Dodaj do ulubionych

Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom :)

23.04.05, 16:00
Tak na wstepie to jeszcze nie zamierzam zostac mama..za mloda jestem ;P) ale
lubie sobie wymylac imiona jakie moglabym nadac swoim dzieciom smile Mozna
oceniac jak ktos ma ochote smile

Dla Chłopca: Antoni, Bazyli, Bolesław, Bruno, Filip, Giedymin, Gniewomir,
Hieronim, Ignacy, Igor, Jeremi, Jonasz, Kajetan, Kazimierz, Konstanty,
Krzesimir, Leon, Lucjan, Melchior, Mikołaj, Natan (Natanael, Nataniel),
Namir, Piotr, Roch, Salezy, Siemowit, Teodor, Tymon, Wincenty, Wiktor,
Zachary, Zbigniew

Dla Dziewczynk: Amelia, Apolonia, Faustyna, Felicja, Flora, Fryderyka,
Józefina, Klara, Ksenia, Lena, Leonia, Leontyna, Ligia, Łucja, Marcjanna,
Marika, Matylda, Nadzieja, Nastazja, Róża, Sara

Jak na razie moim najwiekszym faworytem jest Tymon smile) pozostali to: Kajetan,
Antoni, Ignacy, Natan smile) z dziewczycych: Fryderyka, Nadzieja, Ligia, Matylda

Kryteria sa bardzo rozne ;P) lista jest otwartasmile mozna dopisywac swoje
propozycjesmile
i jeszcze mała prośba co do Leny..wolałabym nadać jakies imię w pełniejsze
formie,tak zeby skracalo sie do Leny..byleby nie byla to Helena
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 23.04.05, 16:05
      itymonka napisała:
      jeszcze mała prośba co do Leny..wolałabym nadać jakies imię w pełniejsze
      > formie,tak zeby skracalo sie do Leny..byleby nie byla to Helena

Magdalena.
      • itymonka Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 23.04.05, 16:08
        Magdalena bardzo ładne imię tylko że straszne popularne w moim pokoleniu smile i
        za duzo ich znam smile
    • theodorka Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 23.04.05, 16:18
      Zamiast Amelii wybrałabym Amalię, zamiast Flory Floriannę, z Kseni raczej bym
      zrezygnowała, z Leny też. Nie odważyłabym się również na zarejestrowanie
      Nastazji - pomimo, że uważam że Anastazja jest piękna. Sara i Marika też raczej
      by odpadły. Pozostałe są przepiękne smile

Z chłopięcych najbardziej podoba mi się Gniewomir, Bolesław, Jonasz, Kazimierz,
      Melchior, Mikołaj i Namir, ale przede wszystkim Zachary i Teodor. Bruna
      (Brunona?) bym odrzuciła, Lucjan jest w jakiejś telenoweli, więc raczej niezbyt
      dobrze mi się kojarzy, Natan rymuje mi się ze słowem "szatan", więc wybrałabym
      Nataniela lub Natanaela.
      • itymonka Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 23.04.05, 16:50
        theodorka napisała:
        >
        > Melchior, Mikołaj i Namir, ale przede wszystkim Zachary i Teodor. Bruna
        > (Brunona?) bym odrzuciła, Lucjan jest w jakiejś telenoweli, więc raczej
        niezbyt
        >
        > dobrze mi się kojarzy, Natan rymuje mi się ze słowem "szatan", więc
        wybrałabym
        > Nataniela lub Natanaela.

hmm tez mysle forma Nataniel jednak bedzie lepsza smile a co do Lucjana to nie
        pomyslalam ze moze sie kojarzyc z postacia z telenoweli smile

dziekuje za opinie smile
    • itymonka Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 23.04.05, 16:53
      acha z dziewczecych imion jeszcze bardzo mi sie podoba imie Zoja smile
    • gaudencja Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 23.04.05, 19:45
      Mamy bardzo, bardzo podobne upodobania!!! Nie wiem, czy widziałaś ten wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=15600193&a=15600193
      - a z imion będących na Twojej liście i spoza mojego zasobu (rodzinnego)
      podobają mi się właściwie wszystkie i wiele nalezy do ścisłej czołówki
      ulubionych albo przynajmniej do takich, które w ciemno nadałabym swojemu dziecku
      (albo trzydzieściorgu dzieci smile). Nie zdecydowałabym się tylko na Filipa i
      Piotra (za popularne) i Jonasza, Natana czy Nataniela, Sarę i Marikę (jakoś tak
      po prostu).

Lena - oczywiście Eleonora. Któraś z dziewczyn pisała o swojej babci Eleonorze
      nazywanej przez całe życie Leną.
      • tawananna Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 23.04.05, 20:05
        > Lena - oczywiście Eleonora. Któraś z dziewczyn pisała o swojej babci Eleonorze
        > nazywanej przez całe życie Leną.

Może być jeszcze - z wymienionych zresztą wśród ulubionych - Leontyna czy
        Leonia. Też da się skracać do Leny smile.

Z kończących się na -lena jest np. Milena, Marlena, Olena, Darlena. (Akurat te
        mnie nie zachwycają uncertain). A może jeszcze jakieś? Chwilowo nic nie przychodzi do
        głowy wink.
        • gaudencja Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 23.04.05, 20:09
          tawananna napisała:

> Może być jeszcze - z wymienionych zresztą wśród ulubionych - Leontyna czy
          > Leonia. Też da się skracać do Leny smile.

Fakt smile Może być jeszcze Leandra, Leonarda, Leoncja albo Leonida, ale z tych
          czterech nadałaby mi się jedynie Leandra. Choć w zestawieniu z Leoncją czy
          Leonidą nawet i Leonarda nabiera kobiecości i wdzięku.
          • tawananna Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 23.04.05, 23:36
            > Fakt smile Może być jeszcze Leandra

To jest to!

Całkiem mi się podoba, szukałam właśnie czegoś ładnego, co dawałoby się
            zdrabniać... ale nie jako Lena, a jako Lea (bo ani Leonia, ani Leontyna nie
            podobają mi się jakoś szczególnie).

Leandra brzmi jakoś ciekawie, na dodatek w miarę modniewink (bo trochę jak
            Aleksandra) i ma "charakterek".

A z wymienionych przez Ciebie imion jeszcze Leoncja wydaje mi się ciekawa.
            • gaudencja -dra 24.04.05, 11:12
              tawananna napisała:

> Leandra brzmi jakoś ciekawie, na dodatek w miarę modniewink (bo trochę jak
              > Aleksandra) i ma "charakterek".

Fakt, brzmi oryginalnie, ale nieprzestarzale (bo i niby czemu miałoby być
              przestarzałe, skoro nigdy się nie stało znane na szerszą skalę). Rymut podaje 13
              osób o tym imieniu, a nadania są w całym przekroju czasowym (od "przed 1920 r.").

No właśnie, Leandra (i Nikandra) kończy się tak samo, jak Aleksandra (natomiast
              Leander i Nikander - jak Aleksander). A czy są jeszcze inne imiona z tą samą
              końcówką?
              • theodorka Jest jeszcze Sandra... 24.04.05, 11:21
                Z imion zakończonych na "-dra" jest jeszcze Sandra - ale tego, Gaudencjo, to
                chyba celowo nie wymieniłaś smile
                • gaudencja Re: Jest jeszcze Sandra... 24.04.05, 11:22
                  O nie, nawet mi nie przyszło do głowy wink Ale to w końcu zdrobnienie od
                  Aleksandry, więc się i tak nie liczy ;-P
                  • gaudencja ...no i Kasandra ;-) 24.04.05, 22:51
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20381&w=23128890
                    • itymonka Re: ...no i Kasandra ;-) 24.04.05, 22:56
                      Ojoj sad jak dla mnie niezbyt fortunne to imię...sad chodzi oczywiście o
                      znaczenie..
                      • gaudencja Re: ...no i Kasandra ;-) 24.04.05, 22:59
                        Fakt, ale mamy zdają się tym nie przejmować... Bo nie śmiem suponować, że chodzi
                        o niewiedzę smile
      • gaudencja Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 24.04.05, 11:09
        gaudencja napisała:

Nie zdecydowałabym się tylko na Filipa i
        > Piotra (za popularne) i Jonasza, Natana czy Nataniela, Sarę i Marikę (jakoś tak
        > po prostu).

No tak, opuścilam Mikołaja, Igora i Nastazję (wolałabym Anastazję, ale i tak bym
        się chyba na nią nie zdecydowała). No i zamiast Leny wybrałabym jakiekolwiek
        imię, które da się zdrabniać na Lenę (z wyjątkiem Magdaleny).
        • itymonka Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 24.04.05, 18:30
          gaudencja napisała:

> gaudencja napisała:
          >
          > Nie zdecydowałabym się tylko na Filipa i
          > > Piotra (za popularne) i Jonasza, Natana czy Nataniela, Sarę i Marikę (jak
          > oś tak
          > > po prostu).
          >
          > No tak, opuścilam Mikołaja, Igora i Nastazję (wolałabym Anastazję, ale i tak
          by
          > m
          > się chyba na nią nie zdecydowała). No i zamiast Leny wybrałabym jakiekolwiek
          > imię, które da się zdrabniać na Lenę (z wyjątkiem Magdaleny).
          >
          Fakt Filip i Piotr bardzo poluparne zwłaszcza Piotr w moim pokoleniu smile ale coz
          mam do niego ogromny sentyment smile imię pradziadka smile
          pewnie nadam je jako drygie imie

Namir Piotr co myslicie?

a u Filipa podobaja mi sie zdrobnienia smile) zresztą pełna forma takżesmile

Mikołaj - hmm w dziecinstwie uwielbialam serie o Mikołajku smile) och smile)

smile))))))
          • gaudencja Namir Piotr 24.04.05, 18:40
            itymonka napisała:

> Namir Piotr co myslicie?

Rewelacja smile
            • gunka2 Re: Namir Piotr 25.04.05, 12:21
              > > Namir Piotr co myslicie?
              >
              > Rewelacja smile

Tez tak uwazam. Jak najbardziej popieram!
    • idaaa Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 23.04.05, 23:17
      Oczywiście najbardziej popieram Filipa i Florę smile Ślicznie brzmi, jeszcze
      ładniej zdrabnia się, jest w miarę krótkie (chociaż do Zoe "brakuje jej"
      jeszcze 2 literek), bardzo oryginalne (patrz liczba imienniczek) a do tego
      pasuje do większości nazwisk, czego- niestety- powiedzieć nie można o- dajmy na
      to- Florentynie smile

Zbigniew- cudo!! Szkoda tylko, że nastrecza tyle klopotow Anglojęzycznym sad
      Antoni- dziecięciem będąc szczerze nie znosiłąm tego imienia (zajeżdzało mi
      zapachem kiszonki) Teraz stosunek mam wrecz odwrotny (zwłaszcza zaś co do formy
      Antoś)
      Bazyli- ojjjj odpada!! W kregu osob, ktore znam miano 'bazyla" nosza osoby
      delikatnie rzecz ujmujac niespecjalnie urodziwe
      Bolesław- w sumie nie. Ze wzgledu na fakt, ze na dobra sprawe nigdy nie wiadomo
      gdzie Dziecko- gdy juz dorosnie- postanowi zamieszkac i stad tez takie imie
      moze mu przysporzyc troche trudnosci. Na dodatek to okropne (w moim odczuciu)
      zdrobnienie Bolek...
      Bruno- niestety nie. Nie wiem czemu.
      Giedymin- ojjj bardzo nie. Za twarde i generalnie za bardzo kojarzące mi się z
      Litwą...
      Gniewomir- nie. Co do powodów takie same jak przy Bolesławie (odejmujac ma się
      rozumieć dotyczące zdrobnienia)
      Hieronim- bardzo ładne, aczkolwiek wolę Henryka smile
      Ignacy- to jest to!!
      Igor- miło, fajnie i męsko smile
      Jeremi- baaardzo fajnie
      Jonasz- nieszczęsne "sz" na końcu, acz samo imię niczego sobie smile
      Kajetan- niestety kojarzy mi sie z zawołaniem "Kajtek bez majtek!!"
      Kazimierz- baaaardzo tak smile Jedyne polskie imię, ktore przyjelo sie w tylu
      krajach
      Konstanty- PRZECUDNE i tyle tylko napiszę
      Krzesimir- brakuje mu miedzynarodowoscie Kazimierza i - szczerze mowiac- wydaje
      mi sie jego ubozsza wersja
      Leon- Seat??
      Lucjan- w sumie czemu nie??
      Melchior- Marzyłam, by tak nazwać syna a tymczasem małego Melchiora doczekała
      się już Koleżanka smile
      Mikołaj- nie. Imieniny i Mokołajki w ten sam dzień to nie jest dobry pomysł (wg
      mnie oczywiscie)
      Natan- wolę Nataniela
      Namir- oooo tak!!
      Piotr- zbyt popularny w moim pokoleniu
      Roch- czegoś mu brakuje...
      Salezy- oryginalne, jeszcze o nim nie myślałam
      Siemowit- ojjjj nie bardzo...
      Teodor- ojjj bardzo wink
      Tymon- nie mój gust (podobnie jak Szymon)
      Wincenty- ładnie
      Wiktor- wolę Wincentego
      Zachary- bardzo smile

