gosia25 23.01.05, 18:50 Jakie macie nastawienie do tych imion? Które Waszym zdaniem ładniejsze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reirei Re: Melania czy Marta? 23.01.05, 19:01 Ja jestem zdecydowanie za Martą! Głównie dlatego, że sama mam tak na imię Melania mi się w ogóle nie podoba, jest za mdłe a poza tym obawiam się ,że mogłoby być zdrabniane Mela, a to kojarzy mi się dość jednozancznie i niezbyt przyjemnie. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Melania czy Marta? 23.01.05, 19:23 Zdecydowanie bardziej podoba mi się Melania, w dużej mierze ze względu na zdrobnienie Mela. Marta to też barzo ładne imię, ale Mela jest po prostu przeurocza i przesłodka. reirei, co masz przeciwko temu zdrobnieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Melania czy Marta? 23.01.05, 21:10 Mi Mela jednoznacznie kojarzy się ze śliną... Odpowiedz Link Zgłoś
reirei Re: Melania czy Marta? 23.01.05, 21:27 Właśnie, mam takie same skojarzenia jak Ida, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Melania czy Marta? 23.01.05, 22:05 idaaa napisała: > Mi Mela jednoznacznie kojarzy się ze śliną... Właśnie mój m. wyjasniał mi, o co chodzi, bo ja w ogóle nigdy sie z czymś takim nie zetknęłam... Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Melania czy Marta? 29.01.05, 14:58 gaudencja napisała: > Właśnie mój m. wyjasniał mi, o co chodzi, bo ja w ogóle nigdy sie z czymś takim > > nie zetknęłam... Ja też nie - czy to się nadaje do publicznego ujawnienia? Chętnie się dowiem, bo Melania bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Melania czy Marta? 23.01.05, 21:03 Zdecydowanie melania. Jest to jedno z moich ulubienszych imion ostatnimi czasy. Bardzo mi sie podoba. Mela też. Marta tez nie jest brzydkim imieniem, ale wole imiona choc troche rzadsze. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Melania czy Marta? 23.01.05, 21:10 Marta grzechu warta Ale i tak wolę Melanię... Kojarzy mi sie z kimś miłym i ciepłym Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Melania czy Marta? 23.01.05, 21:15 Oba imiona sa ladne, bardziej podoba mi sie jednak Marta, glownie za sliczne zdrobnienia. Melania ma niewatpliwie ten atut, ze jest imieniem dosc rzadkim. Jednak jestem za Martusia. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Melania czy Marta? 23.01.05, 21:22 Mnie też się podobają obydwa te imiona. Poza tym Melania może być zdrabniana jako Mila - tak jak mama Borejko Naprawdę trudno mi się zdecydować na wybór, bo oba są ładne Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Re: Melania czy Marta? 23.01.05, 23:48 Melania Zdecydowanie. Mel, Melus, Mela, Melunia, Melusia... Melka !I Mila itd. Ze slina ? ))))) A dlaczego ? Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Apropos śliny 23.01.05, 23:56 To ja może troszeczkę nie na temat, chociaż nie tak do końca Otóż ponieważ w swojej pracy mam do czynienia z wieloma środowidkami, więc chcąc nie chcąc wielokrotnie słyszałam tak zwaną "gwarę podwórkową". Wedle tej gwary słowo mela oznacza odchrząkniętą ślinę, którą ktoś splunął (makabrycznie to brzmi, ale mam nadzieję, że mniej- więcej udało mi się wyajaśnić o co chodzi). Odpowiedz Link Zgłoś
reirei Re: Apropos śliny 24.01.05, 00:18 > Wedle tej gwary słowo mela oznacza odchrząkniętą ślinę, którą ktoś splunął > (makabrycznie to brzmi, ale mam nadzieję, że mniej- więcej udało mi się > wyajaśnić o co chodzi). I właśnie ta mela skutecznie obrzydziła mi imię Melania, które to kiedyś mi się nawet podobało. A jakoś nie przychodzą mi do głowy inne zdrobnienia, które zatuszowałyby to niemiłe skojarzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Apropos śliny 24.01.05, 00:29 Jedyne to Mila Jak Borejkowa mama (o czym ktoś już wcześniej wspomniał) Odpowiedz Link Zgłoś
kasja311 Re: Apropos śliny 24.01.05, 09:49 Pozostaje miec nadzieje,ze dziecko bedzie miec kolegow spoza ww. "srodowiska". Naprawde, to jest chyba b. "wyszukana" gwara podworkowa, bardziej na moja wyobraznie dziala zdrobnienie Nastka, albo imie Aneta... Ja jestem za Melania, chociaz Marte tez lubie-taka mocna i konkretna k ) Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Re: Apropos śliny 24.01.05, 19:46 A... no to tak... to sie wtedy zle kojarzy. Na szczescie NIKT w szkole ( gimmn.) mojej Meli nie uzywa tej gwary, brrr... Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Melania czy Marta? 24.01.05, 09:50 Bardziej podoba mi sie Melania. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Melania czy Marta? 