Dodaj do ulubionych

Enfleda i Elfleda

20.08.21, 23:26
Były takie święte, matka i córka. Elf- jak w Elfrydzie. Krewne św. Oswina, i czuję, że to nie jest ostatnie słowo Deiry. wink W Polsce nienoszone. Co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • decadent46 Re: Enfleda i Elfleda 21.08.21, 11:17
      E... Powiem jedno. Ten rodzaj ukrytego piękna, który w moich oczach wcale nie jest pięknym, ale innego może zachwycić tongue_out Enfleda z czymś mi się kojarzy, sama nie wiem z czym. Elfleda... Prawie jak Elfryda wypowiedziana przez osobę, która nie wymawia "r". Not my style tongue_out

PS: Jakim cudem tatuś nie mylił żoneczki z córeczką? tongue_out
      • emnilda.wolna Re: Enfleda i Elfleda 21.08.21, 11:29
        > PS: Jakim cudem tatuś nie mylił żoneczki z córeczką? tongue_out

Tatuś miał rodzeństwo o imionach m.in. Oswald, Oslac, Oslaf i Oswudu - a sam miał na imię Oswiu, Oswy, Osuio, Osui, Oswius lub Oswie. Musiał być wprawiony. big_grin

Wspaniała rodzina o elfickich imionach, a połowa to święci. Odkryłam ich wczoraj dzięki Oswinowi. smile
        • decadent46 Re: Enfleda i Elfleda 21.08.21, 11:33

>
          > Tatuś miał rodzeństwo o imionach m.in. Oswald, Oslac, Oslaf i Oswudu - a sam mi
          > ał na imię Oswiu, Oswy, Osuio, Osui, Oswius lub Oswie. Musiał być wprawiony. big_grin

Ja to bym już oszalała! Wystarczy, że kiedyś na zajęciach z angielskiego miałam w grupie bliźniaków Marka i Mariusza, do tego był jeszcze o rok młodszy brat Marcin - jak nie urok, to sroka big_grin
          • emnilda.wolna Re: Enfleda i Elfleda 21.08.21, 11:42
            Podejrzewam (może ktoś obeznany skoryguje), że te imiona funkcjonowały tylko oficjalnie, na użytek ludu. Wtedy ich znaczenia były pewnie czytelne, a wszystkie są w stylu: wybraniec bogów, przyjaciel bogów, chroniony przez bogów itd. W rodzinie pewnie mówili do siebie: młody, gruby, zezol itp. wink
    • sulika Re: Enfleda i Elfleda 21.08.21, 15:58
      Jak widać tradycja nadawania dzieciom bardzo podobnych imion sięga wieków🤭.
      Kiedyś Oswin, Oswiu, Oslac itd. lub Elfleda i Enfleda (tak wiem, że to matka i córka) , a dziś Maja, Kaja i Gaja, Amelka i Emilka, Szymon i Tymon, Zosia i Tosia, Mia i Maja...
      • emnilda.wolna Re: Enfleda i Elfleda 21.08.21, 16:44
        Zwłaszcza bracia Oslac i Oslaf mnie zagięli. Może kiedyś tego typu podobieństwo imion traktowano jak element identyfikacji klanowej, tak jak teraz nazwisko? A może przy dużej liczbie dzieci, z których większość nie dożywają dorosłości, rodzice nie mieli głowy do wybierania oryginalnych imion i nazywali dzieci "seryjnie", z zamiarem zindywidualizowania przydomkiem, jeśli któreś dorośnie? Nie wiem.
    • emnilda.wolna Re: Enfleda i Elfleda 21.08.21, 16:47
      Nie nazwałbym córki żadnym z tych imion, ale chyba jestem pozytywniej usposobiona. wink No owszem, trochę kojarzy się flegma, trochę flądra, ale mimo to brzmią ciekawie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.