Dodaj do ulubionych

Problem z podjęciem decyzji

10.04.23, 02:45
Potrzebuje porady bo jestem totalnie załamana.
Pisze na tym forum, bo może ktoś z was mi doradzi. E październiku urodziłam śliczna dziewczynke. Przez całą ciążę nie mogliśmy się zdecydować na imię. Jak ktoś się pytał to było chyba Weronika.po porodzie byłam w okropnymi stanie psychicznym. Patrzyłam na to maleństwo i nie umiałam się zwracać do niej po imieniu a inne matki z dumą mówiły jak ich pociechy majat na imię. Pewnego dnia malutką wzięła pielęgniarka i powiedziała werka nie płacz. I wtedy jakbym zderzyła się że ściana.nie podobało mi się Werka, Wera i już. Chciałam dać jej na imię Pola ale mąż nie chciał. I została Weronika. Imię to bardzo mi się npodoba jednak zdrobnienia są dla mnie bardzo problematyczne. Werka, Wercia, Werusia wszytko brzmi dla mnie tak szorstko, dziwnie jak ksywa. Przez 4 miesiące ciężko mi było zwracać się do małej imieniem ale jakoś się przemogłam i mówię Weronisiu. Jednak ciągle mam w głowie że to imię nie do końca mi pasuje. Jak ktoś mówi do małej wercia, werka, Weroniu to aż mnie skręca. Ostatnio ciągle płacze z tego powodu, mam stany lękowe. Żałuję że nie nadałam corce innego imienia no Adrianna, adusia, adusia. Nie mogę znieść myśli że moje dziecko będzie dla znajomych Werą a potem Panią Werą. Myślałam że imię Weronika to po prostu weronika i już. Wpadłam na pomysł żeby dodać imię Adrianna i zobaczyć które bardziej nam podpasuje, czy w ogóle jestem w stanie się przestawić jednak przez 6 miesięcy miałam Weronikę.... Naprawdę nie wiem co mam robić. Ciągle biję się z myślami, nie śpię po nocach, ciągle płaczę.... Żałuję że nie zastanawiam się nad tym jak dzieciątko było mniejsze może by było łatwiej.... Rodzina i otoczenie mi mówi że piękne imie co jest prawda, ale w moim odczuciu zdrobnienia są okropne... nie wiem czy kiedykolwiek się do ich przekonam i całe życie będę się z tym męczyła. Może ktoś miał taki dylemat.?
Obserwuj wątek
    • emnilda.wolna Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 03:44
      Zamieniłabym. Pół roku to wystarczająco długo, żeby się upewnić, że Ci się nie podoba, a nie tak dużo, żeby miał to być problem dla dziecka czy nawet rodziny.
      • emnilda.wolna Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 03:45
        Samo imię Weronika bardzo mi się podoba, najbardziej z podanych trzech, ale to Twoje dziecko i to Ty się męczysz.
    • paula.anna Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 08:19
      A co mąż na Adriannę?
      Bo rozumiem, że na nią chcesz zmienić.

Wg mnie warto zmienić.
      Pytanie jednak co na to "rodzina i otoczenie" ? 🤔
      Czy są w stanie zrozumieć i uszanować Twoje uczucia i zdanie?
      A co najważniejsze- czy Ty jesteś w stanie zawalczyć?
      Nie przejmować się tym, że dla kogoś Weronika "to piękne imię", zignorować komentarze, przekonywania itp?
      Bardzo Ci tego życzę!
      To dziecko Twoje ( i męża oczywiście), nie "rodziny i otoczenia" !
      Decyzja o imieniu, jego ewentualnej zmianie itp też jest Wasza, nie ich.
      • miska12_78 Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 09:27
        Mąż nie może już patrzeć jak się męczę i płaczę po nocach. Mówi ze Adrianna też mu się podoba. Rodzina jest podzielona na pół część mówi żebym zostawila a druga część że nie ma problemu,żebyśmy robili jak chcemy. Tylko boję się trochę, że ciężko mi będzie się przestawić bo Weronikę w pełnej formie jako imię kocham (ale wera, wercia, mi się nie podoba, akceptuję Werke i ewentualnie weruś), i moje słoneczko jest z nami na świecie już dłuższy czas ale z drugiej strony chciałbym imię którego Kazda forma mi się podoba... Myślisz że nadanie drugiego imienia i zobaczenia co bardziej mi podejdzie to jest jakieś wyjście?
        • paula.anna Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 10:01
          A Adrianna Weronika?
          Wtedy Weronika zostaje, możesz jej także używać, a Werka Wam raczej nie grozi.

