wij-drewniak 09.02.05, 13:21 Dziś wpadło mi w oko w gazecie: Solange Olszewska. Czy w Polsce jest jakiś odpowiednik tego imienia? Ja mam skojarzenia tylko z Sonią, ale to chyba nie jest dobry trop. Czy w Polsce są osoby o tym imieniu? Może w opozycji do anglosaskiego snobizmu (Nikola, Jessica, Brajan) wykreujemy snobizm frankofoński ? ) żartuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
noshadow Re: Solange?? 09.02.05, 13:31 pretensjonalne az krzyczy! pomysl o ludziach ktorzy nie znaja jezykow obcych i beda czytac fonetycznie! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Solange?? 09.02.05, 16:43 Nie znalazłam żadnego odpowiednika, tylko to: SOLANGE Gender: Feminine Usage: French Extra Info: Namesakes, Name Days Options: Contribute Information French form of the Late Latin name Sollemnia, which was derived from Latin sollemnis "religious". This was the name of a French shepherdess who became a saint after she was killed by her master. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: To efekt Chopina jak widze 09.02.05, 17:30 Chopin - pragnienie miłości do imienia Slonage... Że też nie mógł sobie wybrać jakiejś Anny... Moze wtedy byłaby Anna Olszewska?? A co do imienia- no niestety nie podoba mi się ani trochę. I szczerze mówiąć to ja już chyba wolę snobizm rosyjski (Maksymy i inne takie) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: To efekt Chopina jak widze 09.02.05, 19:26 idaaa napisała: > A co do imienia- no niestety nie podoba mi się ani trochę. I szczerze mówiąć to > > ja już chyba wolę snobizm rosyjski (Maksymy i inne takie) Maksym to chyba raczej snobizm ukraińsko-białoruski (?). A moze jednak francuski, tam też Maxime jest w pierwszej piątce ostatnio... Hmmm, ja chyba jednak wolę tradycyjny snobizm francuski, a nie zupełnie nietradycyjny (a nawet przeciwtradycyjny) w Polsce snobizm rosyjski... Odpowiedz Link Zgłoś