gaudencja 28.03.05, 20:18 ...właśnie znalazłam takie imię żeńskie w swoim drzewie. Dwukrotnie. A właściwie nie w swoim, bo to akurat nie moje bezpośrednie krewne. Co Wy na tę żeńską formę Jakuba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tineczka5 Re: Jakubina 28.03.05, 20:30 W "Ani na uniwersytecie" jest ciotka Jakubina.Nie cierpi swego imienia i nazywają ją ciocią Kubcią /też koszmarnie/Została tak nazwana na cześć swego ojca.Jest " pogrobowczynią". Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Jakubina 29.03.05, 13:35 W moim skarbczyku imion jest Jakobina. Imie nie jest złe, ale raczej nie osiagnie takiej popularnosci jak jego meski odpowiednik. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jakubina 29.03.05, 13:39 Niezle, brzmi ok. Tylko zdorbnienia mi troche nie pasuja. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakubina 17.08.05, 00:41 Ostatecznie mogłaby to być żeńska Kuba. Ekscentrycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Jakubina 17.08.05, 01:05 Eeee tam, zawsze Inka może być . Wiem, jestem monotematyczna ;P. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Jakubina 03.09.05, 15:40 Oj nie.Samo brzmienie ładne,a le dla mnie odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
wierzba_b Re: Jakubina 05.09.05, 14:19 Ło matko. Terror jakobinów narzuca się jako nieodparte skojarzenie, niestety. Nie podoba mi się. Podobnie zresztą jak większość żeńskich wersji imion typowo męskich, typu Edwarda, Ryszarda, Henryka itp. Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Jakubina 14.05.06, 20:13 Dla mnie byloby takie straszne gdyby brzmiało Jakuba, ale Jakubina całkiem fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Jakubina 14.05.06, 22:37 Jakie prawidlowe zdrobnienie od Jakubiny ??? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Jakubina 11.10.06, 21:28 Nie lubię Jakuba, ale Jaku(o)bina podoba mi się! Zdrabniać można Binka Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Jakobea 11.10.06, 22:22 Spotkałam się jeszcze z taką wersją Jakuba. M. Odpowiedz Link Zgłoś
alagodz Re: Jakubina 12.10.06, 21:42 Mi się nie podoba, bo podobne do konkubina.brrrr Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia podnoszę 12.02.18, 11:48 Jestem ciekawa, co sądzicie o Jakubinie? Mnie to imię bardzo się podoba w pełnej wersji (ale ja to chyba lubię -iny), ma przepiękne znaczenie ("niech Bóg strzeże"). Tylko te zdrobnienia jakieś "nieteges" Kubcia (jak w "Ani z Zielonego Wzgórza") raczej odpada. Mogłaby być Binka, Kubinka, ale no też bez szału. Jakoś nie widzę tego imienia na co dzień. Ale jako drugie sprawdziłoby się IMO świetnie. Taka Róża Jakubina np. - jak dla mnie super. Odpowiedz Link Zgłoś
aniloria Re: podnoszę 12.02.18, 18:26 Mogę podpisać się pod każdym słowem Dodam jeszcze, że za Jakubem nigdy nie przepadałam i nie przepadam nadal. Mam w swoim drzewie Jakobinę, ur. w II poł. XVIII wieku. Mnie jednak dużo bardziej podoba się Jakubina. W zestawie z taką Różą właśnie, czy Klarą - przepięknie. Zdrabniałabym do Inki, Jakusi, Jakuni, Jakuszki, Buni, a nawet do Jasi. Można też do Jaksy - tak, jak zdrabniano Jakuba. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: podnoszę 12.02.18, 20:44 Imię ma coś w sobie, ale to chyba dlatego, że lubię po prostu końcówkę: -ina, -yna. Jaksa dla nastolatki byłaby super, taka zadziorna A tak to Inka, Binka, albo po prostu Jakubinka. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: podnoszę 12.02.18, 23:24 Z Jakobiną/Jakubiną mam różne skojarzenia . 1. Z aktorką grającą Robin w "Jak poznałem waszą matkę" - aktorka nazywa się Cobie Smulders, przy czym "Cobie" jest zdrobnieniem od formy "Jacoba". Przyznam, że polska wersja z "-ina" jest ładniejsza . 2. Z rewolucją francuską... nie umiem uwolnić się od skojarzeń z bezwzględnymi jakobinami. To skojarzenie nieco psuje mi Jakubinę/Jakobinę. Nie wybrałabym Jakubiny/Jakobiny dla córki (przynajmniej na pierwsze) - jak dla mnie imię jest dość przyciężkawe i, mimo ładnej końcówki "-ina", zbyt odmęskie (jakkolwiek dziwnie to brzmi). Jeśli chodzi o zdrobnienia, przychodzi mi do głowy "Kubusia", ale zbyt silnie kojarzy mi się z kotką przyjaciółki . Zaproponowana w tym wątku "Jaksa" jest ciekawa - podoba mi się. "Kubinka" - całkiem w porządku. "Jakunia" i "Jakusia" ładne, ale gdy mówimy o małych dziewczynkach. Poza tym, "Jakunia" i "Jakusia" brzmią nieco jak zniekształcone "Jagunia" i "Jagusia" od Jagny. "Kubcia" zdecydowanie odpada, bo "b" traci dźwięczność i zamiast "b" słyszy się "p"... Docenić doceniłabym, bo to jednak relikt, o ile nie wyginięty gatunek. Na II imię może bym nadała, gdyby odpowiednio dobrać I imię. Znaczenie imienia przepiękne - to spory plus. A brzmieniowo lepsza już Jakubina/Jakobina niż Żaklina... Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: podnoszę 12.02.18, 23:35 O ile "Jacqueline" (zagraniczną wersję Jakobiny/Jakubiny) lubię, bo kojarzy mi się z klasą i stylem (dzięki żonie JFK), to "Żaklinę" na gruncie polskim odbieram kiczowato. Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Jakubina 04.03.18, 19:50 Lepsza niż Jacqueline czy tym bardziej Żaklina ale mimo wszystko wolę Józefinę. Nika Strzemińska była w rzeczywistości Jakobiną i, jak widać, jakoś nie chciała używać. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Jakubina 01.11.20, 21:48 Za Chiny ludowe nie umiem wyzbyć się skojarzenia z jakobinami i Rewolucją Francuską... Odpowiedz Link Zgłoś