dorotak3 12.03.05, 12:10 Co sadzidzicie na temat tego imienie? Czy ktos moze zna znaczenie lub dzieci o takim imieniu? )) ...to juz chyba ostatnie imie jakie wynalazlam i nad ktorym powaznie sie zastanawiam... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Rozanna? 12.03.05, 13:40 Oj Zupełnie nie w moim guście. Typowo serialowe. Znaczenie - może to być odpowiednik polskiej Róży (zwłaszcza kiedy przez jedno "n") albo złożenie Róży i Anny, powstałe na gruncie zagranicznym. W Polsce tak nie składano imion. Gorąco odradzam. A moze z imion kwiatowych Róża, Lilla, Flora? Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Rozanna? 13.03.05, 15:42 Tu jest troszkę opinii na temat tego imienia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=19575957&a=19575957 Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Rozanna? 14.03.05, 09:53 Mnie się niezbyt podoba, kojarzy mi się z rodzynką Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Rozanna? 14.03.05, 09:54 Brzmieniowo może być, ale też mam skojarzenia z brazylijską telenowelą Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rozanna? 14.03.05, 10:57 No tak. Z tych trzech, o których pisałaś (Anastazja, Józefina, Rozanna) stanowczo wybrałabym Józefinkę. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Rozanna? 14.03.05, 11:24 Nie wiem dlaczego, ale jak je widzę, to cały czas mam wrażenie, że powinno być Różanna, tylko brak polskich znaków. Jest to bez sensu, bo wiem, że nie powinno być Tak jakoś wychodzi. Brzmi mi jakoś obco. Chociaż w innych językach Rosanna bardzo mi się podoba. Nie zawsze rozumiem własne odczucia Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Rozanna? 11.08.05, 10:45 Ja tez mam skojarzenia brazylijsko-wenezuelskie... Wole Rozalie! Odpowiedz Link Zgłoś
piastka Re: Rozanna? 11.08.05, 12:03 Mam w domu 8-letnią bardzo rezolutną Rozankę. Nigdy nie narzekała, że jej się to imię nie podoba. W przedszkolu i teraz szkole jest jedyną Rozanną (mąż przecierał szlaki w gdyńskim USC). A że w dodatku wyrosła na b. ładną dziewczynkę (to nie moja opinia!, ale też tak uważam) to imię dobrze do niej pasuje. Widziałam ostatnio 17-letnią dziewczynę imieniem Rosanna - też ładny "zestaw". Prawdę mówiąc wybrałam to imię, bo pasowało do mojej starszej Zuzanny, było rzadkie (mąż chciał Karolinkę, ale niestety choć bardzo ładne, to zbyt popularne)i pasowało do nazwiska. Zawsze mi się podobało imię Rosanna (u nas od rosy i Anny?), ale zdecydowałam się na bardziej polsko brzmiące - czyli Rozanna (od Róży i Anny). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Rozanna? 11.08.05, 12:55 A nie przeszkadzalo wam podobienstwo imion Zuzanny i Rozanny? Odpowiedz Link Zgłoś
piastka Re: Rozanna? 11.08.05, 15:01 W ogóle. Kyzynki wołają na nie czasem: Zuzia!, Rózia! W naszej rodzinie pzyjęło się sympatycznie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_klarusi Re: Rozanna? 05.05.20, 03:45 Zaryzykuję pytanie, choć wątek sprzed 10-ciu lat. Czy Pani córka Rozanna jest dalej zadowolona z imienia? Rozważam to imię dla drugiej córki (będzie siostrą Klary). To mój nr 1 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rozanna? 05.05.20, 18:23 Hm, przepraszam, że się tu wypowiem, ale nie myślałaś może o jakimś imieniu, które bardziej ma uzasadnienie w języku polskim, np. o Rozalindzie? Szekspirowskie, stare, podobne do Rozanny, ale jednak niestanowiące stosunkowo nowej składanki dwóch imion, stworzonej w sposób, w jaki polskich imion się nie tworzy Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Rozanna? 04.09.05, 12:23 Rozalia tak,ale Rozanna...Nie za bardzo mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
allegra1989 Re: Rozanna? 09.06.20, 17:19 Śliczne imię, sama nigdy nie spotkałam żadnej dziewczynki o takim imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Rozanna? 02.01.23, 15:33 A mnie się Rozanna bardzo podoba, ale jeszcze bardziej Różanka, którą znalazłam w innym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Rozanna? 02.01.23, 15:58 Nieszczególnie mnie przekonuje, jednak pozostałabym przy Rozalii czy Róży. Jednocześnie mając do wyboru Rozannę lub Mię czy Nadię, wybrałabym tę pierwszą. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Rozanna? 02.01.23, 16:29 Istnieje jeszcze Różana, Różanna, Rozeta, Rosa/ Róża/ Róża, Rosanna, Rozalinda, Rozamunda, Rozabella, Rozalia, Rozmaria z tych najbardziej znanych. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Rozanna? 02.01.23, 17:17 Ciekawe, na jakie imię padło te niemal 18 lat temu. Nie wiem, nad czym jeszcze zastanawiała się autorka... Odpowiedz Link Zgłoś