Dodaj do ulubionych

Patryk!!! co myslicie o tym?

25.04.05, 17:10
Witam! mam starszny problem z imieniem dla chlopca a tak wyszło na usg smile i
chyba zdecyduje sie na Patryk! Małam jeszcze w głowie Oskar, Damian ale jak
narazie staneło nad jednym!
Obserwuj wątek
    • itymonka Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 25.04.05, 17:19
      Jakos zadne imie wymienione przez ciebie nie podoba mi sie sad ale to tylko moje
      zdanie

a moze: Tymon, Tymoteusz, Ignacy, Kajetan, Filip, Wiktor?
    • gaudencja Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 25.04.05, 17:31
      Patryk podoba mi się zdecydowanie bardziej, niż Oskar i Damian razem wzięci. A
      co powiesz rzeczywiście na Wiktora albo Olgierda? Albo Eryka? Pzdr,
      • jezzmam Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 25.04.05, 17:45
        Bardzo ładne.Ja,żeby pogodzić jedno z drugim wymogiem będę miala Fabiana-Patryka-i wszyscy zadowoleni.

Moje szczęście tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;42/st/20050622/dt/7/k/daae/preg.png
        • gaudencja Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 25.04.05, 17:47
          Fabiana tez chciałam zaproponować smile Żeby jednak nie Patryka, bo - nie dopisałam
          - choć podoba mi się bardziej od Damiana i Oskara, to jednak nie do końca. A
          moze jeszcze Dacjan albo Kasjan zamiast Damiana?
          • jezzmam Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 25.04.05, 18:20
            Ja tu juz Ci nie pomoge-sama musisz wybrać.U mnie od początku było wiadomo,że jak będzie chłopiec to Fabian-Patryk i tak jest.Wszyscy zadowoleni.

Moje szczęście tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;42/st/20050622/dt/7/k/daae/preg.png
            • tawananna Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 25.04.05, 19:53
              > U mnie od początku było wiadomo,że j
              > ak będzie chłopiec to Fabian-Patryk i tak jest.

Z myślnikiem?
    • tineczka5 Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 25.04.05, 20:30
      Dla mnie Patryk i Patrycja są w złym guście.Pretensjonalne i,co tu dużo
      mówić,pospolite.MSZ to imiona z gatunku Dennisa,Brajana etc.
      • cynta Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 26.04.05, 02:06
        Zgadzam sie w 100%. To rowniez chyba najpopularniejsze imie wsrod polonii: bo
        niby dobrze wypada w wielu jezykach. Oliwer lepszy :o)))
      • sparkling Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 26.04.05, 08:51
        Niestety muszę sie zgodzic. Damian/Fabian niestety są popularne w niezbyt
        ciekawych kręgach. Patryk trochę lepszy, ale tylko trochę. Z podanych imion
        najbardziej podoba mi się Oskar
        • gaudencja Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 26.04.05, 11:19
          sparkling napisała:

> Niestety muszę sie zgodzic. Damian/Fabian niestety są popularne w niezbyt
          > ciekawych kręgach. Patryk trochę lepszy, ale tylko trochę. Z podanych imion
          > najbardziej podoba mi się Oskar.

wink ja mam to samo wrażenie dot. Oskara, co Ty - Fabiana. A właśnie, jak to jest
          z Fabianem? Wydawało się w pewnym momencie, że nastąpi popularyzacja tego
          imienia w kręgach, o których pisałaś, ale chyba nic takiego sie nie stało. W
          kazdym razie Fabian Damiana nie zastąpił i nadal Damian jest imieniem stosunkowo
          częstym, a Fabian - rzadszym. Samo imię bardzo mi się zresztą podoba, częściowo
          przez skojarzenia z pewnym znajomym starszym już Fabianem - człowiekiem
          przeuroczym o gołębim sercu.
      • idaaa Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 26.04.05, 09:13
        Zastanawia mnie co byście powiedziały Irlandczykom- że ich patron
        najprawdopodobniej wywyodził się z tak zwanych "niższych (głupszych, gorszych)"
        grup społecznych, bo miał na imię Patryk??

Ehhhh aż szkoda, że niektórzy nie widzą różnicy w Brajanie i Dżesice a Patryku
        (Patrycji)...
        • mroovkaa Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 26.04.05, 10:16
          Hmm... Patryk nie podoba mi się w ogóle. Właściwie jest to najbardziej przeze
          mnie nielubiane męskie imię. Coś pomiędzy papryką a patykiem. I ta końcówka "-
          ryk". I to zdrobnienie "Patryczek". Nie! I to zupełnie jest niezależne od św.
          Patryka i legendy o nim.
          I w ogóle - polskie brzmienie imion czasem ma się nijak do brzmienia w innych
          językach. Czasem po angielsku lub francusku dane imię brzmi nie tylko pięknie,
          ale i w jakiś sposób dostojnie, szlachetnie, a po polsku już nie. Dla mnie
          najbardziej wyraźnym przykładem jest francuski. Valerie, Veronique i Waleria i
          Weronika. Zupełnie inna melodia, zupełnie inaczej te imiona brzmią i juz w
          ogóle mi się nie podobają.
          Z imion, które proponowano powyżej - tylko Olgierd. Zdrabniany do Oldka na
          przykład. Ale Olgierd do niewielu nazwisk pasuje.
          Pozdrawiam,
          M.
          • gaudencja Olgierd 26.04.05, 11:15
            mroovkaa napisała:

> Z imion, które proponowano powyżej - tylko Olgierd. Zdrabniany do Oldka na
            > przykład. Ale Olgierd do niewielu nazwisk pasuje.

Czy na pewno? Moim zdaniem właśnie do wielu, bo jest to imię osłuchane i bardzo
            neutralne, choć nie jest (na szczęscie) w pierwszej dziesiątce.
        • abiela Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 26.04.05, 11:00
          idaaa napisała:

> Zastanawia mnie co byście powiedziały Irlandczykom- że ich patron
          > najprawdopodobniej wywyodził się z tak zwanych "niższych (głupszych,
          gorszych)"
          >
          > grup społecznych, bo miał na imię Patryk??
          >
          > Ehhhh aż szkoda, że niektórzy nie widzą różnicy w Brajanie i Dżesice a
          Patryku
          > (Patrycji)...

Ido, ale mowimy o brzeminiu Patryka w Polsce a nie Irlandii. IMO Patryk jest
          jednym z gorszych imion i zarowno Patryk jak i Patrycja sa dla mnie
          pretensjonalne. Do tego brzeminie Patryka jest dla mnie nie do przyjecia.

Oskar jest duzo lepszy. No i proponowany Olgierd tez.
          • jezzmam Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 26.04.05, 14:39
            A tak w ogóle to wybieracie imiona dla samego brzmienia i czy są z takiego kręgu czy takiego,czy brzmią bardziej z "polska" czy z "francuska"?????????? A co ze znaczeniem tych imion? nie liczy się kto je w historii nosił? co zrobił i kim był??

• abiela Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 26.04.05, 14:51
              jezzmam napisała:

> A tak w ogóle to wybieracie imiona dla samego brzmienia i czy są z takiego
              kręg
              > u czy takiego,czy brzmią bardziej z "polska" czy z "francuska"?????????? A co
              z
              > e znaczeniem tych imion? nie liczy się kto je w historii nosił? co zrobił i
              kim
              > był??
              >
              Owszem liczy sie. Ale hsitoryczny Patryk mogl byc najlepszym czlowiekiem swiata
              i tak to nie spowoduje tego, ze nagle zacznie podobac mi sie to imie. Nie
              pasuje mi brzmienie i juz.
              >
              > Moje szczęście tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;42/st/20050622/dt/7/k/daae/preg.png
    • szczekuszka Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 26.04.05, 15:11
      Bardzo nie lubie imienia Patryk, a jeszcze bardziej Damiana, Oskar tez nie za
      bardzo. Dodatkowo imie Patryk odczuwam jako zniewiesciale imie. Takie sa moje
      odczucia i prosze na mnie nie naskakiwac ;P

Ja bym proponowala imie Eryk, albo Wiktor. Chociaz mesko brzmia!
      • jezzmam Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 26.04.05, 17:47
        Nie pisałam tak tylko ze względu na Patryka-tylko tak ogólnie zapytałam czy to ma dla was jakieś znaczenie,czy wybór imienia to tylko kwestia "ślicznego brzmienia"itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.