04.05.05, 17:01
Czy ktoś z Was może mi powiedzieć coś więcej na temat tego imienia?
Zastanawiałm się, czy to nie jest jakowaś wariacja na temat Juranda, ale
zaczynam podejrzewać, że to osobne imię...
Obserwuj wątek
    • gunka2 Re: Jarand? 04.05.05, 18:01
      www.ssb.no/en/navn/gutter1993-2002.html
      imie norweskie. Niestety znaczenia mi sie nie udalo ustalic (tu trzeba by kogos
      kto zna ten jezyk).
      • rycheza Re: Jarand? 04.05.05, 18:17
        A to kolejna ciekawostka związana z tym imieniem. Chyba że to norweskie imię
        używane było też w Polsce...Znalazłam kanonika gnieźnieńskiego Jaranda i
        jeszcze wojewodę inowrocławskiego z XV wieku. Jedyne moje skojarzenie było z
        Jurandem, ale jak już wspomniałam sama, nie za bardzo wierzę w ten trop.
        • gunka2 Re: Jarand? 04.05.05, 18:37
          > Znalazłam kanonika gnieźnieńskiego Jaranda i
          > jeszcze wojewodę inowrocławskiego z XV wieku.
          Bardzo ciekawe.
    • itymonka Re: Jarand? 04.05.05, 19:57
      Kojarzy mi sie z Jurandem ze Spychowasmile (chyba to byl Jurand) i z piwem
      • gunka2 Jurand 04.05.05, 20:03
        Tak: Jurand byl Jurand.wink Jurand ma niby pochodzic od "iurandum" czyli
        "przysiegi" po lacinie. Ale do tej pory nigdzie nie znalazlam potwierdzenia
        istnienie tego imienia poza Krzyzakami i pozniejszymi nadaniami w kulturze polskiej.
    • aga-ta Re: Jarand? 04.05.05, 20:23
      Grzenia:
      "Imię męskie znane u nas od średniowieczaw formach Jarand/Jarant, powstało z
      germańskiego imienia Arant, które pochodzi od imienia Arnold. Forma Jurand jest
      wynikiem pomyłki - historyk Franciszek Piekosiński (1844-1906) błędnie jako
      Jurand(us), odczytał średniowieczne zapisy niemieckiego imienia Jarand(us).
      Imię w tej formie upowszechnił H.Sienkiewicz, który nadał je Jurandowi ze
      Spychowa - bohaterowi Krzyżaków. W średniowiecznych źródłach polskich występuje
      jako Jurand(us) (1256), Jarant (1389), Jirant (1339), Jerant (1400), Jarunt
      (1487)."

I chyba wszystko jasne smile
      • gaudencja Re: Jarand? 04.05.05, 20:54
        aga-ta napisała:

> "Imię męskie znane u nas od średniowieczaw formach Jarand/Jarant, powstało z
        > germańskiego imienia Arant, które pochodzi od imienia Arnold. Forma Jurand
        jest
        >
        > wynikiem pomyłki

Nie wiem, jak Wam, ale mi Jarand podoba się niż zdecydowanie bardziej Jurand!
        • gaudencja Re: Jarand? 02.10.05, 19:01
          ...i oczywiście - bardziej niż Arnold smile
    • tineczka5 Re: Jarand? 04.05.05, 20:42
      A ja spotkałam parę lat temu dziewczynę o imieniu Juranda /SIC!/ a nazwisko
      Król.Teraz powinna mieć ok.trzydzieści parę lat.Ciekawy zestaw.Można zdrabniać
      Jurka albo może Anda...
      Jurandus /po łac.Iurandus/znaczy "ten,który będzie/zostanie/ zaprzysiężony.
      • gaudencja Re: Jarand? 02.03.06, 11:28
        Zdrobnienie Anda bardzo ładne!
    • itymonka Re: Jarand? 05.05.05, 10:54
      heh teraz dopiero sie skapnelam ze mowa jest o Jarandzie a nie Jurandzietongue_out
      cofam skojarzenie z piwemtongue_out
      • bodomlake Re: Jarand? 03.10.05, 15:22
        a ja kiedys słyszałam że imie "Jurand" wymyślił Sienkiewicz. "Jarand" kojarzy
        sie z jaraniem wink
        • gaudencja Re: Jarand? 30.07.06, 19:50
          Na to lekarstwem byłby Arant.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.