iwcia75 15.12.04, 12:23 tak moi znajomi nazwali swoje i jestem ciekawa Waszych opinii. podobaja wam sie takie biblijne imiona? ja osobiscie lubie imiona biblijne- moj ulubiony bohater to Jakub, lubie tez imie Paweł,a z kobiecych imion oczywiscie Annę (pomijam tu mody i popularnosc imion) nie podoba mi sie jednak pomysl nadania dziewczynkom imion Debora, Rut czy Miriam, bo o ile w Biblii sa to piekne imiona(i jakos pasuja), to w zyciu jest problem ze zdrobnieniami. jeszcze są Rebeka i Rachela. niezykle pasjaonująca postacia był Józef z Biblii,ale niestety to imie zle sie kojarzy- z powodu Stalina?? hehe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cysia.b Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 15.12.04, 13:12 Żadne z tych imion mi się szczególnie nie podoba, ale i nie razi. Tyle tylko, że zdrobnienia takie jak Sam, czy Ben brzmią trochę zbyt "amerykańsko". Z imion biblijnych naprawdę okropne jest moim zdaniem Rebeka, Rachela też mi się nie podoba ( za to Lea tak, a powinno w sumie być odwrotnie). Ostatnio znajoma urodziła córeczkę, która ma na imię Ruta. Moim zdaniem nawet fajnie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
iwcia75 Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 15.12.04, 16:09 na Debore mowia Debcia lub Bunia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 15.12.04, 17:21 Prawdopodobnie większość z nas nosi imiona biblijne Michał, Rafał, Elżbieta, Jakub, Łukasz, Ewa, Maria, Zofia, Szymon... Są takie, które lubię bardziej i mniej. Poza tym to się zmienia - kiedyś podobało mi sie imię Beniamin w Polsce (syn Czesława Bieleckiego ma tak na imię), teraz mam wrażenie, że jest ono nadawane pod wpływem amerykańskim. Tak samo Samuel, z tym ze to imię wyjątkowo mi się podoba, a poza tym ma w moich oczach niepodważalną zaletę - jeden z moich przodków w prostej linii nosił właśnie to imię. Czytałam, ze imię to w dawnej Polsce nosiły przede wszystkim osoby wyznań reformowanych (protestanci), ciekawe. Z tym, że nie wiem, jak je zdrabniać, bo Sam brzmi mi zbyt amerykańsko. Beniamin zdrabnia się w PL na Beniek, wcale nie na Ben! Sara to ładne imię, ale nagła moda na nie też przyszła z Zachodu i dlatego odnoszę się do niej sceptycznie. W PL do niedawna imię to było uważane za "żydowskie" i nie było nadawane poza rodzinami identyfikującymi sie jako takowe; osoby, ktore mnie znają z forum, wiedzą, że antysemitką bynajmniej nie jestem, a chodzi mi raczej o coś takiego, jak "zarezerwowanie" imion Ahmed i Fatima dla muzułmanów. Teraz mam wrażenie, że imię Sara pod wpływem mody z Zachodu nadają przede wszystkim osoby: a) mocno wierzące (? moja hipoteza), lub b) słabo osadzone w kontekście kulturowym. Debora - gdyby nie nabyta stosunkowo niedawno wiedza o tym, że imię to ma w Polsce wielowiekową, lecz umarłą tradycję, uważałabym to imię za wręcz wyjątkowo pretensjonalne, a tak - dalej mi się nie podoba, dalej uważam, ze brzmi zbyt amerykańsko jak na warunki polskie, ale skłonna jestem je zaakceptować, choc bez zachwytu. Niemniej nadal uważam, ze poza wyjątkowymi przypadkami moze świadczyć, jak i wybór innych imion biblijnych w Polsce rzadkich, albo o głębokiej wierze rodziców ( = uczestnictwie we wspólnotach neokatechumenalnych albo np. zielonoscwiątkowych, to samo miałam na myśli pisząc o Sarze), albo o głębokiej fascynacji amerykańską kulturą masową. Tak, jak już pisałam, imię to bardzo mi się nie podoba i szczerze wolałabym wybrać z dwojga Klotyldę czy Teklę, które w moich oczach mają swój wdzięk - w odróżnieniu od Debory. Tymoteusz to jedyne z tych imion, które nie kojarzy mi się z modą z Zachodu. Jest MSZ ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 15.12.04, 18:48 Ogolnie zgadzam sie z Gaudencja, ale musze dodac, ze zadne z tych imion mnie nie razi. Pewnie dlatego, ze jestem z nimi dosc mocno osluchana. Nawet Debora jest dla mnie ok. Jednak jak juz napisala Gaudencja w Polsce moga wzbudzac podane przez nia konotacje. Odpowiedz Link Zgłoś
iwcia75 Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 15.12.04, 19:18 debora, samuel, beniamin i sara to imiona nadane przez moich znajomych,ktorzy rzeczywiscie sa protestantami i osobami gleboko wierzacymi. katolicy raczej rzadko nadaja te oryginalne imiona biblijne,a jesli juz, to raczej jest to moda z Zachodu. Sara podoba mi sie,ale Debora rowniez nie-jest zbyt twarde jak dla dziewczynki, ma beznadziejne zdrobnienie i kojarzy mi sie z gruba Murzynka (pozdrawiam wszystkie grube Murzynki) Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 15.12.04, 23:30 A moja corcia ma na imie Sara Anna a wybralam je przede wszystkim dlatego ze jest proste do wymowienia zarowno w Polsce jak i w Holandii gdzie mieszkam. Musze przyznac ze tu wszystkim sie bardzo to imie podoba .Mam tez kolezanke Debore i wszyscy na nia mowia Debi. Odpowiedz Link Zgłoś
straus07 Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 23.04.05, 22:17 Jestem mama jednej z niewielu w Polsce Debor. Gdy okazalo sie, ze dziecko, ktore mialo sie urodzic bedzie nasza druga cora postanowilismy nadac jej "dzielne" imie. Bo poza bezposrednim znaczeniem imienia (pszczola) bralismy pod uwage biblijny pierwowzor czyli kobiete, ktora poprowadzila wojsko na wojne i przewodzila narodem. I nasza Deborka, chociaz jeszcze mala juz probuje rzadzic. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 16.12.04, 09:29 gaudencja napisała: . Beniamin zdrabnia się w PL na Beniek, wcale nie na Ben! > > A ja zawsze myslałam, że Beniek to Bernard. Ale fakt, Beniamin jak najbardziej może być Beńkiem (Benkiem?) > Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 16.12.04, 13:38 "Prawdopodobnie większość z nas nosi imiona biblijne " Łatwiej jest, jeśli wyróżni się z tego starotestamentowe. Tych w Polsce używa się dużo mniej, chociaż trochę jest. To właśnie one były postrzegane jako żydowskie albo protestanckie (w każdym razie "nie nasze"). Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 16.12.04, 16:40 Mnie sie podobają imiona biblijne , ale te tzw. "normalne" typu: Tomasz , Paweł, Adam, Mateusz,Marek,Anna, Maria itp. Nie lubię tych "udziwnionych", typu: Tymoteusz, Jeremiasz, Samuel, Natanael. Jedyne udziwnione, które mi się podoba to Amos. Odpowiedz Link Zgłoś
maga30 Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 16.12.04, 22:01 Na kolegę mojego taty mówią Benek, ale właściwie to nie wiem od jakiego imienia jest to zdrobnienie, muszę się przy okazji zapytać Tymoteusz to imię, które brałam pod uwagę, gdyby urodził mi się synuś (zdrobniale Tymo, Tymek)lub Tymon Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 23.04.05, 22:44 Debora dla mnie okropna w brzmieniu i silaca sie na oryginalnosc, lepsza bylaby Estera czy Rebeka. Samuel, Beniamin i Sara pasuja bardzo ladnie. Tymoteusz w polskiej wersji Z "eusz" na koncu powoduje pewne " zeslowianszczenie" i wydaje mi sie ze dlatego nie pasuje. Najlepiej pasuje Jakub ale zbyt popularny... o Zachary duzo lepszy! Odpowiedz Link Zgłoś
tineczka5 Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 23.04.05, 23:22 a Piłsudski???? Odpowiedz Link Zgłoś
tineczka5 Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 23.04.05, 23:23 To oczywiście miała być odpowiedź na zarzut,że Józef źle się kojarzy,bo ze Stalinem. Odpowiedz Link Zgłoś
marylennox Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 27.06.05, 18:14 Kiedyś podobało mi się imię Beniamin -do czasu gdy usłyszałam jak sąsiadka woła na swego syna - Beniamina własnie - Benio. Okropne zdrobnienie. Podoba mi się natomiast - Sara Wiem, że w Polsce dużo...psiaków nosi to imię ale dla mnie to akurat nie jest problem bo kocham te sympatyczne zwierzaki A imię Sarunia - jest bardzo piękne Odpowiedz Link Zgłoś
lilarose Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 30.06.05, 14:21 Podoba mi się imię Tymoteusz - Tymek. Pozostałe (oprócz tych popularnych - Jakub, Anna, Paweł) brzmią dla mnie zbyt...biblijnie. Odpowiedz Link Zgłoś
annam21 Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 30.06.05, 20:58 jesli bedzie curcia to chcialabym wlasnie Sara Anna(to drugie po mamusi), a jak chlopczyk to Luis(nie jestem pewna pisowni)z tym ze ja mieszkam w niemczech, a z polskich podobal mi sie zawsze arkadiusz.Co do biblijnych to nie znam podzialo na zydowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 06.08.05, 16:28 Mam koleżankę o dwojga imion Sara Noemi To połączenie mi się podoba, chociaż wcześniej samo imię Sara jakoś mnie nie zachwycało. Owa Sara urodziła się wiele lat temu, jest dzieckiem Polaków. Teraz nadawanie tego imienia jest ryzykowne - mam wrażenie, że upodobały je sobie mamy Dżesik i Nikoli... Odpowiedz Link Zgłoś
imbirka Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 06.08.05, 21:19 Imiona te bardzo mi się podobają, szczególnie jeśli są nadawane ze względu na ich znaczenie i pochodzenie. Zgadzam się z hipotezami Gaudencji co do motywów nadawania takich imion. Rzeczywiście, Sara jest dzisiaj trochę "zagrożona" przez sąsiedztwo Dżesik i Brajanów, ale tym bardziej moim zdaniem warto nadawać to imię w sposób bardziej świadomy, aby je "wzmocnić". W przypadku np. Nikoli nie bardzo co jest "tratować", ale w przypadku Sary, Debory czy Beniamina szkoda byłoby stracić takie bogactwo znaczeń kryjące się za tymi imionami. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 07.08.05, 09:05 imbirka napisała: > Imiona te bardzo mi się podobają, szczególnie jeśli są nadawane ze względu na > ich znaczenie i pochodzenie. Zgadzam się z hipotezami Gaudencji co do motywów > nadawania takich imion. Rzeczywiście, Sara jest dzisiaj trochę "zagrożona" prze > z > sąsiedztwo Dżesik i Brajanów, ale tym bardziej moim zdaniem warto nadawać to > imię w sposób bardziej świadomy, aby je "wzmocnić". W przypadku np. Nikoli nie > bardzo co jest "tratować", ale w przypadku Sary, Debory czy Beniamina szkoda > byłoby stracić takie bogactwo znaczeń kryjące się za tymi imionami. Podpisuję się pod Tobą. Dla mnie imię Debora się zawsze podobało, chyba wtedy, odkąd je usłyszałam na lekcji religii, a było to chyba w drugiej klasie podstawówki Odpowiedz Link Zgłoś
imbirka Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 07.08.05, 11:14 ratowac oczywiscie, a nie "tratować" Pozdrawiam, Imb. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 07.08.05, 11:44 Można sie było domyślić! Zgadzam się z Tobą (m.in. z przedstawionych przez Ciebie powodów podkreślam zawsze sarmackie tradycje Samuela), choć nie jestem przekonana, czy to się może udać. Podkopuje moją wiarę przypadek Damiana, którego uratować sie nie dało, i może zrobi to dopiero któreś z przyszłych pokoleń... Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 09.09.05, 17:38 Samuuel i Sara bardzo mi sie podobają.Rachela również,ale w angielskiej wersji (wymawiane oczywiscie Rejczel)Natomias jeżeli chodzi o skojarzenia z osobami to naprawdę tego nie rozumiem.Adolf pewnie też ci się z Hitlerem kojarzy.Zgadłam?A to takie piękne imie...heh.No tak...ech. Pozdawiam Linna-Altair vs Linaya vs Alpha Odpowiedz Link Zgłoś
awe19 Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 16.09.05, 17:47 Mi sie podoba jedynie Benjamin (Benio) i Tymoteusz (Tymek, Tymuś) reszta odpada :o) Odpowiedz Link Zgłoś
polixena Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 14.06.14, 15:25 Może nie są to moje ulubione imiona, ale też nie budzą negatywnych emocji. Wielkiego zachwytu też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 14.06.14, 18:06 Deborę byłabym skłonna nadać córce. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 14.06.14, 23:14 zestaw imion godny zauważenia, podobają mi się imiona oprócz Debory i Beniamina. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 15.06.14, 07:27 W sumie wszystkie mi się podobają, chociaż sama pewnie bym dziewczęcych nie nadała właśnie ze względu na silne konotacje biblijne. Tymoteusza i Beniamina rozważam. A ostatnio właśne się zastanawiałam, czemu Rachela jest niepopularne w Polsce, kojarzy mi się szalenie zwiewnie i dziewczęco, może przez skojarzenia z "Weselem". Debora też mi się podoba, a w Sarze przeszkadza mi jedynie rym do "stara". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Debora, Samuel , Beniamin, Tymoteusz, Sara:-) 16.06.14, 21:49 lily-beth napisał(a): > ażam. A ostatnio właśne się zastanawiałam, czemu Rachela jest niepopularne w Po > lsce, kojarzy mi się szalenie zwiewnie i dziewczęco, może przez skojarzenia z " > Weselem". Jest śliczna, ale zbyt jednoznacznie etniczna dla większości Polaków. Może to się jednak zmieni, tak jak się zmieniło w przypadku Dawida. Debora też mi się podoba, a w Sarze przeszkadza mi jedynie rym do "st > ara". A co powiesz na Sarę Myszkę? Sara Myszka brzmi prawie jak "szara myszka". Odpowiedz Link Zgłoś