n.ataleczk.aa 12.05.23, 09:20 Postanowiłam zrobić listę imion, które realnie mogłabym nadać i intensywnie myślę, czy dodać do tej listy Malinę. Imię podoba mi się od przedszkola, a dodatkowo był to pseudonim wojenny mojej praprababci (bardzo odważnej kobiety, o której dużo słyszałam i jest dla mnie dużą inspiracją). Stąd moje pytania: - Jak odbieracie to imię? Z czym Wam się kojarzy? - Czy myślicie, że mogłoby funkcjonować za granicą? (Obecnie rozważam przeprowadzkę, więc to nic pewnego, ale gdyby to najprawdopodobniej do kraju anglojęzycznego lub francuskojęzycznego.) Będę wdzięczna za Wasze spostrzeżenia ☺️. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Malina 12.05.23, 10:02 Wbrew negatywnym opiniom na forum, ja nawet lubię Malinę. Wiem, że zdrobnieniowa i rzeczownikowa, ale uważam, że może funkcjonować zupełnie tak, jak Kalina czy Halina. Nie odbieram jej infantylnie, a i brzmieniowo pasuje mi dużo bardziej niż choćby powszechna Jagoda. Nie jest to więc imię, na które szczególnie bym kogoś namawiała, ale nie mam nic przeciwko i odbieram dość pozytywnie. Myślę, że funkcjonowałaby dość dobrze za granicą, choć to jednak szerokie pojęcie i pewnie zależy, za którą Dodam jeszcze, że znam dorosłą już Malinę, która ma zupełnie inaczej na imię, a ta Malina to w sumie jej ksywa. Używa jej jednak na co dzień w sytuacjach nieoficjalnych. I funkcjonuje to nieźle, nie zaskakuje, pasuje do dorosłej kobiety, nie tworzy jakichś językowych koszmarków itd. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Malina 12.05.23, 11:12 Powiem Ci, że nie pamietam 😅 Malina wzięła się od jej nazwiska. A ma imię typowe ze swojego pokolenia, jakaś Agnieszka albo Magda - coś w tym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Malina 12.05.23, 11:52 No tak, to właściwie ksywa typu Wiśnia. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Malina 14.05.23, 10:48 A czy to ma jakieś znaczenie? Mogłaby być i ksywa typu "Gruby", ale w przeciwieństwie do Wiśni i Grubego Malina funkcjonuje jako imię/zdrobnienie. I w moim odczuciu funkcjonuje nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Malina 12.05.23, 10:24 > był to pseudonim wojenny mojej praprababci Dla mnie mocny argument, żeby nadać na drugie. > Jak odbieracie to imię? Z czym Wam się kojarzy? Z książką "Malina" Ingeborg Bachmann. Bardzo silnie. Wyklucza to dla mnie nadanie tego imienia dziewczynce. Mam też świadomość, że tak ma na imię córka Masłowskiej. > Czy myślicie, że mogłoby funkcjonować za granicą? Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Malina 12.05.23, 18:13 Najprawdopodobniej skończę nadając na drugie, choć ciągle mam je gdzieś w głowie ☺️ Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Malina 12.05.23, 10:55 Osobiście nie lubię imion- rzeczowników 🤷. Malina kojarzy mi się tylko z owocem. Niby od np Haliny różni ją 1 litera, jednak robi ona taką różnicę, że Halina nie jest rzeczownikiem pospolitym. Próbuję sobie wyobrazić, jak wymawiałyby malinę osoby angielskojęzyczne- melajna? Mimo tego pewnie nauczyłyby się wymawiać po naszemu. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Malina 12.05.23, 15:13 Ja odbieram i Malinę, i Jagodę tylko rzeczownikowo. Równie dobrze mogłabym nazwać dziecko Truskawka . Co dziwne, nie mam takich odczuć wobec Kaliny, która bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
olga_novak Re: Malina 12.05.23, 15:21 Od Maliny dużo bardziej wolę Kalinę. Niby jedna litera, a zmienia brzmienie i skojarzenie Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Malina 12.05.23, 18:52 Brzmi trochę sztucznie, jak na imie (jak dla mnie). Kojarzy mi się przede wszystkim z rzeczownikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Malina 12.05.23, 20:53 Malina podoba mi sie. Lubie roslinne imiona. Wiele roslin ma jakies znaczenie w spoleczenstwie lub cos symbolizuje wiec nie jest to dla mnie tylko rzeczownikowe imie. Malina fajnie funkcjonuje, nie jest zdrobnieniem i ma ladne, melodyjne brzmienie. Podejrzewam, ze dlatego jest czesciej nadawana Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Malina 12.05.23, 21:10 Mnie się Malinka podoba, bo bardzo lubię tego typu imiona Kojarzy mi się tylko z owocem. Jeśli chodzi o funkcjonowanie za granicą to nie mam pojęcia, ale myślę, że nie jest to imię z tych „trudnych” do wymówienia dla obcokrajowca😀 Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Malina 12.05.23, 22:57 W Total Recall z Arnoldem bohaterka ma na imie Melina. Znane rowniez jest nazwisko Molina wiec nie powinno byc zadnego problemu z wypowiedzeniem tego imienia w wiekszosci krajow Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Malina 13.05.23, 03:00 Za granicą istnieje Malin( Skandynawia), Malika ( nieeuropejskie imię również popularne we Francji), Malaika, oraz podobna w zapisie Malena. Sama unikalabym