Dodaj do ulubionych

Ewa czy Wanda

30.07.25, 00:38
Które imię - Ewa czy Wanda - podoba Wam się bardziej i dlaczego, jaki jest Wasz odbiór, skojarzenia ? Chętnie usłyszę opinię osób zainteresowanych imiennictwem smile
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Ewa czy Wanda 30.07.25, 02:09
      Cześć, ja wolę Ewę. Brzmi ponadczasowo. Wanda jest dla mnie zbyt "ciężka" w brzmieniu, mało finezyjna. Takie mam odczucia.
    • sulimira Re: Ewa czy Wanda 30.07.25, 04:21
      Obydwa imiona sa w podobnym klimacie i troche twardsze.

Osobiscie nie lubie zadnych imion trzyliterowych poniewaz wedlug mnie sa bardzo ubogie dzwiekowo.

Skojarzenia z zycia to rozne, bo i patologiczne i normalne rodziny co jest normalne gdy imie mialo taka popularnosc jak Ewa.

Kojarzy mi sie rowniez z mitem o Adamie i Ewie. Akurat tutaj bardziej pozytywnie poniewaz Ewa byla ciekawa swiata i wiedzy. Takze pozytywne skojarzenia, ale z drugiej strony nie jestem zwolenniczka religijnych imion, a juz tym bardziej tak jednoznacznie pochadzacym z religi, ktora zakazala Polakom nadawania rodzimych imion.
    • paula.anna Re: Ewa czy Wanda 30.07.25, 06:21
      Pytasz teoretycznie czy rozważasz nadanie tych imion?

Bardzo lubię Wandę. Po prostu. Ma imo brzmienie z charakterem, mimo braku "r". Jest idealna do używania w pełnej formie, co dla mnie jest dużym plusem. Ma też dużo innych form, dla lubiących zdrabniać.
      Nawet WanDZIA mnie, o dziwo, nie zniechęca 😉.

Lubię też Ewę, jednak jej minusem są dla mnie pewne skojarzenia religijne, biblijne pochodzenie 🫤.
    • antonelli Re: Ewa czy Wanda 30.07.25, 08:27
      Ewa jest takim bezpiecznym, ponadczasowym imieniem, przez co jest trochę przezroczysta.

Wanda zaczyna wracać na fali imion, które nabierają babcinego uroku, ale jeszcze nie jest popularna do przesytu.

Gdybym miała wybierać to Wanda.
    • guadalajara Re: Ewa czy Wanda 30.07.25, 08:42
      Wanda zupełnie mi się nie podoba sad Zdecydowanie Ewa: klasyczne, proste, chociaż trochę przezroczyste i nijakie przez swoją popularność. Córce nie nadesłanym żadnego.
    • emnilda.wolna Re: Ewa czy Wanda 30.07.25, 13:50
      Wanda kojarzy mi się z cioteczną babką czy prababką, teraz powoli wraca, podoba mi się, dziesiątej córce mogłabym nadać. Na minus niepewne, prawdopodobnie słabe znaczenie.

Ewa wydaje się ponadczasowa, ale myślę, że dla obecnych dzieci jest ciotkowata, a ponad wiek temu, jak mówią różne cytaty podawane na forum, była nadawana dzieciom nieślubnym, więc ta ponadczasowość to taka dwudziestowieczna. wink Znaczenie też żadne, choć lepsze niż Wanda. Z imion biblijnych wolałabym jednak coś o pozytywnych konotacjach, a nie pierwszą grzesznicę. Pokolenie temu mogłabym nadać jedenastej córce. wink Czyli Wanda wygrywa.
    • kaga9 Re: Ewa czy Wanda 30.07.25, 15:48
      Z tych dwóch wybrałabym Ewę. Z obydwoma imionami mam fatalne skojarzenia, więc realnie opcja po moim trupie 😉, ale Ewa brzmieniowo jest dla mnie neutralna, a Wanda zupełnie mi się nie podoba.
    • 1.wetta.1 Re: Ewa czy Wanda 30.07.25, 20:29
      Wanda na nie, ponieważ kojarzy mi się przezwiskiem sąsiadki. Nie będę przytaczać, bo niestety nie brzmi dobrze. Poza tym imię to jest dla mnie zbyt ciężkie, chyba przez zbitkę głosek -nd-.
      Ewa zupełnie neutralna, wręcz przezroczysta.
    • lillafausta Re: Ewa czy Wanda 31.07.25, 01:09
      A Eleonora?
      • paula.anna Re: Ewa czy Wanda 31.07.25, 06:56
        lillafausta napisała:

> A Eleonora?

