milenium5 29.11.04, 18:43 Czytam ostatnio synkowi serie z Mikołajkiem, niesamowite są te imiona które tam wytępują. Zawsze pojawiają się w pełnej wersji, co w przypadku małych chłopców brzmi komicznie. Mikołajek z tego wszystkiego jest najmniej rzadki, ale co powiecie o Makcensjuszu, Gotfrydzie, Ananiaszu, Joachimie, Alceście i jedynej dziewczynce Jadwini? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: imiona z mikołajka 29.11.04, 19:05 milenium5 napisał: > Czytam ostatnio synkowi serie z Mikołajkiem, niesamowite są te imiona które > tam wytępują. Zawsze pojawiają się w pełnej wersji, co w przypadku małych > chłopców brzmi komicznie. Mikołajek z tego wszystkiego jest najmniej rzadki, > ale co powiecie o Makcensjuszu, Gotfrydzie, Ananiaszu, Joachimie, Alceście i > jedynej dziewczynce Jadwini? O, przepraszam, w Wakacjach Mikołajka jest jeszcze kilka dziewczynek, m.in. Michalina, która jest gruba i ciągle je, zupełnie jak Alcest. Ostatnio zresztą się rozczuliłam, bo natknęłam sie w słowniku Ossolineum na imię Alcesta (i tylko w wersji żeńskiej), znane zresztą ze sztuki operowej (dwie opery o tym tytule, Glucka i Lully'ego). A czytałaś, Milenium, polskiego "Mikołajka", wydanego w podziemiu w stanie wojennym, w którym wszystkie imiona są słowiańskie? Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: imiona z mikołajka 30.11.04, 09:12 Nie czytałam i już załuję, a czy to jest teraz gdzieś dostępne? Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: imiona z mikołajka 30.11.04, 09:59 Ja czytałam "Mikołajka w PRL", ale i tak myslę, że oryginalny Mikołajek jest lepszy. Dziewczynek w Mikołajku jest jeszcze trochę. Na przykład Ludeczka, która trzepoce rzęsami i fantastycznie gra w nogę, a oprócz Michaliny na wakacjach były jeszcze Izabela i Gizela. Niektóre imiona jak Alcest, Ananiasz i Paulin już zawsze będą mi się kojarzyć z Mikołajkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona z mikołajka 30.11.04, 17:14 cysia.b napisała: > Ja czytałam "Mikołajka w PRL", ale i tak myslę, że oryginalny Mikołajek jest l > epszy. Też tak myślę, ale nie zmienia to faktu, że w polskim Mikołajku są ciekawe imiona. Zresztą wychowywałam sie w rodzinie opozycyjnej i po latach miałam zdecydowanie większy ubaw czytając "Mikołajka w PRL-u", niż w tamtych czasach - po prostu wzruszam się przypominając sobie tamte klimaty - np. przypadkowo znalezione podsłuchy - po podobne (choć nie identyczne) miałam w domu. Milenium, w wolnym czasie poszperam i odszukam tę książeczkę, moze jest u moich rodziców. Z imion pamiętam tylko Bożydara, A oczywiście, miałam wczoraj zacmienie - jak mogłam zapomnieć, jak miała na imię Ludeczka, moja ulubiona postac żeńska z Mikołajka!! )) Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: imiona z mikołajka 30.11.04, 17:24 Pewnie wszystkie czesci znajdziesz tu www.nk.com.pl/sklep_int/index.php/str/kategoria/id/7 Niedlugo Mikołajki, czas zrobic sobie prezent. Ja bardzo lubilam czytac te serie. Jesttez jakas o Mateuszku, ale nigdy jej nie czytalam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona z mikołajka 30.11.04, 17:34 szczekuszka napisała: > Pewnie wszystkie czesci znajdziesz tu > www.nk.com.pl/sklep_int/index.php/str/kategoria/id/7 > Niedlugo Mikołajki, czas zrobic sobie prezent. Oj, szczekuszko, nie jesteś czasem niewyspana? ))) Chodziło o "MIkołajka w PRL-u" ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Wielkie Acha 30.11.04, 17:46 > Oj, szczekuszko, nie jesteś czasem niewyspana? ))) Chodziło o "MIkołajka w > PRL-u" Czas umierać! Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Wielkie Acha 30.11.04, 17:49 Mikołajka w PRLu nie czytalam. To oto chodzi?? biblionetka.pl/ks.asp?id=20964 ?? Mozesz napisac cos wiecej o tej pozycji?! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wielkie Acha 30.11.04, 19:42 szczekuszka napisała: > Mozesz napisac cos wiecej o tej pozycji?! Oczywiście o tę książkę chodzi. Niestety ksiażka jest u mojej mamy. Wiem, że było wydanie naziemne po '89 roku, ale nie znam go. My mamy jeszcze podziemne. Ksiażeczka była niewielka, o humorystycznie traktowanych przygodach dzieci opozycyjnych, dosyć charakterystycznej kategorii bardzo uswiadomionych dzieci, które konspirowały razem z rodzicami, na ile mogły Oczywiście dzieci są w wieku mikołajkowym, tzn. mają około 7 lat i oczywiście mają bardzo dziwaczne imiona, wszystkie słowiańskie z wyjątkiem Mikołajka (był tam jeszcze, o ile pamietam, Masław). Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: imiona z mikołajka 30.11.04, 10:18 tez czytalem kiedys mikolajki! pamietam, ze imiona mnie dziwily, bo nikt takich u nas nie nosil. byl tam jeszcze euzebiusz, rufus i kleofas. Odpowiedz Link Zgłoś
tromysza Re: imiona z mikołajka 30.11.04, 18:06 Moja koleżanka właśnie urodziła Joachima. Odpowiedz Link Zgłoś
cwiatooschec Joachim 15.12.04, 13:42 Pogratuluj koleżance syna i doskonałego gustu! Mam nadzieję, że Joachim nie będzie miał kłopotów Mikołajek to się bardzo dobrze nad Wisłą zadomowił. Niestety są rodzice, którzy nadają formę Nikolas, uważam, że jest tragiczna Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: imiona z mikołajka 01.12.04, 22:00 Znalazłam imiona z oryginału: Nicolas Geoffroy Agnan Eudes Rufus Alceste Joachim Clotaire Maixent Jonas (brat Euzebiusza) Leonce (braciszek Joachima) Dziewczynki: Louisette Marie-Edwige u niej na urodzinach: Eudoxie, Melanie, Leontine, Bertille, Leocadie, Blandine Wakacje Mikołajka: Blaise Fructueux Mamert Irenee Fabrice Come (daszek nad o) Yves Isabelle Micheline Gisele Paulin Crepin Gualbert Bertin Calixte Mam jeszcze wersję po hiszpańsku... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona z mikołajka 01.12.04, 22:38 aniadm napisała: > Znalazłam imiona z oryginału: Fantastycznie! Mam pod ręką słownik Ossolineum i chętnei sprawdzę, jak się mają polskie imiona w tłumaczyeniu do propozycji słownika > Nicolas > Geoffroy Galfryd! (a nie Gotfryd) > Agnan Anian! > Eudes nie ma w słowniku... > Rufus > Alceste > Joachim To jasne > Clotaire nie ma w słowniku > Maixent Maksencjusz - bingo > Jonas (brat Euzebiusza) > Leonce (braciszek Joachima) Leoncjusz > Dziewczynki: > Louisette > Marie-Edwige > u niej na urodzinach: Eudoxie, Melanie, Leontine, To jasne > Bertille, Bertyna > Leocadie, Blandine > > Wakacje Mikołajka: > Blaise To jasne > Fructueux nie ma nawet na francuskiej stronie z imionami > Mamert > Irenee > Fabrice To jasne > Come (daszek nad o) Kosma > Yves Iwo oczywiście > Isabelle > Micheline > Gisele > > Paulin To jasne; Paulin to oczywiście Paulin nb. > Crepin Kryspin > Gualbert > Bertin > Calixte Gwalbert, Bertyn, Kalikst oczywiście. Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś