Dodaj do ulubionych

Jeszcze jedno imie dla dziewczynki

02.04.05, 15:34
Czytam sobie wasze wymiany mysli od jakiegos czasu i bardzo mi sie podobaja,
nie tylko dyskusje o imionach ale te o socjologicznych trendach itp tez sa
bardzo ciekawe a juz chat o Szkarlatynce byl nie do pobicia... Ale do rzeczy.

Moje corki nosza imiona: Zuzanna, Julia, Klara i Matylda. Dwa pierwsze
nadalam 18 i 15 lat temu i nie byly one wtedy wcale tak popularne jak teraz.
Z czystej ciekawosci chcialam wam "zadac" wynalezienie jeszcze jednego
imienia dla dziewczynki. Musialoby byc na inna litere, o innej koncowce
(czyli nie Emilia np.)i jeszcze jakos musi sie dac wymowic po angielsku.
Dzieki
Obserwuj wątek
    • forencja Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 02.04.05, 17:56
      Proponuję Dorotę, Hannę, Laurę, Emmę lub Anastazję smile A może Klementyna (w
      innych językach chyba Clementine)?

Pozdrawiam, Magdalena
      • mamaemmy Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 02.04.05, 18:39
        forencja napisała:

> Proponuję Dorotę, Hannę, Laurę, Emmę lub Anastazję smile A może Klementyna (w
        > innych językach chyba Clementine)?
        >
        > Pozdrawiam, Magdalena
        Emmę,Emmę!!!smile))))Cieszę się,że podoba Ci się to imię,forencjo!!!
        • forencja Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 02.04.05, 18:44
          Imię Emma podoba mi się już od dziecięcych lat smile Kiedy miałam 6 lat, nazywała
          się tak jedna z moich lalek, chociaż nie wiem, co wpłynęło na moją decyzję
          dotyczącą jej imienia wink Kilka miesięcy temu poznałam poza tym pewną
          kilkunastoletnią Emmę - jest fajną dziewczyną.
          • pizza Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 02.04.05, 20:44
            Maria, Barbara.
    • martka_k Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 02.04.05, 22:04
      Dorota, Agnieszka, Laura, Emma, Izabela, Ewa, Elżbieta...
    • gaudencja Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 02.04.05, 22:20
      w takim razie mozna poszukać wśród imion zakończonych na "cja" "nia" albo "ina",
      np. Alicja, Leonia, Krystyna, Leontyna.
    • cynta Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 03.04.05, 21:48
      Dzieki za propozycje. Jeszcze raz widac wyraznie ze kiedy jednym pasuja paski
      do kratek dla innych jest to niemozliwy wybor. Emme mialam na mojej liscie,
      niestety w USA jest to najpoplularniejsze ostatnio imie, wiec raczej nie. A oto
      inne imiona ktore rozpatruje: Adela, Edyta, Gabriela, Paulina, Luiza. Co o nich
      myslicie, pasuja?
      • martka_k Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 03.04.05, 22:30
        w moim odczuciu poza Luiza pasuja. Choc Paulina i Edyta nieco naciaganie smile
        Tak naprawde bylabym za Gabriela-dla mnie to imie najbardziej pasuje i jest
        sliczne smile Choc Adele tez baaardzo lubie, to jednak ona jest nie do konca z tej
        samej bajki, podczas gdy Gabriela-jak najbardziej smile
      • gaudencja Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 03.04.05, 22:53
        cynta napisała:

> inne imiona ktore rozpatruje: Adela, Edyta, Gabriela, Paulina, Luiza. Co o nich
        >
        > myslicie, pasuja?

Moim zdaniem pasuje tylko Adela, ostatecznie Paulina, a reszta gryzie sie
        stylistycznie. Przynajmniej jeśli chodzi o polskie konotacje tych imion.
        • cynta Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 03.04.05, 23:22
          Co dokladnie oznaczaloby w tym kontekscie "gryzie sie stylistycznie" ? tak z
          ciekawosci pytam bo rzeczywiscie czysto polskiej konotacji tych imion nie moge
          miec, mieszkajac 16 lat poza Polska. Ja te imiona wybieram na dzwiek i dlatego
          ze do nich pauje slowko "Panna", czyli Panna Adela czy Panna Luiza. Zagranica
          jest duzo trudniej wybrac imie tak zeby nie bylo zbyt trudne do wypowiedzenia
          dla tubylcow (bo zrobia z tego skrot zupelnie amerykanski, np z Bartosza Barta)
          ale zeby jakos tam oznaczalo ze my jestesmy inni, tylko tu mieszkamy.... A juz
          dziewczyna, jezeli wyjda za maz i zmienia nazwiska tylko to zostanie jako znak
          polskosci.
          • gaudencja Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 04.04.05, 00:21
            Widzisz, trudno mi to dokładnie określić, ale jeśli czytam: Zuzanna, Julia,
            Klara i Matylda, to pasuje mi:

Zuzanna, Julia, Klara, Matylda i Adela; mniej z brzmienia
            Zuzanna, Julia, Klara, Matylda i Paulina, ale już nie:
            Zuzanna, Julia, Klara, Matylda i Luiza (byłoby dobre, ale kojarzą mi sie
            środowiskowo z innymi osobami, niż Klara i Matylda, czy dawniej Zuzanna i Julia
            - bo teraz te imiona są bardzo popularne);
            Zuzanna, Julia, Klara, Matylda i Edyta (nie pasuje, ale poza tym to samo, co do
            Luizy)
            Zuzanna, Julia, Klara, Matylda i Gabriela - hmmm, no może z brzmienia jeszcze,
            ale pozostałe to typowe imiona prababć, przeżywające renesans, natomiast
            Gabriela jest imieniem, które znane jest wprawdzie w PL od XIX wieku, ale nie
            było popularne, a zyskało popularność w połowie XX wieku, więc to nie ta sama
            bajka, co imiona pozostalych Twoich córek. Zresztą to samo zastrzeżenie tyczy
            się również Edyty i Luizy, które przywędrowały do nas w XX wieku.
            • cynta Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 04.04.05, 00:30
              Dzieki, tak to maja byc imiona prababek przezywajace renesans, bez wzgledu na
              ich popularnosc. Ja mialam jakas Nepomucene w rodzinie ale bez przesady ;o)
              Chyba rozpoczne watek o imionach prababek moze z tego jeszcze sie cos uda
              wymyslic.
              • gaudencja Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 04.04.05, 00:41
                Nepomucena fajna jest big_grin Można mówić "Nena", jedna z forumowiczek szukała
                imienia o takim zdrobnieniu. Może się w tym drugim watku udzielę (na razie
                wpadam tylko na chwilkę, bo coś piszę), ale może wrzucę na początek link, gdzie
                znajdziesz linki do zestawień najpopularniejszych w Polsce imion od XV wieku:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=13959529&a=13960093
                • gaudencja Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 04.04.05, 00:56
                  A co powiesz np. na Antoninę? Miałam już to imię zaproponować poprzednio, tylko
                  zapomniałam. Albo Helenę.
              • martka_k Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 04.04.05, 12:15
                Antonine bardzo lubie, ale po angielsku to jakby to bylo? Helena ok.
                zaproponowalabym Ci Cecylie, ale -lia odpada. A moze Celestyna? Teresa, Lucyna,
                Regina, Felicja albo zwyczajna Barbara?
                • martka_k Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 04.04.05, 13:54
                  widzialam, ze podpytaujesz o imiona prababek i babek-orpocz niesmiertelnej
                  Anieli (prababcia) i Wiktorii (druga prababcia, ale imie teraz popularne, hchoc
                  akurat do Twoich corek by bardzo pasowalo...) moze Izydora? Tez sie zdrabnia to
                  Izy a ciekawsze od Izabeli i niepowinno budzic zadnego zdziwienia w krajach
                  anglojezycznych...
                  • gaudencja Izydora 04.04.05, 16:40
                    ...dodam, ze angielskim odpowiednikiem Izydory jest według mojego słownika Isadora.
    • aurelia_b Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 04.04.05, 17:46
      Adelka, koniecznie Adelka smile))
      Ewentualnie może Róża (Rose), ale nie wiem czy spełnia Twoje kryteria, bo
      jednak pisownia inna i wymowa nie ta.
    • alija4 Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 04.04.05, 18:33
      A moze Ludwika - wg mnie cudne!
      • cynta Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 08.04.05, 02:23
        Poki co wychodzi mi Adela, Paulina i ew. Gabriela. "Slysze" w innym watku o
        Eleonorze podoba mi sie ale myslalam ze zbyt wyszukane dla polskiego ucha. Co
        myslicie pasuje do reszty?
        A dla chlopaka co byscie doradzili, znow jakos tam musi pasowac do dziewczyn i
        dac sie wymowic po angielsku z polska pisownia. Np. na Matylde patrza sie
        chwile i co inteligentniejsi wpadna na to co to za imie... podobnie z Zuzanna..
        (koledzy mowia na nia Zi)
        • gaudencja Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 08.04.05, 18:29
          Dla chłopca polecałabym Antoniego, Jeremiego lub Ignacego. Zresztą pomyślę
          jeszcze; o dziewczynce także - na razie wpadła mi do głowy Teofila, imię
          znacznie niegdyś popularniejsze, niż nam sie obecnie wydaje.
          • gaudencja Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 08.04.05, 18:31
            ...aha - no i oczywiście byłabym bardzo za Eleonorą. Uważam, ze wręcz idealnie
            pasuje stylistycznie do imion Twoich pozostałych córek (lepiej od Adeli czy
            Pauliny), no i pisałam już w innym wątku, że uwielbiam to imię.
            • illka1 Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 08.04.05, 19:01
              Proponuję Urszulę, Hannę, Helenę i Antoninę
          • cynta Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 09.04.05, 14:59
            Zuzia mial abyc Antosiem ale w tych USA to Tony jest bardzo wloskim imieniem i
            popularnym. Ignas trudny do wypowiedzenia po angielsku, Jeremi dobry a moze
            Jarema? Czy ktos slyszal moze o tym zeby chlopiec mieszkajacy w Polsce mial na
            imie Eliot? To jest imie mojego "legendarnego" chlopczyka co nam go jakos nie
            dali :o)tzn. znajomi w zartach pytaja A kiedy Eliot? ale moim dziewczynom sie
            nie podoba i zaczynam sie przychylac do ich zdania. A Ernest albo Benjamin?
            albo Teodor?
            • gaudencja Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 09.04.05, 15:10
              cynta napisała:

