jezzmam 08.05.05, 12:49 Zaczęłam sie zastanawiać też nad tym imieniem dla syna-TRISTAN to brzmi tak dostojnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: TRISTAN???????? 08.05.05, 12:58 To imię kontrowersyjne, odswiezyłam Ci wątek o nim. Nie zniechęcam do niego, ale ma silne i wyraziste konotacje, z których warto zdawać sobie sprawę przed dokonaniem wyboru. Kiedyś była na forum mama, która zastanawiała się nad Tristanem i innymi imionami o podobnej końcówce: Jordanem, Kasjanem i Kryspinem, o ile dobrze pamiętam (w końcu wybrała Kasjana). Od siebie dorzucam też Marcjana i Dacjana. Co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: TRISTAN???????? 08.05.05, 17:11 Hmmm szczerze mówiąc o wiele bardziej dostojnie brzmi- według mnie oczywiście- Stanisław bądź Kazimierz. Tristan natomiast ma dla mnie konotacje z kulturą fast food. Odpowiedz Link Zgłoś
portunia Re: TRISTAN???????? 09.05.05, 08:54 Pochodzi od "triste" czyli "smutny". Ten z legendy tak się nazywał, bo byl pogrobowcem, bodajże. I życie miał niewesołe. Nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
jezzmam Re: TRISTAN???????? 09.05.05, 13:20 A mnie sie ono tak podobało.Teraz to nie wiem-chyba zostane przy Fabianie-chociaż też mamy krytykowały to imie. Moje szczęście tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;42/st/20050622/dt/7/k/daae/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Fabian 09.05.05, 14:04 - moim zdaniem ładne, no i nie ma takich smutnych konotacji, jak Tristan. Tristan podobno wcale nie oznacza "smutny", ktoś o tym już pisał na forum - jezzmam, przeszukaj sobie archiwum od 2003 - ale etymologia ludowa wywodzi w ten sposób jego pochodzenie. Faktycznie, po francusku "triste" oznacza "smutny". Odpowiedz Link Zgłoś
tineczka5 Re: Fabian 09.05.05, 19:21 Imię pochodzi w prostej linii od łac.przymiotnika ;tristis-smutny,melancholijny. Fabian tez ma pochodzenie z łaciny,wywodzi się od ;faba-bób,również fasola.Ponieważ kiedyś był to przydomek,określał prawdopodobnie kogoś kto miał do czynienia z rolnictwem,własnie z tym bobem czy fasolką. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Fabian 09.05.05, 19:48 Grzenia pisze o Tristanie zupełnie co innego. Pochodzi on mianowicie od celtyckiego drest - "bunt, rozprzężenie, zamęt". Niewiele lepiej wprawdzie, ale na pewno nie "smutny". Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Fabian 09.05.05, 20:45 Bo "bunt, zamęt" to trochę co innego, niż "smutny". Behindthename pisze zesztą to samo, co Grzenia. Nie jestem jezykoznawcą, ale Grzenia na przykład jest i podejrzewam, ze poza tym ktoś mu też zrecenzował publikację wydaną bądź co bądź przez PWN. W związku z tym zasadniczo skłonna jestem wierzyc Grzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
tineczka5 Re: Fabian 10.05.05, 14:55 gaudencja napisała: > Bo "bunt, zamęt" to trochę co innego, niż "smutny". Nawet nie trochę,ale to widać gołym okiem i tego mi nie musisz tłumaczyć. Byc może wszystko zależy od tego,z którego punktu wywodzi się etymologię.Cieszący się Twoim zaufaniem autor nie musi być autorytetem koniecznym i wystarczającym dla wszyskich. Nie twierdzę jednak,że mam stuprocentową rację,od takiego twierdzenia jest tu kto inny. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Fabian 10.05.05, 14:58 Tineczko, wszyscy tak niestety piszą (o Tristanie). I zapewne mają na to jakieś papiery. A że wydało się ludziom, ze Tristan podobny jest do łacińskiego określenia smutku, i że nawet w "Tristanie i Izoldzie" taką etymologię się podaje, to już insza inszość. Równie dobrze ktoś mógłby napisać w XIV-wiecznym poemacie o Katarzynie, ze jej imię od kataru się wywodzi, ale w niczym nie zmieniłoby to prawdziwej etymoglogii... Więc może się nie spierajmy? Odpowiedz Link Zgłoś
jezzmam Re: Fabian 10.05.05, 15:08 A ja znalazłam całkiem inne znaczenie Tristana-urodzony w bólu-I co wy na to??? Moje szczęście tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;42/st/20050622/dt/7/k/daae/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
tineczka5 Re: Fabian 10.05.05, 16:17 A to od czego? No,a przede wszystkim:co na to autorytety? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Fabian 10.05.05, 18:30 tineczka5 napisała: > A to od czego? No,a przede wszystkim:co na to autorytety? Tineczko, po co chcesz słuchać autorytetów? Przeciez naukowcy zajmujący się imionam to ostatnie osoby, które mają jakiekolwiek pojecie na ten temat ;-P Wyczycie lepiej niż jakakolwiej książka powie Ci, co jest prawdą ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Fabian 10.05.05, 18:20 jezzmam napisała: > A ja znalazłam całkiem inne znaczenie Tristana-urodzony w bólu-I co wy na to??? Mam wrazenie, że to jest właśnie to znaczenie, które zostało przedstawione w "Tristanie i Izoldzie" - poetyckie. Odpowiedz Link Zgłoś
jezzmam Re: Fabian 10.05.05, 19:29 Wiecie co???Już całkiem zgłupiałam.A mojemu synowi dam na imie Tristan-Fabian lub Fabian-Tristan. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Fabian 10.05.05, 21:39 Jezz, znaczenie jest takie jak podaje Behindthename, wrzuciłam linka. Na pewno chcesz nadac oba te imiona naraz? Lepiej byłoby IMO wybrać, oba nie pasują do siebie za bardzo. W każdym razie napisz nam, na co się zdecydujesz Aha, nie można nadać w Polsce podwójnego imienia z myślnikiem; mogą być tylko dwa imiona bez myślnika. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: TRISTAN???????? 09.05.05, 14:39 W mojej, skromnej opinii Fabian jest o niebo lepszy od Tristana. A co powiesz na Kasjana, Kaspra (nie Kacpra), Melchiora, Edwina, Hugona?? Może jeszcze znajdziecie takie imię, które przekona do siebie większość rodziny?? Odpowiedz Link Zgłoś
fey Re: TRISTAN???????? 09.05.05, 15:41 Piękne imię. Sama zastanawiałam się, czy tak nie nazwać sowjego synka. Wszystko zależy od tego, czy bierzesz pod uwagę jedynie brzmienie, czy także konotacje kulturowe i znaczenie imienia. Znaczenie już wcześniej ktoś w tym wątku przytoczył - nie jest ono 'wesołe'. A jeśli chodzi o skojarzenia kulturowe, to zawsze będzie się kojarzyło z Tristanem i Izoldą, ewentualnie z Tristanem z Wichrów namiętności... Odpowiedz Link Zgłoś
jezzmam Re: TRISTAN???????? 09.05.05, 18:11 No tak,ale ja jestem sama i mam tylko WAS do opiniowania. Ale Tristan z "wichrów namiętności" to wcale nie głupie porównanie.Tak czy owak Tristan pasuje do naszej historii jak ulał. Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: TRISTAN???????? 10.05.05, 15:13 Tristan pięknie, choć smutno. Fabiana serdecznie nie znoszę. Znam jednego, fajnego chłopaka, który ma tak na imię i który je przez całe życie przeklina (to w tej chwili dorosły człowiek). Znamy się od dzieciństwa i całe lata patrzylam, jak staczał boje z dzieciakami o to, że jest Fabian a nie Pawian. Bezskuteczne zresztą, choć pięść ma mocną. Ja wiem, że dzieci i tak zawsze znajdą jakiś powód do kpin, ale tylko w przypadku tego jednego imienia spotkałam się z tak ostrą nagonką, więc zdecydowanie jestem na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: TRISTAN???????? 05.05.06, 23:03 Znam dorosłego Fabiana, o pokolenie ode mnie starszego. Nie donosił o strasznych przejściach z imieniem. Przesympatyczny facet. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Tristan. 02.10.06, 18:36 Mnie się imię Tristan podoba. Znam jednego, dorosłego. Coś z tym bólem jest, gdyż kilka lat temu uległ ciężkiemu wypadkowi i był jakiś czas sparaliżowany. Odpowiedz Link Zgłoś
amanda_gris Re: TRISTAN???????? 11.05.05, 09:27 Smutek , smutek i jeszcze raz smutek. Dla mnie imię nie do przyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: TRISTAN???????? 09.10.05, 00:33 Nie pamiętam, ale chyba jezzmam pisała, ze urodził się Fabian? Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: TRISTAN???????? 09.10.05, 14:45 Tak, Fabian to dość ładne imię.Tristan tez nie jest zły,ale chłopiec w przyszłości mógłby mieć problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-chiara Re: TRISTAN???????? 11.10.05, 07:15 linna-altair napisała: > Tak, Fabian to dość ładne imię.Tristan tez nie jest zły,ale chłopiec w > przyszłości mógłby mieć problemy. A jakie to problemy moglby miec??? Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: TRISTAN???????? 04.12.05, 18:51 Przykro mi, ale imię to mi się okropnie nie podoba. Nie dość, że brzydkie (moim zdaniem), to odbieram je jako baaaardzo pretensjonalne, kojarzy się jednoznacznie z Tristanem i Izoldą i zadumanym nieszczęśliwym rycerzem a la trubadur. I jak zdrabniać? Na podwórku na pewno dzieci nie będą go wołać : Tristanie! Raczej zrobią z tego jakiś koszmarek typu Tristek. No i ze słowem triste (smutny) kojarzy się od razu (choćby nawet historia tego imienia była inna). Odpowiedz Link Zgłoś
niunii Re: TRISTAN???????? 06.12.05, 23:02 Tristan-to imie podobalo sie bardzo mojemu mezowi,kiedy szukalismy imienia dla naszego synka w imienniczku Mi sie podoba,jestem ZA!!!!Mielismy jeszcze takie propozycje:Allan,Fabian,Alex,ale ostatecznie zostal Samuel! ) Odpowiedz Link Zgłoś