Dodaj do ulubionych

W imię Mamy

27.04.05, 13:23
Czytając wypowiedzi na tym forum łapię się czasami za głowę. Pomysły i
wysiłki niektórych mam, aby ich dziecko miało oryginalne imie są czasem
bardziej straszne niż śmieszne. Padają propozycje: Dorian, Zbylut, Alan,
Natan,...
Myślę, że taka mama powinna się mocno zastanowić nad sobą przede wszystkim. A
jak to nie pomoże to niech po prostu pójdzie do urzędu i swoje mało
oryginalne imię: np. Anna smile zmieni np. na Doriannę, będzie i ładniej i
oryginalniej, nieprawdaż?? hehesmile
A dziecko niech zostawi w spokoju i da mu na imię tak, by bez stresów mogło
przeżyć swoje życie.

Pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • szczekuszka Re: W imię Mamy 27.04.05, 13:27
      > A dziecko niech zostawi w spokoju i da mu na imię tak, by bez stresów mogło
      > przeżyć swoje życie.

Jedyna osoba, ktora sie tu stresujesz, jestes Ty ;P
      Poczytaj Forum, ale tak ze zrozumieniem i doglebnie, zanim cokolwiek tu
      napiszesz.
      Pozdrawiam
      Ania smile
      • reynevan_a Re: W imię Mamy 28.04.05, 13:59
        Szczekuszko, czytałam wypowiedzi na forum, a ponieważ forum dotyczy dziecka i
        imion do tego też odniosłam swoją wypowiedź.
        Za ciekawe zaś uważam rozważania o pochodzeniu imion i inne kwestie z dziedziny
        historii i filozofii.
        Moja wypowiedź odnosi się zaś do tematu bazowego na tym forum: jakie imie dla
        dziecka?
        Zbyt pochopnie uogólniasz szczekuszko.
        • gunka2 Re: W imię Mamy 28.04.05, 14:06
          > przeżyć swoje życie.

Ale wlasnie te imiona zmieniaja sie co chwile i imie ktore za naszych czasoww
          by na to pozwalalo, kilka lat pozniej jest przestarzale i wysmiewane, by potem
          nagle znowu powrocic do lask jak np. Bronislaw, Waldemar czy Franciszek.
        • szczekuszka Re: W imię Mamy 28.04.05, 21:43
          > Zbyt pochopnie uogólniasz szczekuszko

Tak jak gaudencja radze poszukac postow o podonym wydzwieku i tam dopisywac
          swoje obserwacje.
          Zrozum to jest forum o imionach. Jesli ktos jest bardziej zainteresowany
          tematem i szuka imienia dla dziecka, na pewno tu zajrzy i zapyta o Letycje,
          Kaziemiere, Bronislawe, ale takze i Sylwie, Malgorzate, Iwone. Mamy, ktore
          maja maja Michalkow, Ole, Kasie, Asie, tez tu zagladaja, pisza, ale o wiele
          rzadziej, byc moze temat immienictwa niezbyt je interesuje. To tez nie jest
          regula. Mama pewnej Oktawii, napisala na tym forum zaledwie kilka postow, a
          przeciez nazwala corke oryginalnie.

Ja nie uogolniam, ja po prostu przypominam, ze forum bez tych rzadkich,
          oryginalnych imion, byloby nudne jak flaki z olejem. Swiat tez bylby nudny,
          gdyby rodzice nadawali wciaz te same poprawnie politycznie (w danym okresie
          czasu) imiona.
    • snotty14 Re: W imię Mamy 27.04.05, 13:31
      Zgadzam się w pewnym sensiesmile Chociaż Natan to naprawdę bardzo ładne imię.
      Moimi typami są bardziej popularne imiona takie jak np. Rafał, Piotrek, Mateusz
      czy Darek. Nigdy swojemy dziecku bym nie dała imienia takiego jak Zbylutsmile)
      Ale z drugiej strony każdy ma inny gust.I tego już nie zmienimysmile
      Pozdrawiam serdecznie
      • gaudencja Re: W imię Mamy 19.03.06, 21:22
        Mariusz, Rafał czy Mateusz jeszcze niedawno miały popularność Natana.
    • itymonka Re: W imię Mamy 27.04.05, 13:34
      reynevan_a napisała:

> Czytając wypowiedzi na tym forum łapię się czasami za głowę. Pomysły i
      > wysiłki niektórych mam, aby ich dziecko miało oryginalne imie są czasem
      > bardziej straszne niż śmieszne. Padają propozycje: Dorian, Zbylut, Alan,
      > Natan,...
      >
      hmm Zbylut pierwszy raz slysze..Dorian - jakos nie podoba mi sie (znam nawet
      dosc przystojnego faceta o tym imieniu..ale calosciowo nieciekawy) Alan- hmm
      kiedys spotkalam malego slicznego blondaska o tym imieniu (jakies 5lat temu) i
      jakos zawsze sie z nim kojarzy ale ogolnie odpada jakies takie niemeskie, za
      bardzo zachodnie.. z zagranica to jeszcze mogloby byc ale w Polsce nein
      a Natan bardzo mi sie podobasmile i tylko tyle powiemsmile
    • gunka2 Re: W imię Mamy 27.04.05, 14:33
      > przeżyć swoje życie.
      A jakie to beda? Ja ma imiona zwyczajne tak jak ma moja siostra i ich raczej
      nigdy nie lubilysmy (Ona nawet zmienila swe imie po slubie. Moje, choc mi sie
      nie za bardzo podoba, ma ladne znaczenie i go juz zmieniac nie bede). Natomiast
      moj brat ma rzadsze imie i jest caly zachwycony (mimo ze cala rodzina
      protestowala jak rodzice je nadawali i mowila im ze niby krzywdza dziecko).
      • abiela Re: W imię Mamy 27.04.05, 14:45
        Nie widze potrzeby powtarzania postow, reynevanie. Odpowiedzialam juz raz.
        Mysle, ze Twoj poglad na nadawanie imion nie jest jedynym wlasciwym na swiecie
        i nie dociera do mnie Twoja misja nawracania wszystkich na imie Ania.

Ania
        • reynevan_a Re: W imię Mamy 28.04.05, 14:10
          Nie czuję, żebym miała jakąś misję na tym forum. Po prostu wyrażam swoją
          subiektywną opinię. Powinnam piać z zachwytu?

Nie ukrywam, że bardzo nie podobają mi się takie imiona jak: Dorian, Alan,
          Dany, Natan, Angelika, Gloria...

Cóż nie każdy pada z zachwytu jak słyszy imię Glorka czy Estera.
          Rozumiem, że na tym forum obowiązuje "oryginalność" i nie powinno się doceniać
          szlachetnego uroku imion prostych: Aleksandra, Alicja, Zuzanna, Julia, Tomasz,
          Mateusz, Michał....

Pozdrawiam
          • gunka2 Re: W imię Mamy 28.04.05, 14:44
            reynevan_a napisała:

> szlachetnego uroku imion prostych: Aleksandra, Alicja, Zuzanna, Julia,
            > Tomasz, Mateusz, Michał....

Mateusz jest powszechnie uznany tylko dzis szalenie popularny.
            Alicja jest dla mnie pretesjonalna i to fakt, ze zostala zaporzyczona z
            angielskiego w zeszlym stuleciu przez sam tylko uplyw czasu dla mnie nie
            zmienia faktu, ze pretensjonalna jak byla tak pozostaje.
            Zuzanna - starobiblijne imie, dla mnie rzedu Salomei. Osobiscie lubie oba, ale
            napewno nie przezroczyste.
            A gdziez Aleksadrze do prostoty - historyczne, antyczne, cesarskie!
          • gaudencja Re: W imię Mamy 28.04.05, 19:44
            reynevan_a napisała:

> Nie czuję, żebym miała jakąś misję na tym forum. Po prostu wyrażam swoją
            > subiektywną opinię.

Prosze bardzo, choć osobiście wolałabym, zebyś z tą opinią dopisała sie do
            jakiegokolwiek wątku, w którym osoby przed Tobą pisały dokładnie to samo smile

> Nie ukrywam, że bardzo nie podobają mi się takie imiona jak: Dorian, Alan,
            > Dany, Natan, Angelika, Gloria...

Mi też nie bardzo.

> Cóż nie każdy pada z zachwytu jak słyszy imię Glorka czy Estera.

Fakt, ale na tym forum chyba nie zauważyłaś wiele zachwytów, zwłaszcza nad
            Glorią, wiec czemu akurat podajesz ten przykład?

> Rozumiem, że na tym forum obowiązuje "oryginalność" i nie powinno się
            doceniać
            Tomasz,
            > Mateusz, Michał....

To zależy, w której epoce sa proste. Teraz Alicja sie popularyzuje, ale na
            pewno nie jest to imię proste. Piszemy o wielu prostych imionach, np. ostatnio
            o Franciszce czy Felicji. A niedawno jeszcze Zuzanna, Julia czy Franciszek były
            imionami równie rzadkimi, jak dziś Konstancja, Idalia, Makary czy Zdzisław.

20-30 lat temu skrytykowałabyś nas za rozmowy o Julii czy Zuzannie, pisząc, ze
            mamy rozmawiać o prostych imionach, takich jak Agnieszka czy Magdalena, a nie
            szukać udziwnień.
          • idaaa Re: W imię Mamy 29.04.05, 12:45
            Hmmm no widzisz podajesz przykłąd Mateusza jako proste imię a tymczasem okazuje
            się, ze imie ktorego tak BARDZO nie cierpisz czyli Natan ma takie samo żrodło-
            a mianowicie jezyk hebrajskia konkretyzujac Biblię...

Nie kazdemu podobaja sie Anki i Janki i nie kazdy Janek czy Ania musza cieszyc
            cie z tego, ze maja na imie akurat tak a nie inaczej... No coz takie jest życie
            i nalezy raczej cieszyc sie z roznorodnosci aniżeli starać sie ujednolicac
            wszystko i wszystkich. Co to bylby za swiat zlozony tylko z Piotrkow, Pawłów,
            Ań i Al??
            • mamaemmy Re: W imię Mamy 29.04.05, 12:52
              idaaa napisała:

> Hmmm no widzisz podajesz przykłąd Mateusza jako proste imię a tymczasem okazuje
              >
              > się, ze imie ktorego tak BARDZO nie cierpisz czyli Natan ma takie samo żrodło-
              > a mianowicie jezyk hebrajskia konkretyzujac Biblię...
              >
              > Pomyśl jednak Ido,że autorka postu może po prostu nie zna imion biblijnych,więc może jej się imię Natan,czy Zachariasz nawet,wydawać wydziwiane.
              • idaaa Re: W imię Mamy 29.04.05, 13:03
                Wiem, wiem ja tylko tłumaczę smile i nie kwestionuję poglądów Autorki Postu, bo
                przecież dla każdego "dziwny" oznacza co innego smile
          • ariana1 Re: W imię Mamy 20.10.05, 18:46
            reynevan_a napisała:

> Nie czuję, żebym miała jakąś misję na tym forum. Po prostu wyrażam swoją
            > subiektywną opinię. Powinnam piać z zachwytu?
            >
            > Nie ukrywam, że bardzo nie podobają mi się takie imiona jak: Dorian, Alan,
            > Dany, Natan, Angelika, Gloria...
            >
            > Cóż nie każdy pada z zachwytu jak słyszy imię Glorka czy Estera.
            > Rozumiem, że na tym forum obowiązuje "oryginalność" i nie powinno się
            doceniać
            Tomasz,
            > Mateusz, Michał....

Ależ na tym forum NIC nie obowiązuje! Nie ma obowiązku "piać z zachwytu" nad
            imionami, które ci się nie podobają. Bardzo często wyrażamy swoje negatywne
            opinie. Ja osobiście nie jestem zwolenniczką imion pretensjonalnych,
            wyszukanych i udziwnionych. Lubię tzw. normalne. Ale lubię to forum i nie czuję
            się zobowiązana do wygłaszania samych zachwytów nad imionami, które mi się nie
            podobają.
    • tineczka5 Re: W imię Mamy 27.04.05, 14:45
      Trochę prawdy w tym jest,ale nie do końca.
    • cynta Re: W imię Mamy 27.04.05, 15:11
      A moze to zalezy od tego co sami o sobie myslimy? Jezeli chcemy wtapiac sie w
      tlo i nie rzucac sie w oczy wydaje nam sie ze "zwykle" i niewyszukane imie
      uszczesliwi dziecko bo sami bylibysmy z takim szczesliwi. A jezeli uwazamy ze
      oryginalnosc jest lepsza ale i wystawianie glowy i zauwazanie nas przez innych
      to dziecku damy imie ktore je wystawi na pokaz ale i jakos tam zmusi do bycia
      innym (tak ogolnie oczywiscie, przciez nie wszyscy wielcy mieli oryginalne
      imiona, a moze?). Juz wczesniej pisalam ze wydaje mi sie iz genetyka spowoduje
      ze kazde z tych dzieci bedzie szczesliwe z tym co otrzyma. Nie oszukujmy sie,
      kiedy wydajemy dziecko na swiat, mamy na nie jakis koncept, chcielibysmy aby
      czegos tam dokonalo, kims bylo, a imie jest pierwszym elementem tego "pomyslu
      na dziecko". Realizujmy je wiec jak nam sie podoba
      A to ze niektorych nerwy ponosza, nawet w pisanych konwersacjach, no coz... to
      jakby sie zaczynali bic na hokeju, dodaje pikanterii.
    • bea.334 Re: W imię Mamy 28.04.05, 13:22
      popieram!!!!!!!!!Beata
    • bea.334 Re: W imię Mamy 28.04.05, 13:25
      popieram autorkę postu reynevan-ę.
    • gaudencja Re: W imię Mamy 26.09.05, 15:46
      Myślę, że co jest najbardziej drażniącego w takim napominaniu, to niedochowanie
      zasady "żyj i daj żyć innym"...
    • linna-altair Re: W imię Mamy 20.10.05, 15:47
      reynevan_a napisała:

> Natan,...
      > Myślę, że taka mama powinna się mocno zastanowić nad sobą przede wszystkim. A
      > jak to nie pomoże to niech po prostu pójdzie do urzędu i swoje mało
      > oryginalne imię: np. Anna smile zmieni np. na Doriannę, będzie i ładniej i
      > oryginalniej, nieprawdaż?? hehesmile
      > przeżyć swoje życie.

Rzeczywiście niektóre imiona(w tym podane przez ciebie) nie są zbyt ciekawe,ale
      wiele imion właśnie tego typu bardzo mi sie podoba.Nie zawsze jednak krzywdzą
      dziecko.
    • koza_w_rajtuzach Re: W imię Mamy 20.10.05, 21:21
      > Natan,...

Tak widzę, że w tym momencie odnosisz się przede wszystkim do mojego postu smile.
      Było pytanie odnośnie imion kończących się na literę "n", ponieważ jakaś matka
      tak chciała nazwać swoje dziecko. Zaproponowałam więc to co mi przyszło do głowy
      w danym momencie, więc właśnie między innymi Doriana, Natana i chyba Alana też.
      Teraz to imiona na topie - choć zupełnie nie w moim guście. Jestem zdania, że
      jeśli kobieta ma zdrowy rozsądek, to nie skrzywdzi dziecka żadnym z tych imion,
      a jeżeli ma skrzywdzić, to i tak pewnie skrzywdzi.

> Myślę, że taka mama powinna się mocno zastanowić nad sobą przede wszystkim.

Zastanawiać nad sobą się nie będę smile. Sądzę, że mam całkiem dobry gust, zresztą
      ja przed wyborem imienia staram się delikatnie robić "wywiad środowiskowy".
      Przykładowo dla mojej córki ostatecznie rozważam tylko imiona Emilia i Klara, bo
      po pierwsze uwielbiam je, po drugie uwielbia je mój mąż, a po trzecie są dobrze
      odbierane przez innych ludzi. W przeciwieństwie do wielu tu osób punkt trzeci
      jest dla mnie bardzo ważny, bo nie chciałabym, aby moje dziecko cierpiało z
      powodu szyderstw ze strony innych.

> A
      > jak to nie pomoże to niech po prostu pójdzie do urzędu i swoje mało
      > oryginalne imię: np. Anna smile zmieni np. na Doriannę, będzie i ładniej i
      > oryginalniej, nieprawdaż?? hehesmile

Swojego imienia Anna (hihi) zmieniać nie będę, bo je lubię i uważam, że ładnie
      do mnie pasuje smile. Zresztą ja nie potrzebuję mieć oryginalnego imienia, gdzie
      nie pójdę to każdy mnie zapamiętuje, chyba taki typ urody, albo irytujące
      usposobienie big_grin.

> przeżyć swoje życie.

Podpisuję się pod tym "obiema ręcami".

> Pozdrawiamsmile

Również smile.
      • gyokuro Re: W imię Mamy 20.03.06, 00:47
        Ja swojego zwykłego Katarzyna nie lubię, bo Katarzyn wszędzie masy. Dlatego
        dziecko ma imię mało popularne.
        Koleżanka z pracy imieniem Tamara swojego nie znosi bo niepopularne, stąd jej
        dzieci (czworo) mają imiona popularne. Ona na moją propozycje Juliusz mówiła,
        że dziecko skrzywdzę...
        cóż - wszystko jest rzecz gustu, a gust na różnych rzeczach się kształtujesmile
        Pozdrawiam,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.