losninos 13.11.23, 10:22 W Suwałkach rodzice chcieli tak nazwać córkę. "Malicja jako proponowane imię żeńskie nie wykazuje wyraźnych odstępstw od innych, podobnych formalnie, a usankcjonowanych tradycją imion. Mamy chociażby w języku polskim niemal identycznie brzmiące imię "Alicja", które można w tym wypadku traktować jako wzorzec odmiany. Nie ma zatem przeciwwskazań językowych dla zaakceptowania tego imienia" - przekazał prof. Mariusz Rutkowski z Rady Języka Polskiego. Zdecydowanie wolę Alicję albo Malinę 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annthonka Re: Malicja 13.11.23, 12:47 Skrzyżowanie Alicji z Maliną? Tę pierwszą bardzo lubię, tej drugiej nie. Poza tym kojarzy mi się z angielskim malicious (złośliwy, perfidny). Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Malicja 14.11.23, 09:35 To samo skojarzenie w angielskim. Dodatkowo rymowanka Malicja -policja Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Malicja 13.11.23, 14:42 To otwiera furtkę dla innych kreatywnych rodziców 😉. Jeśli jest Malicja, to może być i Kalicja (Alicja+ Kalina), Lauricja, Dalicja itp itd. A to tylko "miksy" z Alicją 😱. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Malicja 13.11.23, 15:05 Dalicja przecież istnieje od dawna, odnotowano też Delicję. Bardzo popieram takie wnioski, nadający powinni mieć swobodę w rejestracji imion, dokąd nie są ośmieszające dla dzieci. To, że są nowością, nie przeszkadza w powszechnej akceptacji, bo każde imię miało kiedyś swój debiut Mam nadzieję, że nikt nie wpadnie tylko na Koalicję i Abolicję: D Istnieje na zachodzie już miks Julii uzyskujący popularność - Mulia ! I przykład zmodyfikowanej Olivii, choć o innym już znaczeniu - Alivia. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Malicja 08.12.23, 14:28 Policja (Pola plus Alicja), Milicja (Milena plus Alicja). Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Malicja 08.12.23, 17:39 sulika napisał(a): > Policja (Pola plus Alicja), Milicja (Milena plus > Alicja). Bardzo ciekawe propozycje 🤣. Dla miłośników służb mundurowych 😉. Tylko co z imionami męskimi 🤔? Dla synów tychże miłośników. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Malicja 14.11.23, 03:42 Niestety kojarzy mi się ze słowami: "milicja" i hiszpańskim: "mala" oznaczającym: "zła". Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Malicja 08.12.23, 14:26 Bardzo zdziwiła mnie decyzja Rady, która dotychczas była bardzo konserwatywna. Odpowiedz Link Zgłoś