jagoda56 Re: JAK WAM SIĘ PODOBA IMIĘ MICHELLE? 18.02.05, 19:53 Moze ładnie brzmi,ale nie w Polsce.Jeśli zamierzasz emigrowac to czemu nie.Polski odpowiednik to Michalina.Ale duzo ludzi mysli ze Michelle będzie kimś wyjątkowym,a Michasia to tylko Miśka.Taka zwykła dziewczyna po sąsiedzku. Odpowiedz Link Zgłoś
roxana_br Michelle 18.02.05, 20:04 Michelle, zgadzam się z jagodą56, ładnie brzmi, ale nie w Polsce. Nie mogłabym przyzwycziać się do takiego imienia w swoim otoczeniu. Zawsze brzmiałoby mi cokolwiek obco =/. Odpowiedz Link Zgłoś
ajtb Re: Michelle 20.05.05, 09:33 to typowo włoskie imię....jest ładne ale to po prostu nasz Michałek..... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: JAK WAM SIĘ PODOBA IMIĘ MICHELLE? 18.02.05, 20:09 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=12992872&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_andrzeja Re: JAK WAM SIĘ PODOBA IMIĘ MICHELLE? 16.05.05, 21:44 W Polsce brzmi po prostu śmiesznie. Raz, w przychodni, spotkałam się z dziewczynką o tym imieniu, matka zwracała sie do niej "Miszelka". Żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
mayessa Re: JAK WAM SIĘ PODOBA IMIĘ MICHELLE? 16.05.05, 22:22 praktykując kiedyś w klubie dla dzieci poznałam chłopca o imieniu "Miszel"- myśleliśmy,ze tak się wymawia a pisze "Michael/Michel" czy coś takiego. chłopiec zaczął literować i jednak był "Miszel"-kompletna porażka. W ogóle imię śliczne -kojarzy mi się z "Pełna chatą" i tą małą Michelle Tunner.Jednak w polsce -absolutnie nie Odpowiedz Link Zgłoś
basia027 Re: JAK WAM SIĘ PODOBA IMIĘ MICHELLE? 17.05.05, 10:39 Nie podoba mi się to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
maedel Re: JAK WAM SIĘ PODOBA IMIĘ MICHELLE? 17.05.05, 11:02 Imię to jest popularne (dla dziewczynki) w Niemczech. Mimo, że tu mieszkam to jednak nie nazwałabym tak córki. Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: JAK WAM SIĘ PODOBA IMIĘ MICHELLE? 19.05.05, 03:20 Chyba nie w Polsce? Miszel i Szarlotta super! Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: JAK WAM SIĘ PODOBA IMIĘ MICHELLE? 19.05.05, 14:18 cynta napisała: > Chyba nie w Polsce? Miszel i Szarlotta super! i Dżiordżio Odpowiedz Link Zgłoś
december18 Re: JAK WAM SIĘ PODOBA IMIĘ MICHELLE? 19.05.05, 15:24 tak czułam, zę kiedyś się ten wątek pojawi.Jestem mamą Michele i może to właśnie akurat mnie ktoś spotkał w przychodni i wydała mu się ta "Miszelka" żenująca...jakoś to przeżyję- dla mnie np. żenujące jest zwracanie się do dziecka Oliwko- różne są gusty...Wydaje mi się, ze takie wydawanie wyroków, ze w Polsce to nie a gdzie indziej to tak jest bez sensu- trudno przewidzieć jak się koleje losu dziecka potoczą i czy np. nie spędzi życia za granicą...ojciec mojego dziecka jest Francuzem i dlatego mała jest Michele a nie Miszel... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: JAK WAM SIĘ PODOBA IMIĘ MICHELLE? 19.05.05, 16:38 december18 napisała: trudno przewidzieć jak > się koleje losu dziecka potoczą i czy np. nie spędzi życia za granicą...ojciec > mojego dziecka jest Francuzem i dlatego mała jest Michele a nie Miszel... Rozumiem, że ojciec to Francuz itd., ale argument, ze nie wiadomo, czy dziecko nie spędzi życia zagranicą jest, przepraszam za mocne słowa, po prostu głupi. Nie wiadomo również, czy dziecko nie spędzi życia w Polsce, a tu - dla dzieci rodziców polskich, podkreślam, a nie polsko-francuskich - Michele czy Miszel brzmi pretensjonalnie i żałośnie. Ponieważ po wyjeżdzie za granicę w razie potrzeby człowiek może sobie imię zmienić (a niekoniecznie będzie tego chciał; pisały już na forum dziewczyny, które są dumne z polskich form swoich imion i cieszą się, że dzięki nim widac, iż są Polkami), więc absolutnie nie ma powodu, żeby mu przewidująco "ułatwiać" życie i nadawać imię w obcojęzycznej formie. Tym bardziej, że "za granicą" to nie tylko Francja czy Niemcy; a co, jesli dziecko życie spędzi w Czechach, Rosji, Japonii albo Indiach? Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: JAK WAM SIĘ PODOBA IMIĘ MICHELLE? 20.05.05, 09:08 Właśnie z powodu argumentu, że nie wiadomo, czy dziecko będziezyło w Polsce (planujemy emigrację) wybieraliśmy dla dzieci imiona o w miarę podobnym brzmieniu za granicą. Niemniej jednak nie są to imiona "zapożyczone". Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 MICHELLE? teraz, we Francji? 20.05.05, 11:40 Dolaczaczam sie do dyskusji, Mieszkam we Francji a nawet ucze wszkole , mam wiec kontakt z dziecmi i jestem zdumiona ze jeszcze teraz nazywa sie dzieci Michelle. Dla mnie Michelle we Francji to imie siedemdziesiecioletniej staruszki. W kazdym razie ja sie z dziecina o takim imieniu nie spotkalam. Ale ani w wersji ftancuskiej, ani tymbardziej polskiej imie to mi sie nie podoba. pozdrawiam serdecznie Lotka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: MICHELLE? teraz, we Francji? 17.10.05, 18:24 O, niekoniecznie 70-letniej, spotkalam niedawno 50-letnia pania o tym imieniu Ale pewnie to duza rzadkosc, nie znam reprezentatywnych ilosci Francuzow. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: MICHELLE? teraz, we Francji? 17.10.05, 20:57 Moja corka ma na drugie imie Michelle (nie mieszkamy w Polsce) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: MICHELLE? teraz, we Francji? 01.11.05, 21:55 Jeszcze à propos Michelle - niedawno uslyszalam od jednej Francuzki, ze po polsku wymowiona Michalina brzmi o wiele ladniej od Michelle, bo Michelle to takie troche przestarzale imie... Jak widac, byc amatorem cudzoziemszczywny w Polsce nie jest latwo; trzeba byc naprawde ostroznym, zeby nie popelnic jakiejs gafy. Odpowiedz Link Zgłoś
ikaes Re: JAK WAM SIĘ PODOBA IMIĘ MICHELLE? 18.10.05, 09:06 a nie lepsza Michalina - b. ładne; a Michelle jedynie w przypadku, gdy mieszkasz za granicą (we Francji), chociaż i tak bardziej podoba mi się nasza Michalina, Misia, Michasia. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: JAK WAM SIĘ PODOBA IMIĘ MICHELLE? 18.10.05, 10:05 Michelle-super, bardziej mi się podoba niż Michalina, ale rzeczywiście, na warunki polskie nie za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe73 Re: JAK WAM SIĘ PODOBA IMIĘ MICHELLE? 18.10.05, 15:05 Michelle bardzo mi sie podoba, ale nie dałabym dziecku tak na imię(niezależnie od narodowości ojca)w Polsce. Argumenty, że nie wiadomo, gdzie dziecko później będzie mieszkac też uważam za głupie. Ja wybrałam polska wersję tego imienia i moja córeczka będzie Michalinką. Odpowiedz Link Zgłoś
ikaes Re: JAK WAM SIĘ PODOBA IMIĘ MICHELLE? 18.10.05, 16:06 dokładnie - nie wiadomo, gdzie będą mieszkać - zawsze może sobie zmienić na odpowiednik. Miałam kiedyś koleżankę, która miała na imię Linda. Rodzice dali jej tak na imię, bo mieli wyjechać do USA i chcieli jej dać amerykańskie imię. Nie wyjechali, a ona chyba nie do końca była z imienia zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: JAK WAM SIĘ PODOBA IMIĘ MICHELLE? 19.11.05, 14:52 Nie zbyt ładne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
hana_36 Re: JAK WAM SIĘ PODOBA IMIĘ MICHELLE? 21.11.05, 12:35 kojarzy mi się z serialem komediowym "hallo hallo" to panienka z ruchu oporu - "słuchajcie uwaznie , bo nie będę powtarzać " Odpowiedz Link Zgłoś
madzialu Re: JAK WAM SIĘ PODOBA IMIĘ MICHELLE? 21.11.05, 12:39 Ja mam koleżanke Michelle, ale ona jest Szwajcarką. Tam to ładnie brzmi W USC rejestrują tylko imiona kończące się na A, w przeciwnym razie trzeba pisać podania i użerać się z urzędnikami... Musiałabyś podać Michalina Odpowiedz Link Zgłoś