Dodaj do ulubionych

Imiona żeńskie zakończone na -wia: Żywia

21.12.04, 16:04
20-30 lat temu popularna była Sylwia. Teraz furorę robi Oliwia, a w ślad za
nią Liwia. Podoba się wielu osobom Flawia. Wszystko to są imiona wcześniej
niepopularne. Zaczęłam się zastanawiac, czy jest to początek szerszego
trendu. Nie ma jednak dużego wyboru takich imion; jeszcze Oktawia, Żywia, i
co poza tym?

Oktawia chyba nie zyska popularności, ze względu na samochód, choć jest to
niczego sobie imię, moim zdaniem... Żywia za to od zawsze szalenie mi się
podoba, a Wam?
Obserwuj wątek
    • abiela Re: Imiona żeńskie zakończone na -wia: Żywia 21.12.04, 16:27
      gaudencja napisała:
      > Oktawia chyba nie zyska popularności, ze względu na samochód, choć jest to
      > niczego sobie imię, moim zdaniem... Żywia za to od zawsze szalenie mi się
      > podoba, a Wam?

Podoba mi sie i Oktawia (bardzo) i Zywia (mniej)
    • forencja Re: Imiona żeńskie zakończone na -wia: Żywia 21.12.04, 16:28
      Mi również smile

Pozdrawiam,
      Magdalena
      • andaba Re: Imiona żeńskie zakończone na -wia: Żywia 21.12.04, 17:20
        Żywia mi się podoba, nawet bardzo. Oktawia mniej, ale jeżeli moje ósme dziecko
        będzie dziewczynką, to właśnie Oktawią.
        • chuda_w-w Re: Imiona żeńskie zakończone na -wia: Żywia 21.12.04, 17:37
          W przeciwieństwie do Gaudencji, Okatwia absolutnie nie kojarzy mi się ze
          samochodem wink Za to Żywia z żytem bądź napojem %, no i po raz pierwszy w życiu
          się z nim spotykam.
          Spośród tych dwóch bardziej odpowiada mi Oktawia smile

Ps. Ostatnio mam jakieś schizy... coraz więcej imion kojarzy mi się z
          jedzeniem... uncertain
        • gaudencja Pejsaty, prośba o uwagę :) 21.12.04, 17:46
          andaba napisała:

> Żywia mi się podoba, nawet bardzo. Oktawia mniej, ale jeżeli moje ósme
          dziecko
          > będzie dziewczynką, to właśnie Oktawią.

A jeśli synkiem, to Oktawianem lub Oktawiuszem? smile Widzę, ze koleżanka ma
          równie zawansowane plany do moich; ja na razie urealniłam do pięciorga dzieci,
          ale pewnie i z tego przyjdzie mi zrezygnować, zwłaszcza przy obowiązującym
          systemie podatkowym...

Tak się właśnie zastanowiłam, ze niewiele wiem o imieniu Żywia, a szybkie
          przeszukiwanie słowników niewiele dało. Wikipedia co prawda mówi coś o tym
          imieniu, ale ponieważ Wikipedia potrafi mówić różne rzeczy, to nie do końca jej
          wierzę. Pejsaty, pomozesz, czy mam dalej grzebać? wink
          • martka_k eeee 21.12.04, 18:07
            Mnie sie zadne na -wia nie podoba... jest jeszcze Sylwia, Gaudencjo, tez swego
            czasu modna.
            a imie Zywia jakos mi sie zle kojarzy-nie wiem czemu,a le od zawsze. A
            osluchana z nim jestem, bo to imie najlepszej przyjaciolki mojej kuzynki
            • gaudencja Re: eeee 21.12.04, 18:29
              martka_k napisała:

> Mnie sie zadne na -wia nie podoba... jest jeszcze Sylwia, Gaudencjo, tez
              swego
              > czasu modna.

pisałam, pisałam, w pierwzym poście tego wątku smile Nie wróżę renesansu Sylwii,
              bo w moim odczuciu wystąpiło pewne przesycenie tym imieniem. Ale oczywiscie od
              czasu do czasu nadal jest nadawane...

> a imie Zywia jakos mi sie zle kojarzy-nie wiem czemu,a le od zawsze. A
              > osluchana z nim jestem, bo to imie najlepszej przyjaciolki mojej kuzynki

hmmm, moze to z tą przyjaciółką po prostu Ci sie kojarzy? ;-P
          • gunka2 Stara Baśń 21.12.04, 19:27
            Dobrze pamiętałam. Żywia to imię ze “Starej Baśni” Kraszewskiego. Chyba on sam
            wymyślił tak jak i Dziwę? Byłoby to w takim razie imię neopolańskie (lub
            neogoplańskie) wink.
    • lukrecja_mniam Re: Imiona żeńskie zakończone na -wia: Żywia 21.12.04, 18:52
      Musiałabym sie osłuchac, zeby sie wypowiedziec. Pierwsze wrazenie - gdzies po
      srodku.
      • andaba Re: Imiona żeńskie zakończone na -wia: Żywia 21.12.04, 19:17
        Na Oktawiana chyba jednak bym się nię zdecydowała. To już prędzej na Augusta.
        • cysia.b Re: Imiona żeńskie zakończone na -wia: Żywia 22.12.04, 09:41
          Oktawia mi się nie podoba. Żywia - nawet tak. Mój brat miał koleżankę z klasy o
          tym imieniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.