rycheza 04.05.05, 17:01 Czy ktoś z Was może mi powiedzieć coś więcej na temat tego imienia? Zastanawiałm się, czy to nie jest jakowaś wariacja na temat Juranda, ale zaczynam podejrzewać, że to osobne imię... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gunka2 Re: Jarand? 04.05.05, 18:01 www.ssb.no/en/navn/gutter1993-2002.html imie norweskie. Niestety znaczenia mi sie nie udalo ustalic (tu trzeba by kogos kto zna ten jezyk). Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Re: Jarand? 04.05.05, 18:17 A to kolejna ciekawostka związana z tym imieniem. Chyba że to norweskie imię używane było też w Polsce...Znalazłam kanonika gnieźnieńskiego Jaranda i jeszcze wojewodę inowrocławskiego z XV wieku. Jedyne moje skojarzenie było z Jurandem, ale jak już wspomniałam sama, nie za bardzo wierzę w ten trop. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Jarand? 04.05.05, 18:37 > Znalazłam kanonika gnieźnieńskiego Jaranda i > jeszcze wojewodę inowrocławskiego z XV wieku. Bardzo ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Jarand? 04.05.05, 19:57 Kojarzy mi sie z Jurandem ze Spychowa (chyba to byl Jurand) i z piwem Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Jurand 04.05.05, 20:03 Tak: Jurand byl Jurand. Jurand ma niby pochodzic od "iurandum" czyli "przysiegi" po lacinie. Ale do tej pory nigdzie nie znalazlam potwierdzenia istnienie tego imienia poza Krzyzakami i pozniejszymi nadaniami w kulturze polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-ta Re: Jarand? 04.05.05, 20:23 Grzenia: "Imię męskie znane u nas od średniowieczaw formach Jarand/Jarant, powstało z germańskiego imienia Arant, które pochodzi od imienia Arnold. Forma Jurand jest wynikiem pomyłki - historyk Franciszek Piekosiński (1844-1906) błędnie jako Jurand(us), odczytał średniowieczne zapisy niemieckiego imienia Jarand(us). Imię w tej formie upowszechnił H.Sienkiewicz, który nadał je Jurandowi ze Spychowa - bohaterowi Krzyżaków. W średniowiecznych źródłach polskich występuje jako Jurand(us) (1256), Jarant (1389), Jirant (1339), Jerant (1400), Jarunt (1487)." I chyba wszystko jasne Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jarand? 04.05.05, 20:54 aga-ta napisała: > "Imię męskie znane u nas od średniowieczaw formach Jarand/Jarant, powstało z > germańskiego imienia Arant, które pochodzi od imienia Arnold. Forma Jurand jest > > wynikiem pomyłki Nie wiem, jak Wam, ale mi Jarand podoba się niż zdecydowanie bardziej Jurand! Odpowiedz Link Zgłoś
tineczka5 Re: Jarand? 04.05.05, 20:42 A ja spotkałam parę lat temu dziewczynę o imieniu Juranda /SIC!/ a nazwisko Król.Teraz powinna mieć ok.trzydzieści parę lat.Ciekawy zestaw.Można zdrabniać Jurka albo może Anda... Jurandus /po łac.Iurandus/znaczy "ten,który będzie/zostanie/ zaprzysiężony. Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Jarand? 05.05.05, 10:54 heh teraz dopiero sie skapnelam ze mowa jest o Jarandzie a nie Jurandzie cofam skojarzenie z piwem Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Jarand? 03.10.05, 15:22 a ja kiedys słyszałam że imie "Jurand" wymyślił Sienkiewicz. "Jarand" kojarzy sie z jaraniem Odpowiedz Link Zgłoś