tylko innego imienia - Melina przy okazji wizyty w Polsce. Jeśli chodzi o imię, to jest na mojej liście ulubionych imion z natury i zawsze będę wspierać tego typu fantazyjne imiona. Dodatkowo Malinka brzmi prześlicznie, cud- miód Malina Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Malina 13.05.23, 10:57 W kraju francuskojęzycznym odradzam, nawet na drugie. "Malin" oznacza po francusku "złośliwy, chytry, sprytny", jest to także eufemizm "złego ducha, szatana". translate.google.pl/?hl=pl&sl=fr&tl=pl&text=malin&op=translate W okresie studenckim bardzo mi się podobała, ale od tego czasu bardziej się wkręciłam w imiennictwo i obecnie byłabym mocno na "nie". Poza francuskim skojarzeniem, przez które imię przestało mi brzmieć miło, przeszkadza mi niejasna etymologia, która w przypadku pseudonimu wojennego nie stanowi problemu, ale w przypadku imienia już tak. Ponadto imię to z uwagi na polską homonimię wpycha dziewczę w słodkość, niekontrowersyjność. Nie licuje np. z charakterystyką osoby na stanowisku prezesa firmy, polityka, nie pasuje do żołnierki. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Malina 13.05.23, 14:57 Doceniam to przytoczenie. Trzeba bardzo uważać przy wyborze imienia. Ogromnie podobają mi się imiona wzięte z natury i początkowo odebrałam to jedynie jako atak na nie. Jednak łacina ukształtowała sporo języków i nadając imię z początkiem mal- ( pomijając imiona jak np. Malwina, o całkiem innej etymologii) być może nieświadomie wpływamy na osobowość dziecka. Nie są to żadne zabobony, a twórcza moc pola torsyjnego. Początkowo podobała mi się Niedziela do nadania, a po analizie na zajęciach z głagolicą i Twoim wniosku nie wybrałabym takiego imienia że względu na fakt, że imię generuje pewną energię. Oczywiście Malina brzmi słodko, jest tu też upamiętnieniem. A może wyjściem jest nadanie imienia Malina w innym języku. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Malina 13.05.23, 17:04 niii napisała: > mijając imiona jak np. Malwina, o całkiem innej etymologii) być może nieświado > mie wpływamy na osobowość dziecka. Nie są to żadne zabobony, a twórcza moc pola > torsyjnego. Na tym forum foliarstwo i pseudonauka nie ma racji bytu, więc powstrzymaj się od głoszenia tego rodzaju treści, nawet jeśli w nie święcie wierzysz. Ewentualny twój oftop broniący istnienia tzw. pola torsyjnego będzie kasowany. Odpowiedz Link Zgłoś
niii [...] 13.05.23, 19:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
niii [...] 13.05.23, 19:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
niii [...] 13.05.23, 20:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: Malina 13.05.23, 14:30 Dla mnie jest zupełnie w porządku jako imię. Odpowiedz Link Zgłoś
muezza Re: Malina 13.05.23, 21:55 Ja lubię Malinę. Nawet bardzo luźno chodziła mi po głowie jako imię dla córki, ale mąż absolutnie był na nie dla imion, jak to określił, owocowo-ziołowych. Moja niegdyśniejsza przyjaciółka miała ksywkę Malina - od nazwiska - i jestem pewna, że sporo ludzi myślało, że to jej prawdziwe imię. Nosiło się dobrze, nie budziło komentarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
niii [...] 14.05.23, 11:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Malina 14.05.23, 15:48 Czy wpada tu jeszcze Itsola albo ktokolwiek inny, odpowiedzialny za to, co dzieje się na tym forum? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Malina 14.05.23, 22:01 Ja jestem odpowiedzialna, dlatego właśnie kasuję twoje posty z nadmiernymi offtopami, a także zawierające obraźliwe i pogardliwe wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
niii [...] 15.05.23, 16:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
niii [...] 14.05.23, 15:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
niii [...] 14.05.23, 16:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Malina 15.05.23, 16:47 Prawa* Przepraszam za literówki i opuszczone czy powtórzone wyrazy, piszę z telefonu i mam wąski pasek do wpisu, nie widzę całości dokładnie. Mnie nie podobają się z kolei popularne ludzkie imiona dla zwierząt - kiedy ktoś zawoła psa, odwraca się dziecko. Nawoływanie jest bardzo niesympatyczne dla rodzica i imiennika. Świnka morska, która jest np. Adelą, Marysią czy Alicją to przegięcie, duży nietakt. Odpowiedz Link Zgłoś
1.wetta.1 Re: Malina 17.05.23, 18:09 Poznałam kiedyś bliźniaczki. Malinę i Jagodę. Ze świata flory to właśnie Malina najmniej mi się podoba. Bardzo lubię Kalinę. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Malina 17.05.23, 20:15 Bardzo ładnie Jagodę lubię niezmiennie od lat🥰 Odpowiedz Link Zgłoś
zamarzenia90 Re: Malina 17.05.23, 22:13 Brzmienie nawet mi się podoba, ale raczej nie nadałabym Jagody ani Maliny (choć Różę lub Kalinę już tak). Znam 5-letnia Monikę, która na co dzień jest właśnie Maliną. Odpowiedz Link Zgłoś