20.12.04, 11:03
Imię to pojawia się tu i ówdzie, ale osobnego wątku chyba nie miało (nie
znalazłam). Ja spotkałam się z nim niedawno, na cmentarzu. Troszke mnie
zaskoczyło, ale przyznam się, że po osłuchaniu się coraz bardziej mi się
podoba.
A wczoraj w kąciku zabaw dla dzieci usłyszałam, jak wołano na dziewczynke
Tea. Może to mała Teodozja?
Jagna - pomyśl. Może jednak Teodozja, a skrót Tea. Pięknie smile
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Teodozja 20.12.04, 17:33
      To jedno z tych imion, które odkryłam dopiero, kiedy zaczęłam sie bliżej
      zajmować imionami; wcześniej było mi nieznane. I trochę szkoda, ze jest mało
      znane, bo ludzie, którzy chcą nazwać dziecko imieniem o znaczeniu "dar Boga",
      myślą wyłącznie o Teodorze (ż.) i Teodorze (m.). A wybór jest przecież o wiele
      większy...

I Teodozjusz i Teodozja podobają mi się tak, ze mogłabym tak nazwać własne
      dziecko, a dla odmiany w Teodorze (ż. i m.), choć to w porządku imiona, cos mi
      nie do końca leży...
      • gaudencja Re: Teodozja 20.12.04, 17:42
        Aha, pamiętałam jak byłam zaskoczona, kiedy patrzyłam na liczby - Teodozji jest
        zaskakująco dużo w zestawieniu z zapomnieniem, w którym znajduje sie to imię.
        Jest ich konkretnie 11429, czyli więcej, niż Teodor, Teofilów, ale też np.
        Tamar, Tatian, Tobiaszów, Tymoteuszów, Rochów (Rochów jest 1716), Roman, Sar, a
        tylko niewiele mniej, niż Sewerynów! Jeśli chodzi o popularność, Teodozja jest
        imieniem nastepującym zaraz po Sewerynie i tuz przed Arletą.
        • gaudencja Re: Teodozja 13.05.06, 23:24
          Czy macie może pomysł na to, jak to się stało, że to imię przy stosunkowo dużej
          ilości nadań jest tak mało znane?
      • paula.anna Re: Teodozja 09.01.23, 12:21
        Brzmieniowo Teodozja jest dla mnie ok.
        Faktycznie jakby lżejsza od Teodory.
        Jednak znaczenie przekreśla dla mnie wszelkie "teowe" imiona.
        Doceniam u kogoś, sama nie nadałabym 🤷.
        Zdrobnienie Todzia przyprawia mnie o nieprzyjemne dreszcze 😉.

Btw, stosunkowo często słyszę o Teodorach i innych wersjach jak "Teo".
        A o żeńskich imionach, jak wspomniana tu Teodozja, nadanych dzieciom, raczej nie słyszę.
      • remigia1 Re: Teodozja 22.01.23, 14:12
        Co do zdrobnienia Tea, to ja raczej nie używałabym go, bo kojarzy mi się z herbatą.
        A Teonelę zdrabniałabym do Nel.
    • lukrecja_mniam Re: Teodozja 21.12.04, 12:07
      podoba mi sie to imie, ale chyba nie mialabym jednak odwagi tak dac corce na
      imię.
      a tak z innej beczki- do wiadomosci gaudencji. zmienilam sobie pseudo (od dzis
      zamiast hanny jestem lukrecja_mniam).
    • basia027 Re: Teodozja 21.12.04, 12:39
      mi sie nie podoba to imię.
    • tawananna Re: Teodozja 21.12.04, 18:31
      Spotkałam się z tym imieniem na uczelni - jedna z wykładowczyń - i w pierwszej
      chwili wydawało mi się bardzo dziwne, potem się "osłuchałam". Wydaje mi się
      ciekawe. Lubię imiona kończące się na -zja, -cja (Letycja, Alicja itd.),
      zdrobnienie Tea jest całkiem ładne (choć takie herbacianewink). Imię podoba mi
      się duuuużo bardziej od Teodory, którą odbieram jako taką "ciężką",
      przytłaczającą - nie trafiają zresztą do mnie chyba żadne imiona kończące się
      na -ora.
      • gaudencja Re: Teodozja 18.04.05, 20:57
        tawananna napisała:

> zdrobnienie Tea jest całkiem ładne (choć takie herbacianewink).

