babuszka48 08.02.05, 09:54 Czy można sprawdzić popularność 5 imion w ostatnim wieku? oto one: Radosław, Ryszard, Jędrzej, Elżbieta, Ludwika. Czy któreś z tych imion wam sie podoba? Szukamy imienia dla wnuka w drodze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tawananna Re: Rymut 08.02.05, 10:05 Bardzo podoba mi się imię Radosław. Lubię zdrobnienia Ela, Elka itd., ale nie mam przekonania na głównej formy imienia. Pozostałych nie lubię (Ryszard, Ludwika) lub są dla mnie raczej neutralne (Jędrzej). Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Rymut 08.02.05, 10:52 Radosław- skojarzenia jak najgorsze, niestety Ryszard- Wydaje mi się troszkę nie dzisiejsze. Kojarzy mi sie z pokoleniem moich dziadków... Jędrzej- nie najgorsze, aczkolwiek wolę Andrzeja Elżbieta- z założenia Dziadka miałam być Elą... Na szczęście rodzice postanowili inaczej Ludwika- skojarzenia jednoznaczne: płyn do mycia naczyń w kolorze zielonym... > Szukamy imienia dla wnuka w drodze.- a co na powyższe imiona rodzice?? A moze mają już jakieś, swoje typy?? Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: popularność 08.02.05, 12:41 O Rymucie jest osobny wątek, założony przez Lukrecję. Ja mogę tylko napisać ile było nadań tych imion w 2004 roku w Warszawie (IV-XII) I tak: Radosław - 11 razy Ryszard - 6 razy Jędrzej - 4 razy Elżbieta - 2 razy Ludwika - raz Głosuję za Ryszardem i Ludwiką Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rymut 08.02.05, 17:40 Najbardziej podobają mi się Jędrzej (jedno z moich ulubionych imion męskich) i Ludwika, za którą zaraz plasuje się Elżbieta, głównie ze względu na liczne i ładne zdrobnienia, m.in. Halszkę. Radosław też jest IMO ładny, natomiast do Ryszarda mam uraz osobisty i nie jestem w stanie obiektywnie podejść do tego tematu. A jesli chodzi o liczby, to Ryszardów jest 362 054 (39. co do popularnosci imię), Radosławów 94 780 (124. imię), Jędrzejów 5 968 (323. imię), Elżbiet 515 403 (18. imię), a Ludwik 24 729 (205. imię). Dane podaję z nowszego niż Rymut Grzeni. Odpowiedz Link Zgłoś