Dodaj do ulubionych

Toksoplazmoza

IP: *.ibngr.edu.pl 05.02.04, 12:31
Witam, mam 2 pytania zwiazane z toksoplazmoza:

1. Czy przenosza ja tez inne (oprocz kotow) zwierzeta - mam na mysli przede
wszystkim krolika

2. czy mozliwe jest zakazenie na drodze: kot-czlowiek nr 1 - czlowiek nr 2,
to znaczy, czy zarzaony czlowiek, moze zarazic drugiego czlowieka jesli ten
drugi nie ma stycznosci z kotem

Jesli ktos wie, to bede wdzieczny za odpowiedz

Pozdrawiam
a.
Obserwuj wątek
    • Gość: hania Re: Toksoplazmoza IP: *.arcor-ip.net 05.02.04, 13:54
      Robilam badania na toksoplazmoze kiedy bylam w ciazy z moim pierwszym
      dzieckiem i mialam przeciwciala tzn. ze bylam chora,ale kiedy i od kogo sie
      zarazilam tego niewiem.Zwierzeta przenoszace te chorobe to myszy
      prawdopodobnie.Krolik raczej nie.
    • Gość: Doki Re: Toksoplazmoza IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 05.02.04, 14:19
      > 1. Czy przenosza ja tez inne (oprocz kotow) zwierzeta - mam na mysli przede
      > wszystkim krolika

O ile wiem, Toxoplasma gondii moze namnazac sie i wytwarzac postaci zakazne
      tylko w organizmie kota. Krolik nie stanowi ryzyka.

> 2. czy mozliwe jest zakazenie na drodze: kot-czlowiek nr 1 - czlowiek nr 2

Nie. Zakazne sa te postaci T. gondii, ktore wydala kot. Chorobe u ludzi powoduja
      inne postaci pierwotniaka i te nie moga byc przeniesione z czlowieka na
      czlowieka. Kot musi wpierw zjesc zwierze chore lub padle na toksoplazmoze, zeby
      stac sie zakaznym.
      • Gość: a. Re: Toksoplazmoza IP: *.ibngr.edu.pl 05.02.04, 14:57
        Dzieki Doki,
        to znaczy, ze w czasie kiedy moja zona jest w ciazy ja moge spokojnie opiekowac
        sie kotem, ktory przebywa w innym mieszkaniu i po powrocie do swojego domu na
        pewno nie zaraze zony (nawet jak sam sie zaraze od tego kota)??

Pozdrawiam
        a.
        • Gość: Doki Re: Toksoplazmoza IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 05.02.04, 15:02
          A, w ten sposob. Teoretycznie mozesz przeniesc oocysty (zakazna dla czlowieka
          postac), jesli nie bedziesz przestrzegac higieny. Normalne, zwykle srodki
          ostroznosci (mycie rak) powinny wystarczyc, zeby nie bylo znaczacego ryzyka.
          • Gość: a. Re: Toksoplazmoza IP: *.ibngr.edu.pl 05.02.04, 15:13
            Serdeczne dzieki za odpowiedz, w takim razie nie podejmuje ryzyka i kotkiem sie
            zajmowal nie bede, tym bardziej ze to nie moj kotek :))

Pozdrawiam
            a.
            • Gość: Iwonka Re: Toksoplazmoza IP: 5.5D* / *.gv.shawcable.net 06.02.04, 08:35
              Czy moge sie zarazic toksoplazmoza idac na kawe do znajomych ktorzy maja dwa
              koty?

• Gość: sic Re: Toksoplazmoza IP: 62.148.94.* 06.02.04, 09:42
                oczywiscie ! i to bedzie chora w zdwojonej sile!
              • Gość: Doki Re: Toksoplazmoza IP: *.214-200-80.adsl.skynet.be 06.02.04, 11:30
                Gość portalu: Iwonka napisał(a):

> Czy moge sie zarazic toksoplazmoza idac na kawe do znajomych ktorzy maja dwa
                > koty?

Jesli znajomi to takie flejtuchy, ze mieszaja kocie kupki z cukrem albo mlekiem
                do kawy... to tak.
                A powaznie: nie demonizujmy toksoplazmozy. Mozna sie jej ustrzec, przestrzegajac
                podstawowej higieny. Poza tym kot jest zakazny tylko przez kilka tygodni od
                zjedzenia zarazonego zwierzecia. No, chyba ze systematycznie lapie chore myszy.
            • Gość: Maja Re: Toksoplazmoza IP: *.chello.pl 06.02.04, 20:46
              A jeśli się tak bardzo troszczysz o zdrowie swojej żony (pochwały godne), to
              zacznij też za nią kroić surowe mięso - więcej ludzi zaraża się tokso przez
              kontakt z surowym mięsem (np. w postaci tatara) niż od kotów.
              • Gość: Doki Re: Toksoplazmoza IP: *.214-200-80.adsl.skynet.be 06.02.04, 20:50
                No tak, ale nie przez krojenie sie zaraza, tylko przez uzywanie drewnianych
                desek do miesa i krojenie na tej samej desce miesa surowego i juz
                przygotowanego, albo warzyw.
        • Gość: JJ Re: Toksoplazmoza IP: 62.148.94.* 06.02.04, 09:41
          chyba, ze zjesz tego kota :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka