wszystkienikizajete 06.05.05, 23:27 Moja koleżanka chce tak dać na imię synkowi - Mamert - , co sądzicie? Rodzina ją odwodzi, ale ona i mąż uparcie się tego trzymają. Jak Wam się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ola2004 Re: Mamert? 06.05.05, 23:32 mnie się bardzo podoba, ale rzeczywiście, jest bardzo oryginalne, trzeba się liczyć ze zdziwieniem ludzi po przedstawieniu się. Ja tak mówiłam na moję dziecię, kiedy jeszcze było w brzuszku...okazało się dziewczynką Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mamert? 06.05.05, 23:48 Cudo! Mamert Stankiewicz to słynny "Znaczy kapitan" - do dziś książka o nim to klasyka literatury dla młodzieży. Myślę, ze wielu osobom będzie się dobrze kojarzył. A wszystkim, którzy nie czytali "Znaczy kapitana" gorąco doradzam nadrobienie zaległości Książkę napisał Karol Olgierd Borchardt. A po jej przeczytaniu też kiedyś planowałam, że nazwę syna Mamert... Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: Mamert? 06.05.05, 23:57 Mnie też się bardzo miło kojarzy - z Mamertem z Jezycjady Musierowicz. Jestem za Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Mamert? 07.05.05, 00:08 emi28 napisała: > Mnie też się bardzo miło kojarzy - z Mamertem z Jezycjady Musierowicz. Jestem > za Hehe-mnie tak samo I tez"za"! Odpowiedz Link Zgłoś
dobiesia Re: Mamert? 08.03.06, 11:19 Mnie też kojarzy sie z Mamertem z Jeżycjady - baaaardzo pozytywnie! Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Mamert? 07.05.05, 15:55 Niestety nie bardzo mi się podoba, ale na pewno nie jest w złym guście Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Mamert? 07.05.05, 23:07 Mnie też się kojarzy z dr Kowalikiem... Ale złe nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
karanissa Re: Mamert? 08.05.05, 10:37 No niestety, na dzwiek tego imienia natychmiast przypomina mi sie slynny Mikolajek duetu Sempe-Goscinny i jego "Mamert - ale z niego glupek!" Bez obrazy, oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
ulakoszula Re: Mamert? 08.05.05, 17:38 Mi Mamert kojarzy się (oprócz bajki o Mikołajku) ze starszym panem z wielkimi wąsami. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Mamert? 09.05.05, 15:50 Podoba. A rodziny, jak zawsze twierdzilam, nei nalezys ie w tej sprawie sluchac Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mamert? 06.10.05, 19:40 BARDZO jestem ciekawa, czy mały Mamert jest juz na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Mamert? 08.10.05, 18:35 nie podoba mi się, chociaż mam pozytywne skojarzenia z postacią z książki Musierowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mamert? 07.03.06, 20:38 Czyż Mamert nie jest o wiele ładniejszy od Roberta? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Mamert? 05.08.06, 17:23 Ciekawa jestem czy koleżanka się na Mamerta zdecydowała, ale tego się pewnie nie dowiemy Odpowiedz Link Zgłoś
evino Re: Mamert? 05.08.06, 19:37 Mamert kojarzy mi się tylko z Mamertem z Kłamczuchy M. Musierowicz i to skojarzenie jest pozytywne bardzo! ale jako imię np dla mojego dziecka to nie, zbyt twarde a my jeszcze mamy twarde nazwisko i chyba innym też bym odradzała Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Mamert? 05.08.06, 22:45 wszystkienikizajete napisała: > Moja koleżanka chce tak dać na imię synkowi - Mamert - , co sądzicie? Rodzina > ją odwodzi, ale ona i mąż uparcie się tego trzymają. Jak Wam się podoba? Znaczy Kapitan, i dłuuugo nic. Skojarzenie pozytywne, cóż stąd, kiedy imię w postaci pełnej brzmi bardzo twardo (nie wiem, dlaczego twardziej od Roberta, ale tak czuję), a zdrabniać nieporęcznie. Odradzam. Szczerze mówiąc, gdybym usłyszał, że dziecko ma na imię Mamert, podejrzewałbym, że to dziecko dwojga maniakalnych żeglarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Mamert? 05.08.06, 23:01 a_weasley napisał: > a zdrabniać nieporęcznie. A czemu? Można wymyśleć wiele zdrobnień. Np. Mamercik, Mamertuś, Mertuś, Tunio, Mertunio itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mamert? 15.08.06, 13:49 a_weasley, jesteś stronniczy Mamert zdrabnia się nie gorzej od Roberta, któego niby jak zdrobnić? Robcio, Robuś, Robercik? Przecież to brzmi idiotycznie (IMO). I też nie wiem, czemu Mamert wydaje Ci się twardszy od Roberta, który składa się z samych twardych spółgłosek (w odróżnieniu od Mamerta z dwoma "m"). Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Podoba mi się poprzez skojarzenie z kapitanem 05.08.06, 23:03 Mamertem Stankiewiczem. Ale ja lubię żeglarzy)). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś