lukrecja_86 27.08.22, 20:57 Co sądzicie o imieniu Artem? Mi się osobiście bardzo podoba jego brzmienie . Dotąd w Polsce prawie nieznane, obecnie na 77 miejscu w rankingu imion nadawanych chłopcom w I połowie 2022. Imię ukraińskie, ale chyba bez polskiego odpowiednika. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remigia1 Re: Artem 27.08.22, 21:03 Ma polski odpowiednik - Artemiusza (pl.wikipedia.org/wiki/Artemiusz). Artemiusz bardzo mi się podoba, mam go na swojej liście Wolę go od Artema. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Artem 27.08.22, 22:03 Ja wolę Artemona😃 Artem brzmi jakby był niedokończony i jakoś tak twardo. Gdyby był Artemim czyli z końcówką "i" to dla mnie brzmi o wiele lepiej. Znałam Artura na którego mówiono Artek i ta forma też mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Artem 27.08.22, 22:47 Artem dla ukraińskiego dziecka podoba mi się bardzo, ale dla polskiego lepszy byłby jednak Artemiusz. Artemiuszów jest w Polsce 61. Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: Artem 28.08.22, 01:38 Nie lubię mody na wschodnie imiona u polskich dzieci. U Ukraińca ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Artem 28.08.22, 02:08 Podoba mi sie Artem. Jest fajna opcja dla tych, ktorym podobaja sie bardziej "nowoczesne" imiona. Dla wielbicieli "klasykow", Artemiusz brzmi swietnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Artem 28.08.22, 21:18 W imiennictwie to przede wszystkim to co krotkie/skrotowe plus najnowsze importy. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Artem 28.08.22, 21:19 Tak przynajmniej odbieram jak to jest widziane w spoleczenstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Artem 28.08.22, 21:41 Tylko że to może być złudne i stanowić ślepą uliczkę nowoczesości, podobnie jak stanowiły ją Ilonki, Żanetki czy Wioletty. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Artem 28.08.22, 21:51 Oczywiscie, niemniej jednak sa tak postrzegane nawet jezeli nie ma to podstaw w faktach. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Artem 28.08.22, 22:01 Tak, tylko czy przez tych ludzi, do których warto równać? A co, jeśli się ochoczo w pogoni za nowoczesnością zacznie nadawać imię, które wkrótce zostanie sezonówką i nie będzie zbyt szałowo odbierane przez otoczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Artem 28.08.22, 22:22 Nikogo na sile nie uszczesliwimy. Malo osob akceptuje logiczne argumenty gdy w gre wchodza odczucia estetyczne. Imiona postrzegane jako nowoczesne wcale przeciez nimi nie sa np. Maja czy Melisa. Czy jest sens konfrontowac osoby, ktore uwazaja, ze Franciszek jest pieknym imieniem, a Wladyslaw starym i obciachowym- dla mnie nie, ale jest to osobista preferencja. Akceptuje, ze srednia IQ jest 100 i polowa ludzi ma nizsza inteligencje od sredniej oraz fakt, ze kazdy moze miec jakies estetyczne odskoki. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Artem 02.10.22, 18:53 Otóż zmierzałam do tego, że nowoczesne jest nie to, co jest nazywane przez swoich zwolenników nowoczesnym, tylko to, co zyskuje w danym czasie przewagę. Imiona niedawno staroświeckie później zostają imionami nowoczesnymi (jak np. Maria czy Jan, które wśród moich rówieśników były uznawane za przestarzałe). Dlatego nie szermowałabym nadmiernie pojęciem "nowoczesne", bo to, co dla jednych jest nowoczesne, dla innych jest obciachem (czy krindżem, jak kto woli ), a w końcu i tak okaże się, który trend się przyjmie - i można być pewną, że po odczekaniu jeszcze nastu lub -dziesięciu lay i on przeminie. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Artem 02.10.22, 18:59 Wlasnie dlatego "nowoczesne" umiescilam w cudzyslowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_86 Re: Artem 28.08.22, 20:06 Artemiusz brzmi bardzo dostojnie, podoba mi się jego brzmienie, ale imię mogłoby wywołać kpiny rówieśników i znaczące spojrzenia ich rodziców. A imię Artem ładnie wpisuje się w trend krótkich imion i myśle, ze nie wywołałoby dużej sensacji w przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Artem 28.08.22, 21:41 lukrecja_86 napisał(a): > Artemiusz brzmi bardzo dostojnie, podoba mi się jego brzmienie, ale imię mogłob > y wywołać kpiny rówieśników i znaczące spojrzenia ich rodziców. Z jakiego właściwie powodu i jakie znaczenia miałyby nieść spojrzenia ich rodziców? Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_86 Re: Artem 28.08.22, 22:34 Bo jest mało znane, inne, zbyt pompatyczne. Myśle, ze Artem by się bardziej przyjął. Poza tym to imię greckiego pochodzenia, a nie „ rdzennie” polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Artem 28.08.22, 22:54 Arkadiusz brzmi podobnie, a nie wywołuje kpin. Jest to imię sezonowe, więc też było kiedyś "nowe", a mimo tego się przyjęło i osluchalo. Poza tym Artemiusza można zdrabniać do Artema. Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: Artem 03.10.22, 11:41 > Poza tym to imię greckiego pochodzenia, a nie „ rdzennie” polskie. Tak jak np. Mikołaj, Alicja i Dorota. Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: Artem 03.10.22, 11:39 W życiu nie widziałam, żeby ktokolwiek śmiał się z imienia jakiegokolwiek dziecka, a znałam w dzieciństwie np. Quynh, Ismenę i Ścibora. Mam wrażenie, że to rzekome wyśmiewanie nietypowych imion przez dzieci to są wymysły konformistycznych rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Artem 03.10.22, 14:16 Tak samo. Z imienia mojej corki nikt sie nie wysmiewal rowniez. Wierze, ze takie rzeczy sie zdarzaja poniewaz napewno gdzies, jakies dziecko z nietypowym imieniem jest nielubiane wiec do wysmiewania uzywane jest imie, ale nigdy sie z tym nie spotkalam. Moim zdaniem to jest usprawiedliwianie wlasnej ignoracji w temacie imion. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Artem 03.10.22, 16:28 Myślę, że bardzo często wyśmiewane są dzieci (osoby) bardzo wrażliwe, z dużym poziomem lęku, bo takie dzieci bardzo przejmują się byciem wyśmiewanymi, często płaczą, nie bronią się. A coś takiego daje satysfakcję osobom stosującym przemoc psychiczną i dlatego ich docinki powtarzają się. Wg mnie imię nie odgrywa tu roli. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Artem 28.08.22, 11:21 Artem mi się nie podoba, ale Artemiusz przepięknie. Odpowiedz Link Zgłoś