gaudencja 21.12.04, 16:04 20-30 lat temu popularna była Sylwia. Teraz furorę robi Oliwia, a w ślad za nią Liwia. Podoba się wielu osobom Flawia. Wszystko to są imiona wcześniej niepopularne. Zaczęłam się zastanawiac, czy jest to początek szerszego trendu. Nie ma jednak dużego wyboru takich imion; jeszcze Oktawia, Żywia, i co poza tym? Oktawia chyba nie zyska popularności, ze względu na samochód, choć jest to niczego sobie imię, moim zdaniem... Żywia za to od zawsze szalenie mi się podoba, a Wam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Imiona żeńskie zakończone na -wia: Żywia 21.12.04, 16:27 gaudencja napisała: > Oktawia chyba nie zyska popularności, ze względu na samochód, choć jest to > niczego sobie imię, moim zdaniem... Żywia za to od zawsze szalenie mi się > podoba, a Wam? Podoba mi sie i Oktawia (bardzo) i Zywia (mniej) Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: Imiona żeńskie zakończone na -wia: Żywia 21.12.04, 16:28 Mi również Pozdrawiam, Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Imiona żeńskie zakończone na -wia: Żywia 21.12.04, 17:20 Żywia mi się podoba, nawet bardzo. Oktawia mniej, ale jeżeli moje ósme dziecko będzie dziewczynką, to właśnie Oktawią. Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: Imiona żeńskie zakończone na -wia: Żywia 21.12.04, 17:37 W przeciwieństwie do Gaudencji, Okatwia absolutnie nie kojarzy mi się ze samochodem Za to Żywia z żytem bądź napojem %, no i po raz pierwszy w życiu się z nim spotykam. Spośród tych dwóch bardziej odpowiada mi Oktawia Ps. Ostatnio mam jakieś schizy... coraz więcej imion kojarzy mi się z jedzeniem... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Pejsaty, prośba o uwagę :) 21.12.04, 17:46 andaba napisała: > Żywia mi się podoba, nawet bardzo. Oktawia mniej, ale jeżeli moje ósme dziecko > będzie dziewczynką, to właśnie Oktawią. A jeśli synkiem, to Oktawianem lub Oktawiuszem? Widzę, ze koleżanka ma równie zawansowane plany do moich; ja na razie urealniłam do pięciorga dzieci, ale pewnie i z tego przyjdzie mi zrezygnować, zwłaszcza przy obowiązującym systemie podatkowym... Tak się właśnie zastanowiłam, ze niewiele wiem o imieniu Żywia, a szybkie przeszukiwanie słowników niewiele dało. Wikipedia co prawda mówi coś o tym imieniu, ale ponieważ Wikipedia potrafi mówić różne rzeczy, to nie do końca jej wierzę. Pejsaty, pomozesz, czy mam dalej grzebać? Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k eeee 21.12.04, 18:07 Mnie sie zadne na -wia nie podoba... jest jeszcze Sylwia, Gaudencjo, tez swego czasu modna. a imie Zywia jakos mi sie zle kojarzy-nie wiem czemu,a le od zawsze. A osluchana z nim jestem, bo to imie najlepszej przyjaciolki mojej kuzynki Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: eeee 21.12.04, 18:29 martka_k napisała: > Mnie sie zadne na -wia nie podoba... jest jeszcze Sylwia, Gaudencjo, tez swego > czasu modna. pisałam, pisałam, w pierwzym poście tego wątku Nie wróżę renesansu Sylwii, bo w moim odczuciu wystąpiło pewne przesycenie tym imieniem. Ale oczywiscie od czasu do czasu nadal jest nadawane... > a imie Zywia jakos mi sie zle kojarzy-nie wiem czemu,a le od zawsze. A > osluchana z nim jestem, bo to imie najlepszej przyjaciolki mojej kuzynki hmmm, moze to z tą przyjaciółką po prostu Ci sie kojarzy? ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Stara Baśń 21.12.04, 19:27 Dobrze pamiętałam. Żywia to imię ze “Starej Baśni” Kraszewskiego. Chyba on sam wymyślił tak jak i Dziwę? Byłoby to w takim razie imię neopolańskie (lub neogoplańskie) . Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Imiona żeńskie zakończone na -wia: Żywia 21.12.04, 18:52 Musiałabym sie osłuchac, zeby sie wypowiedziec. Pierwsze wrazenie - gdzies po srodku. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Imiona żeńskie zakończone na -wia: Żywia 21.12.04, 19:17 Na Oktawiana chyba jednak bym się nię zdecydowała. To już prędzej na Augusta. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Imiona żeńskie zakończone na -wia: Żywia 22.12.04, 09:41 Oktawia mi się nie podoba. Żywia - nawet tak. Mój brat miał koleżankę z klasy o tym imieniu Odpowiedz Link Zgłoś