kiwiii.pomelooo 14.09.24, 08:40 Wybierzcie imię które bardziej przypada wam do gustu: Aurelia vs Aniela Jadwiga vs Jagoda Tymoteusz vs Tymon Marcelina vs Michalina Rozalia vs Róża Dodawajcie też swoje porównania imion Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aequoreavictoria Re: Zabawa: Imię vs imię 14.09.24, 09:10 Aniela, Jadwiga, Tymoteusz, Marcelina, Róża Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa: Imię vs imię 14.09.24, 09:49 Aurelia Jadwiga! Tu nie wiem, w ogóle nie przepadam za Tymkami Marcelina Rozalia! Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Zabawa: Imię vs imię 14.09.24, 10:24 1. Aniela 2. Żadne, oba mi się nie podobają 3. Tymon (przez zbyt dużą już popularność Tymoteusza) 4. Marcelina 5. Róża Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Imię vs imię 14.09.24, 11:05 Aurelia vs Aniela - Aniela, pomimo przesytu. Aurelia źle mi się kojarzy Jadwiga vs Jagoda - Jadwiga, zdecydowanie Tymoteusz vs Tymon - trudno powiedzieć, oba dla mnie raczej neutralne, jednocześnie dla mnie zbyt popularne Marcelina vs Michalina - Michalina, mam sentyment do tego imienia, choć ostatnio nieco zniechęca mnie jego popularność. Marcelinę swojego czasu miałam na liście ulubionych, ale pierwszą znaną mi osobę o tym imieniu poznałam w nieprzyjemnych okolicznościach i to skojarzenie bardzo mi przeszkadza Rozalia vs Róża - oba bardzo lubię, ale Rozalka wygrywa Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Imię vs imię 14.09.24, 11:47 Dodaję kolejne: Aniela czy Adela? Flora czy Florentyna? Maria czy Marianna? Helena czy Halina? Franciszek czy Fryderyk? Iga czy Ida? Odpowiedz Link Zgłoś
maja0921 Re: Zabawa: Imię vs imię 14.09.24, 12:39 Adela Florentyna Marianna Helena Fryderyk Ida Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Zabawa: Imię vs imię 14.09.24, 14:27 Adela Żadne Żadne Halina Żadne Raz jedno, raz drugie, nigdy się nie mogę zdecydować Odpowiedz Link Zgłoś
karoleena Re: Zabawa: Imię vs imię 14.09.24, 15:41 Adela Flora - uwielbiam Marianna Helena Franciszek Ida Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa: Imię vs imię 14.09.24, 15:54 Żadne Florentyna Marianna Fryderyk Żadne Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Zabawa: Imię vs imię 14.09.24, 19:14 misha.parajanov napisała: > Dodaję kolejne: > > Aniela czy Adela? Adela > Flora czy Florentyna? Flora > Maria czy Marianna? Trudny wybór. Maria ładniejsze, ale zbyt popularne i nudne. Nie wybrałabym żadnego. > Helena czy Halina? Żadne, obydwu nie lubię > Franciszek czy Fryderyk? Franciszek > Iga czy Ida? Ida> Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Zabawa: Imię vs imię 14.09.24, 19:44 Aniela, Florentyna, Maria, Helena, Franciszek, Ida Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Zabawa: Imię vs imię 14.09.24, 23:57 Aniela czy Adela - obydwa bardzo lubię ale zwycięża Aniela Flora czy Florentyna - tylko śliczna Flora, nie znoszę - yn i ciężkich w konstrukcji imion typu Konstancja, Florentyna, Klementyna, Ernestyna - kojarzą mi się do tego bardzo pretensjonalnie i niewspółcześnie Maria czy Marianna - oczywiście Maria. Marianna również ładna ale bardzo nadużywana w XX w., jak imię - zasłona Helena czy Halina - najlepiej żadna.. nie kojarzą mi się w ogóle z młodymi osobami pomimo masy nadań Heleny. A Halina odpada jako pierwsza - memy, brzmienie tego imienia.. wolę imię Galla. Zrzucam to na karb antypatii do H w prawie wszystkich imionach, podobnie do Z. Franciszek czy Fryderyk - nie mam tutaj typu, obydwa ciekawe Iga czy Ida - skreślam na wstępie okropną Igę. Za Idą również nie przepadam, słyszę w niej drewno i wiatr. A w imieniu Iga ukłucie, i coś martwego. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa: Imię vs imię 15.09.24, 17:00 Aniela, Flora, żadne, Helena, Franciszek, oba Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Zabawa: Imię vs imię 18.09.24, 11:26 Adela Flora Marianna Helena Fryderyk Ida Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Zabawa: Imię vs imię 18.09.24, 11:51 Adela Florentyna Maria Halina Franciszek czy Fryderyk - oba bardzo lubię, trudny wybór. Ida Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Zabawa: Imię vs imię 03.12.24, 02:59 Aniela, Flora, Marianna, Helena, Fryderyk, Ida Odpowiedz Link Zgłoś
maja0921 Re: Zabawa: Imię vs imię 14.09.24, 12:38 Aurelia Jagoda Tymon Marcelina Rozalia Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Zabawa: Imię vs imię 14.09.24, 14:20 Aniela Żadna Żadne Michalina Róża Odpowiedz Link Zgłoś
karoleena Re: Zabawa: Imię vs imię 14.09.24, 15:42 Aniela Jagoda Raczej Tymon Michalina, ale Marcelina też ok Róża, ale lubię obydwa Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Zabawa: Imię vs imię 14.09.24, 19:16 Kolejne zestawy: Alicja czy Alina Józefina czy Józefa Weronika czy Berenika Kaja czy Gaja Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Imię vs imię 14.09.24, 19:22 Alicja czy Alina - Alina, z sentymentu do Aliny Janowskiej. Alicję też lubię, ale jej popularności już nie 😂 Józefina czy Józefa - Józefina Weronika czy Berenika - Weronika. Berenika nie do końca w moim guście, choć nawet miło mi się kojarzy Kaja czy Gaja - Kaja, ale nie jestem obiektywna, bo to moje imię 😂 Gaja źle mi się kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa: Imię vs imię 14.09.24, 22:06 Alina Józefina Berenika Żadne Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Zabawa: Imię vs imię 14.09.24, 23:48 Alicja czy Alina- obydwie bardzo lubię, obecnie Alina jest mniej popularna ale wygrywa Alicja. A sama Alicja podobałaby mi się jako Alissa. Józefina czy Józefa - z dwojga złego Józefina, Józefa absolutnie odpada Weronika czy Berenika - oczywiście Weronika, Berenika brzmi bęcząco i kojarzy mi się z baranem Kaja czy Gaja - tylko Kaja, Gai w ogóle nie lubię pomimo tego, że podoba mi się G Kojarzy mi się poza tym z gajem, gejem i ekoświrami z kultu matki Ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Zabawa: Imię vs imię 15.09.24, 08:22 Ciężki wybór, bo obydwie lubię, ale chyba jednak Alicja. Żadne Żadne Żadne Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa: Imię vs imię 15.09.24, 17:15 Alicja, Józefina, Berenika, Gaja Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Zabawa: Imię vs imię 03.12.24, 03:01 Alina, Józefina, Berenika, Gaja Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Zabawa: Imię vs imię 14.09.24, 23:44 Aurelia vs Aniela - oba wygrywają u mnie Jadwiga vs Jagoda - nie znoszę 1 i 2 Tymoteusz vs Tymon- nie przepadam za T&T Marcelina vs Michalina - oczywiście Marcelina. Michalina piekna jako Michelle oraz amerykańskie odmiany tego imienia Rozalia vs Róża - obydwie uwielbiam się że wskazaniem na Różę Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Zabawa: Imię vs imię 15.09.24, 09:20 Kolejne zestawy: Pia vs Lia Anna vs Hanna Iwona vs Ilona Laura vs Maura Celina vs Cecylia Fabia vs Fabiana Honorata vs Honoria Ramona vs Romana Teodora vs Teodozja Klara vs Klarysa Luna vs Lina Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Imię vs imię 15.09.24, 09:35 Pia vs Lia - nic, oba nie w moim guście Anna vs Hanna - Anna, imię dwóch ważnych dla mnie osób ze świata kultury Iwona vs Ilona - Iwona Laura vs Maura - Laura, lubię 🙃 Maura nie w moim guście, plus źle mi się kojarzy Celina vs Cecylia - oba nie do końca w moim guście, ale jednak Celina, miło mi się kojarzy Fabia vs Fabiana - nic, oba nie