12.05.23, 09:20
Postanowiłam zrobić listę imion, które realnie mogłabym nadać i intensywnie myślę, czy dodać do tej listy Malinę. Imię podoba mi się od przedszkola, a dodatkowo był to pseudonim wojenny mojej praprababci (bardzo odważnej kobiety, o której dużo słyszałam i jest dla mnie dużą inspiracją). Stąd moje pytania:
- Jak odbieracie to imię? Z czym Wam się kojarzy?
- Czy myślicie, że mogłoby funkcjonować za granicą? (Obecnie rozważam przeprowadzkę, więc to nic pewnego, ale gdyby to najprawdopodobniej do kraju anglojęzycznego lub francuskojęzycznego.)
Będę wdzięczna za Wasze spostrzeżenia ☺️.
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Malina 12.05.23, 10:02
      Wbrew negatywnym opiniom na forum, ja nawet lubię Malinę. Wiem, że zdrobnieniowa i rzeczownikowa, ale uważam, że może funkcjonować zupełnie tak, jak Kalina czy Halina. Nie odbieram jej infantylnie, a i brzmieniowo pasuje mi dużo bardziej niż choćby powszechna Jagoda. Nie jest to więc imię, na które szczególnie bym kogoś namawiała, ale nie mam nic przeciwko i odbieram dość pozytywnie. Myślę, że funkcjonowałaby dość dobrze za granicą, choć to jednak szerokie pojęcie i pewnie zależy, za którą wink Dodam jeszcze, że znam dorosłą już Malinę, która ma zupełnie inaczej na imię, a ta Malina to w sumie jej ksywa. Używa jej jednak na co dzień w sytuacjach nieoficjalnych. I funkcjonuje to nieźle, nie zaskakuje, pasuje do dorosłej kobiety, nie tworzy jakichś językowych koszmarków itd.
      • emnilda.wolna Re: Malina 12.05.23, 10:25
        A jak Malina ma na imię oficjalnie?
        • dalenia Re: Malina 12.05.23, 11:12
          Powiem Ci, że nie pamietam 😅 Malina wzięła się od jej nazwiska. A ma imię typowe ze swojego pokolenia, jakaś Agnieszka albo Magda - coś w tym stylu.
          • emnilda.wolna Re: Malina 12.05.23, 11:52
            No tak, to właściwie ksywa typu Wiśnia. wink
            • dalenia Re: Malina 14.05.23, 10:48
              A czy to ma jakieś znaczenie? wink

Mogłaby być i ksywa typu "Gruby", ale w przeciwieństwie do Wiśni i Grubego Malina funkcjonuje jako imię/zdrobnienie. I w moim odczuciu funkcjonuje nieźle.
    • emnilda.wolna Re: Malina 12.05.23, 10:24
      > był to pseudonim wojenny mojej praprababci

Dla mnie mocny argument, żeby nadać na drugie.

> Jak odbieracie to imię? Z czym Wam się kojarzy?

Z książką "Malina" Ingeborg Bachmann. Bardzo silnie. Wyklucza to dla mnie nadanie tego imienia dziewczynce.
      Mam też świadomość, że tak ma na imię córka Masłowskiej.

> Czy myślicie, że mogłoby funkcjonować za granicą?

Tak.
      • n.ataleczk.aa Re: Malina 12.05.23, 18:13
        Najprawdopodobniej skończę nadając na drugie, choć ciągle mam je gdzieś w głowie ☺️
    • paula.anna Re: Malina 12.05.23, 10:55
      Osobiście nie lubię imion- rzeczowników 🤷.
      Malina kojarzy mi się tylko z owocem.
      Niby od np Haliny różni ją 1 litera, jednak robi ona taką różnicę, że Halina nie jest rzeczownikiem pospolitym.

Próbuję sobie wyobrazić, jak wymawiałyby malinę osoby angielskojęzyczne- melajna?
      Mimo tego pewnie nauczyłyby się wymawiać po naszemu.
      • auksencja15 Re: Malina 19.05.23, 21:59
        Skandynawowie raczej prawidłowo
    • annthonka Re: Malina 12.05.23, 15:13
      Ja odbieram i Malinę, i Jagodę tylko rzeczownikowo. Równie dobrze mogłabym nazwać dziecko Truskawka wink.

Co dziwne, nie mam takich odczuć wobec Kaliny, która bardzo mi się podoba.
    • olga_novak Re: Malina 12.05.23, 15:21
      Od Maliny dużo bardziej wolę Kalinę. Niby jedna litera, a zmienia brzmienie i skojarzenie smile
    • remigia1 Re: Malina 12.05.23, 18:52
      Brzmi trochę sztucznie, jak na imie (jak dla mnie). Kojarzy mi się przede wszystkim z rzeczownikiem.
    • sulimira Re: Malina 12.05.23, 20:53
      Malina podoba mi sie. Lubie roslinne imiona. Wiele roslin ma jakies znaczenie w spoleczenstwie lub cos symbolizuje wiec nie jest to dla mnie tylko rzeczownikowe imie.
      Malina fajnie funkcjonuje, nie jest zdrobnieniem i ma ladne, melodyjne brzmienie. Podejrzewam, ze dlatego jest czesciej nadawana
    • polik17 Re: Malina 12.05.23, 21:10
      Mnie się Malinka podoba, bo bardzo lubię tego typu imiona smile Kojarzy mi się tylko z owocem. Jeśli chodzi o funkcjonowanie za granicą to nie mam pojęcia, ale myślę, że nie jest to imię z tych „trudnych” do wymówienia dla obcokrajowca😀
      • sulimira Re: Malina 12.05.23, 22:57
        W Total Recall z Arnoldem bohaterka ma na imie Melina. Znane rowniez jest nazwisko Molina wiec nie powinno byc zadnego problemu z wypowiedzeniem tego imienia w wiekszosci krajow
    • niii Re: Malina 13.05.23, 03:00
      Za granicą istnieje Malin( Skandynawia), Malika ( nieeuropejskie imię również popularne we Francji), Malaika, oraz podobna w zapisie Malena. Sama unikalabym tylko innego imienia - Melina przy okazji wizyty w Polsce.
      Jeśli chodzi o imię, to jest na mojej liście ulubionych imion z natury i zawsze będę wspierać tego typu fantazyjne imiona. Dodatkowo Malinka brzmi prześlicznie, cud- miód Malina smile
    • gaudencja Re: Malina 13.05.23, 10:57
      W kraju francuskojęzycznym odradzam, nawet na drugie. "Malin" oznacza po francusku "złośliwy, chytry, sprytny", jest to także eufemizm "złego ducha, szatana". translate.google.pl/?hl=pl&sl=fr&tl=pl&text=malin&op=translate

W okresie studenckim bardzo mi się podobała, ale od tego czasu bardziej się wkręciłam w imiennictwo i obecnie byłabym mocno na "nie". Poza francuskim skojarzeniem, przez które imię przestało mi brzmieć miło, przeszkadza mi niejasna etymologia, która w przypadku pseudonimu wojennego nie stanowi problemu, ale w przypadku imienia już tak. Ponadto imię to z uwagi na polską homonimię wpycha dziewczę w słodkość, niekontrowersyjność. Nie licuje np. z charakterystyką osoby na stanowisku prezesa firmy, polityka, nie pasuje do żołnierki.
      • niii Re: Malina 13.05.23, 14:57
        Doceniam to przytoczenie. Trzeba bardzo uważać przy wyborze imienia. Ogromnie podobają mi się imiona wzięte z natury i początkowo odebrałam to jedynie jako atak na nie.
        Jednak łacina ukształtowała sporo języków i nadając imię z początkiem mal- ( pomijając imiona jak np. Malwina, o całkiem innej etymologii) być może nieświadomie wpływamy na osobowość dziecka. Nie są to żadne zabobony, a twórcza moc pola torsyjnego.
        Początkowo podobała mi się Niedziela do nadania, a po analizie na zajęciach z głagolicą i Twoim wniosku nie wybrałabym takiego imienia że względu na fakt, że imię generuje pewną energię. Oczywiście Malina brzmi słodko, jest tu też upamiętnieniem. A może wyjściem jest nadanie imienia Malina w innym języku.
        • gaudencja Re: Malina 13.05.23, 17:04
          niii napisała:

> mijając imiona jak np. Malwina, o całkiem innej etymologii) być może nieświado
          > mie wpływamy na osobowość dziecka. Nie są to żadne zabobony, a twórcza moc pola
          > torsyjnego.

Na tym forum foliarstwo i pseudonauka nie ma racji bytu, więc powstrzymaj się od głoszenia tego rodzaju treści, nawet jeśli w nie święcie wierzysz. Ewentualny twój oftop broniący istnienia tzw. pola torsyjnego będzie kasowany.
          • niii [...] 13.05.23, 19:18
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • niii [...] 13.05.23, 19:28
          • niii [...] 13.05.23, 20:50
    • sferoplast Re: Malina 13.05.23, 14:30
      Dla mnie jest zupełnie w porządku jako imię.
    • muezza Re: Malina 13.05.23, 21:55
      Ja lubię Malinę. Nawet bardzo luźno chodziła mi po głowie jako imię dla córki, ale mąż absolutnie był na nie dla imion, jak to określił, owocowo-ziołowych. Moja niegdyśniejsza przyjaciółka miała ksywkę Malina - od nazwiska - i jestem pewna, że sporo ludzi myślało, że to jej prawdziwe imię. Nosiło się dobrze, nie budziło komentarzy.
    • niii [...] 14.05.23, 11:35
    • niii Re: Malina 14.05.23, 15:48
      Czy wpada tu jeszcze Itsola albo ktokolwiek inny, odpowiedzialny za to, co dzieje się na tym forum?
      • gaudencja Re: Malina 14.05.23, 22:01
        Ja jestem odpowiedzialna, dlatego właśnie kasuję twoje posty z nadmiernymi offtopami, a także zawierające obraźliwe i pogardliwe wypowiedzi.
        • niii [...] 15.05.23, 16:36
    • niii [...] 14.05.23, 15:58
    • niii [...] 14.05.23, 16:21
    • niii Re: Malina 15.05.23, 16:47
      Prawa* Przepraszam za literówki i opuszczone czy powtórzone wyrazy, piszę z telefonu i mam wąski pasek do wpisu, nie widzę całości dokładnie. Mnie nie podobają się z kolei popularne ludzkie imiona dla zwierząt - kiedy ktoś zawoła psa, odwraca się dziecko. Nawoływanie jest bardzo niesympatyczne dla rodzica i imiennika. Świnka morska, która jest np. Adelą, Marysią czy Alicją to przegięcie, duży nietakt.
    • 1.wetta.1 Re: Malina 17.05.23, 18:09
      Poznałam kiedyś bliźniaczki. Malinę i Jagodę.
      Ze świata flory to właśnie Malina najmniej mi się podoba. Bardzo lubię Kalinę.
      • polik17 Re: Malina 17.05.23, 20:15
        Bardzo ładnie smile Jagodę lubię niezmiennie od lat🥰
    • zamarzenia90 Re: Malina 17.05.23, 22:13
      Brzmienie nawet mi się podoba, ale raczej nie nadałabym Jagody ani Maliny (choć Różę lub Kalinę już tak).

Znam 5-letnia Monikę, która na co dzień jest właśnie Maliną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.