gunka2 04.05.05, 15:34 www.apple.com.pl/kuba/archiwum/227.html : ...dodał staropolskie imiona: Kosma, Luśnia, Lasota, Zawisza, oraz Żegota, dziś chyba mało używane. Inne to znam, ale ten "Luśnia"? Czy ktos wie cos o tym imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tineczka5 Re: Luśnia? 04.05.05, 15:42 A "Krwawy Luśnia" z Trylogii to było imię czy nazwisko? Bo nie chce mi się teraz wertować. O Lasocie i Żegocie pisałam w wątku o Sylwii.Lasota zostało utworzone jako polska alternatywa do Sylwestra/Silvestris-przymiotnik-leśny/ i Ignacego/Ignis- rzeczownik-żar,ogień/ Przetrwały w postaci nazwisk. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Luśnia? 04.05.05, 22:22 Luśnia to wg. mojej madrej książki "antroponim równokształtny (homograficzny) z motywującymi apelatywami", czyli mniej więcej - o ile to zrozumiałam, bom nie jest specjalistką - nazwanie (przezwisko) człowiecze jednobrzmiące z nazwą (?), od której pochodzi. Nie wygląda to za bardzo na imię sensu stricto. Samo "luśnia" to germanizm (od liuhse) oznaczajecy "drążek opierający się na osi koła". Odpowiedz Link Zgłoś