w moim guście, plus Fabia za mocno kojarzy się z modelem Skody 🚙 Honorata vs Honoria - Honorata, lubię 🥰 Ramona vs Romana - żadne (ale męskiego Romana lubię 😂) Teodora vs Teodozja - nic, żadne "teowe" u mniam nie przejdą Klara vs Klarysa - Klara, pomimo popularności. Klarysa kojarzy mi się mocno "zakonnie" Luna vs Lina - nic Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Zabawa: Imię vs imię 15.09.24, 09:58 Żadne Anna Żadne Laura Celina Żadne Honorata Romana Żadne Klara Żadne Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa: Imię vs imię 15.09.24, 10:30 Żadne Anna Iwona, a najlepiej żadne Laura Celina Żadne Honorata Nie wiem, więc żadne Najchętniej żadne, ze względu na znaczenie Klara! Żadne Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Zabawa: Imię vs imię 15.09.24, 10:33 Pia i Lia - obydwa miłe, na równi Anna i Hanna - wyłącznie Anna.. Iwona vs Ilona - Iwona ciekawa ale milsza Ilona. Zamiast Iwony można też wybrać Iwettę, Iwę, Vonnę albo Nivonę - ta ostatnia podoba mi się najbardziej Laura vs Maura - obie uwielbiam Celina vs Cecylia - jak wyżej Fabia vs Fabiana - wybieram imieyFabiola, a z podanych chyba obydwie podobnie interesujące Honorata i Honoris - wygrywa Honoris, choć Honorata też ma swój urok Ramona vs Romana - zwycięża Ramona. Romana mniej mi się podoba, niż Romina, Romelia czy Roma Teodora czy Teodozja - żadna, Teofila też nie, podoba mi się z podobnych tylko Teofania Klara vs Klarysa - obie piękne ale Klarysa tylko w wersji Klarissa lub Clarissa.. taka samą sytuacja odnośnie Larysy. Także wygrywa Klara Luna vs Lina - bardzo ładne brzmiące imiona, u mnie oczywiście Luna ze względu na znaczenie. Ze zbliżonych podoba mi się Linnea, Lunika, Linetta, Lian(n)a, Lana Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa: Imię vs imię 15.09.24, 17:16 Żadne, Hanna, żadne, Laura, żadne, żadne, żadne, Ramona, Teodozja, Klara, Luna Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Zabawa: Imię vs imię 16.09.24, 18:33 W Polsce żadne (zagramanicą Pia), Hanna, Ilona, Laura, Cecylia, żadne, Honoria, Ramona, Teodora, Klara, Luna (ale tylko dla psa) Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Zabawa: Imię vs imię 17.09.24, 11:57 Pia Hanna Ilona Laura Cecylia Fabiana Honorata Ramona Teodora Klarysa Luna Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Zabawa: Imię vs imię 18.09.24, 11:57 Pia Hanna Ilona Maura Celina vs Cecylia - z jednej strony "w całości" bardziej podoba mi Cecylia, z drugiej - gdybym miała któreś z nich nadać, to Celina żadne żadne Romana Teodora vs Teodozja - pierwsza kojarzy mi się z żabą z "Harrego Pottera", druga z miastem na Ukrainie. Już chyba lepiej miasto, niż żaba. Klara, Klarysa za bardzo mi się z siostrami zakonnymi kojarzy żadne, oba to dla mnie imiona dla bohaterki jakiejś książki fantasy lub psa Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Imię vs imię 15.09.24, 09:39 Kolejne: Stefan czy Szczepan? Marek czy Mariusz? Aleksander czy Aleksy? Danuta czy Donata? Malwina czy Melania? (te imiona jakoś zawsze szły u mnie w parze...) Lidia czy Ligia? Teodor czy Teofil? Maksym czy Maksymilian? Joanna czy Janina? Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Zabawa: Imię vs imię 15.09.24, 09:59 Stefan Żadne Aleksander Danuta Malwina Lidia Żadne Maksym Janina Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Zabawa: Imię vs imię 15.09.24, 10:09 Stefan czy Szczepan - tylko Stefan. Szczepan - to zaszczepiony i z żartu? 