Dodanie Adrianny jako drugiego imienia i sprawdzanie "czy podejdzie"?
          A potem ewentualnie trzecia zmiana? Kolejności imion?
          Ja, tak sądzę, bo nie byłam w podobnej sytuacji, wolałabym mieć maksymalną pewność zanim zmienię dziecku imię.

Daj sobie jeszcze czas, zanim podejmiesz decyzję.
          I podejmij ją z mężem.
          Nie słuchaj tych, którzy mówią "nie przesadzaj", "o co ci chodzi", "Weronika to piękne imię, nie zmieniaj go" itp, itd.
          Wg mnie najlepiej wcale o tym nie rozmawiać.
          Posłuchaj siebie!
          • miska12_78 Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 12:31
            Właśnie chyba tak zrobimy. Zobaczę co się przyjmie i z czasem na prostuje jej papiery
    • annthonka Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 09:54
      Jeżeli płaczesz z powodu imienia, to znaczy, że zdecydowanie trzeba się zastanowić nad zmianą. Sześć miesięcy to wystarczająco długo, żeby nabrać pewności, że Weronika Ci nie pasuje. Wyobraź sobie, że przez wiele lat zwracasz się do córki imieniem, do którego nie jesteś przekonana, a na dodatek Cię skręca, jak ktoś do niej mówi zdrobnieniami, których nienawidzisz.

Jeżeli obojgu Wam podoba się Ada, to przez kilka dni próbujcie mówić o niej używajac tego imienia. ("Adusia dzisiaj nie spała w nocy", "Adusi ząb rośnie" itp.) i zobaczycie. Z rodziną się nie konsultować i nie słuchać ich zdania. To jest Wasze dziecko i Wasza decyzja.

Moim zdaniem dacie radę się przestawić, chociaż przez kilka pierwszych dni może będzie dziwnie.
      • miska12_78 Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 10:05
        Łudziłam się że jakoś przywykn3 ale zauważyłam że nie używam imienia córki. Wymyślam zdrobnienia które mi pasują, ksywki. Ale nie miałam. Odwagi się nikomu przyznać że mam taki problem z imieniem mojej wymarzonej córeczki. Bo to takie oczywiste że powinnam kochać imię tak jak kocham córkę. Wiem ze dla kogoś problem może wydawać się blachy sama się sobie dziwnie,ze az tak mnie dopadło
        • paula.anna Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 10:26
          Powinnaś kochać imię?
          Kto Ci nagadał takich głupot?
          Pierwsze słyszę 😱.

Jest tyle imion, dla ukochanego dziecka wybiera się subiektywnie najładniejsze.
          Jeśli Wiktoria nie spełniła tego warunku, masz prawo ją zmienić na takie imię, które będziesz wymawiać z przyjemnością i miłością (do dziecka), którego różne formy Ci się podobają, a nie tylko niektóre.

Masz kogoś bliskiego, z kim możesz porozmawiać? Komu powiesz to , co czujesz, bez obaw itp?
          To ważne mieć taką życzliwą osobę, przynajmniej jedną.
          • miska12_78 Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 11:50
            Rozmawiałam. Na początku powiedzieli żebym nie przesadzała. Żałuję że tyle czasu to w sobie trzymałam, a może nie miałam czasu wsłuchać się w siebie. Malutka na początku bardzo nam chorowała i nasze życie kręciło się wokół szpitala. Jak emocje trochę opadły i rodzina zaczęła zwracać się do małej Werka, wera to mnie zaczęło to strasznie razić. Chciałbym nie mieć tego problemu naprawdę...
        • annthonka Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 11:10
          miska12_78 napisała:

> Łudziłam się że jakoś przywykn3 ale zauważyłam że nie używam imienia córki. Wy
          > myślam zdrobnienia które mi pasują, ksywki.

Sama widzisz - unikasz mówienia do córki po imieniu. Gdybyś miała przywyknąć, to już by się to stało. Nie przywykniesz.

> Bo to takie oczywiste że powinnam kochać imię tak jak kocham córkę.

I właśnie dlatego trzeba nadać córce imię, które Ty kochasz albo przynajmniej bardzo lubisz. A Weronika nie jest tym imieniem.

> Wiem ze dla kogoś problem może wydawać się blachy sama się sobie dziwnie,ze az tak mnie dopadło

To wcale nie jest błachy problem. Chodzi o imię Twojego dziecka, które będziesz wymawiać kilkadziesiąt razy dziennie.
    • sulimira Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 11:23
      Troche sie pogubilam, bo piszesz, ze kochasz imie Weronika w pelnej formie.
      Opisujac swoja reakcje i placz, nie obraz sie, ale odnosze wrazenie, ze moze szalejace hormony sa za to odpowiedzialne.
      Takze czuje twoje zagubienie, ale jezeli Weronika w pelnej formie tak ci sie podoba to moze warto przekierowac energie poswiecana na nerwy w poprawianie ludzi i zaznaczanie, ze chcialabys, aby zwracano sie do niej tak jak tobie sie podoba tzn Weroniko.
      Nie wiesz czy corka bedzie lubic pelna forme czy zdrobnienia. Opis twoich silnych emocji sprawia, ze mysle, ze moze trzeba troche odczekac i uspokoic sie. Wsrod rodziny i znajomych zaznaczyc, ze chcialabys, aby uzywali pelnej formy imienia i tak ja przedstawiac.
      • annthonka Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 11:55
        Oczywiście jest to wykonalne, ale w praktyce to nie jest takie proste.

Znam małą Teresę, której rodzice życzyli sobie żeby zwracać się do niej wyłącznie pełnym imieniem i na każdą nową osobę, która nie znała ich upodobań i która automatycznie używała formy Tereska zniecierpliwieni warczeli "Teresa! Teresa! Nie Tereska!". Mam wrażenie, że byli zmęczeni tym ciągłym poprawianiem, a córka w szkole, gdzie rodzice nie mieli już takiej możliwości ingerencji, i tak została Tereską.

W pewnym momencie imię zaczyna żyć własnym życiem i nie zapobiegniesz temu, że rówieśnicy będą zwracać sie tym zdrobnieniem, na które ci ciarki przechodzą po plecach, a wręcz może się okazać, że sama zainteresowana każe na siebie mówić Werka smile

Dlatego ja uważam, że trzeba nadawać imię, którego najbardziej oczywiste zdrobnienia się lubi albo przynajmniej akceptuje. Ja dlatego na przykład nie mogłabym nadać Małgorzaty. Uwielbiam w pełnej wersji i bardzo lubię zdrobnienie Małgosia, ale na Gosię i Gośkę mnie skręca, a wiem, że nie dałoby się jej uniknąć.
        • miska12_78 Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 12:29
          No właśnie ja też jestem zmęczona ciągłym poprawieniem ludzi.
        • miska12_78 Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 13:26
          Do Małgosi mam taki sam stosunek. Małgonia pięknie ale Gośka już brzmi dla mnie tak samo szorstko jak wera, werka
        • paula.anna Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 14:13
          Zgadzam się z Annthonką.
          Lepiej wybrać imię, które odpowiada nam w różnych wersjach.

Jeśli np nie lubię zdrobnienia Pola, odrzucam Apolonię i szukam dalej 🤷.
      • miska12_78 Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 12:28

Jestem bardzo rozbita. Zastanawiam się czy to nie depresja. Z jednej strony bym.l Zmieniła imię a z drugiej boję się ze się nie przestawię bo myślę o córce per Weronika. Jestem umówiona do psychologa, myślę że po traumatycznym porodzie mi się przyda. Może on pomoże mi zrozumieć moje myślenie. Najgorsza jest presja czasu bo mała jest coraz większą i za 2 tygodnie mija termin uproszczonej zmiany imienia w urzędzie
        • annthonka Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 13:09
          Presją czasu się nie kieruj, bo po pół roku dalej możesz zmienić imię, tylko że nie w trybie uproszczonym. Ważniejsze jest, żebyście byli pewni tej zmiany i nie chcieli za chwilę wracać do Weroniki.

Ktoś wyżej zasugerował żeby Weronikę zostawić na drugie. Może to jest dobry pomysł?
          • miska12_78 Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 13:24
            Myślę że tak zrobię tylko w odwrotnej kolejności. Bede miała alternatywę. Tylko czy takie zmiany imienia nie wpłyną negatywnie na maleństwo?
            • sulimira Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 13:31
              Wydaje mi sie, ze takie malenstwo to bardziej zwraca uwage na ton w jakim imie jest wypowiadane niz slowo same w sobie
            • gaudencja Re: Problem z podjęciem decyzji 11.04.23, 21:35
              Na maleństwo gorzej wpłynie, jeśli będzie czuło, że jego imię wymawiasz bez przyjemności i bez uczucia. Nie będzie umiało odróżnić, czy chodzi o dźwięk imienia, czy o miłość do dziecka. Jeśli się z tym męczysz, lepiej zmienić imię i wymawiać imię dziecka z miłością - inne.

Żaden psycholog nie wyleczyłby mnie z nieakceptacji jakiegoś imienia, gdybym w przypływie emocji wybrała takie, do którego nie jestem w pełni przekonana, a potem męczyła się z koniecznością wymawiania go wiele razy dziennie...

Może na początek po prostu zacznijcie na próbę używać Adrianny i przekonajcie się, czy czujecie się z tym lepiej? Rodzina się przyzwyczai, nie ma co się przejmować nadmiernie jej zdaniem ani przeprowadzać czegoś w rodzaju referendum.
        • sulimira Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 13:29
          Wlasnie takie wrazenie sprawiasz, rozbitej, zagubionej i nadmiernie emocjonalnej. Zastanawiam sie wiec na ile w tym jest po prostu wrazliwosci w obecnym stanie. Bardzo aie ciesze, ze umowilas sie na rozmowe z psychologiem poniewaz wydaje mi sie, ze potrzebujesz pomocy, zeby ustabilizowac sie emocjonalnie. Twoje dobre samopoczucie jest bardzo wazne, a chyba nie najlepiej sie teraz czujesz i imie stalo sie punktem na ktorym sie koncentrujesz. Mam nadzieje, ze poczujesz sie lepiej wkrotce i wszystko zacznie wygladac lepiej.
          Ja bym rowniez nie patrzyla na te 6 mieaiecy. Jak zmieniac imie to juz trzeba miec pewnosc. Normalnie bylabym za zmiana, ale napisalas, ze kochasz imie Weronika.
          Wiem, ze nie jest latwo nauczyc otoczenie nazywania corki pelnym imieniem, ale mozesz sprobowac.
          Warto tez zastanowic sie czy imie Adrianna kochasz tak bardzo jak Weronika.
          • miska12_78 Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 13:40
            Może nie tyle kocham co już się o słuchałam i przyzwyczaiłam trochę bo jednak wszędzie muszę używać tego imienia. Przez pierwsze 3 miesiące ciężko mi było nazywać mała Weroniką bo jest za długo a w ciąży z mężem na żadne inne nie wpadliśmy... Ostatnio zaczęłam na nią mówić Aducha i stwierdziłam że chyba to by było to. Trochę ciężko mi wypowiedzieć Adrianna
            • miska12_78 Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 13:43
              Ale myślę że to kwestia przyzwyczajenia. Ogólnie imię Weronika nadałam bo mojej nie żyjącej babci się bardzo podobało i stwierdziłam że może to będzie to. Ale okazało się klapą... Sama mam na imię Monika i może podobieństwo do mojego imienia do mnie przemówiło. Tylko Monia, monis brzmi tak miękko, a werka, wera bardzo oschle w mojej głowie
            • sulimira Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 14:03
              Jezeli ciezko jest ci wypowiedziec Adrianna to chyba rowniez nie jest to imie.
              Jezeli podoba ci sie Aducha to co powiesz na Dobrochne, Dobrusie?
              Ogolnie jednak brzmi jakbys na zadne imie nie byla zdecydowana i bedac w nieciekawym stanie psychicznym nie podejmowalabym zadnych decyzji dopoki nie doprowadzisz siebie do porzadku. Tylko wtedy, majac juz spokoj ducha mozesz bardziej obiektywnie ocenic co chcesz zrobic z imieniem.
              • annthonka Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 14:14
                Uważam tak samo. Najpierw skoncentruj się na sobie i poprawie swojego stanu psychicznego. Dopiero potem podejmuj decyzje w sprawie imienia.

A córeczka jest jeszcze na tyle mała, że zmiana nie wpłynie na nią negatywnie, więc o to się nie martw.
              • miska12_78 Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 14:44
                nie nie odpada. Ada, adusia ślicznie. I macie rację muszę doprowadzić się do porządku bo tak za daleko nie zajade. Jestem bardzo zła na siebie i gdybym mogła cofnąć czas to bym jeszcze raz wraz z mężem przeanalizowała wszystkie za i przeciw imienia. Ehh...
                • sulimira Re: Problem z podjęciem decyzji 11.04.23, 07:30
                  Jezeli to depresja to bardzo mozliwe, ze inne imie rowniez nie przyniosloby ci zadowolenia teraz. Nie ma co gdybac i obwiniac sie o to co bylo. Skoncentruj sie na poprawie swojego stanu mentalnego i emocjonalnego. To naprawde jest najwazniejsze.
                  Strata tak bliskiej osoby czesto powoduje stan depresyjny, wiem po sobie. To jest calkiem normalna reakcja, ale nie mozna zatrzymac sie w miejscu. Trzeba sie leczyc i dbac o siebie, zeby byc najlepsza mama jaka mozesz i najlepsza osoba jaka potrafisz byc. Zycze ci poprawy nastroju i nie przejmuj sie imieniem. Jezeli Weronika ci przeszkadza to jak ktos poradzil sprobuj mowic na coreczke Adrianna i zobacz czy lepiej sie wypowiada. Jak nie probuj nastepne imie i z czasem jak poczujesz sie lepiej moze jedno z imion stanie sie tym naturalnym.
    • sferoplast Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 13:54
      To brzmi nie jak problem z imieniem, a jak depresja poporodowa.
      • miska12_78 Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 14:47
        Możliwe że to depresja. nie mogę się na niczym skupić, ciągle mam głowę nabitą myślami, analizuję cały czas. Mam dość swojego stanu naprawdę. W 2021 roku zmarła mi mama, miałam problemy e pracy, poród był traumatyczny i chyba wszystko teraz wychodzi
        • paula.anna Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 18:47
          Dobrze, że umówiłaś się do specjalisty.

Poczekaj z decyzją o zmianie imienia.
          A w razie czego wybierz takie pasujące, w różnych formach.
        • 1.wetta.1 Re: Problem z podjęciem decyzji 10.04.23, 18:53
          Daj sobie czas. Ustabilizuj sytuację psychiczną, nic nie stanie się, jeśli zmienisz dziecku imię np za rok. Teraz spróbuj mówić o niej zmienionym imieniem i zobacz jak reagujesz na nowy dźwięk. Jak się z tym czujesz. Jeśli po dłuższym czasie będziesz przekonana, że to jest to, to formalizuj zmianę.
          Ja zmieniłam dziecku imię jak syn miał ponad dwa lata. Tylko była to prostsza sytuacja, bo zdrobnienie pozostawało takie samo. Zmieniłam formę podstawową.
        • niii Re: Problem z podjęciem decyzji 11.04.23, 19:39
          Współczuję Ci bardzo i przede wszystkim tulę najmocniej. Powinnaś najpierw pójść do psychoterapeuty, psychologa, potem wybór imienia stanie się o wiele lżejszy. Czy nasz wsparcie partnera/ męża, innych członków rodziny?
          I Adrianna i Weronika to bardzo ładne imiona ale w Twoim przypadku uniwersalna będzie Adrianna, brzmi bardzo dobrze w zdrobnieniach, skrótach jak i w pełnej formie. Poszukaj też innych kończących się na - ika, skoro dają Ci poczucie miłego brzmienia, tradycji, bezpieczeństwa. Życzę Ci całkowitego wyleczenia depresji i powrotu do świetnej formy! Masz cudowną Córeczkę, jesteś młodą, fantastyczną Mamą i wszystko co najlepsze i najmilsze, przed Tobą smile Pozdrawiam serdecznie
          • miska12_78 Re: Problem z podjęciem decyzji 11.04.23, 20:37
            Tak mam wsparcie w mężu, siostrze. Do psychologa idę za 2 dni więc się bardzo cieszę, może on pozwoli mi zrozumieć problem. Mam nadzieję, że jeszcze będzie dobrze
            • paula.anna Re: Problem z podjęciem decyzji 11.04.23, 20:41
              Zapewne będzie dobrze!
              Ważne, że działasz.
              Daj sobie czas, psycholog/psychiatra nie (zawsze) pomaga od razu.
              • miska12_78 Re: Problem z podjęciem decyzji 11.04.23, 20:48
                Najbardziej jestem zła na siebie, że nie przemyślałam tematu imienia z każdej strony. nie mogę sobie tego darować. Może by nie było tej całej chorej sytuacji
                • paula.anna Re: Problem z podjęciem decyzji 11.04.23, 21:06
                  Być może nie byłoby.
                  Ale tego się już nie dowiesz.
                  Zresztą wybór imienia nie zależał wyłącznie od Ciebie, pewnie mąż też chciał mieć coś do powiedzenia.

