biedrona1 29.03.05, 22:06 Julia to dość popularne imię ostatnio ale nie zauważyłam aby pojawiały się masowo odpowiedniki męskie? A co myślicie o Julianie. Co myślicie o tym imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tineczka5 Re: a co powiecie na Juliana 29.03.05, 22:21 Podoba mi się w przeciwieństwie do Juliusza.Brzmi subtelniej.Ale nie wiem,czy pasuje do małego zabijaki-to imię jest jakby za delikatne dla prawdzwego mężczyzny.Ale ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
biedrona1 Re: a co powiecie na Juliana 29.03.05, 22:27 Masz rację mam takie same odczucia imie mi się podoba nawet bardzo ale jest jakieś takie niewieście dlatego byłam ciekawa opini innych forumowiczek Odpowiedz Link Zgłoś
martuniunia1 Re: a co powiecie na Juliana 29.03.05, 22:32 Bardzo ladne, rzeczywiscie delikatne. Ale jak je zdrobniac? Zdrobniale brzmi mniej ladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a co powiecie na Juliana 29.03.05, 23:28 martuniunia1 napisała: > Bardzo ladne, rzeczywiscie delikatne. Ale jak je zdrobniac? Zdrobniale brzmi > mniej ladnie. Julek, Juleczek. Moim zdaniem bardzo ładne zdrobnienia. Trochę o tym imieniu było tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=13940792&v=2&s=0 i tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=15840819&v=2&s=0 i tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=9646550&v=2&s=0 A poza tym z męskich Juliopodobnych jest jeszcze Juliusz, którego chyba wolę. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: a co powiecie na Juliana 29.03.05, 23:29 Podoba mis ie zarowno Julian jak i Juliusz. Zdrobnien wiele, jak podala Gaudencja. Przy Julianie istnieje pewne niebezpieczenstwo Dzuliana, zwlaszcza za granica. Niestety. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a co powiecie na Juliana 29.03.05, 23:32 Ciekawa jestem, czy na fali mody na Julie tudzież powrotu do imion pradziadków wróci Julian i Juliusz. Nie miałabym nic przeciwko temu, choć na razie nic na to nie wskazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a co powiecie na Juliana 11.09.05, 11:18 Jak szybko sytuacja sie zmienia. Może w ostatnim numerze WnŚ tego akurat nie widać, ale Julian zaczyna po trochu, ale wyraźnie isć w górę. Bardzo się cieszę, choć miło by było doczekać się jeszcze większej popularności Juliusza Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Julian 29.03.05, 23:32 świetne imię! Tak miał na imię mój dziadek. Myslałam o tym imieniu (potencjalnie ), ale druga wnuczka dziadka dała córeczce na imię Julia... no o trochę za dużo tych Julków by było Tak na marginesie polecam książeczki dla dzieci z serii "Julek i Julka" hokus-pokus.pl/julki/index.php?go=niemowle Odpowiedz Link Zgłoś
meggi82 Re: a co powiecie na Juliana 29.03.05, 23:44 A mi się śrenio podoba... Mam do czynienia z tym imieniem .. tak ma na imię urodzony prawie 3 lata temu brat mojego chłopaka.. Rodzice wołają do niego Juliś, Julek Ja bym tak dziecka nie nazwała... jakies takie niemrawe to imię.. takie miękkie, bez charakteru.. Także w formie Julian.. Nie wiem,jakoś mi nie leży.. Ale to był ich wybór więc do gadanie nic nie mam.. Osobiście jestem na "nie" Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: a co powiecie na Juliana 30.03.05, 08:51 Bardzo mi się podoba. Zresztą mój synek miał być Julianem, ale w końcu stwierdziliśmy, że nie pasuje do niego takie delikatne imię, bo zakapior z niego straszliwy . I tym sposobem ma Julian na drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
wana Re: a co powiecie na Juliana 30.03.05, 09:38 Ja mam Juliusza, bardziej podoba mi się ta forma, poza tym jest kompletem do Urszuli Julian znaczy z resztą "pochodzący z domu Juliuszów", więc jest jakby imieniem podrzędnym wobec Juliusza. Oba imiona mają fajne zdrobnienia - Julek, Julenio, Julcio, Julinek, itp... Pozdrawiam wana Odpowiedz Link Zgłoś
wana Re: a co powiecie na Juliana 01.04.05, 11:43 Julian Imię łacińskie pochodzące od imienia Juliusz (Julius) utworzone przy pomocy przyrostka –anus. Taki przyrostek dodawali do swego nomen gentilicium wyzwoleńcy i adoptowani. Utworzone w ten sposób cognomen dodawali z kolei do pełnego nazwiska pana lub adoptującego, który przyjmował ich do swego rodu. Iulianus – należący do Juliusza. Tak mi się przypomniało )) Pozdrawiam wana Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: a co powiecie na Juliana 01.04.05, 11:57 A mnie bardziej podoba mi się forma Juliusz niż Julian, choć nie twierdze że to drugie jest brzydkie Mimo wszystko zdecydowałabym się na Juliusza ) Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: a co powiecie na Juliana 05.04.05, 09:27 Kiedys mi sie nie podobało,ale w tej chwili śmiało mogę rzec, że jest ładne. Zarówno Julian jak i Juliusz. Chyba we formie Julian podoba mi sie bardziej. Zdrobnienie - Julek, Juleczek, Juli. Podobają mi sie. Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: a co powiecie na Juliana 05.04.05, 11:26 wolę Juliusz niż Julian (to drugie jest za miękkie). Odpowiedz Link Zgłoś
maggs1 Re: a co powiecie na Juliana 11.04.05, 23:16 Mój tesc ma tak na imię i w zyciu bym nie okresliła, że to miękkie imię. jakos mi sie stanowczo kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: a co powiecie na Juliana 12.04.05, 12:53 Juliusz brzmi wg mnie bardziej męsko. Julian też ładne ale trochę bez wyrazu dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
mamaagnieszka Re: a co powiecie na Juliana 12.04.05, 20:13 A moj Julek ma 10 lat i jest super chlopakiem Ime bardzo do niego pasuje, wedlug mnie jest swietnym placzeniem meskosci z subtelnoscia i oryginalnoscia. Oczywiscie nie jestem bezstronna Odpowiedz Link Zgłoś
biedrona1 Re: a co powiecie na Juliana 12.04.05, 21:54 Dla mnie tez imię za miękkie ale podoba mi się. Pytałam o to imię bo tak miał na imię mój dziadek. Myślałam o nim dla syna ale ciągle jest dla mnie za mało męskie. Odpowiedz Link Zgłoś
pas_ya Re: a co powiecie na Juliana 14.04.05, 13:37 Kiedyś wybierałam się do ginekologa i trochę miałam opory. Koleżanka powiedziała mi: Nie bój się on ma przecież na imię Julian a jak ktoś ma tak na imię to przecież nie zrobi ci krzywdy )) U mojej córeczki w przedszkolu jest chłopiec o tym imieniu. Inteligentny, spokojny i baaardzo opiekuńczy. Mi się to imię podoba i polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: a co powiecie na Juliana 11.09.05, 15:50 Ja wolę Julię lub Juliannę! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaanieli Re: a co powiecie na Juliana 12.09.05, 19:37 Julian - cudowne imię, cudownego chłopca Mamaanielijulianaijeszczekogoś Odpowiedz Link Zgłoś