'Szcze pan? A co, zabronione?' Aleksander zdecydowanie. Nie znoszę męskich imion z Y, więc alternatywą byłby tylko Aleks/ Alex - który jest przereklamowany i skrócony, także zostaje pełny i dźwięczny Aleksander Danuta czy Donata - Danuta, bo Nutka Malwina czy Melania - obydwa uwielbiam Oczywiście Lidia. Ligia oswojona już ale nie ma szans u mnie z Lidią że względu na okropne zgrubienie' Liga' Marek czy Mariusz - bezwzględnie i tylko Marek Teodor czy Teofil - Teodor, choć nie jest w moich ulubionych. Teofil kojarzy się brzmieniowo z trochę przykrą profesją niektórym Maksym czy Maksymilian - przepadam za wszystkimi maksiowymi, również dla dziewczyn. W tym przypadku jednak pełnowymiarowy, cudowny Maksymilian Przyznam się, że przez wstręt do Y wolę I w imionach ale w tym nie jest tak rażące. A Maximilian zdarza się, wygląda o wiele ładniej ale też w Polsce na razie obco. Joanna czy Janina - bez dwóch zdań Joanna. Nie cierpię organicznie Janiny. Bardzo złe skojarzenia, fatalne zdrobnienia i na pewno nie kojarzy mi się z młodą osobą. Janina ociężale brzmieniowo, bardzo surowo. Pozytywniej ( nieco) wypada imię Jana. A najlepiej średniowieczne wersje Joanny - Jenna, Jona. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Zabawa: Imię vs imię 15.09.24, 10:29 misha.parajanov napisała: > Kolejne: > > Stefan czy Szczepan? Stefan > Marek czy Mariusz? Marek > Aleksander czy Aleksy? Aleksy > Danuta czy Donata? Donata > Malwina czy Melania? (te imiona jakoś zawsze szły u mnie w parze...) Malwina > Lidia czy Ligia? Ligia > Teodor czy Teofil? Teodor. Teofil niestety kojarzy mi się ze słowem: "pedofil" > Maksym czy Maksymilian? Maksym. > Joanna czy Janina? Janina > Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa: Imię vs imię 15.09.24, 17:18 Szczepan, żadne, Aleksander, Danuta, Melania, Ligia, Teodor, Maksymilian, Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Zabawa: Imię vs imię 18.09.24, 11:10 Szczepan Marek Aleksander Donata Malwina Ligia Teofil Maksym Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Zabawa: Imię vs imię 25.09.24, 09:28 Szczepan Mariusz Aleksy Danuta Malwina Lidia Teofil Maksymilian Janina Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Zabawa: Imię vs imię 03.12.24, 03:04 Szczepan, Marek, Aleksy, Donata, Melania, Ligia, Teodor, Maksymilian, Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Zabawa: Imię vs imię 15.09.24, 10:04 Laura czy Łucja Eliza czy Emilia Kalina czy Halina Oktawia czy Otylia Kazimierz czy Klemens Władysław czy Włodzimierz Anatol czy Tolisław Bronisław czy Bolesław Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Zabawa: Imię vs imię 15.09.24, 10:21 Laura pomimo większej polu, śliczne imię. Uwielbiam za to takie imiona, jak Lucja, Lucjanna, Lucylla, Luz, Luciola, Lucinda, Lusine, etc. Łucja zniechęca mnie ostatnio popularnością. Lubię Ł, jednak akurat w tym imieniu preferuję L Eliza czy Emilia - obydwa piękne imiona, stawiam na równi Kalina czy Halina - jasne, że urocza Kalina. Haliny nie rozumiem, nadałabym w zastępstwie Gallę. Oktawia czy Otylia - Oktawia nie jest w ulubionych ale lubianych, a Otylia ze względu na dźwiękowe skojarzenia z otyłością nie ma żadnych szans Zdecydowanie Kazimierz - szczególne imię w rodzinie. Klemens brzmi dla mnie jak zmoczony kredens. Władysław czy Włodzimierz - ciekawe i od dawna nienadawane często imiona. W sumie efekt wymowy podobny ( Wła-, Wło-). Osobiście nie nadal się interesujące u innych Anatol czy Tolislaw - tylko Anatol. Tolislaw nie przekonuje mnie, przekonałby Tuliusz lub Tulislaw - wyjątkowo przyjemne i przytulne imię Bronisław czy Bolesław - żadne, wolę Bronimira i Bromira. Za Bolkiem, także jako Bolemirem nie przepadam - nie lubię imion wyrażających ból, złość, gniew, nienawiść, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Zabawa: Imię vs imię 15.09.24, 10:32 annthonka napisała: > Laura czy Łucja Laura > Eliza czy Emilia Emilia > Kalina czy Halina Kalina > Oktawia czy Otylia Oktawia > Kazimierz czy Klemens Klemens > Władysław czy Włodzimierz Włodzimierz > Anatol czy Tolisław Anatol > Bronisław czy Bolesław Bolesław Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Imię vs imię 15.09.24, 10:47 Laura czy Łucja - Laura, pomimo popularności nadal mi się nie przejadła. Łucji mam przesyt, nie lubię też jednej znanej mi Łucji, a to z nią kojarzy mi się to imię. Eliza czy Emilia - Eliza (ale nie jestem obiektywna, bo to imię mojej mamy 😍). Emilię lubię, ale jej popularności już nie. Bez patrzenia na mamę - też Eliza. Kalina czy Halina - Kalina, do niedawna miałam ją na liście ulubionych. Halinę też lubię, ale te memy mnie wykończą... Oktawia czy Otylia - Otylia. Oktawię miałam kiedyś na liście ulubionych, ale ostatnio jedna z osób z mojego otoczenia mocno obrzydziła mi to imię. Kazimierz czy Klemens - kiedyś Klemens, teraz Kazio. Władysław czy Włodzimierz - Włodzimierz, mam ogromny sentyment do tego imienia ze względu na Włodzimierza Wysockiego. Szkoda, że w obecnej sytuacji politycznej jest "spalone", bo ostatnio coraz bardziej mi zależy na upamiętnieniu tej postaci. Anatol czy Tolisław - Anatol, choć bez większych emocji. Do Tolisława nie umiem się przekonać. Bronisław czy Bolesław - nic. Oba ładne, ale jednocześnie obciążone osobistymi skojarzeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Zabawa: Imię vs imię 17.09.24, 11:56 Laura Eliza Kalina Otylia Klemens Władysław Anatol Bronisław Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Zabawa: Imię vs imię 25.09.24, 09:29 Łucja Emilia Halina Oktawia Kazimierz Włodzimierz Anatol nie wiem, oba mi się ostatnio podobają Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Zabawa: Imię vs imię 03.12.24, 03:06 Laura, Emilia, Kalina, Oktawia, Kazimierz, Władysław, Anatol, Bronisław Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Zabawa: Imię vs imię 15.09.24, 10:23 Natanael- elfickie brzmienie, Natan- dobre na co dzień, wygrywa Nataniel. Wszystkie te formy uwielbiam <3 Emil czy Emilian.. przepadam za obydwoma Bartłomiej i Bartosz - tu problem nie istnieje - obu nie znoszę Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Zabawa: Imię vs imię 15.09.24, 10:42 Kolejne: Ludomira vs Lubomira Larysa vs Klarysa Edyta vs Judyta Inga vs Kinga Oda vs Odeta Paulina vs Paula Kora vs Kornelia Artemida vs Artemizja Celestyna vs Celeryna Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Imię vs imię 15.09.24, 11:06 Lubomira vs Ludomira - nie wiem sama, bardzo mało jest żeńskich imion słowiańskich, które lubię. Larysa vs Klarysa - Larysa, choć bez większych emocji. Klarysa dla mnie zbyt "zakonna", a tego typu skojarzenia są dla mnie na minus. Edyta vs Judyta - oba lubię tak samo. Inga vs Kinga - Inga, jedno z imion z mojej listy ulubionych. Kinga też ok, ale zawsze wydawała mi się zbyt popularna, może przez to, że znam bardzo dużo King w moim wieku. Oda vs Odeta - Oda, choć ostatnio lubię ją nieco mniej niż kiedyś. Paula vs Paulina - Paulina, ze względu na jedną Paulinę z mojego otoczenia. Kora vs Kornelia - Kornelia, pomimo popularności. Kora jako nazwa własna kojarzy mi się tylko z TĄ Korą - i mimo, że lubię Korę, to to skojarzenie trochę mi przeszkadza. Artemida vs Artemizja - Artemida, lubię imiona pochodzące z mitologii. Artemizja też kojarzy mi się całkiem miło, ale jednak jakoś jej "nie czuję". Celestyna vs Celeryna - żadne. Celestynę (i męski odpowiednik też) doszczętnie obrzydziły mi głupawe żarty mojej rodziny. Celeryna nie podchodzi mi brzmieniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Zabawa: Imię vs imię 15.09.24, 11:58 Lubomira Larysa Żadne Inga Żadne Żadne Kornelia Żadne