gaudencja 07.03.05, 21:41 Jak w temacie - ostatnio zwócił moją uwagę prezydent Argentyny, Nestor Kirchner. Co sądzicie o tym imieniu? Ze zdjęcia, wygląda całkiem całkiem (tzn. nie jak ideał mężczyzny, ale imię nie razi w zestawieniu z osobą), ale cokolwiek dreszcze mnie przejmują na myśl o nadaniu niemowlakowi tego imienia, któe kojarzy mi sie wyłącznei z sędziwym staruszkiem. Choć jakby spróbować oderwać brzmienie od skojarzeń, imię jest MSZ bardzo ładne... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
idaaa Re: Nestor 08.03.05, 10:14 Ilekroć słyszę o tym imieniu dochodzę do przekonania, że są imiona o których nienadanie Mojemu Dziecku walczyłabym jak o niepodległość (inne przykłady: Kasandra, Ofelia, Ksantypa, Pandora)... Chociaż byc może gdyby nie to skojarzenie... Kto wie?? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Nestor 08.03.05, 10:16 Rowniez u mnie skojarzenie zbyt silne. Ale samo w sobie nie brzmi zle. Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: Nestor 08.03.05, 14:22 -or )) Myślałam o tym imieniu, ale faktycznie, skojarzenia są zbyt silne. Chociaż kto wie... to kwestia przyzwyczajenia-kilku Nestorów (albo jeden znany) może je złamać. Imię piękne Odpowiedz Link Zgłoś
kaakaa Re: Nestor 08.03.05, 17:14 Znam jednego polskiego Nestora. Ma ok 25 lat. Czyli wiek, jak na nestora, bardzo młody... Samo brzmienie imienia, jeśli pominąć znaczneie, wydaje mi się wdzięczne. Ale własemu dziecku bym niedała. Może psu (bez urazy). Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: Nestor 08.03.05, 19:41 Nestor jest klasycznym greckim imieniem - dosc popularnym w hiszpansko jezycznych panstwach, tz w Poludniowej Ameryce - oznacza wiedze, madrosc. Malego chlopczyka mozna wolac Nestorito czasami Nestito Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nestor 05.08.05, 11:14 Właściwie szkoda, ze przez skojarzenia nie ma szans na popularyzację. Coraz bardziej podoba mi sie z (samego) brzmienia Odpowiedz Link Zgłoś
adzia18 Re: Nestor 07.08.05, 19:25 Jejku, nawet nie wiedziałam , że to imię można dać człowiekowi. Moja sąsiadka ma psa nestora i tylko z nim mi się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Nestor 07.08.05, 20:50 gaudencja napisała: > Jak w temacie - ostatnio zwócił moją uwagę prezydent Argentyny, Nestor > Kirchner. Co sądzicie o tym imieniu? Ze zdjęcia, wygląda całkiem całkiem > (tzn. nie jak ideał mężczyzny, ale imię nie razi w zestawieniu z osobą), ale > cokolwiek dreszcze mnie przejmują na myśl o nadaniu niemowlakowi tego > imienia, któe kojarzy mi sie wyłącznei z sędziwym staruszkiem. Ej,nie ze staruszkiem,bo na hasło "staruszek" widzę małego,trzęsącego się człowieczka. Imię to ma się kojarzyć ze STARCEM-wysokim,potężnym,b.mądrym, o bujnej,białej czuprynie.I na to jako częściowa Greczynka muszę zwrócić uwagę:- )))Jest to imię wcale nie rzadkie w krajach śródziemnomorskich.I nawet Homerowy Nestor musiał byc kiedyś bobasem.... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nestor 05.02.06, 23:22 Ciekawe są staropolskie przekształcenia - Nieścior, Nieścier, Niestor, Nester. Było to imię używane przede wszystkim na obszarze prawosławnym. Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Nestor 06.02.06, 15:23 Imię, owszem, brzmi całkiem fajnie. Trochę podobnie do imienia Ernest(a zwłaszcza jakiejś romańskiej - włoskiej/hiszpańskiej- wersji Ernesto. Niestety, po polsku jest to rzeczownik i nadanie takiego imienia wydaje mi się okropne. Prawie ak,j kaby dać dziecku na imię Antena (też może się komuś podobać brzmienie). Za to Nieścior - nie. Tak bym mogła mówić do dziecka, które nosa nie wyciera. Ty nieściorze! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nestor 06.02.06, 20:57 pepperann napisała: > Za to Nieścior - nie. Tak bym mogła mówić do dziecka, które nosa nie wyciera. T > y > nieściorze! )) Napisałam o tym, bo znam osobę o nazwisku Nieścier i przeżyłam wielkie zaskoczenie, kiedy zorientowałam się, że jest to staropolski Nestor Odpowiedz Link Zgłoś
teija_urte Re: Nestor 28.07.21, 01:28 To ja mam tak właśnie teraz z nazwiskiem Nieścior Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nestor 07.08.21, 00:14 Jest mnóstwo nazwisk pochodzących od imion, czego obecnie nie rozpoznajemy Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Nestor 27.07.21, 23:02 Nieee, dla mnie to tylko nestor rodu, starszy pan. Kompletnie go nie czuję w roli imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Nestor 28.07.21, 03:47 Nestor podoba mi sie. Hektor jednak bardziej i obydwa kojarza mi sie mitologicznie Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Nestor 31.07.21, 23:44 Taki polski Zawisza- ideal mezczyzny z literatury Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Nestor 07.08.21, 00:23 Ideał mężczyzny to Herkules! Zwłaszcza jeśli z Belgii. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Nestor 07.08.21, 02:21 Hektor jest idealem z wygladu i charakteru. Herkules pod wplywem szalenstwa zabil swoja zne Megare i dzieci. Ale to wiadomo, Herkules z Grecji, te z Belgi to inna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś