Dodaj do ulubionych

Co sądzicie

29.04.22, 00:13
Co sądzicie o imieniu Lea?
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Co sądzicie 29.04.22, 00:44
      Bardzo lubię to imię. Od wielu lat jest w czołówce moich ulubionych.
    • sulimira Re: Co sądzicie 29.04.22, 01:15
      Dla mnie jest troszeczke mdla. Wole juz pelne imie Leandra zdrabnianie do Lei.
    • emnilda.wolna Re: Co sądzicie 29.04.22, 08:48
      Biblijne, ale nie tradycyjne, może się okazać sezonówką. Nieporęczne do zdrabniania. Odbieram neutralnie.
      • dalenia Re: Co sądzicie 29.04.22, 12:29
        Mam podobne odczucia. Niby biblijne, ale jednak z lekka pretensjonalne. Ogólnie powiedziałabym, że w polskich warunkach nieporęczne - i do zdrabniania, i do odmiany.

Natomiast jako zdrobnienie dla nastolatki, choćby od Leokadii, jak najbardziej.
    • katarzynkaa Re: Co sądzicie 29.04.22, 10:24
      Trochę w stylu imienia Mia. Może być problem z odmianą. Nie jestem fanką tego imienia, już chyba wolę imię Lia (znałam jedną Lię i może dlatego wydaje mi się ładniejsze).
    • polik17 Re: Co sądzicie 29.04.22, 16:00
      Lea całkiem mi się podoba smile Absolutnie nie kojarzy mi się pretensjonalnie w porównaniu do np. Mii. Na minus oprócz odmiany i małej ilości zdrobnień (do głowy przychodzi mi tylko Leosia) niestety możliwe też mylenie z mega popularną Leną. W końcu to tylko literka różnicy. U kogoś na pewno doceniłabym to imię smile Dla mnie jest bardzo w porządku - krótkie, oryginalne, miłe dla ucha, pasuje mi zarówno do dziewczynki, nastolatki jak i dorosłej kobiety. Także jeśli ci się podoba to śmiało nadawaj! big_grin
    • gaudencja Re: Co sądzicie 01.05.22, 01:22
      Myślę, że to dobry wybór dla fanów krótkich, biblijnych imion.
    • sulika Re: Co sądzicie 02.05.22, 00:42
      Bardzo lubię. Biblijne, mnie nie kojarzy się pretensjonalnie. Zdrobnienia się zawsze znajdą jak ktoś chcewink.
    • paula.anna Re: Co sądzicie 05.08.22, 12:04
      Na plus- można używać pełnej formy, brak oczywistych zdrobnień.
      Na minus- biblijność, brzmienie, potencjalne trudności z odmianą...
    • allegra1989 Re: Co sądzicie 05.08.22, 12:44
      Bardzo mi się podoba, gdybym mieszkała za granicą, to byłoby wysoko na mojej liście.
    • n.ataleczk.aa Re: Co sądzicie 05.08.22, 12:50
      Moje ulubione trzyliterowe imię. Jest bardzo delikatne i naprawdę je uwielbiam.
    • aledziwok Re: Co sądzicie 08.08.22, 23:17
      Dla mnie na nie. Generalnie lubię dłuższe imiona, ale Lea zupełnie nie podoba mi się brzmieniowo.
    • zamarzenia90 Re: Co sądzicie 10.08.22, 00:15
      Lubię to imię, ale bałabym się złej odmiany.
      U kogoś bym doceniła smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.