Amelia- wolę Amalię
      Apolonia- Wg mnie ślicznie
      Faustyna- Mój typ!!
      Felicja- ślicznie, tylko ta Skoda nieszczesna (bo brzydka)
      Fryderyka- za imię za męskie jak na damskie
      Józefina- ładnie aczkolwiek wolę Florę smile
      Klara- baaardzo mi się podoba
      Ksenia- średnio na jeża
      Lena- ojojoj nie!!
      Leonia- bardzo ładnie
      Leontyna- a tu już mniej ładnie
      Ligia- w sumie... Fajnie (w gdzie Winicjusz??)
      Łucja- baaaardzo fajne imię
      Marcjanna- o tak!!
      Marika- moja Kuzynka (21 letnia) ma tak na imię i dlatego baaaardzo je lubię smile
      Matylda- hmmmm a nie za twardo??
      Nadzieja- w sam raz
      Nastazja- nie!!
      Róża- bardzo fajnie
      Sara- raczej nie, chociaż??
    • madzialena22 Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 24.04.05, 00:47
      A to moje typy:
      męskie:
      Kacper
      Mateusz
      Tomasz
      Krzysztof (prawdopodobnie to imię będzie jako drugie)
      Podoba mi się również Przemek, Przemuś,Przemcio..ale ze względu na nieciekawą
      całą formę (Przemyslaw) odpada...

żeńskie:
      tu mam problem.. sama nie wiem.. w tej chwili najlepiej mi sie widzi Nadia,
      Karina oraz Marika.. chociaż kompletnie nie wiem dlaczego.. jako dziecko
      uwielbiałam Martę, jakis czas temu podobała mi się Klaudia,ale juz mi
      przeszło.. także jeśli chodzi o żeńskie imiona jestem zdecydowanie
      niezdecydowana sad(
      • gaudencja Przemysław a Przemysł 24.04.05, 11:07
        madzialena22 napisała:

> Podoba mi się również Przemek, Przemuś,Przemcio..ale ze względu na nieciekawą
        > całą formę (Przemyslaw) odpada...

Tak naprawdę imię to powinno brzmieć Przemysł (Prze+mysł, a nie Przemy+sław).
        Przemysław to pomyłka smile

Ale jest jeszcze imię Przemił i Przemir; oba dają się zdrabniać do Przemka. Moim
        zdaniem śliczne, zwłaszcza Przemir. Do krótkich opisów tych imion dostaniesz się
        z tej strony:
        pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%99skie_imiona_s%C5%82owia%C5%84skie
      • itymonka Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 24.04.05, 18:46
        madzialena22 napisała:

> A to moje typy:
        > męskie:
        > Kacper
        > Mateusz
        > Tomasz
        > Krzysztof (prawdopodobnie to imię będzie jako drugie)
        > Podoba mi się również Przemek, Przemuś,Przemcio..ale ze względu na nieciekawą
        > całą formę (Przemyslaw) odpada...
        >
        Kacper - ze wszystkich 3 króli najmniej mi sie podoba..tzn dla dziecka ładne
        Kacperek..ale jakies takie niemeskiesad hmm pozatym istnieje jeszcze forma
        Kasper

Mateusz - uwielbiam smile) główne na pewną osobę noszącą to imię smile) choć za
        bardzo popularne

Tomasz- pełna forma mi sie bardzo podoba, ale chyba tez bym sie nie zdecydowala

Krzysztof - lubie, ale chyba tez bym sie nie zdecydowala

gdyby nie taka wielka popularnosc Mateusza to byłby numer jeden smile)

a może Wincenty albo Ignacy?

> żeńskie:
        > tu mam problem.. sama nie wiem.. w tej chwili najlepiej mi sie widzi Nadia,
        > Karina oraz Marika.. chociaż kompletnie nie wiem dlaczego.. jako dziecko
        > uwielbiałam Martę, jakis czas temu podobała mi się Klaudia,ale juz mi
        > przeszło.. także jeśli chodzi o żeńskie imiona jestem zdecydowanie
        > niezdecydowana sad(

Nadia - zdecydowanie ładniejsza jest Nadzieja (mozna skracac do Nadii)
        Karina - jak dla mnie odpada
        Marika - tu jestem na tak smile

Gorąco popieram Nadzieję smile) i Marikę smile)

• itymonka Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 24.04.05, 18:35
      Dziekuje bardzo za opinie smile w sumie to na razie tylko przypuszczenia..wszystko
      moze sie jeszcze zdarzyc smile) przeglądam sobie forum i chyba lista bedzie sie
      powiększać smile
      Za duzo imion mi sie podobatongue_out smile

• gaudencja Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 24.04.05, 18:40
        itymonka napisała:

> Za duzo imion mi sie podobatongue_out smile

Hehe, z tego powodu ograniczyłam się do imion rodzinnych, a i tak jest problem smile
        • supermama2 Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 24.04.05, 19:48
          sorry ale są straszne, biedne dzieci
          • itymonka Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 24.04.05, 20:01
            supermama2 napisała:

> sorry ale są straszne, biedne dzieci

w sumie to jeszcze nie planuje zostac mamą, wiec nie mam pojecia na ktore sie
            zdecyduje..ostatnio spodobała mi się Eleonora smile.nie uwazam tych imion za
            strasznych..wrecz przeciwnie smile

ale dziękuję za opinię smile)
          • idaaa Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 24.04.05, 21:16
            A uważasz, że lepsze są Julia i Kubuś??
            • stamcia Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 27.04.05, 09:51
              on :o) -> Tomek lub Kuba <-
              ona :o) -> Alicja lub Natalia <-
              a drugie imie to po rodzicach "fasolki" (czyli nas :o) to taka fajna "tradycja"
              w rodzinie mojego lubego
              • itymonka Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 27.04.05, 11:04
                Kuba- to teraz najpopularniejsze imie dla chlopca w Polsce..osobiscie bardzo je
                lubiewink Jeszcze bardziej w formie Jakub, ale popularnosc tego imienia jest zbyt
                wielka..sad
                Tomek- pełna forma tego imienia mi sie podoba..Tomek juz troche mniej ale nie
                jest zlesmile choc jako imie dla dziecka nigdy nie bylo brane przezemnie pod
                uwage..kiedys mi sie to imie zupelnie nie podobalo
                Alicja- lubie to imie smile
                Natalia- imie moze i ladne ale na pewno sa piekniejsze (przynajmniej dla mnie)
                ale Natalia miesci sie w pierwszej 10 (a moze nawet 5) najpopularniejszych imion
                wiec odpada

• gunka2 Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 27.04.05, 14:25
      +++ Giedymin
      ++ Gniewomir, Krzesimir Bazyli, Hieronim, Ignacy, Jeremi, Kajetan, Konstanty
      + Lucjan, Namir, (Nataniel), Siemowit, Wincenty
      +- Antoni, Bolesław, Bruno, Jonasz, Kazimierz, Leon, Mikołaj, Natan, Piotr,
      Roch, Salezy (to imie a nie nazwisko?), Tymon, Zachary, Zbigniew
      - Filip, Melchior, (Natanael), Teodor, Wiktor
    • poliksena Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 05.05.05, 11:24
      Bardzo ładne imiona wymieniłaś. Postaram się wypisać w nowym wątku, te które
      mnie się podobają najbardziej.
    • gaudencja Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 02.10.05, 19:05
      I jak, itymonko, coś się zmieniło od czasu,kiedy założyłaś ten wątek? wink
    • pocholita Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 03.10.05, 13:54
      Co do Leny to może być Elena lub Marlena.

a może Paula, Diana lub Gloria?
    • ikaes Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 03.10.05, 14:28
      dziewczynka: Matylda, Antonina, Eliza, Barbara, Melania, Józefina, Natasza, Olga
      chłopiec: Ignacy, Antoni, Igor, Jerzy
      więcej imion nie pamiętam
    • bodomlake Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 03.10.05, 15:57
      z twoich propozycji podobają mi się:Kazimierz, Natan (Nataniel),
      Namir,Faustyna, Ligia, Róża, Sara.

A imiona które bym nadała swoim dzieciom to...
      Dla chłopca:Asasello(Azazel), Damian, Kacper, Krystian, Nataniel, Samuel.
      Dla
      dziewczynki:Eglantyna,Emilia,Klaudia,Nadia,Nadine,Natalia,Ramona,Roksana,Salomea
      , Sandra, Sara, Selena, Viviane.
    • bodomlake Re: Imiona ktore moze kiedys nadam swoim dzieciom 03.10.05, 20:05
      a,no i jeszcze: Balladyna, Ismena, Imogena.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.