Dodaj do ulubionych

TRISTAN????????

08.05.05, 12:49
Zaczęłam sie zastanawiać też nad tym imieniem dla syna-TRISTAN to brzmi tak dostojnie.
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: TRISTAN???????? 08.05.05, 12:58
      To imię kontrowersyjne, odswiezyłam Ci wątek o nim. Nie zniechęcam do niego,
      ale ma silne i wyraziste konotacje, z których warto zdawać sobie sprawę przed
      dokonaniem wyboru.

Kiedyś była na forum mama, która zastanawiała się nad Tristanem i innymi
      imionami o podobnej końcówce: Jordanem, Kasjanem i Kryspinem, o ile dobrze
      pamiętam (w końcu wybrała Kasjana). Od siebie dorzucam też Marcjana i Dacjana.
      Co Ty na to?
    • idaaa Re: TRISTAN???????? 08.05.05, 17:11
      Hmmm szczerze mówiąc o wiele bardziej dostojnie brzmi- według mnie oczywiście-
      Stanisław bądź Kazimierz. Tristan natomiast ma dla mnie konotacje z kulturą
      fast food.
    • portunia Re: TRISTAN???????? 09.05.05, 08:54
      Pochodzi od "triste" czyli "smutny". Ten z legendy tak się nazywał, bo byl
      pogrobowcem, bodajże. I życie miał niewesołe. Nie polecam
      • jezzmam Re: TRISTAN???????? 09.05.05, 13:20
        A mnie sie ono tak podobało.Teraz to nie wiem-chyba zostane przy Fabianie-chociaż też mamy krytykowały to imie.

Moje szczęście tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;42/st/20050622/dt/7/k/daae/preg.png
        • gaudencja Fabian 09.05.05, 14:04
          - moim zdaniem ładne, no i nie ma takich smutnych konotacji, jak Tristan.
          Tristan podobno wcale nie oznacza "smutny", ktoś o tym już pisał na forum -
          jezzmam, przeszukaj sobie archiwum od 2003 - ale etymologia ludowa wywodzi w
          ten sposób jego pochodzenie. Faktycznie, po francusku "triste"
          oznacza "smutny".
          • tineczka5 Re: Fabian 09.05.05, 19:21
            Imię pochodzi w prostej linii od łac.przymiotnika ;tristis-smutny,melancholijny.
            Fabian tez ma pochodzenie z łaciny,wywodzi się od ;faba-bób,również
            fasola.Ponieważ kiedyś był to przydomek,określał prawdopodobnie kogoś kto miał
            do czynienia z rolnictwem,własnie z tym bobem czy fasolką.
            • gaudencja Re: Fabian 09.05.05, 19:48
              Grzenia pisze o Tristanie zupełnie co innego. Pochodzi on mianowicie od
              celtyckiego drest - "bunt, rozprzężenie, zamęt". Niewiele lepiej wprawdzie, ale
              na pewno nie "smutny". Pozdrawiam! smile
              • tineczka5 Re: Fabian 09.05.05, 20:40
                a dlaczego"na pewno"?
                • gaudencja Re: Fabian 09.05.05, 20:45
                  Bo "bunt, zamęt" to trochę co innego, niż "smutny". Behindthename pisze zesztą to samo, co Grzenia. Nie jestem jezykoznawcą, ale Grzenia na
                  przykład jest i podejrzewam, ze poza tym ktoś mu też zrecenzował publikację
                  wydaną bądź co bądź przez PWN. W związku z tym zasadniczo skłonna jestem
                  wierzyc Grzeni.
                  • tineczka5 Re: Fabian 10.05.05, 14:55
                    gaudencja napisała:

> Bo "bunt, zamęt" to trochę co innego, niż "smutny".
                    Nawet nie trochę,ale to widać gołym okiem i tego mi nie musisz tłumaczyć.
                    Byc może wszystko zależy od tego,z którego punktu wywodzi się
                    etymologię.Cieszący się Twoim zaufaniem autor nie musi być autorytetem
                    koniecznym i wystarczającym dla wszyskich. Nie twierdzę jednak,że mam
                    stuprocentową rację,od takiego twierdzenia jest tu kto inny.
                    • gaudencja Re: Fabian 10.05.05, 14:58
                      Tineczko, wszyscy tak niestety piszą (o Tristanie). I zapewne mają na to jakieś
                      papiery.

A że wydało się ludziom, ze Tristan podobny jest do łacińskiego określenia
                      smutku, i że nawet w "Tristanie i Izoldzie" taką etymologię się podaje, to już
                      insza inszość. Równie dobrze ktoś mógłby napisać w XIV-wiecznym poemacie o
                      Katarzynie, ze jej imię od kataru się wywodzi, ale w niczym nie zmieniłoby to
                      prawdziwej etymoglogii... Więc może się nie spierajmy?
                      • jezzmam Re: Fabian 10.05.05, 15:08
                        A ja znalazłam całkiem inne znaczenie Tristana-urodzony w bólu-I co wy na to???

Moje szczęście tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;42/st/20050622/dt/7/k/daae/preg.png
                        • tineczka5 Re: Fabian 10.05.05, 16:17
                          A to od czego? No,a przede wszystkim:co na to autorytety?smile
                          • gaudencja Re: Fabian 10.05.05, 18:30
                            tineczka5 napisała:

> A to od czego? No,a przede wszystkim:co na to autorytety?smile

Tineczko, po co chcesz słuchać autorytetów? Przeciez naukowcy zajmujący się
                            imionam to ostatnie osoby, które mają jakiekolwiek pojecie na ten temat ;-P
                            Wyczycie lepiej niż jakakolwiej książka powie Ci, co jest prawdą ;-P
                        • gaudencja Re: Fabian 10.05.05, 18:20
                          jezzmam napisała:

> A ja znalazłam całkiem inne znaczenie Tristana-urodzony w bólu-I co wy na
                          to???

Mam wrazenie, że to jest właśnie to znaczenie, które zostało przedstawione
                          w "Tristanie i Izoldzie" - poetyckie.
                          • jezzmam Re: Fabian 10.05.05, 19:29
                            Wiecie co???Już całkiem zgłupiałam.A mojemu synowi dam na imie Tristan-Fabian lub Fabian-Tristan.
                            • gaudencja Re: Fabian 10.05.05, 21:39
                              Jezz, znaczenie jest takie jak podaje Behindthename, wrzuciłam linka. Na pewno
                              chcesz nadac oba te imiona naraz? Lepiej byłoby IMO wybrać, oba nie pasują do
                              siebie za bardzo. W każdym razie napisz nam, na co się zdecydujesz smile Aha, nie
                              można nadać w Polsce podwójnego imienia z myślnikiem; mogą być tylko dwa imiona
                              bez myślnika.
        • idaaa Re: TRISTAN???????? 09.05.05, 14:39
          W mojej, skromnej opinii Fabian jest o niebo lepszy od Tristana. A co powiesz
          na Kasjana, Kaspra (nie Kacpra), Melchiora, Edwina, Hugona?? Może jeszcze
          znajdziecie takie imię, które przekona do siebie większość rodziny??
          • asia9931 Re: TRISTAN???????? 09.05.05, 15:34
            brakuje mu tylko Izoldy.
    • fey Re: TRISTAN???????? 09.05.05, 15:41
      Piękne imię. Sama zastanawiałam się, czy tak nie nazwać sowjego synka. Wszystko
      zależy od tego, czy bierzesz pod uwagę jedynie brzmienie, czy także konotacje
      kulturowe i znaczenie imienia. Znaczenie już wcześniej ktoś w tym wątku
      przytoczył - nie jest ono 'wesołe'. A jeśli chodzi o skojarzenia kulturowe, to
      zawsze będzie się kojarzyło z Tristanem i Izoldą, ewentualnie z Tristanem z
      Wichrów namiętności...
      • jezzmam Re: TRISTAN???????? 09.05.05, 18:11
        No tak,ale ja jestem sama i mam tylko WAS do opiniowania. Ale Tristan z "wichrów namiętności" to wcale nie głupie porównanie.Tak czy owak Tristan pasuje do naszej historii jak ulał.
    • emi28 Re: TRISTAN???????? 10.05.05, 15:13
      Tristan pięknie, choć smutno. Fabiana serdecznie nie znoszę. Znam jednego,
      fajnego chłopaka, który ma tak na imię i który je przez całe życie przeklina
      (to w tej chwili dorosły człowiek). Znamy się od dzieciństwa i całe lata
      patrzylam, jak staczał boje z dzieciakami o to, że jest Fabian a nie Pawian.
      Bezskuteczne zresztą, choć pięść ma mocnąsmile. Ja wiem, że dzieci i tak zawsze
      znajdą jakiś powód do kpin, ale tylko w przypadku tego jednego imienia
      spotkałam się z tak ostrą nagonką, więc zdecydowanie jestem na nie.
      • gaudencja Re: TRISTAN???????? 05.05.06, 23:03
        Znam dorosłego Fabiana, o pokolenie ode mnie starszego. Nie donosił o
        strasznych przejściach z imieniem. Przesympatyczny facet.
        • olianka Re: Tristan. 02.10.06, 18:36
          Mnie się imię Tristan podoba.
          Znam jednego, dorosłego. Coś z tym bólem jest, gdyż kilka lat temu uległ
          ciężkiemu wypadkowi i był jakiś czas sparaliżowany.
    • amanda_gris Re: TRISTAN???????? 11.05.05, 09:27
      Smutek , smutek i jeszcze raz smutek. Dla mnie imię nie do przyjęcia.
    • gaudencja Re: TRISTAN???????? 09.10.05, 00:33
      Nie pamiętam, ale chyba jezzmam pisała, ze urodził się Fabian? smile
    • linna-altair Re: TRISTAN???????? 09.10.05, 14:45
      Tak, Fabian to dość ładne imię.Tristan tez nie jest zły,ale chłopiec w
      przyszłości mógłby mieć problemy.
      • bea-chiara Re: TRISTAN???????? 11.10.05, 07:15
        linna-altair napisała:

> Tak, Fabian to dość ładne imię.Tristan tez nie jest zły,ale chłopiec w
        > przyszłości mógłby mieć problemy.
        A jakie to problemy moglby miec???
    • pepperann Re: TRISTAN???????? 04.12.05, 18:51
      Przykro mi, ale imię to mi się okropnie nie podoba. Nie dość, że brzydkie (moim
      zdaniem), to odbieram je jako baaaardzo pretensjonalne, kojarzy się
      jednoznacznie z Tristanem i Izoldą i zadumanym nieszczęśliwym rycerzem a la
      trubadur. I jak zdrabniać? Na podwórku na pewno dzieci nie będą go wołać :
      Tristanie! Raczej zrobią z tego jakiś koszmarek typu Tristek. No i ze słowem
      triste (smutny) kojarzy się od razu (choćby nawet historia tego imienia była inna).
    • niunii Re: TRISTAN???????? 06.12.05, 23:02
      Tristan-to imie podobalo sie bardzo mojemu mezowi,kiedy szukalismy imienia dla
      naszego synka w imienniczku smileMi sie podoba,jestem ZA!!!!Mielismy jeszcze takie
      propozycje:Allan,Fabian,Alex,ale ostatecznie zostal Samuel! smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.