chuda_w-w 01.01.05, 21:24 Tak właśnie miał na imię mój kolega z klasy ze szkoły podstawowej. U obcych imię to wywoływało spore zdziwienie, często pytano się czy to imię to aby na pewno Semko a nie... Przemko Pamiętam jedynie jak wychowawczyni wyjaśniła nam że Semko to imię staropolskie. Na tym kończy się jednak moja wiedza dotycząca tego imienia. A może ktoś z Was spotkał się z takim imieniem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Semko 01.01.05, 21:37 Formą pochodną od imion z "Siemi-" był Siemko, od Sambora - Samko, a formą zniemczoną tworzoną od imion ze "Stani" - Stenko. Semki jako takiego nie znalazłam. Funkcjonuje też takie nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Semko 03.01.05, 11:11 Nie spotkałam się z takim imieniem. Jest ciekawe, ładne Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
catala Re: Semko 10.01.05, 01:08 Miałam okazję poznać kiedyś chłopaka (25 - 30 lat), który właśnie tak miał na imię. Przyznam, że byłam "trochę" zaskoczona imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Semko 11.01.05, 23:52 samko moglby byc tez od imion nieslowianskich, np. samsona czy samuela. formy semko nigdzie nie znalazlem, pewnie nie byla uzywana w jezyku polskim. Odpowiedz Link Zgłoś