amelia83 05.02.05, 12:56 w tym tygodniu znowu Oliwia wyprzedziła Julię oliwia 10 julia 9 natalia 9 wiktoria 6 + victoria zuzanna 7 maja 6 zofia 6 aleksandra 5 małgorzata 5 maria 4 agata 3 klaudia 3 marta 3 anna 2 alicja 2 gabriela 2 kamila 2 karolina 2 katarzyna 2 magdalena 2 martyna 2 nina 2 olga 2 patrycja 2 paulina 2 adrianna amelia angelika antonina barbara eunika hanna ilona justyna lena marcelina marzena nadia natasza noemi roksana rozalia sandra sylwia urszula jakub 16 antoni 5 filip 5 kacper 5 maciej 5 mateusz 5 michał 5 piotr 4 adam 3 jan 3 oliwier 3 bartosz 2 dominik 2 kamil 2 igor 2 julian 2 karol 2 krzysztof 2 olav + olaf stefan 2 wiktor 2 alan aleksander anton bartek bartłomiej bogumił borys bruno damian franciszek ignacy jacek jerzy konrad krystian łukasz maksym marcel mikołaj miłosz nader olgierd patryk paweł raymond ryszard sebastian sławomir stanisław szymon tadeusz teo tomasz tymon tymoteusz wojciech Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: WnŚ 5.02 05.02.05, 13:10 Dzięki! )) Tradycyjnie jestem ciekawa reakcji warszawskiego USC na imiona typu Teo, Viktoria czy Olav (i jestem przekonana, ze o ile oboje rodzice są Polakami, to reakcja ta nie będzie entuzjastyczna przynajmniej w dwóch ostatnich przypadkach, a pierwszy też nie powinien zostać zaakceptowany, zważywszy tresć opinii RJP). Zadziwiające jest to, jak wielki dystans dzieli Jakuba od reszty peletonu, i sytuacja ta ma miejsce nie po raz pierwszy, z tym ze czasami jeszcze Jakub przebywa w towarzystwie Kacpra lub Mateusza. Imiona dziewczynek są już po raz kolejny znacznie równomierniej mimo wszystko rozłożone. W tym tygodniu najbardziej ucieszyła mnie Eunika i Bogumił! )))) Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: WnŚ 5.02 05.02.05, 16:17 Gaudencjo, mam pytanie Otóż,chodzi mi o imię Eunika;ja mam koleżankę,która ma na imię Eunike,rodzice jej są Polakami.Powiedz mi zatem,proszę,czy to jest to samo imię,z niewyjaśnionych przyczyn pisane inaczej,czy to dwa różne imiona? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: WnŚ 5.02 05.02.05, 17:18 Penelino Eunice była postacią z "Quo vadis". Eunika to taka spolszczona wersja tego imienia, ale oczywiście mogło sie zdarzyć, że nadawano je w formie Eunike. Powstało ze złożenia "eu" ("dobrze") i "nike" ("zwycięstwo") - a jak wiadomo, imię Nike bywa nadawane właśnie w tej formie również w Polsce. Osobiście jestem bardziej za formą Eunika, jest badziej dostosowana do polskich warunków... Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: WnŚ 5.02 06.02.05, 03:42 Gaudencjo)) Dziękuję Ci uprzejmie))Jesteś niezawodna Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: WnŚ 5.02 06.02.05, 16:31 Urzekła mnie zwłaszcza Eunika a pośród chłopców mały Anton Ciekawi mnie natomiast imię Nader?? Dotąd nie zdawałam sobie nawet sprawy, że istnieje... Ciekawe ilu jest w Polsce Naderów (poprawnie odmieniłam??) ?? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: WnŚ 5.02 06.02.05, 18:10 idaaa napisała: > Ciekawi mnie natomiast imię Nader?? Dotąd nie zdawałam sobie nawet sprawy, że > istnieje... Ciekawe ilu jest w Polsce Naderów (poprawnie odmieniłam??) ?? Nader ma ewidentnie obce nazwisko. No i nie jest to polskie imię, tylko arabskie - wariant Nadira. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Do Gaudencji 06.02.05, 20:29 Gaudencjo jak zwykle nie wiem jak wyrazić swój podziw dla Twojej wiedzy No i oczywiście bardzo, bardzo, bardzo dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: WnŚ 5.02 06.02.05, 16:35 Brawa za Eunike, Ryszarda, Bogumila i Tadeusza. Noemi mnie zalamala... Zwlaszcza, ze o ile pamietam nazwisko wybitnie polskie... Oliwierow znow trzech-jednak. A co do teo: moze to wcale nie jest Teo, tylko powiedzmy Teodor a rodzice podali zdrobnienie-w koncu jak jest w gazecie "Piotrus" czy "Kasia" to sie nie czepiamy, ze tak zarejestrowali, tylko wiadomo, ze to zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: WnŚ 5.02 06.02.05, 18:06 martka_k napisała: > A co do teo: moze to wcale nie jest Teo, tylko powiedzmy Teodor a rodzice > podali zdrobnienie-w koncu jak jest w gazecie "Piotrus" czy "Kasia" to sie nie > czepiamy, ze tak zarejestrowali, tylko wiadomo, ze to zdrobnienie. Trudno powiedzieć, ale rodzice miewają różne pomysły (jak widać chociażby na forum czasami; notabene jestem ogromnie ciekawa, jak losy taty Tiago), które potem weryfikuje (albo nie) USC. Warszawski akurat weryfikuje... Odpowiedz Link Zgłoś