Sowa i Fros podają też zdrobnienie Todzia. Musiałabym się osłuchać...
        • theodorka Re: Teodozja 18.04.05, 21:01
          gaudencja napisała:
          > Sowa i Fros podają też zdrobnienie Todzia. Musiałabym się osłuchać...

Sowa i Fors? A kim oni są? Czy to autorzy jakichś książek na temat imion? O
          zdrobnieniu Todzia słyszałam już wcześniej - niestety, kojarzy mi się ono z
          Lodzią od Leokadii, aczkolwiek brzmi ładniej i nie przywodzi mi na myśl lodów
          (co występuje w przypadku Lodzi, ale ja lubię lody - bez skojarzeń, zwłaszcza
          truskawkowe) big_grin
          • gaudencja Re: Teodozja 18.04.05, 21:07
            theodorka napisała:

> gaudencja napisała:
            > > Sowa i Fros podają też zdrobnienie Todzia. Musiałabym się osłuchać...
            >
            > Sowa i Fors? A kim oni są? Czy to autorzy jakichś książek na temat imion?

Tak smile
            H. Fros, F. Sowa: Twoje imię, Przewodnik onomastyczo-hagiograficzny, wyd. IV
            Kraków 1995. RJP polsce ich książkę (z błędem w nazwisku Frosa!) jako
            literaturę, patrz:
            rjp.pl/?mod=oip&type=imiona
            Grzenia na ogół starcza za całość, ale u Sowy i Frosa jest trochę szczegółowych
            opisów imion rzadszych, niż Grzenia przewiduje, a jest to książka kompetentna.
            • gaudencja Re: Teodozja 18.04.05, 21:08
              gaudencja napisała:

> RJP polsce ich książkę

Miało być: "poleca".
        • theodorka Re: Teodozja 14.12.05, 10:14
          gaudencja napisała:

> Sowa i Fros podają też zdrobnienie Todzia. Musiałabym się osłuchać...
          >

Todzia jest także od Teodory. W Konstancinie mieszka malarka, pani Teodora, do
          której większość ludzi zwraca się per Todziu wink
    • gunka2 Re: Teodozja 21.12.04, 18:37
      Ja bym tak na imie nie dala choc samo w sobie jest moim zdaniem bardzo ladne.
    • reirei Re: Teodozja 22.12.04, 21:32
      Hmm.. a ja sama nie wiem, jak patrzę na to imię to mi się podoba ale jak sobie
      wymówię głośno, to coś mi zgrzyta. Chyba nie przepadam za połączeniem "e" z "o"
      albo "a".
      Tea, Mea, Lea-jakoś mi nie leżą te imiona.
    • poliksena Re: Teodozja 21.07.05, 13:11
      Bardzo mi się to imię podoba. Tak samo Eugenia. To aż ciekawe jak mi się gust
      zmienia - kiedyś uznałabym te imiona za babciowate i brzydkie i zachwycała
      zupełnie czym innym.
      • gaudencja Re: Teodozja 21.07.05, 13:55
        hih, do Eugenii jeszcze nie doszłam, ale Teodozją nadal jestem zachwycona smile
      • adziunia Re: Teodozja 21.07.05, 13:56
        U mnie w szkole jest woźna pani Todzia :] Teodozja nie podoba mi sie uncertain wole
        Teodore.
    • bea-sjf Re: Teodozja 14.12.05, 12:00
      Bardzo lubię to imię smile
    • kayah73 Re: Teodozja 14.12.05, 13:36
      Znam jedna Tee (konkretnie w mianowniku Thea) ale to osobne imie, z greckiego
      chyba, znaczy bogini. Ale to niepolsiej mamy tak sie nazywa coreczka. Dla mnie
      imie fantastyczne.
      Teodozja mi sie nie podoba.
      (Co nie znaczy ze polskie imiona mi sie nie podobaja tylko zagraniczne!)
      • gaba99 Re: Teodozja 15.05.06, 20:23
        Teodozja-moja prababcia tak się nazywa. Zawsze kojarzyło mi się to z
        dezodorantem i apaszką. Imię śliczne dziewczynki? Chyba że właśnie Tea
        zdrabniać, to ale dla małejwtedy ładnie. Thea i Theo też prześliczne. A imiona
        typu Tea, Lea, Mea zawsze kojarzyły mi się z postaciami z bajek, książek-może
        dlatego ,że są tak rzadko urzywane?
    • antec13 Re: Tea - Thea? 15.05.06, 07:59
      Moj malutki synek ma na imie Theo. Czyli "Bog". Czyli Bog istnieje....
      • gaudencja Re: Tea - Thea? 15.05.06, 17:48
        A Ty jesteś ojcem Boga/matką Boską?

