monismonis 25.04.05, 17:10 Witam! mam starszny problem z imieniem dla chlopca a tak wyszło na usg i chyba zdecyduje sie na Patryk! Małam jeszcze w głowie Oskar, Damian ale jak narazie staneło nad jednym! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
itymonka Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 25.04.05, 17:19 Jakos zadne imie wymienione przez ciebie nie podoba mi sie ale to tylko moje zdanie a moze: Tymon, Tymoteusz, Ignacy, Kajetan, Filip, Wiktor? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 25.04.05, 17:31 Patryk podoba mi się zdecydowanie bardziej, niż Oskar i Damian razem wzięci. A co powiesz rzeczywiście na Wiktora albo Olgierda? Albo Eryka? Pzdr, Odpowiedz Link Zgłoś
jezzmam Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 25.04.05, 17:45 Bardzo ładne.Ja,żeby pogodzić jedno z drugim wymogiem będę miala Fabiana-Patryka-i wszyscy zadowoleni. Moje szczęście tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;42/st/20050622/dt/7/k/daae/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 25.04.05, 17:47 Fabiana tez chciałam zaproponować Żeby jednak nie Patryka, bo - nie dopisałam - choć podoba mi się bardziej od Damiana i Oskara, to jednak nie do końca. A moze jeszcze Dacjan albo Kasjan zamiast Damiana? Odpowiedz Link Zgłoś
jezzmam Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 25.04.05, 18:20 Ja tu juz Ci nie pomoge-sama musisz wybrać.U mnie od początku było wiadomo,że jak będzie chłopiec to Fabian-Patryk i tak jest.Wszyscy zadowoleni. Moje szczęście tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;42/st/20050622/dt/7/k/daae/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 25.04.05, 19:53 > U mnie od początku było wiadomo,że j > ak będzie chłopiec to Fabian-Patryk i tak jest. Z myślnikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
tineczka5 Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 25.04.05, 20:30 Dla mnie Patryk i Patrycja są w złym guście.Pretensjonalne i,co tu dużo mówić,pospolite.MSZ to imiona z gatunku Dennisa,Brajana etc. Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 26.04.05, 02:06 Zgadzam sie w 100%. To rowniez chyba najpopularniejsze imie wsrod polonii: bo niby dobrze wypada w wielu jezykach. Oliwer lepszy :o))) Odpowiedz Link Zgłoś
sparkling Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 26.04.05, 08:51 Niestety muszę sie zgodzic. Damian/Fabian niestety są popularne w niezbyt ciekawych kręgach. Patryk trochę lepszy, ale tylko trochę. Z podanych imion najbardziej podoba mi się Oskar Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 26.04.05, 11:19 sparkling napisała: > Niestety muszę sie zgodzic. Damian/Fabian niestety są popularne w niezbyt > ciekawych kręgach. Patryk trochę lepszy, ale tylko trochę. Z podanych imion > najbardziej podoba mi się Oskar. ja mam to samo wrażenie dot. Oskara, co Ty - Fabiana. A właśnie, jak to jest z Fabianem? Wydawało się w pewnym momencie, że nastąpi popularyzacja tego imienia w kręgach, o których pisałaś, ale chyba nic takiego sie nie stało. W kazdym razie Fabian Damiana nie zastąpił i nadal Damian jest imieniem stosunkowo częstym, a Fabian - rzadszym. Samo imię bardzo mi się zresztą podoba, częściowo przez skojarzenia z pewnym znajomym starszym już Fabianem - człowiekiem przeuroczym o gołębim sercu. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 26.04.05, 09:13 Zastanawia mnie co byście powiedziały Irlandczykom- że ich patron najprawdopodobniej wywyodził się z tak zwanych "niższych (głupszych, gorszych)" grup społecznych, bo miał na imię Patryk?? Ehhhh aż szkoda, że niektórzy nie widzą różnicy w Brajanie i Dżesice a Patryku (Patrycji)... Odpowiedz Link Zgłoś
mroovkaa Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 26.04.05, 10:16 Hmm... Patryk nie podoba mi się w ogóle. Właściwie jest to najbardziej przeze mnie nielubiane męskie imię. Coś pomiędzy papryką a patykiem. I ta końcówka "- ryk". I to zdrobnienie "Patryczek". Nie! I to zupełnie jest niezależne od św. Patryka i legendy o nim. I w ogóle - polskie brzmienie imion czasem ma się nijak do brzmienia w innych językach. Czasem po angielsku lub francusku dane imię brzmi nie tylko pięknie, ale i w jakiś sposób dostojnie, szlachetnie, a po polsku już nie. Dla mnie najbardziej wyraźnym przykładem jest francuski. Valerie, Veronique i Waleria i Weronika. Zupełnie inna melodia, zupełnie inaczej te imiona brzmią i juz w ogóle mi się nie podobają. Z imion, które proponowano powyżej - tylko Olgierd. Zdrabniany do Oldka na przykład. Ale Olgierd do niewielu nazwisk pasuje. Pozdrawiam, M. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Olgierd 26.04.05, 11:15 mroovkaa napisała: > Z imion, które proponowano powyżej - tylko Olgierd. Zdrabniany do Oldka na > przykład. Ale Olgierd do niewielu nazwisk pasuje. Czy na pewno? Moim zdaniem właśnie do wielu, bo jest to imię osłuchane i bardzo neutralne, choć nie jest (na szczęscie) w pierwszej dziesiątce. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 26.04.05, 11:00 idaaa napisała: > Zastanawia mnie co byście powiedziały Irlandczykom- że ich patron > najprawdopodobniej wywyodził się z tak zwanych "niższych (głupszych, gorszych)" > > grup społecznych, bo miał na imię Patryk?? > > Ehhhh aż szkoda, że niektórzy nie widzą różnicy w Brajanie i Dżesice a Patryku > (Patrycji)... Ido, ale mowimy o brzeminiu Patryka w Polsce a nie Irlandii. IMO Patryk jest jednym z gorszych imion i zarowno Patryk jak i Patrycja sa dla mnie pretensjonalne. Do tego brzeminie Patryka jest dla mnie nie do przyjecia. Oskar jest duzo lepszy. No i proponowany Olgierd tez. Odpowiedz Link Zgłoś
jezzmam Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 26.04.05, 14:39 A tak w ogóle to wybieracie imiona dla samego brzmienia i czy są z takiego kręgu czy takiego,czy brzmią bardziej z "polska" czy z "francuska"?????????? A co ze znaczeniem tych imion? nie liczy się kto je w historii nosił? co zrobił i kim był?? Moje szczęście tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;42/st/20050622/dt/7/k/daae/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 26.04.05, 14:51 jezzmam napisała: > A tak w ogóle to wybieracie imiona dla samego brzmienia i czy są z takiego kręg > u czy takiego,czy brzmią bardziej z "polska" czy z "francuska"?????????? A co z > e znaczeniem tych imion? nie liczy się kto je w historii nosił? co zrobił i kim > był?? > Owszem liczy sie. Ale hsitoryczny Patryk mogl byc najlepszym czlowiekiem swiata i tak to nie spowoduje tego, ze nagle zacznie podobac mi sie to imie. Nie pasuje mi brzmienie i juz. > > Moje szczęście tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;42/st/20050622/dt/7/k/daae/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 26.04.05, 15:11 Bardzo nie lubie imienia Patryk, a jeszcze bardziej Damiana, Oskar tez nie za bardzo. Dodatkowo imie Patryk odczuwam jako zniewiesciale imie. Takie sa moje odczucia i prosze na mnie nie naskakiwac ;P Ja bym proponowala imie Eryk, albo Wiktor. Chociaz mesko brzmia! Odpowiedz Link Zgłoś
jezzmam Re: Patryk!!! co myslicie o tym? 26.04.05, 17:47 Nie pisałam tak tylko ze względu na Patryka-tylko tak ogólnie zapytałam czy to ma dla was jakieś znaczenie,czy wybór imienia to tylko kwestia "ślicznego brzmienia"itp. Moje szczęście tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;42/st/20050622/dt/7/k/daae/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś