aequoreavictoria 19.04.24, 17:45 Imię ukochanej Safony, wspomnianej w wierszu jej autorstwa zwanym fragmentem 16 lub Do Anaktorii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emnilda.wolna Re: Anaktoria 19.04.24, 17:50 Dla mnie brzmi jak skrzyżowanie anoreksji i Eupatorii. Na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Anaktoria 20.04.24, 07:31 emnilda.wolna napisała: > Dla mnie brzmi jak skrzyżowanie anoreksji i > Eupatorii. Na nie. 🤣 Mnie też nie zachwyca. A mysl, że rodacy chcieliby to oczywiście zdrabniać, przyprawia mnie o dreszcze 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Anaktoria 19.04.24, 21:16 Ja rowniez mam skojarzenie z roznymi wyrazami, albo dziecko Anny i Wiktori 😂. Podoba mi sie jednak. Podejrzewam, ze Jak sie oslucham to bardzo mi sie bedzie podobac Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Anaktoria 19.04.24, 22:17 Brzmi dziwnie ale o dziwo spodobało mi się xD Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Anaktoria 19.04.24, 22:28 Zdrobnienia: Ania, Naki, Naka, Tori, Ria, Jaktorów, Nakia, Anaktorka, Naktorka. Dopisuję do listy ciekawych imion Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Anaktoria 20.04.24, 18:55 Oczywiście nie Jaktorów, tylko Naktorka ; D Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Anaktoria 20.04.24, 18:53 Znalazłam jeszcze jedno interesujące: Anaksandrę. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Anaktoria 21.04.24, 00:56 Wole meska forme, Anaksander. Zdrobnienie Anek uwielbiam od lat Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Anaktoria 21.04.24, 05:20 Niestety nie podoba mi się, kojarzy mi się ze słowem: "anakonda". Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Anaktoria 21.04.24, 19:19 O ile Anaksandra i Anaksander nawet mi się podobają, o tyle Anaktoria u mnie nie przejdzie Faktycznie wygląda jak połączenie Anny z Wiktorią Uprzedzając pytania - Annę lubię, Wiktorię też Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Anaktoria 21.04.24, 20:13 Anaksandra bardzo mi sie podoba, Anaktoria po kilku dniach idzie w przeciwnym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Anaktoria 23.04.24, 18:07 Mnie Anaksandra o wiele bardziej ze względu na KS/ X. Anaktoria niby jak Wiktoria z Anną ale słyszę tak również anakondę, anunnaki, trajektorię, sanatoria, anoreksję. Brzmi jakoś surowo po kilku dniach oszołomienia Brzmi jak jakieś laboratoria wirusów czy anatomiczne wrota maszyn. I jak martwe z natury imię. Nawet gorsze w brzmieniu niż moje ( Annika). Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Anaktoria 24.04.24, 19:02 Wolę podobną głoskowo Anicetę, Nikitę. Nie podoba mi się za to Nikta. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Anaktoria 25.04.24, 00:35 Anicete baaardzo lubie, taka charakterna dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Anaktoria 25.04.24, 15:32 W moim odczuciu także Uwielbiam Jej znaczenie, z tego samego powodu lubię znienawidzoną tu Nicole/ Nikolę - zaistniała w polskiej świadomości jako remizowo- mydlane operowe imię mas z importu, tymczasem jest szlachetnym imieniem zwycięstwa , jak i Wiktoria. Nie rozumiem do dzisiaj fenomenu, jak można zaatakować imię z wartościami, można nie lubić brzmienia, a to osobna kwestia. Równie dobrze mniej spopularyzowana mogła być Zofia, a nam przeszkadzałaby najpierw pisownia Sophia, a następnie nadmiarowa ilość spolszczonych już Zofii czy rzekome nadawanie ich wyłącznie w patosferze- a jednak Zofia ma się świetnie, i nie jest na cenzurowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Anaktoria 25.04.24, 16:01 Mysle, ze troche przesadzasz. Nikt tutaj nie pala goraca nienawiscia do zadnego imienia, a kazdy ma prawo nie lubic jakis imion z roznych powodow. Nienawidzi sie osob, a nie imion. Ja jak slysze imie Marcin lub Marlena to mam fizyczna reakcje, ale to Nadal przez osoby o tym imieniu, a nie imie. Ale przez te osoby imiona te sa spalone, zgliszcza zebrane i wyslane w kosmos Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Anaktoria 25.04.24, 20:00 Wierzę Czasem poznajemy kogoś o nieciekawym charakterze i przestaje nam się podobać dane imię tak jak wcześniej albo zapamiętujemy w negatywie emocji pierwszą o takim imieniu osobę. Każdy ma podobnie, ja np. nie znoszę organicznie pewnych imion za same dźwięki, a niekiedy przez zachowania osób ale w podsumowaniu wpływ na ocenę ma tylko treść i brzmienie. Większość odmęskich typu Ryszarda i inna petarda wywołuje od razu niepokój, podobnie jak Hanna, Barbara, Janina, Judyta, Iga, Antonina, Zuzanna, Zofia, Edyta, Klementyna, Martyna, Jowita i mnóstwo innych drapieżnic Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Anaktoria 25.04.24, 17:51 Skrzyżowanie anatomii z anakondą, aktorką, Wiktorią i kilkoma innymi. Absolutnie nie Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Anaktoria 25.04.24, 18:31 > aktorką Cyganeria, której wykluczono aktorów. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Anaktoria 25.04.24, 20:09 Zabawne Też miałam takie skojarzenia xD Brakować będzie na pewno innych niż wszystkie zdrobnień Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Anaktoria 26.04.24, 03:14 Chyba pierwsze imie, ktore ma tyle roznorodnych skojarzen Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Anaktoria 25.04.24, 20:18 Kolejne zdrobnienia : Naria, Aria, Nara, Ana, Ktosia, Tora, Anaria, Nana, Aia, Oria. I przypomina pytanie: 'A na którą? Ana Aktorka?' Iannis Xenakis wydał utwór z 1969 o nazwie 'Anaktoria'. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Anaktoria 25.04.24, 20:23 W 1969*. I jeszcze Atoria, Anaka i Anakta spośród zdrobnień. Odpowiedz Link Zgłoś