który się odbywa w Tykocinie (takiej miejscowości na Podlasiu) i kończy się w czwartek. Ja akurat jestem z Białegostoku, więc do Tykocina mam praktycznie rzut beretem, ale myślę, że warto by było się pofatygować i tłuc się pół Polski big_grin A jeszcze przed połączeniem się z Mistrzem puścili "Ziemię obiecaną". To mój ulubiony film, więc jak mogłam nie pójść? tongue_out I to była ta pełna wersja, a nie ta skrócona, co ją tuż po śmierci Pszoniaka puszczali w telewizji na jakimś kanale. Szkoda tylko, że w mojej najulubieńszej scenie zadzwonił mi telefon, no żesz, kurczę blade, jak tak można. A wracając do samego Seweryna... Genialne!... Słuchaliśmy Mistrza prawie godzinę!... Ach, co to było!... Ja Ci mówię: warto było!... Szkoda tylko, że nie udało mi się zadać ani jednego pytania, bo prowadzący (było ich trzech) cały czas sami wyskakiwali z biliardem pytań. A tak chciałam zapytać go o moją najulubieńszą rolę Mistrza. Ale jednak trochę zabrakło mi odwagi. Poza tym... gdyby Seweryn tak zaczął odpowiadać na wszystkie pytania, które miałam zamiar mu zadać, to po dwóch minutach odpadłby mu język tongue_out Ale warto było. Mówił trochę o "Ziemi obiecanej", o filmach Wajdy, o jakiejś sztuce (której tytułu zapomniałam), o Francji, o pracy dyrektora teatru, o początkach swojej kariery, o Teatrze Telewizji, i o czymś jeszcze, ale już nie pamiętam o czym, bo byłam tak zachwycona, że się pogubiłam. Było warto, naprawdę, było warto! big_grin

I byłam najmłodszą osobą na sali big_grin
    • mrawka Re: Zabawa kalendarzowa - 1 sierpnia 01.08.21, 20:55
      Nadzieja i Rudolf
    • losninos Re: Zabawa kalendarzowa - 1 sierpnia 02.08.21, 22:46
      Aleksander i Wiara
    • gaudencja Re: Zabawa kalendarzowa - 1 sierpnia 08.08.21, 16:25
      Salomea i Nemezy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.