24.01.05, 10:26 Ja też niestety mam przykre skojarzenia ze słowem Mela W związku z tym uważam, że to określenie funkcjonuje także poza środowiskiem przestępczym, ponieważ do takiego nijak się nie zaliczam. Zresztą jestem za Martą, bo to fajne imię Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: Melania czy Marta? 24.01.05, 13:20 Jestem za Martą bo brzmi zdecydowamie i ma moim zdaniem bardzo fajne zdrobnienia m.in. Martunia, Martusia, Martuś, Martuńka itd. Melania wg mnie też jest jakieś takie mdłe i też nie mam przyjemnych skojarzeń z tym imieniem Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Melania czy Marta? 24.01.05, 13:58 "Gwara podwórkowa" to nie tylko środowisko przestępcze A nawiasem mówiąc dnia dzisiejszego zapytałm swojego Starszego Syna czy wie co to jest mela. Wiedział, niestety ... I pozostawię to bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_martens Re: Melania czy Marta? 25.01.05, 00:22 Ja z kolei o tej "meli" dowiedziałam się od swojego 10-latka... Wolę Martę, choć Melania ( nie Mela...) też mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Melania czy Marta? 30.01.05, 22:18 No właśnie... Mój Filip ma jedynie 6 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Melania czy Marta? 30.01.05, 13:52 Marta ma ładne tylko zdrobnienia. Melania - śliczne i oryginalne i nie przejmowałabym się jakąś dziwną gwarą o której nigdy nie słyszałam!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mela100 Re: Melania czy Marta? 08.02.05, 21:17 Polecam Melanię. Nie muszę chyba pisać dlaczego... Odpowiedz Link Zgłoś
martuniunia1 Marta?!!!!!!! 10.02.05, 12:28 Martusia!!! Troszczy sie i niepokoi o wiele, a potrzeba tylko jednego... jest grzechu warta..... I NIE SPOTKALAM ZADNEJ NIESYMPATYCZNEJ MARTY!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Marta?!!!!!!! 17.02.05, 23:39 a ja i owszem. co nie zmienia faktu, ze to calkiem ładne imie. choc zdecydowanie wole Melanie. Odpowiedz Link Zgłoś
melanie.melanie Re: Melania czy Marta? 16.02.05, 13:09 Jasne, ze Melania. Też nie pisze dlaczego. A naogoł zdrabniam Melka Odpowiedz Link Zgłoś
piopal Re: Melania czy Marta? 16.02.05, 14:25 Melania-zdecydowanie,Marta nie koniecznie-wolę Martynę. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamartusi Re: Melania czy Marta? 19.02.05, 16:19 Martusia. Zreszta jak to imie mogloby mi sie nie podobac, skoro moja coreczka ma tak na imie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
imbirka Re: Melania czy Marta? 20.02.05, 12:35 Melania - zdecydowanie. Ale ładnie brzmią w tym zestawieniu Melania Marta - Marta dodaje trochę energii bardzo delikatnej Melanii. I lubię jak jest "r" w środku Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Czy pani Marta jest grzechu warta? 25.02.05, 09:49 Nie wiem, ilu rówieśników panny M. będzie znało tę piosenkę, dla mnie to jedno z pierwszych skojarzeń. Miłe, i owszem. Melania, hm. Ładne imię, przypomina też bardzo sympatyczną postać Melanii Wilkes z "Przeminęło z wiatrem" (lub kaczkę Melańcię z książek Grabowskiego), ale brzmi nieco staromodnie (choć nie aż tak jak również ładna Pelagia), a w postaci pełnej bardzo oficjalnie. Mówię "Pani Melania" - i widzę babcię, młodej osobie nie bardzo z tym do twarzy. "Pani Mela" to z kolei poufałe, jak każda pani ze zdrobnieniem. I chyba nie z każdym nazwiskiem by się ta Melania komponowała. "Pani Marta" natomiast może mieć lat ile chce, a i Marcie za młodej na "panią" z pełnym imieniem do twarzy. Oba imiona ładne, ale Marta chyba praktyczniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-patrycji Re: Melania czy Marta? 03.03.05, 12:48 zdecydowanie Marta!!!Melania w ogóle mi sie nie podoba,a zdrobnienie rzeczywiscie kojarzy sie jednoznacznie Odpowiedz Link Zgłoś
pelegrino Re: Melania czy Marta? 03.03.05, 17:56 Pomimo śliny zdecydowanie Mela!!!! (nigdy o tym wcześniej nie słyszałam, może dlatego, że nie znam zbyt wielu blokersów, jeśli i Twoja córeczka nie będzie się z nimi specjalnie zadawać, to czemu nie Melania?) Marta to moim zdaniem (mam nadzieję, że nikt sie nie obrazi) strasznie pospolite imię, jak Anna... A mnie Melania kojarzy się z "rywalką" Scarlett/musze się przyznać, że mam słabość do tego ostatniego imienia i gdyby nie pisownia, to kto wie.../ Odpowiedz Link Zgłoś
tineczka5 Re: Melania czy Marta? 03.03.05, 19:14 Mój 16-letni syn nie zna tego określenia śliny.Ja też.Obracamy sie w środowisku częściowo blokowym,więc może ta dziwna gra słów nie jest tak rozpowszechniona,jakby się wydawało.Mila-jak mama Borejko.Slicznie! "Melajnos" znaczy po starogrecku po prostu "czarny,ciemny". Marta-ładnie,ale pospolicie,a niestety,rozpowszechnione imiona tracą na urodzie przez tę własnie pospolitość.Por.Anna,Joanna,Wiktoria,Agnieszka i wiele innych skądinąd prześlicznych imion. Odpowiedz Link Zgłoś