Bardzo lubię Eleonorę. To imię mojej ukochanej babci. Gdybym sama (tzn bez męża) nadawała imiona córkom, byłaby na szczycie listy imion do nadania.
      • gaudencja Re: Ewa czy Wanda 17.08.25, 22:24
        Ewę postrzegam jako płaską i bez wyrazu, jestem bardzo osłuchana z tym imieniem do tego stopnia, że nie umiem dostrzec w nim niczego szczególnego. Wandę lubię, jest dużo bardziej wyrazista i tak jakby z tanecznym podskokiem. Zdrabniałabym do Wandeczki, ale do Wandzi też się już przyzwyczaiłam dzięki małej Wandzie z otoczenia.

Uwielbiam Eleonorę, mam ją na liście swoich najulubieńszych imion.
    • lillafausta Re: Ewa czy Wanda 31.07.25, 01:34
      Lubię Wandę i Ewę za ich zwięzłość i taką „lekką twardość”, bez gardłowych głosek. Oba rozważałabym dla swojej córki, najchętniej w połączeniu, ale miałabym trudność z podjęciem decyzji, które nadać jako pierwsze - poniekąd stąd moje pytanie na forum. Ani skojarzenia z biblijną Ewą ani z Wandą, co nie chciała Niemca nie są dla mnie kłopotliwe, przeciwnie - jako miłośniczka historii i literatury lubię imiona z tradycją. Również pochodzenie i znaczenie tych imion uważam za ciekawe.
      • sulimira Re: Ewa czy Wanda 31.07.25, 02:26
        W takim razie moze Nawoja? Pierwsza studentka w Polsce
      • paula.anna Re: Ewa czy Wanda 31.07.25, 06:57
        Proponuję rzucić kostką, które na pierwsze, kiedy już córka będzie w drodze 😀.
    • miaumia Re: Ewa czy Wanda 31.07.25, 21:55
      Od Ewy bardziej podoba mi się Ewelina, Ewelia, poza tym są jeszcze Ewangelika, Ewangelina, Ewangelia.
      Alternatywą jest Ava i Avelina.
      Podoba mi się podobna brzmieniem do Wandy Wendelina i Vanessa.

Ewa i Wanda są ładnymi imionami, tylko mało dźwięcznymi, dlatego wolę kombinacje.

• mysz_w_malinach Re: Ewa czy Wanda 01.08.25, 04:08
      Nie szaleję jakoś ani za jednym, ani za drugim, dla mnie to imiona z pokolenia ciotek. Ale gdybym miała wybierać tylko spośród tych dwóch to postawiłabym na Wandę - ma jednak nieco retro sznytu w przeciwieństwie do Ewy, połączenie "ew" kojarzy mi się mocno z anglojęzycznym wyrazem obrzydzenia, i nie lubię bardzo zdrobnienia Ewka. Więc dla mnie zdecydowanie Wanda.
    • katarzynkaa Re: Ewa czy Wanda 01.08.25, 10:27
      Ewa jest bezbarwna, płaska i ciotkowata. O wiele bardziej wolę Ewelinę, choć to sezonówka lat 80.

Na forum jest wiele fanek Wandy, ja nie czuję urody tego imienia, ale doceniam u kogoś. Dla mnie brzmi "sucho" trochę jak Zyta i Tekla.
    • vanilde Re: Ewa czy Wanda 24.08.25, 21:58
      Znalazłam wątek sprzed roku z tym samym pytaniem, może będzie dla Ciebie ciekawy: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,177387349,177387349,Ewa_czy_Wanda_.html

Dla mnie oba imiona piękne i oba rozważam dla córki. Na ten moment wygrywa Wanda.

Ewa brzmi dla mnie klasycznie, a jednocześnie jest oryginalnym wyborem obecnie dla dziecka. Pięknie się zdrabnia i ciepło brzmi.
      Wanda podoba mi się ze względu na mocne brzmienie, a jednocześnie ma w sobie taki baśniowy urok. Uważam, że to imię pasuje w pełnej formie w każdym wieku.
    • seryeen Re: Ewa czy Wanda 25.08.25, 21:19
      nie jestem fanem ani Ewy, ani Wandy, ale preferuję Ewę. wiem, że Wanda jest bardzo lubiana na forum, ale dla mnie jest bardzo babcina, niekoniecznie w pozytywnym sensie) i jeszcze nieosłuchana. Ewa nie kojarzy mi się ciotkowo, jest dla mnie raczej przezroczysta jak Anna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.