Hm..... ;-/
    • pepperann Re: Teodozja 16.05.06, 12:05
      Można też zdrabniać Teosia.

Rzeczywiście, ciekawe, że to imię ma tyle nadań. Może jest tak mało znane, bo
      noszą je głównie najstarsze Polki? Może np. więszość Teodozji mieszka na wsiach
      i nie było żadnej znanej Teodozji (ja sobie nie przypominam), która by
      wypromowała to imię w tak zwanym "świecie szerokim"? Może to imię
      charakterystyczne tylko dla jakiegoś regionu? Hm, bardzo jestem ciekawa, może
      ktoś wie.
      • alagodz Re: Teodozja 30.09.06, 22:09
        w Wesołej jest ulica Teodozji, może chodzi o miasto na Ukrainie?
        Pewnie więcej nadań tego imienia jest w tradycji "prawosławnej".
    • n.ataleczk.aa Re: Teodozja 08.01.23, 20:37
      Ostatnio coraz bardziej podoba mi się Teodozja, a także zdrobnienie Tea lub Teosia 😍.
    • remigia1 Re: Teodozja 08.01.23, 21:24
      Nie podoba mi się, z podobnych imion wolę Teofanię.
    • emnilda.wolna Re: Teodozja 08.01.23, 22:50
      Brzmieniowo podoba mi się bardziej niż Teodora czy Teodor, ale przemożność skojarzenia geograficznego jest nieznośna.
    • niii Re: Teodozja 08.01.23, 23:44
      Wolę imię Tea ( Thea ), Teofania, zamiast Teodozji, Teodory i Teofili. Można też tworzyć nowe formy z -tea, tea- np. Teokadia, Teonika, Teonia, Teonella, Teola, Teonila, Teana, Tealila, Teabella, Amatea, Ksantea wink
      • emnilda.wolna Re: Teodozja 09.01.23, 00:51
        Nie Teola, tylko Etola, i nie Tea, tylko Herbata.
        • niii Re: Teodozja 09.01.23, 02:19
          wink To są wariacje, kombinacje. Występujące oficjalnie napisałam przed wink
          • gaudencja Re: Teodozja 21.01.23, 12:44
            Nie masz racji, akurat Teonila była nadawana w Polsce, vide rcin.org.pl/dlibra/publication/edition/51850?id=51850&from=pubindex&dirids=69&lp=1923 i jest taka święta: www.santiebeati.it/nomi/Detailed/3736.html

I jeszcze deon.pl/imiona-swietych/teonilla,9260 - nie jest dla mnie jasne, czy powinna być nadawana przez jedno, czy przez dwa "l".
    • dalenia Re: Teodozja 09.01.23, 00:17
      Bardzo mi się podoba, ale mam kiepskie skojarzenia z pewną panią Todzią. Stąd nigdy nie rozważałam jej w kontekście imienia dla córki - jedynie czysto teoretycznie. Wspomniana Teodora i Teofania też fajne, Teofila nieco mniej.
    • sulimira Re: Teodozja 09.01.23, 04:26
      U kogos tak, ale cos mi w niej nie pasuje tylko nie wiem co. Zdrobnienia nie podobaja mi sie wiec nie bralabym jej pod uwage
    • katarzynkaa Re: Teodozja 09.01.23, 07:40
      Garść statystyk. Dane z dnia 22.01.2022.

Teodozja 4259
      Teodora 4149
      Teofila 1274
      Teofania 7
      Tea 145

Teodozja mi się podoba, brzmi dostojnie. Można zdrabniać ją Tosia albo Dosia. W porównaniu do statystyk z 2004 roku, podanych przez Gaudencję na początku tego wątku (ponad 11 500 kobiet noszących imię Teodozja), widać, że jest to imię wymierające.
      • katarzynkaa Re: Teodozja 09.01.23, 07:42
        * Nie ponad, a prawie, dokładnie 11 429.
      • remigia1 Re: Teodozja 09.01.23, 11:22
        W kontekście skojarzeń z herbatą ciekawe, że Tea ma tak dużo nadań.
      • annthonka Re: Teodozja 09.01.23, 11:47
        Nie podoba mi się żadne imię, żeńskie ani męskie, rozpoczynające się od "Teo-". W moim odczuciu są ciężkie i bez wdzięku.

Za to bardzo ciekawe jest porównanie statystyk sprzed prawie 20 lat.
      • gaudencja Re: Teodozja 21.01.23, 12:45
        katarzynkaa napisał(a):

> Teodozja mi się podoba, brzmi dostojnie. Można zdrabniać ją Tosia albo Dosia. W
        > porównaniu do statystyk z 2004 roku, podanych przez Gaudencję na początku tego
        > wątku (ponad 11 500 kobiet noszących imię Teodozja), widać, że jest to imię wy
        > mierające.

Tak, bardzo to smutne. Występuje częściej niż Teodora, a jest niemal w ogóle nieznana. Jeszcze częściej występowała chyba niegdyś Teofila.

Może jeszcze nadejdzie jej renesans.
      • adalwinka Re: Teodozja 22.01.23, 14:07
        Wielka szkoda uncertain Bardzo lubię Teosiowe imiona, byłoby miło, gdyby wróciły.
    • niii Re: Teodozja 21.01.23, 23:09
      Teofania i Teonila hmm..może potrzebują pewnej ' reformy, żeby być częściej nadawane. Tifania i Tonila mogłaby się upowszechnić, choć straci wtedy swój źródłosłów. Teodozja wydaje się być w pełnej formie jak nobliwa matrona, ciężka, koniecznie krótkowłosa i uroczysta. Nie podoba mi się, by tworzyć od niej zdrobnienie ' Tosia ' bo to całkiem inne imię. Może być Tea albo Dosia, czy cokolwiek ktoś wymyśli. Albo ewentualnie Toja czy Doja. Doza brzmi głupio. Nie przekonuje mnie Teodora, ani Teofila, może zostać sama Tea.
      • niii Re: Teodozja 22.01.23, 00:03
        Dodam jeszcze, że od Teofanii i Teonili są bardzo miłe zdrobnienia - Fania, Tenia, Tofi, Nila i Tila np.
      • gaudencja Re: Teodozja 22.01.23, 13:20
        niii napisała:

> Teofania i Teonila hmm..może potrzebują pewnej ' reformy, żeby być częściej nad
        > awane. Tifania i Tonila mogłaby się upowszechnić,

To już by były zupełnie imiona. Reformowanie kogoś lub czegoś tak, że już przestanie być sobą, to pomysł godzien typowej nastolatki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.