Celestyna Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Zabawa: Imię vs imię 18.09.24, 11:24 Lubomira Klarysa Judyta Inga Oda Paula Kora Artemida Celestyna Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Zabawa: Imię vs imię 25.09.24, 09:31 Lubomira Larysa, bo Klarysa dla mnie zbyt kościelna Judyta Inga Oda Paula żadne żadne Celestyna Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Zabawa: Imię vs imię 03.12.24, 03:09 Lubomira, Larysa, Judyta, Inga, Oda, Paulina, Kornelia, Artemida, Celestyna Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Imię vs imię 15.09.24, 10:51 Natan vs Nataniel vs Natanael - nic. Natan jest ok, tak ma na imię mój brat cioteczny, ale ostatnio miałam szczepę z jego rodzicami i chwilowo nie jestem w stanie myśleć o tym imieniu w oderwaniu od tej sytuacji (szkoda, bo Natan sam w sobie jest niewinny...). Nataniela obrzydził mi chwilowo Hawthorne (mam złe wspomnienia z lektury jego dzieł). Natanael zbyt "biblijny". Emil vs Emilian - Emil. Emilian źle mi się kojarzy. Bartłomiej vs Bartosz - trudny wybór, oba dla mnie zbyt popularne 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa: Imię vs imię 15.09.24, 17:01 Aniela, Jagoda, Tymoteusz, Michalina, Róża. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Imię vs imię 15.09.24, 19:28 Kolejne: Edmund czy Edward? Dagmara czy Tamara? Marta czy Martyna? Bogusław czy Bogumił? Julian czy Juliusz? Olgierd czy Olaf? Luiza czy Ludwika? Felicja czy Alicja? Zoja czy Zofia? Bruno czy Hugo? Mirosław czy Miron? Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Zabawa: Imię vs imię 17.09.24, 09:36 Edward Tamara Żadne Bogumił Julian Olgierd Ludwika Alicja Zofia Bruno Żadne Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Zabawa: Imię vs imię 17.09.24, 11:55 Edmund Dagmara Marta Bogumił Julian Olgierd Luiza Alicja Zofia Hugo Miron Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa: Imię vs imię 18.09.24, 21:19 misha.parajanov napisała: > Kolejne: > > Edmund czy Edward? > Dagmara czy Tamara? > Marta czy Martyna? > Bogusław czy Bogumił? > Julian czy Juliusz? > Olgierd czy Olaf? > Luiza czy Ludwika? > Felicja czy Alicja? > Zoja czy Zofia? > Bruno czy Hugo? > Mirosław czy Miron? > Edmund Dagmara Marta albo żadne Żadne Julian Olgierd Ludwika Felicja Żadne BrunoN Żadne Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Zabawa: Imię vs imię 25.09.24, 09:33 Edmund Dagmara, jeśli już, chociaż nie przepadam Marta Bogumił Juliusz Olaf oba Felicja, jeśli już Zoja Hugo Miron Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Zabawa: Imię vs imię 03.12.24, 03:11 Edmund, Dagmara, Marta, Bogusław, Julian, Olgierd, Luiza, Alicja, Zoja, Bruno, Miron Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Zabawa: Imię vs imię 17.09.24, 09:43 Kolejna porcja: Adelajda czy Apolonia Dagna czy Bogna Dobromiła czy Dobrosława Lucyna czy Luiza Iwona czy Irena Stanisław czy Stanimir Mieszko czy Zbyszko Maurycy czy Makary Leonard czy Leopold Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Imię vs imię 17.09.24, 11:46 Adelajda czy Apolonia - Apolonia, choć ze względu na popularność "samodzielnej" Poli nie mogłabym jej rozważyć dla córki. Adelajdę też lubię, ale wolę "samodzielną" Adelę. Dagna czy Bogna - Dagna, choć trochę mi ciąży jedno skojarzenie z tym imieniem. Bogna nie do końca w moim guście. Dobromiła czy Dobrosława - nie wiem, mam problem z żeńskimi słowiańskimi... Najchętniej Dobromira. Lucyna czy Luiza - Lucyna, pomimo jednej Lucyny, którą niedawno poznałam i która wywarła na mnie niezbyt miłe wrażenie. Luiza niby nie jest zła, ale nie lubię jedynej znanej mi osoby o tym imieniu i to skojarzenie ostatnio zaczyna mi przeszkadzać. Iwona czy Irena - obie miło mi się kojarzą, chyba jednak bliżej mi do Irenki. Stanisław czy Stanimir - Stanisław, kiedyś to było moje ulubione imię (byłam wtedy na etapie czytania "Lalki" 1000000 razy pod rząd 😂). Mieszko czy Zbyszko - Mieszko. Od dzieciństwa mam przeogromny sentyment do tego imienia, to jedno ze stosunkowo nielicznych imion, które trzymają się mojej listy ulubionych praktycznie od zawsze 😂😂😂 Obecnie jeden z czterech najmocniejszych kandydatów na imię dla syna. Maurycy czy Makary - Maurycy, kiedyś miałam to imię na liście ulubionych, ostatnio jednak wypadł z tej listy po tym, jak poznałam chłopca o tym imieniu, który na dzień dobry wyprowadził mnie z równowagi 😂 Leonard czy Leopold - Leonard, do niedawna miałam to imię na liście ulubionych. Kiedyś był moim najmocniejszym kandydatem na imię dla syna, chciałam w ten sposób upamiętnić aktora Leonarda Pietraszaka (bardzo przeżyłam jego śmierć i zależało mi na jego upamiętnieniu). Ostatnio jednak zaczęło mi bardzo przeszkadzać skojarzenie z Cohenem - mam bardzo przykre skojarzenia z twórczością tego artysty, nie jestem w stanie ich przełknąć. Leopolda też kiedyś miałam na liście ulubionych, to imię kilku ważnych dla mnie postaci ze świata kultury (Tyrmand, Lewin, Kozłowski), ale odkąd odkryłam, że było to trzecie imię Bismarcka (ta postać i wszystko, co z nią związane to moja trauma z liceum 😆), entuzjazm opadł... Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Zabawa: Imię vs imię 17.09.24, 11:54 Adelajda Dagna Dobrosława Luiza Irena Stanisław Mieszko Makary Leopold Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Zabawa: Imię vs imię 25.09.24, 09:34 Adelajda Dagna Dobromiła Lucyna żadne żadne żadne Maurycy Leopold Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Zabawa: Imię vs imię 03.12.24, 03:13 Apolonia, Dagna, Dobromiła, Lucyna, Irena, Stanimir, Zbyszko, Makary, Leonard Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Zabawa: Imię vs imię 17.09.24, 11:57 Aurelia Jagoda Tymoteusz Michalina Rozalia Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Zabawa: Imię vs imię 18.09.24, 09:01 Żadne Obydwa Żadne Żadne Żadne Kalina Sabina Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Zabawa: Imię vs imię 18.09.24, 10:48 Magdalena Wacław Anita Leonard Mia Kalina Sabrina Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Zabawa: Imię vs imię 18.09.24, 10:52 Kolejne: Ożanna czy Ernestyna Hipolit czy Hieronim Ireneusz czy Arkadiusz Emma czy Gloria Flawia czy Flora Jakub czy Michał Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Zabawa: Imię vs imię 18.09.24, 14:41 Ernestyna, uwielbiam Hieronim Ireneusz Emma Flawia Żadne Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Imię vs imię 18.09.24, 17:06 Ożanna czy Ernestyna - nic. Ożanna nie do końca w moim guście (choć u kogoś bym doceniła), Ernestyna odpada z racji niezbyt miłych skojarzeń z męskim odpowiednikiem. Hipolit czy Hieronim - żadne. Ireneusz czy Arkadiusz - nie wiem, oba u mnie bez większych emocji. Emma czy Gloria - Gloria, mam sentyment do tego imienia. Emma nie w moim guście, poza tym mam wrażenie, że ostatnio coraz częściej się z nim stykam. Flawia czy Flora - zdecydowanie Flora, jedna z moich najmocniejszych kandydatek na imię dla córki. Flawię kiedyś miałam na liście ulubionych, ale ostatnio zaczęłam odczuwać jakieś znudzenie tym imieniem. Jakub czy Michał - Michał, imię dwóch ważnych dla mnie postaci ze świata kultury. Jakuba mam ostatnio przesyt, jak kiedyś praktycznie nie spotykałam małych Kubusiów, tak teraz jakiś wysyp... 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Zabawa: Imię vs imię 25.09.24, 09:36 żadne Hieronim żadne Emma Flora Michał Odpowiedz Link Zgłoś