Dodaj do ulubionych

Marta i Marcelina

08.04.05, 21:25
Czy te imiona sa na tyle do siebie podobne, ze nie moglyby ich nosic siostry? Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Marta i Marcelina 08.04.05, 22:49
      Hm, czy ja wiem? Podobne są, ale to już od rodziców zależy, czy na to się
      zdecydują. Zakazu nie ma. Była już na forum mama Szymona i Tymona... Zależy to
      też od tego, jakich zdrobnień się będzie używać.
    • tawananna Re: Marta i Marcelina 08.04.05, 22:52
      Podobne - tak, ale myślę, że nie aż tak bardzo.

Inna sprawa, że nie wiem, czy jest to najlepszy "zestaw" dla sióstr - to
      zupełnie inne imiona - Marta jest krótsza, z dużo mniejszą ilością zdrobnień, i
      sporo popularniejsza. Nie jestem zwolenniczką "dopasowywania" imion do siebie,
      ale jednak wolę, gdy są - że tak powiem - ze zbliżonej półki.
    • kontaminacja Re: Marta i Marcelina 09.04.05, 15:34
      No wlasnie sek w zdrobnieniach. Od obu mozna utworzyc moje ukochane - Marcysia. Wiec pewnie nie bedzie Marty...
      • martka_k Re: Marta i Marcelina 09.04.05, 15:37
        Ja tam nie widze problemu-nie obrazilabym sie za siostre Marceline smile Wcale nie
        sa takie podobne. A Marcysia... I tak do obu nie bedziesz mowic tak samo, a z
        taka forma mojego imienia jeszcze nigdy sie nie spotkalam... Poza tym Marta, w
        przeciwienstwie do Marceliny, czesciej pozostaje niezdrabniana-zauwaz, ze
        wszystkie zdrobnienia tego imienia sa dluzsze niz pelna forma...
      • gaudencja Re: Marta i Marcelina 09.04.05, 15:51
        kontaminacja napisała:

> No wlasnie sek w zdrobnieniach. Od obu mozna utworzyc moje ukochane - Marcysia.
        > Wiec pewnie nie bedzie Marty...

Jeśli obu jeszcze nie ma na świecie, to rzeczywiście zrezygnowałabym z Marty. A
        od Marceliny jeszcze bardziej podoba mi się Marcjanna (też Marcysia). Poza tym
        życie układa się nieprzewidywalnie, moze się okazać, ze problem okaże się
        bezprzedmiotowy, bo np. urodzi się dziewczynka i chłopcy.
        • forencja Re: Marta i Marcelina 09.04.05, 15:55
          gaudencja napisała:

(...) Poza tym
          > życie układa się nieprzewidywalnie, moze się okazać, ze problem okaże się
          > bezprzedmiotowy, bo np. urodzi się dziewczynka i chłopcy.

No tak, ale wtedy mama dziewczynki może mieć problem, czy wybrać Martę, czy
          Marcelinę wink Ja postawiłabym na to drugie imię, ale jeszcze bardziej podoba mi
          się wspomniana przez Ciebie Marcjanna - właśnie zauważyłam, że do Druzjanny z
          sąsiedniego, założonego przeze mnie wątku jest całkiem podobna (to pewnie przez
          końcówkę "anna", która też bardzo mi się podoba).
          • kontaminacja Re: Marta i Marcelina 09.04.05, 17:39
            Marcelinka juz jest na swiecie smile.
            • gaudencja Re: Marta i Marcelina 09.04.05, 19:00
              A Marta w konkretnych planach, czy jeszcze nie? smile
          • gaudencja Re: Marta i Marcelina 09.04.05, 19:01
            forencja napisała:

jeszcze bardziej podoba mi
            > się wspomniana przez Ciebie Marcjanna - właśnie zauważyłam, że do Druzjanny z
            > sąsiedniego, założonego przeze mnie wątku jest całkiem podobna (to pewnie przez
            >
            > końcówkę "anna", która też bardzo mi się podoba).

Fakt - końcówki są identyczne, nie wiem czy stety, czy niestety... smile
            • forencja Re: Marta i Marcelina 09.04.05, 20:08
              Dlaczego, Gaudencjo? Moim zdaniem stety smile Z podobnych (ale częściej
              nadawanych) imion jest jeszcze Julianna, Florianna, Lilianna i Adrianna
              (chociaż wiem, że tej ostatniej akurat nie lubisz - ja też nie, zwłaszcza
              skrótu Ada) smile
              • forencja Re: Marta i Marcelina 09.04.05, 20:08
                No, i jeszcze oczywiście Marianna - ale to pewnie z kolei tak bardzo podobne do
                Marcjanny, że pewnie go nie nadasz dziecku smile
                • gaudencja Re: Marta i Marcelina 09.04.05, 20:16
                  forencja napisała:

> No, i jeszcze oczywiście Marianna - ale to pewnie z kolei tak bardzo podobne do
                  >
                  > Marcjanny, że pewnie go nie nadasz dziecku smile

Ech, gdybymż miała dzieci dziesięcioro smile))) Ale będę musiała wybrać coś z tylu
                  pięknych imion, co nieuchronnie poskutkuje odrzuceniem pozostałych. Kto wie, czy
                  w ogóle Marcjanna sie załapie? choć bardzo bym tego chciała smile Marianna też jest
                  na liście, ale Marcjanna będzie miała priorytet.
                  • forencja Re: Marta i Marcelina 09.04.05, 20:25
                    Gaudencjo, znam już imię Twojego synka (i bardzo mi się ono podoba), a czy
                    mogłabyś mi powiedzieć, jakie imiona planujesz dla następnego synka lub córki?
                    Czytałam już Twój wątek pod tytułem "Mój prywatny zasób imion do wyboru", ale
                    tam pewnie ich nie wymieniłaś? Powiedz mi, jeśli się mylę smile Możesz mi napisać
                    na priv. smile
                    • gaudencja Poszło :) n/t 09.04.05, 21:04

• cynta Re: Poszło :) n/t 09.04.05, 23:07
                        To nie w porzadku! :o) Najpierw sie w czlowieku wyrabia uczucie ze osoba sie
                        zna, ma wyczucie i gust i wiedze generalna a potem jak co to prywatnie wyjawia
                        wlasne imiona. Ja tez bym chciala wiedziec! Jako ze z czatem nie mam nic do
                        czynienia poza tym jednym miejscem wiec nawet nie wiem co to priva i z czym to
                        sie je. A tak przy okazji poinformujcie polonusa co to IMO znaczy!
                        PS. Ja tez myslalam ze jak wyjawie imiona moich corek i jeszcze wychodzi gdzie
                        mieszkam to juz mnie wszyscy rozpoznaja, jakos nie.. a moze...?
                        • gaudencja Re: Poszło :) n/t 09.04.05, 23:24
                          cynta napisała:

> To nie w porzadku! :o) Najpierw sie w czlowieku wyrabia uczucie ze osoba sie
                          > zna, ma wyczucie i gust i wiedze generalna a potem jak co to prywatnie wyjawia
                          > wlasne imiona. Ja tez bym chciala wiedziec!

smile)) Zaraz Ci wyślę smile

Jako ze z czatem nie mam nic do
                          > czynienia poza tym jednym miejscem wiec nawet nie wiem co to priva

priv to prywatnie, czyli "na stronie"

i z czym to
                          > sie je. A tak przy okazji poinformujcie polonusa co to IMO znaczy!

IMO to typowo polski skrót, oznaczający "in my opinion", czyli mniej więcej to
                          samo co MSZ - "moim skromnym zdaniem". Inne ciekawe skróty to m.in. MSPANC -
                          "mogłam się powstrzymać, ale nie chciałam".

> PS. Ja tez myslalam ze jak wyjawie imiona moich corek i jeszcze wychodzi gdzie
                          > mieszkam to juz mnie wszyscy rozpoznaja, jakos nie.. a moze...?

Hm, bo ja wiem? Im więcej dzieci, tym wieksze prawdopodobieństwo, że rozpoznają.
                          No i im czesciej znajomi siedzą na forum gazety. To osobista decyzja każdego.
                          Ja swoje motywy częściowo wyjaśniałam tu:
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=8349092&a=17066159
    • gia_lupus Re: Marta i Marcelina 18.04.05, 00:05
      a ja uwazam ze to 2 rozne imiona:
      zobacz jak brzmia zdrobniale: Martusia i Marcelinka smile
      • chuda_w-w Re: Marta i Marcelina 18.04.05, 10:25
        gia_lupus napisała:

> a ja uwazam ze to 2 rozne imiona:
        > zobacz jak brzmia zdrobniale: Martusia i Marcelinka smile

Ja uważam tak samo czyli że to dwa różne imiona.
        Oba bardzo mi się podobają i ciężko byłoby mi zrezygnować z któregoś.
        Może moje zdanie wynika z tego że znam mnóstwo rodzeństw typu: Marta i Marcin,
        Anna i Joanna, Anna i Anastazja.Jest też znane rodzeństwo Matylda i Mateusz wink
        Poza tym nigdy nie spotkałam się ze zdrobnieniem Marcysia u Marty...
        • black_magic_women Re: Marta i Marcelina 09.05.05, 17:29
          jeden jedyny Wujek tak do mnie mowil.reszta
          marteczka,martunia,martula,martucha,marcia/nie
          lubie!/marti,maka,martusia,martulincia...A ktos wczesniej pisal,ze rzadko
          zdrabnia sie to imie
          • kinky5 Re: Marta i Marcelina 10.05.05, 20:46
            tez jestem Marta,
            i tez nie znosze zdrobnienia Marcia....brrrr
            pozdrawiam
    • bir.ke uwazam 10.05.05, 12:33
      za skrot marcysia jest okropny!!nie cierpie go!!
      a tak btw fajnego masz nicka...
      • black_magic_women Re: uwazam 10.05.05, 16:12
        taa,to zasluga Carlosa S
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.