Wg mnie warto się skoncentrować na tym, na co masz wpływ, teraz 🙂.
                  A co było, to było, trudno.
            • niii Re: Problem z podjęciem decyzji 13.04.23, 22:01
              Cieszę się bardzo smile Z czasem ułoży się lepiej. Żona kuzyna też przeżywała to samo, udało się Jej z tego szybko wyjść. U Ciebie będzie na pewno dobrze , odczujesz za niedługo, że sesje u psychologa naprawdę zaczną działać. Wszystko się uda, kochana Moniko i zdrowiej prędko! smile
        • n.ataleczk.aa Re: Problem z podjęciem decyzji 15.04.23, 21:11
          Ojej, życzę dużo siły i mocno trzymam kciuki, że się poprawi u Ciebie! Przesyłam dużo miłości i pozytywnej energii ❤️
          • miska12_78 Re: Problem z podjęciem decyzji 15.04.23, 21:17
            Dziękuję dziewczyny za duże wsparcie z waszej strony. Już jestem po 1 wizycie u terapeuty. Mam stwierdzoną depresję. Będziemy działać 🙂
            • sulimira Re: Problem z podjęciem decyzji 16.04.23, 04:23
              Dzialaj, dzialaj. Zycze ci powodzenia i rychlego polepszenia nastroju. Trzymaj sie dziewczyno!
            • paula.anna Re: Problem z podjęciem decyzji 16.04.23, 09:40
              Diagnoza to już duży krok naprzód.
              Życzę powodzenia, wytrwałości i dużo wsparcia od bliskich Ci osób przy stawianiu kolejnych kroków.
            • gaudencja Re: Problem z podjęciem decyzji 16.04.23, 19:05
              Dobrze, że pomoc nadchodzi. Dawaj znać, co u Ciebie i jak rozwikłujecie problem imienniczy.
              • miska12_78 Re: Problem z podjęciem decyzji 17.04.23, 11:04
                Mam kolejną wizytę u terapeuty dopiero za miesiąc. A z imieniem dodamy drugie imię zupełnie inne. Zdecydowaliśmy się na Hannę. Weronika zostaje raczej Weroniką. Ciężko mi się przestawić jednak się przez 6 miesięcy przyzwyczaiłam i myślę o dziecku właśnie Weronika. Próbowałam mówić Adrianna ale to nie to. A jakie imię kiedyś wybierze, albo które przyjmie się w rodzinie to czas pokaże. Tylko trochę się boję, że kiedyś mi wykrzyczy mój wybór. Ale tak może byc z każdym innym imieniem. Myślicie, że lepiej być Weroniką niż 4 w klasie Hanką?
                • paula.anna Re: Problem z podjęciem decyzji 17.04.23, 12:09
                  miska12_78 napisała:

> Myślicie, że lepiej być Weroniką niż 4 w klasie > Hanką?

Najlepiej mieć imię, które naprawdę podoba się rodzicom 🙂.
                  Pamiętaj, zawsze możesz zmienić dziecku imię, kiedy będziesz PEWNA, że to jest TO
                  Nie musisz się spieszyć .
                  • miska12_78 Re: Problem z podjęciem decyzji 17.04.23, 12:25
                    No właśnie ja na sobie wywieram jakąś presję. Z jednej strony chciałbym zamknąć już ten temat, z drugiej ciągle nie jestem pewna w 100%. Chcę mieć spokojną głowę i już się nie zastanawiać. Nigdy nie sądziłam że imię dziecka może być aż takim problemem
                    • n.ataleczk.aa Re: Problem z podjęciem decyzji 17.04.23, 21:08
                      Myślę, że bez presji. Zastanów się na spokojnie, imion jest mnóstwo i bardzo możliwe, że przy jakimś poczujesz, że to właśnie "to" imię. Poprzeglądaj sobie listy z imionami jeśli tylko będziesz miała siłę i zadbaj o swoje zdrowie psychiczne. Może warto zrobić odwrotnie? Weronikę dać na drugie, a na pierwsze imię, przy którym poczujesz, że to jest "to" imię. Powodzenia i trzymam mocno kciuki! 😊❤️
                      • miska12_78 Re: Problem z podjęciem decyzji 17.04.23, 21:15
                        Właśnie ostatnio nic innego nie robię, tylko przeglądam imiona. Każde jest dla mnie obce. Chyba tak bardzo moja głowa się przyzwyczaiła do Weroniki. Ale Wera dalej przyprawia mnie o dreszcze. I nie wiem czy spróbować się przekonać i mówić na córki no Nika czy szukac, szukać aż do skutku. Boję się trochę, że ciężko mi będzie się przestawic na inne
                        • gaudencja Re: Problem z podjęciem decyzji 17.04.23, 23:28
                          Zdrobnieniem Weroniki bywała też Wenia.
                          • dalenia Re: Problem z podjęciem decyzji 18.04.23, 08:36
                            Wenia jest fajna. Mnie się kiedyś jeszcze spodobała Wenika, Wenisia - w ten sposób. A można jeszcze pokombinować ze środkiem. Jak Veronica bywa Ronnie, to i u nas może być Ronka, Rosia, coś tego typu.

Znam Weronikę, która w rodzinie nigdy nie była Werą. Zawsze byla po prostu Weroniką, natomiast już w szkole, wśród koleżanek, no to Wera była w użyciu. Z drugiej strony znam Magdalenę, która nigdy nie była zdrabniana, więc myślę, że jakoś można pracować nad otoczeniem. Pytanie, czy komuś się chce wink
                        • sulimira Re: Problem z podjęciem decyzji 18.04.23, 02:41
                          Zostaw Weronike i zajmij sie soba. Nie dodawaj sobie presji z imieniem. Spokojnie masz jeszcze czas do kiedy mala zacznie mowic wiec okolo roczku. Pamietaj, ze depresja wyolbrzymia problemy i uczucia. Weronike wybralas ze spokojniejsza glowa wiec daj sobie czas na wyzdrowienie i moze znowu wroci tej spokoj z imieniem bez zadnych zmian. W takim stanie psychicznym nie podejmuje sie powaznych decyzji.
                          • miska12_78 Re: Problem z podjęciem decyzji 18.04.23, 13:29
                            Właśnie pamiętam, że jak wybierałam imię to w każdym mi coś nie leżało i temat ciągle kończył się na Weronice. Jednak w dni po porodzie mi się odwidziało i trwa to do teraz.
                            • paula.anna Re: Problem z podjęciem decyzji 18.04.23, 14:25
                              Czasem tak bywa. Mam nadzieję, że wkrótce nastąpi przełom i będziesz pewna wyboru i spokojniejsza.
                • annthonka Re: Problem z podjęciem decyzji 17.04.23, 13:52
                  miska12_78 napisała:

> Mam kolejną wizytę u terapeuty dopiero za miesiąc.

Dobrze, że zwróciłaś się po pomoc. To najważniejsze

> Tylko trochę się boję, że kiedyś mi wykrzyczy mój wybór. Ale tak może byc z każdym inny
                  > m imieniem. Myślicie, że lepiej być Weroniką niż 4 w klasie Hanką?

Tego nie przewidzisz. Może uwielbiać Weronikę, może woleć Hankę albo marzyć o byciu Julką, Kazimierą lub Violettą wink

Dlatego najlepiej nadać imię, które podoba się Wam - rodzicom dziecka. Nie stresuj się i nie rób nic pochopnie, dopóki nie masz pewności. Imię zawsze można zmienić.
            • niii Re: Problem z podjęciem decyzji 17.04.23, 01:51
              Super, cudowna wiadomość o Twojej wizycie, Moniko smile Wspieram w myślach, powodzenia, szczęścia i harmonii, spokoju i odzyskania radości, energii i celowości w każdym dniu. Pamiętaj o sobie, jesteś skarbem i najważniejsza oprócz Dziecka jest teraz ochrona Twojego zdrowia, wszystko inne może poczekać. A Córeczka w przyszłości będzie zadowolona z Twojego wyboru, niezależnie od wybranego imienia. Pozdrawiam serdecznie, i cieszę się z Twoich działań bardzo bardzo!
              • miska12_78 Re: Problem z podjęciem decyzji 25.04.23, 08:57
                Hej moi drodzy. Emocje troche opadły i spojrzałam na sprawę na trzeźwo. A wówczas imię córeczki w pełnej formie bardzo mi się podoba. W przypływie emocji dopisałam drugie imię Pola jednak teraz wydaje mi się trochę chybione bo jest zdrobnieniowe. Weronika chyba fajniejsze dla dorosłej osoby.Próbowałam używać drugiego imienia żeby uniknąć tej nieszczęsnej werki ale już chyba przywykłam. Jestem też chyba za słaba psychicznie, żeby każdemu tłumaczyć że zmieniłam imię. Jest mi też szkoda małej,bo to już spora dziewczynka i kada momet zacznie reagować na imię.Mówię do córki Weruś, Weruśka i to. W sumie mi się podoba. Myślałam żeby mówić na nią Wika ale to chyba od Wiktorii. Albo po prostu Nika, Nisia... Może to jest jakieś wyjście?
                • paula.anna Re: Problem z podjęciem decyzji 25.04.23, 09:15
                  Cieszę się czytając, że jesteś spokojniejsza.
                  I wszystko od razu wygląda lepiej 🙂.
                  Wg mnie zdrabnianie/skracanie do Niki to dobry pomysł- O ILE ta wersja Ci się podoba.
                  To Twoje dziecko, Ty decydujesz, jak się do niego zwracasz.
                  I przecież nie ma "obowiązkowych zdrobnień".
                  Weronika nie musi być Werą, Werką 🙂.
                  Btw, w moich uszach Nika brzmi znacznie sympatyczniej niż Wera.
                • annthonka Re: Problem z podjęciem decyzji 25.04.23, 09:28
                  To świetnie, że wracasz do równowagi że zaakceptowałaś imię córeczki.

Zostaw Polę, drugiego imienia i tak się mało używa.

Weronika ma masę różnych zdrobnień, możesz zdrabniać jak chcesz, nigdzie nie jest powiedziane, że Wika to tylko od Wiktorii.
                • niii Re: Problem z podjęciem decyzji 25.04.23, 09:45
                  Nika jak dla mnie brzmi miłej niż Wera, Werka ale to tylko indywidualne odczucie. Można mówić też Ronia, Ronika ale ten skrót chyba jest nieznany w Polsce, tylko za granicą. Wika raczej od Wiktorii i mogłoby to być mylące. Ewentualnie Werika tylko, że to wymyślone zdrobnienie. Pola na drugim pasuje również, podkreśla Weronikę smile
                  • niii Re: Problem z podjęciem decyzji 25.04.23, 09:48
                    Oraz wspomniane już Wenia, Wenika czy Wena. Niektórzy używają też firmy Werona. Brzmi lepiej niż Wera.
                  • miska12_78 Re: Problem z podjęciem decyzji 25.04.23, 12:59
                    Dla mnie Nika się szalenie podoba. Czasami mówię Wiwi bo dla mamy byłam zawsze Mimi 🙂
                    • paula.anna Re: Problem z podjęciem decyzji 25.04.23, 17:08
                      Jeśli Nika podoba Ci się, to masz odpowiedź 🙂.
                    • niii Re: Problem z podjęciem decyzji 25.04.23, 21:00
                      Miłe, moja Mama skracała zawsze do Niki smile
                • niii Re: Problem z podjęciem decyzji 25.04.23, 09:54
                  Osobiście uważam, że Weronika to naprawdę piękne, pełne uroku imię, oznacza się nim też pewien subtelny kwiat o nazwie Veronica. Tobie podoba się od początku, poza skrótem Wera i Werka. I to znak, że trzeba je zostawić smile
                • sulimira Re: Problem z podjęciem decyzji 25.04.23, 12:42
                  Ciesze sie, ze lepiej sie czujesz.
                  Weronike mozesz zdrabniac jak chcesz. Ja moja Kasandre zdrabniam do Kasi, tak mi sie podoba i nie ma problemow.
                  Zycze ci kazdego nowego dnia piekniejszego.
                • katarzynkaa Re: Problem z podjęciem decyzji 25.04.23, 22:19
                  Weronikę można zdrabniać też Ika, znałam jedną dziewczynę, która używała takiego imienia (nazywała się Angelika). Weronika to ładne, klasyczne imię. Poprawiaj innych, gdy będą używali zdrobnień, które Ci się nie podobają.
                  Ja nie cierpię Kaśki i zawsze przedstawiam się Kasia i kilka razy zdarzyło mi się zwrócić komuś uwagę, żeby nie nazywał(a) mnie w tej formie, bo jej nie lubię i się z nią nie utożsamiam. Za Katarzyną też nie przepadam - to imię "na papierze", używane tylko w sytuacjach formalnych. Nawet w pracy zawsze byłam Kasią.
                  Powodzenia i trzymaj się smile
                  • katarzynkaa Re: Problem z podjęciem decyzji 25.04.23, 22:21
                    Weronika to może być Wiwi, Nika, Nisia, Niesia, Isia, Ika - zdrobnienia nie mają reguł smile
                • gaudencja Re: Problem z podjęciem decyzji 26.04.23, 00:04
                  miska12_78 napisała:

> y mówić na nią Wika ale to chyba od Wiktorii. Albo po prostu Nika, Nisia... Moż
                  > e to jest jakieś wyjście?

Zdrabniać można dowolnie, także i do Wiki.
                  • miska12_78 Re: Problem z podjęciem decyzji 26.04.23, 07:22
                    Ostatnio spotkałam małą Natalię, która była Wiką 🙂
                  • miska12_78 Re: Problem z podjęciem decyzji 01.05.23, 19:31
                    A jeszcze naszła mnie taka jedna obawa. Czy uważacie, że imię Weronika będzie odbierane Ciotkowato? Jednak nie jest to imię na topie
                    • paula.anna Re: Problem z podjęciem decyzji 02.05.23, 08:49
                      Jest po prostu mniej popularne niż Zośka czy Hanka itp.
                      I wg mnie to duży plus.
                      Ja nie odbieram Weroniki jako ciotkowatego imienia.
                    • gaudencja Re: Problem z podjęciem decyzji 03.05.23, 15:06
                      39 miejsce wśród dziewczynek według aktualnej nadawalności to wysoko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.