glista_ludzka Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 01.07.05, 15:27 Tegoroczne dzieci w rodzinie i wśród znajomych: Julia - moja bratanica dzieci koleżanek: Julia Zofia Daniel Justyna Karol Odpowiedz Link Zgłoś
malagosiax Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 01.07.05, 16:04 urodzilam w marcu córeczke i dałam jej na imie Alicja Odpowiedz Link Zgłoś
marylennox Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 02.07.05, 18:55 Moja kuzynka urodziła Ewę, koleżanka Gabrysię, a druga koleżanka Jagnę Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 05.07.05, 00:42 w ostatnim czasie wsrod moich znajomych: Andrzej Nina Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
giguch1 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 05.07.05, 17:09 Wsrod moich znajomych urodzili sie w tym roku Adas, Krzys, Ula, Tamara i - oczywiscie - Kuba... Odpowiedz Link Zgłoś
indiaaa Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 05.07.05, 21:05 Urodziłam w marcu Agatkę, moja koleżanka Natalkę, a na sali poporodowej leżały ze mną: Roksana, Maja, Izabela, Danuta i Szymonek. Odpowiedz Link Zgłoś
marylennox Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 08.07.05, 21:21 Moja przyjaciolka wlasnie urodzila Macieja A ja jeszcze sie nie zdecydowałam Odpowiedz Link Zgłoś
basia027 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 09.07.05, 15:12 Jak będzie chłopiec to Dawid lub Michał, a jak będzie dziewczynka to Ania lub Natalia. Ale ja mam do porodu jeszcze 4 miesiące i jeszcze możemy zmienić imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 25.09.05, 15:51 A ja właśnie spotkałam koleżankę, która na dniach urodzi Mariannę. Inna planuje Ignasia, ale nie zna jeszcze płci dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 26.09.05, 12:32 W tym roku wsrod moich znajomych: 2 Matyldy 2 Maje 1 Barbara 1 Zuzanna 1 Meaghan (ojciec Amerykanin) 1 Alicja 1 Laura 1 Pia (w rodzinie w kazdej generacji pojawia sie wlasnie to imie) Na poczatku przyszlego roku kolezanka spodziewa sie Michaliny 2 Stanislawow 1 Jan 1 Aleksander Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 26.09.05, 14:17 Znajome tegoroczne dzieci:Aleksander,Maksymilian,Marta Odpowiedz Link Zgłoś
aelle Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 10.11.05, 00:57 U znajomych koleżanek urodziły się ostatnio : -Liliana -Patrycja -Jowita Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 05.12.05, 22:20 A mój urodzony 15 czerwca synek ma na imię Zbyszko i większość ludzi których spotykam są tym imieniem zachwyceni. Odpowiedz Link Zgłoś
cwiatooschec Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 09.12.05, 13:11 Moim znajomym przedwczoraj urodził się Jan. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 10.12.05, 22:02 Olga Dobrawa Urszula Stanisława Tadea Juda - tak ochrzciliśmy Olga - coś germańskiego Dobrawa - coś czeskiego Urszula - po babci, strasznie mi sie podobało, coś łacińskiego Stanisława - coś słowiańskiego Tadea Juda - bo wstawiennictwo świętego skuteczne było w sumie europejska mieszanka syn miał być Stanisław Franciszek Kazimierz Bronisław Tadeusz J. dzieci znajomych - Wojciech 2 razy, Jonatan, Kacper, Martyna, Aleksander, Maksymilian, Paulina, tyle akurat pmietam wszystkie tegoroczne.Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamalgosi Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 11.12.05, 01:32 Witam Córcia ze stycznia i ma na imię Małgosia. Chyba mało Małgoś będzie w tym roku. Nam się bardzo podoba Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 16.12.05, 18:07 martuszkaw napisała: > Olga Dobrawa Urszula Stanisława Tadea Juda - tak ochrzciliśmy A mozna nadac tyle imion? Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 19.12.05, 13:00 W urzędzie jest rejestrowana jako Olga Dobrawa, metryka kościelna dopuszcza wiele imion, trzeba tylko przekonać księdza. Osobiście znam przypadek zarejestrowania dziecka jako Paulina a ochrzczonego inaczej, bo ksiądz zgodził się na to, czego urzędnik zabronił. Fakt ten miał miejsce w tym roku. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
potega_18 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 12.12.05, 09:16 ja daje imię po zmarłym tacie - a to imię to seweryn lub seweryna - pełno fajnych zdrobnień jest np. sewer, sewcio, seweryś, seksio, sewerek w odmianach żeńskich również a poza tym bardzo rzadko spotykane imię. osobiście znałam tylko dwóch sewerynów - mojego i krajewskiego, a seweryn(żeń.) to tylko pisarke lektury "czarne stopy" Odpowiedz Link Zgłoś
kania121 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 12.12.05, 14:38 Moja córcia jest z marca i też ma na imię Małgosia,chociaz teraz to imnię akurat nie jest popularne. Nam się bardzo podoba - oznacza perła i chyba jest w tym troche prawdy ,bo dzieciatko miluchne i grzeczne,chociaż niewatpliwie wie już czego chce.Wszystkie dziewczyny które znam o tym imieniu zawsze były miłe,ciepłe ,rodzinne i bardzo energiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamalgosi Małgosie :) 14.12.05, 12:02 Zgadzam się z Tobą kania. Jest aniołkiem z mocno zaznaczonym włsnym zdaniem I też miło wspominam wszystkie Małgorzatki, które w życiu spotkałam. W sumie to dobrze, że nie ma zbyt wiele Małgoś... w końcu mamy Perły Odpowiedz Link Zgłoś
gosiasta0 do Kani:) 26.01.06, 12:57 Mam na imie Małgosia, a moje panieńskie nazwisko to..Kania) Mój dzidziuś urodzi się w czerwcu i własciwie co miesiąc zmieniam swoje "typy"- ostatnio były to Marianna lub Julian, ew. Bruno lub Eryka. Pewnie zmieni mi sie jeszcze 50 razy.. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 12.12.05, 20:17 potega_18 napisała: > ja daje imię po zmarłym tacie - a to imię to seweryn lub seweryna - pełno > fajnych zdrobnień jest np. sewer, sewcio, seweryś, seksio, sewerek w odmianach > żeńskich również a poza tym bardzo rzadko spotykane imię. osobiście znałam > tylko dwóch sewerynów - mojego i krajewskiego, a seweryn(żeń.) to tylko pisarke > > lektury "czarne stopy" oh tak.... moja druga połowa ma tak na imię .. choć w podstawowej formie brzmi może powaznie jak dla dziecka, ale ja do mojego dorosłego Seweryna zwracam się Sewciu i Sewuś wiec jak najbardziej polecam ) Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Seweryn 25.01.06, 21:56 Mi kojarzy się jeszcze jeszcze Seweryn Blumsztajn - w latach 70. i 80. znany działacz KOR i Solidarności. No i Andrzej (i Maria) Seweryn. Seweryn bardzo mi się podoba - co prawda popularność (ok. 12 tysięcy) już jest dla mnie trochę za wysoka - dla mnie musi być baaardzo oryginalnie. Tym niemniej na pewno wzięłabym je pod uwagę. Rzadkie, eleganckie, klasyczne. Niestety! Imię zdążyła już wykorzystać siostra partnera, wychowana i mieszkajaca w Stanach (mąż Amerykanin). Severin (wym. SEW-ryn) jest tam super rzadkie i oryginalne. Mówią na niego Sevek, Sev albo Sevvy. Seweryn było imieniem dziadka mojego partnera, ktory zginął w czasie Holokaustu. (Jego imieniem hebrajskim - Żydzi tradycjnie stosowali dwa imiona - był Salomon. Mówiono na niego Salek albo Sewek.) Pozdrawiam, Kaeira Odpowiedz Link Zgłoś
ares1976 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 12.12.05, 15:21 Miał być Nikodem a będzie Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
mi_lamaj Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 13.12.05, 16:28 Chciałabym mieć malutkiego Emilka Odpowiedz Link Zgłoś
jakasjopejka Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 15.12.05, 10:02 Hej, hej. Mój tegoroczny synek ma na pierwsze imię Baltazar, a na drugie Mateusz. Na razie jest dla wszystkich Baltusiem lub Baltazarkiem, czasami Baltim, rzadziej Baltkiem, ale bywa też ZarkiemW historii,także najnowszej, już trochę ważnych postaci to imię nosiło, Czesław Miłosz chciał, by nadano je jego prawnukowi. W necie można poczytać zabawne opowieści polskiej paryżanki - Krystyny Mazurówny, których bohaterami są często jej muzykalni synowie Kacper i Baltazar. Tym, którzy znają się na malarstwie na pewno po usłyszeniu tego imienia przypomni się Baltazar Klossowski vel Balthus i jego niesamowite kocie portrety.Imie to ma jakąś niesamowitą aurę i z przyjemnoscią założyłabym klub jego wielbicieli Pozdrawiam ciepło wszystkich forumowiczów! Odpowiedz Link Zgłoś
velopedus Re: Baltazarek 15.12.05, 20:26 Dwa lata temu urodzilam Jana Jakuba. Wiem, wiem, imiona czolowkowe, ale usprawiedliwia mnie historia . Ze moj syn bedzie Janem, postanowilam tak gdzies w okolicy 8. roku zycia, kiedy bylo to imie niemal nienadawane. A Jakub po ojcu. Nota bene stanowimy z mezem pare "topowa" - Kuba i Maja, hehe. Coreczka ma 2,5 miesiaca, nazywa sie Zoja Franciszka i tu skladam uklon w strone tego forum - decyzja zapadla dzieki niemu w przeddzien porodu . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Zoja 15.12.05, 21:58 velopedus napisał: > Coreczka ma 2,5 miesiaca, nazywa sie Zoja Franciszka i tu skladam uklon w stron > e > tego forum - decyzja zapadla dzieki niemu w przeddzien porodu . O, jestem pod wrażeniem! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Baltazarek 16.12.05, 18:07 velopedus napisał: > Coreczka ma 2,5 miesiaca, nazywa sie Zoja Franciszka i tu skladam uklon w stron > e > tego forum - decyzja zapadla dzieki niemu w przeddzien porodu . Super, milo to czytac! Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Baltazarek 17.12.05, 21:26 velopedus napisał: > Coreczka ma 2,5 miesiaca, nazywa sie Zoja Franciszka i tu skladam uklon w stron > e > tego forum - decyzja zapadla dzieki niemu w przeddzien porodu . Gratuluję Monika - mama trzynastomiesięcznej Zoi Marianny Odpowiedz Link Zgłoś
velopedus Re: Baltazarek 17.12.05, 22:57 Dziekuje za gratulacje . Od zawsze podziwialam imie Zoe (znalam wersje anglojezyczna), ale do glowy mi nie przyszlo, ze uda sie tak nazwac Potomke. A zeby zbiegow okolicznosci stalo sie zadosc, rodzilam Zojke przy akompaniamencie "Flowers for Zoe" Lenny'ego Kravitza. Szkoda tylko, ze faktycznie czesto ludzie slysza "Zofia".. Pozdrawiamy Maja i Zoja Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Baltazarek 17.12.05, 23:46 velopedus napisał: A > zeby zbiegow okolicznosci stalo sie zadosc, rodzilam Zojke przy akompaniamencie > "Flowers for Zoe" Lenny'ego Kravitza. Szkoda tylko, ze faktycznie czesto ludzie > slysza "Zofia".. U nas ludzie częściej w ogóle nie słyszą - "jak?" w odpowiedzi na podane głośno i wyraźnie imię zdarza się nierzadko A co do Kravitza - ta piosenka pomogła mi przekonać męża do Zojki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
majammi Re: Baltazarek 17.12.05, 23:53 >A co do Kravitza - ta piosenka pomogła mi przekonać męża do Zojki< Ale numer, a myslalam, ze takie duble rzeczywistosci mi sie sie nie zdarzaja )))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
velopedus Re: Baltazarek 17.12.05, 23:57 Uuuuups, zapomnialam sie przelogowac.. To o dublach to ja pisalam, velopedus . Odpowiedz Link Zgłoś
larakrofft Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 16.12.05, 14:14 w śród znajomych urodziły się : Mila Maja Martyna a u mnie bedzie Wiktor lub Lara Odpowiedz Link Zgłoś
marzec7 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 18.12.05, 21:39 Milenka Izabella Odpowiedz Link Zgłoś
mazia07 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 24.12.05, 14:50 Witam cieplutko w zimowe dzionki...Ja mam synusia o imieniu DORIAN.Jest śliczny i kochaniutki...gdybym miała córeczkę miałaby na imię Laura... Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 26.12.05, 18:37 Dzisiaj chrzciny w Kosciele: Konrad Daniel Gabriela Maria Wojciech Dawid Jan Wojciech oraz w innym kosciele Wojtek i dwoch Kubusiow (drugich imion nie znam) Odpowiedz Link Zgłoś
nana76 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 28.12.05, 00:05 Zoja ktoś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 28.12.05, 12:52 u mnie urodzony 15.12 Leonard Makary Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 30.12.05, 19:55 martka_k napisała: > u mnie urodzony 15.12 Leonard Makary Martko gratuluje!!! Leonard jest dokladnie miesiac mlodszy od mojej Florki. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 01.01.06, 14:36 dziekuje Flora sie spoznila, Leoniasty pospieszyl... I mamy miesiac roznicy Odpowiedz Link Zgłoś
kaczeniec21 Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 01.01.06, 16:44 W ubiegłym 2005r. moim znajomym urodzili się: Jędrzej Stanisław-cudne Maja Pawełek Jan Kacper-już oklepane Antoni Marceli-ładnie Witold David Odpowiedz Link Zgłoś
velopedus Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 25.01.06, 21:07 No to mamy 3 Zoje na forum ). Odpowiedz Link Zgłoś
estera_marika Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 25.01.06, 21:44 szukałam odpisu mamy zakładającej ten wątek, no i niewiem jak w końcu dała swojemu maleństwu!! ja mam termin na marzec i będzie Nataniel lub Natanael (oby USC przyjoł pierwsze. Ale czytałam w piatek Expres łódzki i był o imiononach, że na ten rok i tak króluje Otylia, potem Julia, Maria, Ida dla chłopców Jakub, potem Maurycy, Dominik... reszty już nie pamiętam!! Odpowiedz Link Zgłoś
esteel Re: Tegoroczne mamusie jakie imiona dajecie?? 26.01.06, 16:01 Chyba Helena lub Aidan. E. Odpowiedz Link Zgłoś