pejsaty 21.12.04, 10:54 imie lacinskie zapisywane jako Febronia, pochodzi przypuszczalnie od bostwa etruskiego Februus. w IV wieku zyla swieta o tym imieniu. na ziemiach polskich imie to pojawia sie juz w XIII wieku, wystepuje w formach F(i)ebronija, F(i)ebrunija. zdrabniano je jako F(i)eberka, F(i)ebrka, F(i)ebrochna. W 1994 roku zylo 119 osob o tym imieniu, niemal wszystkie urodzone w I polowie wieku (ostatni raz imie nadano w latach 60.). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cwiatooschec Re: Febronia 21.12.04, 11:41 Skąd Ty wygrzebujesz takie imiona? Mnie się to imię skojarzyło tylko z febrą, więc raczej mało sympatycznie. A może św. Febronia była patronką chorych na febrę? Marcel, czyli Misiek Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Febronia 21.12.04, 12:42 A mnie sie kojarzy z lacinskim Februarius czyli lutym. Moze istnieje jakis zwiazek? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Febronia 21.12.04, 14:48 cwiatooschec napisała: > Skąd Ty wygrzebujesz takie imiona? Pejsaty wyciągnął to imię na zapotrzebowanie społeczne, które wystąpiło w wątku "Bystroń". Miło dowiedzieć się czegoś nowego, prawda? pozdrówka! Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Febronia 22.12.04, 09:52 gaudencja napisała: > Miło dowiedzieć się czegoś nowego, prawda? > Bardzo miło Dotychczas nie miałam pojęcia, że istnieje imię Febronia, a teraz nawet wiem jak je zdrabniać Odpowiedz Link Zgłoś
wilenka a co Bystroń o Febroni ? 23.12.04, 17:40 A mianowicie ...." Imie znanae w XVi i XVII w., rzadko zresztą używane, dotrwało do XIX wieku wsród mieszkańców Starej Warszawy< pod koniec wieku znane już było tylko u kobiet starszych" Odpowiedz Link Zgłoś
segoleene Re: Febronia 23.12.04, 17:50 ejsaty napisał: > imie lacinskie zapisywane jako Febronia, pochodzi przypuszczalnie od bostwa > etruskiego Februus. w IV wieku zyla swieta o tym imieniu. Februus oznacza również "czyszczacy", "oczyszczajacy"- imię chrześcijańskiej świetej wyprowadzałabym raczej od tego przymiotnika niż od etruskiego bóstwa. Odpowiedz Link Zgłoś