Dodaj do ulubionych

Brat Feliksa

11.11.25, 18:58
Hej!
Obserwuję to forum od bardzo długiego czasu, przyszła na mnie pora by w końcu coś napisać smile

Szukam imienia dla braciszka Feliksa smile Szukam i szukam, i szukam…

Nazwisko jest odmianą popularnego Kowalskiego.

Zależy mi na tym by dobrze funkcjonowało w Polsce, jak i za granicą (tutaj chodzi głównie o angielski).

Feliks nam się bardzo dobrze sprawdza. Właściwie to jak przeglądamy listy imion to nadal jest to dla nas top 1. Nie brzmi dla nas dziadkowo, nie brzmi też jak coś co się pojawiło dosłownie przed chwilą. Nie jest miękkie, pasuje do pozytywnej osoby smile Bo my z tych wesołych i pozytywnych.

Początkowo myśleliśmy o Eryku, ale jakoś nam do Feliksa nie pasuje. Jest zimne… Mężowi też nie podoba się, że Eryk kończy się na K, a nazwisko na K zaczyna, przez co nie wymawia się ich razem plynnie…

Jego ulubione imiona to Wiktor i Kuba (Jakub), ale dla mnie odpadają ze względu na popularność. Podoba mu się też Hubert.

Ja z kolei myślałam, że jak Feliks będzie miał brata, to będzie nim mały Julek (Julian), ale też mi ta popularność się nie podoba, a dla męża jest mało męskie…

Pojawił się Gustaw. Zdrobnienie Gucio lubię. Ale jest takie hmm… sztywne? Pojawił się też Hugo, ale odmiana w PL trochę odstrasza, no i jest już bardzo oryginalne jak na nasze standardy… Bruno - to samo z odmianą. Wersja Hugon i Brunon odpada. Jest Kornel, ale tu z nazwiskiem mamy niefajne Ko-Ko.

Jest Lucjan, ale skojarzenia z Lucyferem i Lucjuszem Malfoy’em nie są zbyt pozytywne 😮‍💨

No i tak o, błądzimy… Data pojawienia się braciszka jest już za rogiem a jesteśmy totalnie w kropce. Pomóżcie! 🥺
Obserwuj wątek
    • wasylla Re: Brat Feliksa 11.11.25, 19:25
      Do Feliksa pasują mi Konstanty, Teofil i Cyryl.
      • wasylla Re: Brat Feliksa 11.11.25, 20:09
        Jeszcze Cyprian, Kordian i Edwin.
    • kocynder Re: Brat Feliksa 12.11.25, 01:41
      Czyli jak rozumiem imię musi być międzynarodowe (w miarę możliwości o podobnej wymowie i pisowni), niezby6t popularne, raczej unikając zbieżności "ko"?
      Proponuję Leona, co prawda jest coraz popularniejszy, ale może nie aż tak, żeby wam to przeszkadzało? Prócz niego do Feliksa pasują mi Kornel, Tobiasz, Łukasz (co prawda nie spełnia warunku identycznej wymowy i pisowni, ale angielski Lucas?), Florian, Konstanty, Sergiusz...
      • aequoreavictoria Re: Brat Feliksa 12.11.25, 11:33
        Leon jest kilkakrotnie popularniejszy od Juliana w tej chwili
    • dalenia Re: Brat Feliksa 12.11.25, 08:43
      Gustaw to była moja pierwsza myśl, gdy zaczęłam czytać post. Nie wiem, czy jest sztywne - dla mnie raczej nie. A Gucio, Gutek to bardzo wesołe zdrobnienia. Może jeszcze go rozważycie?

Albo Olaf? Dla mnie to takie przyjemne, bajkowe imię.

Z innych może:
      Bernard, Witold, Marceli, Cyprian, Jonasz, Ksawery
    • losninos Re: Brat Feliksa 12.11.25, 09:18
      Moja pierwsza myśl - Leonard.

Gustaw super, można jeszcze mówić Gutek. Jeszcze Florian mi pasuje.
    • aequoreavictoria Re: Brat Feliksa 12.11.25, 11:39
      Też mi przyszedł do głowy Florian.
      Moje propozycje: Miron, Anatol, Emilian, Tomir.
    • paula.anna Re: Brat Feliksa 12.11.25, 13:46
      Gdyby mój Feliks miał brata, byłby on Witoldem, Gustawem (nie dostrzegam żadnej sztywności w tym imieniu), Kosmą, Rochem, Witem...

Z Waszych propozycji, poza Gustawem, podoba mi się Lucjan ( b. lubię HP, dla mnie skojarzenie z Malfoyem jest na plus) i Julian ( nie dostrzegam w nim braku " męskości". Już prędzej np w Gabrielu).

Reszta zupełnie nie w moim stylu, szczególnie Eryk, którego wyjątkowo nie lubię 🤷.
      Hugo i Bruno u mnie odpadają ze względu na powszechną niepoprawną odmianę.
      Za Kornelem nie przepadam, za to znam Mieszka Kowalskiego, też jest koko, co mnie nie zachwyca 😉.
      Jakuba mam ogromny przesyt, Kubusie są wszędzie 😱.
      Wiktor też spoza mojej listy ulubionych.

Na szybko proponuję Leopolda i Anatola 🙂.
      Pomyślę o innych.
      • paula.anna Re: Brat Feliksa 12.11.25, 14:07
        Dodaję Ludwika.
      • paula.anna Re: Brat Feliksa 12.11.25, 20:19
        Jak mogłam zapomnieć o Stefanie!
        • dalenia Re: Brat Feliksa 12.11.25, 23:15
          Stefek, tak! ❤️
    • antonelli Re: Brat Feliksa 12.11.25, 15:37
      Imiona zbliżone popularnością do Feliksa, które brzmiałyby dobrze z nazwiskiem to na przykład Ryszard, Stefan, Józef, Witold, Leonard. Szkoda, że przepadł Julek.

A z moich ulubionych podrzucę Kazimierza, Konstantego i Edwarda.
    • emnilda.wolna Re: Brat Feliksa 12.11.25, 16:35
      Gustaw <3
    • 128ju Re: Brat Feliksa 13.11.25, 20:06
      Ja do Gustawa i Stefana (które już się pojawiły) dodam Teodora - bardzo międzynarodowy 🙂
    • dnuchanepapierowelatawce Re: Brat Feliksa 14.11.25, 13:54
      To na dzień dzisiejszy melduję, że bardzo się przekonaliśmy do Gustawa 😊 Cała nasza 3-osobowa rodzinka jest za! Olbrzymie podziękowania za liczne odpowiedzi, jakby się pojawiły jakieś inne propozycje czy sugestię to oczywiście piszcie, bo wątek czujnie śledzę, a zdanie zawsze można zmienić 😉
      • paula.anna Re: Brat Feliksa 15.11.25, 10:51
        Cieszę się, że aktualnie prowadzi Gustaw 🙂.
      • 128ju Re: Brat Feliksa 15.11.25, 16:30
        Podoba mi się ten faworyt 😉
    • gaudencja Re: Brat Feliksa 21.11.25, 02:02
      Hej!

Gustaw nie jest zły, ale do Waszego nazwiska bardziej widziałabym Wincentego, Maurycego, Ludwika (pomimo podwojenia "k"), ewentualnie Emiliana czy Marcelego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.