Czy ktos slyszal moze o tym zeby chlopiec mieszkajacy w Polsce mial na
              > imie Eliot?

Eliot - raczej nie, to będzie imię z kategorii Kewinów i Alanów jak na Polskę.

> nie podoba i zaczynam sie przychylac do ich zdania. A Ernest albo Benjamin?
              > albo Teodor?

Ernest, Beniamin, Teodor, Jarema - wszystkie dobre. Beniamin przez "i". Ale
              jeśli chcesz wybrać imię kojarzone z pokoleniem dziadków - pradziadków, to
              raczej Teodor lub Ernest. Z tym że mam wrażenie, że Teofil był od Teodora
              popularniejszy (ale głowy sobie za to nie dam uciąć).
              • cynta Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 09.04.05, 23:16
                No to Eliot z glowy... mowy nie ma zeby z Kewinami i Alanami byl w jednym
                worku. Choc Elus brzmi swojsko. Teodorow bylo kilku pare pokolen w tyl, Teos w
                domu a Teo prawdopodobnie w szkole, moze byc. Beniamin fajne ale tak jak
                Eleonora, troche dlugie.
            • martka_k Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 09.04.05, 15:40
              O, Jarema, koniecznie!!! Dla mniebomba, tylko luby protestuje...
              ernest mnei nie zachwyca, choc nie jest tez zle, ale wole Beniamina i
              Teodora smile Choc Jarema pierwszy!
    • gaudencja Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 08.04.05, 19:00
      Może być jeszcze np. Albertyna, Alina, Antonina, Apolonia, Berenika, Elżbieta,
      Ernestyna, Felicja (często spotykane imię praprababek), Honorata, Lucyna,
      Ludwika, Narcyza, Oktawia, Pelagia, Regina, Sabina, Teresa, Urszula, Waleria,
      Wanda, Wincentyna.
      • cynta Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 09.04.05, 14:52
        Dzieki serdeczne. Myslalam nad ta Eleonora i chociaz jest to bardzo ladne imie
        to jest dlugie i trudne do wymowienia dla dziecka (tzn dlugo nie bedzie umialo
        dobrze odpowiedziec na pytanie jak ma na imie) a i zdrobnienia nie sa juz ta
        pieknie brzmiace i sugeruja inne imie. Ale Felicja ktora mi wspomnialas zawsze
        byla na mojej liscie bo to imie mojej wlasnej babki a i ja mam tak na imie na
        trzecie (mam 3 imiona od chrztu) no i zdrabnia sie na wiele sposobow a to wazne
        dla nas bo my jestesmy specjaliscie od zdrobnien i smiesznych przezwisk.
        • gaudencja Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 09.04.05, 15:11
          cynta napisała:

Ale Felicja ktora mi wspomnialas zawsze
          > byla na mojej liscie bo to imie mojej wlasnej babki a i ja mam tak na imie na
          > trzecie (mam 3 imiona od chrztu)

Felicja jest też na mojej krótkiej liście, również jako imię rodzinne smile)
        • martka_k Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 09.04.05, 15:39
          cynta napisała:

> Ale Felicja ktora mi wspomnialas zawsze
          > byla na mojej liscie bo to imie mojej wlasnej babki a i ja mam tak na imie na
          > trzecie (mam 3 imiona od chrztu) no i zdrabnia sie na wiele sposobow a to
          wazne
          >
          > dla nas bo my jestesmy specjaliscie od zdrobnien i smiesznych przezwisk.

O przepraszam, to ja pierwsza wspominalam Felicje!!! smile)) tongue_out
          • gaudencja Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 09.04.05, 15:49
            martka_k napisała:

> O przepraszam, to ja pierwsza wspominalam Felicje!!! smile)) tongue_out

Co fakt, to fakt. Palma pierwszeństwa należy się Tobie smile)
          • cynta Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 09.04.05, 23:20
            Chcialabym powiedziec "Sorry", powinnam powiedziec "przepraszam" choc
            slyszalam "sorka", dla mnie straszne! Czyli przepraszam ze przeoczylam pierwsza
            autorke Felicji! Tak pewnie narazie zostanie... a wszystko zupelnie
            teoretycznie..
    • mao_chce_tu Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 08.04.05, 19:01
      Proponuję swoje typy: Eryka, Salomea, Urszula
    • cynta Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 20.04.05, 14:02
      Wskrzeszam ten watek bo po przemysleniach juz mi przestaly pasowac poprzednie
      wybory. Poszukalam Felicje (Felicia) na internecie i jakos nie bardzo mi pasuja
      amerykanskie skojarzenia. Adela ciagle jest ale cos za bardzo podobna do
      Matyldy, a co sadzicie o imieniu Balbina? mozna na nia wolac Ptysienia :o)albo
      Binia a w brzmieniu podobna do Pauliny. Moze ktos ma corki o imionach takich
      jak moje 4 i moglby poradzic co do nich dopasowal?
      Pozdrawiam
      • gaudencja Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 20.04.05, 14:25
        cynta napisała:

> Wskrzeszam ten watek bo po przemysleniach juz mi przestaly pasowac poprzednie
        > wybory. Poszukalam Felicje (Felicia) na internecie i jakos nie bardzo mi pasuja
        >
        > amerykanskie skojarzenia.

Ciekawam, jakie są amerykańskie skojarzenia? A może - skoro skojarzenia Ci się
        nie podobają - Felicyta (Felicity)? Nie wiem, czy nie bardziej mi się ono nawet
        podoba od Felicji...

Adela ciagle jest ale cos za bardzo podobna do
        > Matyldy, a co sadzicie o imieniu Balbina? mozna na nia wolac Ptysienia :o)albo
        > Binia a w brzmieniu podobna do Pauliny.

Balbina - odważnie, ale czemu nie? Eugenia? Barbara? Stefania (ostatnio znajomi
        nazwali syna Stefan)?

Zdecydowanie najbardziej pasuje mi do Twojego zestawu Łucja (lub Laura, ale
        Laura chyba odpada, bo już Klara kończy się na "ra"). O, albo Wilhelmina,
        Wincentyna, Blanka lub Waleria. Co Ty na to? smile
        • cynta Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 21.04.05, 05:31
          gaudencja napisała:

> cynta napisała:
          >
          > > Wskrzeszam ten watek bo po przemysleniach juz mi przestaly pasowac poprze
          > dnie
          > > wybory. Poszukalam Felicje (Felicia) na internecie i jakos nie bardzo mi
          > pasuja
          > >
          > > amerykanskie skojarzenia.
          >
          > Ciekawam, jakie są amerykańskie skojarzenia? A może - skoro skojarzenia Ci się
          > nie podobają - Felicyta (Felicity)? Nie wiem, czy nie bardziej mi się ono
          nawet
          > podoba od Felicji...
          Jak sie napisze "Felicia" w Google i potem zobaczy zdjecia to jakies
          szkaradztwo rysunkowe wychodzi i duzo tego ...
          >
          > Adela ciagle jest ale cos za bardzo podobna do
          > > Matyldy, a co sadzicie o imieniu Balbina? mozna na nia wolac Ptysienia :o
          > )albo
          > > Binia a w brzmieniu podobna do Pauliny.
          >
          > Balbina - odważnie, ale czemu nie?
          Tak samo sie pisze po angielsku...
          Eugenia?
          Zupelnie inaczej sie czyta po angielsku przez te samogloski na poczatku
          Barbara?
          Odpada, za twarde
          Stefania (ostatnio znajomi
          > nazwali syna Stefan)?
          To biore pod uwage, ciotka Stefa byla w rodzinie, choc troche zajezdza Monako
          >
          > Zdecydowanie najbardziej pasuje mi do Twojego zestawu Łucja (lub Laura, ale
          > Laura chyba odpada, bo już Klara kończy się na "ra")
          Niestety oba mi sie nie podobaja :o(
          . O, albo Wilhelmina,
          > Wincentyna, Blanka lub Waleria. Co Ty na to? smile
          Te na W znow sa trudne po angielsku, musialyby miec V a Blanka ladne ale
          troche "czarne" (bez obrazy, tylko stwierdzam, nota bene czy po polsku tez
          trzeba mowic "amerykanin afrykanski" zeby nie bylo obrazliwie?)
          Obadam ta Balbine, znacie jakies fajne?
          >
          • gaudencja Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 21.04.05, 11:32
            cynta napisała:

> Te na W znow sa trudne po angielsku, musialyby miec V a Blanka ladne ale
            > troche "czarne"

Hmmm. W Polsce nie, ale skoro s Stanach...

(bez obrazy, tylko stwierdzam, nota bene czy po polsku tez
            > trzeba mowic "amerykanin afrykanski" zeby nie bylo obrazliwie?)

Nie, ale chyba ostatnio mówi się Afrykanin zamiast Murzyn, a niektórzy
            wprowadzaja też słowo Czarny, choć bezmyślne kopiowanie z francuskiego nie ma
            moim zdaniem sensu - w Polsce Murzyn nigdy nie był nazwą obraźliwą (moim
            zdaniem), natomiast Czarny - owszem. Ja zostaję przy Murzynie, bo Afrykanin to
            dla mnie mieszkaniec Afryki bez względu na kolor skóry.

> Obadam ta Balbine, znacie jakies fajne?

Nie znam w ogóle żadnej.
            • cynta Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 21.04.05, 13:54
              Maz mi patrzy przez ramie: co ty tam piszesz, tlumacze, "Balbina?, nigdy nie
              slyszalem, chyba jej nie chcesz nazwac Balbina?" O.K. to tyle o tolerancyjnym i
              nie wtracajacym sie mezu ktorego chwalilam w innym watku. "A Stefania? hymmmm,
              moze byc..., tak, ladnie Stefcia, A Teodor? (podaje mu drzewo niech zobaczy ile
              ich tam jest), Teo?, Teos? moze byc, o.k. to kap teraz mala.... Zeby ze
              wszystkim bylo tak latwo....
              • gaudencja Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 21.04.05, 18:17
                cynta napisała:

"A Stefania? hymmmm,
                > moze byc..., tak, ladnie Stefcia, A Teodor? (podaje mu drzewo niech zobaczy ile
                >
                > ich tam jest), Teo?, Teos? moze byc, o.k. to kap teraz mala.... Zeby ze
                > wszystkim bylo tak latwo....

Czyli imiona już wybrane? smile
                • cynta Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 22.04.05, 07:17
                  No na razie, ale pewnie sie wiele razy zmieni a poza tym moze wogole nie bedzie
                  potrzebne...
    • poliksena Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 31.05.05, 15:30
      Piękne imiona mają Twoje córki. Pasowałaby do nich Eugenia lub Leonia.
      • cynta Re: Jeszcze jedno imie dla dziewczynki 01.06.05, 04:55
        Dzieki, niestety Eugenia wymawia sie zupelnie inaczej po angielsku wiec raczej
        odpada a Leonie nie bardzo lubie. Wrocilam do imienia Gabriela, mimo ze nie
        wszystkim ono pasuje do mojej 4. Znalazlam jakas praciotke w drzewie babki o
        tym imieniu co razem z Klara w drzewie dziadka powoduje ze jakas tam sa one z
        jednej bajki. Inne warunki tez mi pasuja: na inna litere, zdrabnia sie w obu
        jezykach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.