poziomka212 08.02.05, 17:41 Cześć wszystkim, co myslicie o imieniu Roksana? jak wam sie podoba? Jesli macie jakies info.na temat tego imienia to prosze o wiadomość .Pozdrawiam ,przyszla mama,-marzec. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Trochę może astrologicznie, ale... 08.02.05, 17:48 Roksana Pochodzenie: staroperskie Znaczenie: "jutrzenka" Liczba: 3 Znak zodiaku: Lew Planeta: Wenus Imieniny: 14 Września Imię Roksana w języku staroperskim brzmiało *Raohszana* i znaczyło "jaśniejąca" albo "jutrzenka". Oznaczało więc planetę Wenus, patronkę miłości, harmonii, sztuki i gorących porywów serca. Z Persji to imię przeszło do Grecji. Tak miała na imię małżonka Aleksandra Wielkiego. Liczba imienia Roksana wynosi trzy. Trójka (szczególnie wtedy, gdy chodzi o kobiety) wróży energię, śmiałość, urodę. Z taką liczbą w imieniu łatwo można sobie dać radę w życiu. Wszystko to oznacza, że Roksany są przebojowe, znają swoją wartość i mogą osiągać prawdziwe sukcesy - szczególnie w tych konkurencjach, którymi opiekuje się Wenus, a więc w filmie, w muzyce, w fotografii. Z drugiej strony imienia o tak silnym ładunku magicznym nie należy nadawać "na siłę", podobnie jak imion w rodzaju Szeherezada czy Konsuela. Nie każda Słowianka będzie się z nimi dobrze czuła. Najlepiej to imię odpowiada znakom Lwa, Byka i Wagi, a także Baranom i Strzelcom. Warto też sprawdzić, czy główna planeta, Wenus, jest dostatecznie silna w horoskopie. Wojciech Jóźwiak "Taraka" shangri-la.radiozet.wp.pl/imiona.html A jeśli chodzi o moją opinię, to imię to bardzo, bardzo mi się podobało, kiedy byłam w podstawówce. Teraz już bym się na nie nie zdecydowała, bo na gruncie polskim nie brzmi mi już aż tak ładnie. A co sądzisz o imieniu Letycja, czy myślałaś o nim? Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Roksana? 08.02.05, 18:30 Nie jest złe (zwłaszcza ze względu na śliczne zdrobnienia np Roksi, Rokka, Ksenia). Ale nie należy też do czołówki moich, ulubionych imion. Zdecydowanie wolę chociażby wskazaną przez Gaudencję Letycję Ale imię dla Twojego dziecka wybierasz przede wszystkim Ty i to do Ciebie będzie należała ostateczna decyzja Odpowiedz Link Zgłoś
oldi_s Re: Roksana? 08.02.05, 21:25 Nie podoba mi się. Pretensjonalne. Lepiej brzmi RoXana. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Roksana? 08.02.05, 21:29 oldi_s napisał: > Nie podoba mi się. Pretensjonalne. > Lepiej brzmi RoXana. Zgoda, ale na Zachodzie. W Polsce niestety to Roxana jest superpretensjonalna Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Roksana? 08.02.05, 23:07 Nie podoba mi sie zalatuje mi dezodorantem Reksona Od razy widze jakas stara Cyganke. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Roksana? 09.02.05, 10:33 Samo w sobie mi się podoba, ale w Polsce brzmi nie za bardzo IMO Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Roksana? 09.02.05, 12:04 Wyjątkowo nie lubię, kojarzy mi się wybitnie pretensjonalnie, czy to przez "ks" czy - zwłaszcza - przez "x". I nie widzę fajnych zdrobnień, Roksi to na modłę anglojęzyczną, Rokka jest niewymawialne i kojarzy mi się z rokiem albo rockiem, a imienia Ksenia nie lubię. Dla mnie Roksana to imię z typu Klaudii i Nikoli - i nie mam zielonego pojęcia, skąd się u mnie wzięło takie radykalne podejście , ale już nic na to nie poradzę . Pozdrowienia Taw Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: Roksana? 09.02.05, 15:03 Podoba mi się i żałuję, że w Polsce zaczyna powoli popularyzować się w środowiskach, które lubują się w nadawaniu imion typu Nikola, Wanes(s)a czy Andżelika (nie lubię każdego z nich). Pozdrawiam, Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: Roksana? 09.02.05, 15:04 A jeśli chodzi o zdrobnienia, to chyba tylko Roksanka i Ksenia jest do przyjęcia Odpowiedz Link Zgłoś
polichymnia Re: Roksana? 14.06.05, 14:16 tawananna napisała: > Wyjątkowo nie lubię, kojarzy mi się wybitnie pretensjonalnie, czy to przez "ks" > > czy - zwłaszcza - przez "x". I nie widzę fajnych zdrobnień, Roksi to na modłę > anglojęzyczną, Rokka jest niewymawialne i kojarzy mi się z rokiem albo rockiem, > > a imienia Ksenia nie lubię. > > Dla mnie Roksana to imię z typu Klaudii i Nikoli - i nie mam zielonego pojęcia, > > skąd się u mnie wzięło takie radykalne podejście , ale już nic na to nie > poradzę . > > Pozdrowienia > Taw > Mam takie samo zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
poziomka212 Re: Roksana? 14.02.05, 12:59 Dziekuje wszystkim za odpowiedz. Jasne,ze to ja zdecyduje jakie imie bedzie nosila moja mała, ale fajnie,ze ktos sie zainteresowal. Dzieki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
siwa77 Re: Roksana? 14.06.05, 11:55 Cześć. Moja 2 letnia córeczka ma na imię Roksanka. Uprzedzam,że wszystkie Roksanki to "Zosie samosie", ale w gruncie rzeczy to kochany urwisek.Będzie mi bardzo miło jak woja córeczka też będzie nosiła to imię.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Roksana? 10.11.05, 13:50 odswiezam, bo niedawno bylo pytanie o Roksane Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Roksana? 09.04.06, 22:52 Chyba już było, ale na wszelki wypadek.... urodziła się Kornelia Odpowiedz Link Zgłoś
anita.anita80 Re: Roksana? 10.04.06, 16:03 JEST śliczne ,myślałam tak nazwac córcię ale mąż się nie zgodził została Rozalka (i jeszcze miałam parę ładnych imion Amelka, Melania,Milena ) Odpowiedz Link Zgłoś
anita.anita80 Re: Roksana? 08.09.06, 11:08 dzięki niektózy maja inne zdanie na temat ROZALII ALE MY JESTESMY ZADOWOLENI Odpowiedz Link Zgłoś