Dodaj do ulubionych

Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imiona.

13.05.05, 13:34
Jak mialyście mieć na imię, gdyby nie to, które teraz nosicie? Czy znacie
plany swoich Rodziców? Wiceie, jakie oni mieli watpliowsci, plany, liste
konkurencyjnech imion, z ktorej jednym chcieli Was obdarzyc? Ja mam na imię
Marcjanna, ale wcale nie tak mialam sie nazywac. To imie nawet nie bylo w
czolowce imion, ktore moi Rodzice brali pod uwage. A brali takie:

1. Melania (o tak! Mama mowi, ze czasem zaluje, ze jednak nie tak mam na
imie.
Tacie tez sie podobalo, ale tak jakos....pojawila sie Marcjanna)

2. Matylda ("tez ladne" ale jako pochodne od Melanii - uzasadnienie Mamy,
ale "szukamy dalej")

3. Rebeka (rany!! Mama prawie blagala Tate, zebym miala to imie. Rebeka,
Beki,
Beka....a Tata: "Rebeka - jakas gruba, nieprzyjemna dziewucha". Przepraszam
za
ten cytat, nikogo nie chce urazic, tym bardziej, ze mnie podoba sie imie
Rebeka, i moglabym je miec, ale w zdrobnialej wersji tylko jako Beki)

4. Pamela (chciala i Mama i Tata, ale uzasadnienie podobne do Matyldy)

i to koniec konkurencji dla Marcjanny. A jak Wy mialyscie miec na imie. Jakie
byly brane pod uwage imiona dla Was?
Obserwuj wątek
    • mamaemmy Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 13.05.05, 13:47
      Ja miałam być Rafał.Lub Dorotka w razie dziewczynkismileAle mój ojciec stwierdził,że jak mnie nazwie Danuta-to" dam nutę"smile))No to mu dałam...
      • potega_18 Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 12.12.05, 09:20
        ja miałam mieć na imię karina lecz za sprawą babci i taty tak się nie stało
        ponieważ twierdzili że to jak koń z takiego serialu co nazywał się karino - i
        tak zostało agnieszka z kalendarza!!!
    • idaaa Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 13.05.05, 14:03
      A ja miałam być Gabrielą ew Jadwinią smile

Gdybym zaś urodziła się chłopcem zostałabym Markiem. W sumie nie najgorzej smile
    • theodorka Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 13.05.05, 14:18
      Mogłam zostać Wiolettą, Wandą, Julianną lub Danutą. Padło na Magdalenę, chociaż
      wolę, jeśli ktoś mówi do mnie Teodora.
      • mamaemmy Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 13.05.05, 14:22
        ..lub Danutą!sad( To ja bym się bardzo cieszyła z Magdaleny!
    • gaudencja Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 13.05.05, 14:28
      Mialam mieć na imię tak jak mam, ale gdybym była chłopcem, zostałabym Filipem.
      A ponieważ zawsze mi to imię mało leżało (teraz już pdoba się bardziej, ale "na
      rozum"), to bardzo się cieszyłam, że nie urodziłam się chłopcem.
      • gunka2 Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 13.05.05, 14:38
        Ja mialam do prawie konca byc Agnieszka, ale mama w ostatniej chwili
        zdecydowala sie na Agata, gdyz na sali gdzie lezala, z czterech dziewczynek
        byly trzy Agnieszki. Mama sama ma na imie Anna i zawsze cierpiala nad tym, ze
        nikt do niej po imieniu nie mowil, tylko po nazwisku (miala cztery Anie w
        klasie) i chciala mi tego losu oszczedzic. A zdrobnienia prawie takie same. Ja
        za Agata nie przepadam, ale wole ja zdecydowanie od Agnieszki. Jako chlopiec
        mialam miec na imie Igor, i tez ciesze sie, ze nie zostalam chlopcem.wink
        • adziunia Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 13.05.05, 15:11
          Nie wiem jakie imiona moi rodzice chcieli mi dac ale moja siostra chciala zebym
          byla Magdaleną lub Weroniką. Ostatecznie zostałam Agatą, a moja siostra ma na
          imie Renata, rodzice twierdza ze nie zauwazyli ze te imiona sie rymują :] A co
          do siostry to nadal podoba jej sie imie Weronika i chce je dac swojej coreczce
          jesli ją bedzie miec. W sumie to wolalabym Weronike od Agaty bo tej pierwszej
          jeszcze nigdy nie spotkalam, a Agat jest mnostwo.
        • kajak75 Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 10.11.05, 14:46
          ja tez maialam byc igorem, ale zostalam kaja, roboczo w domu nazywaną Michasiem
    • hanna73 Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 13.05.05, 15:11
      a ja mialam byc Bogusławą. Jednak wolę Hannę, choc ostatnio zrobiła sie za
      popularna.
      • andaba Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 13.05.05, 15:47
        Ja miałm być i jestem Anną, ale była też propozycja Izabeli, ale mama
        stwierdziła, że do nazwiska nie pasuje. No faktycznie...
        No i miałam być przede wzystkim Szymonem, po pradziadku, i również bardzo sie
        cieszyłam, że jestem dziewczynką, bo to imię bardzo mi sie nie podobało... Wtedy
        spotykane bylo jedynie w metrykach wiekowych panów i na nagrobkach. Same wiecie
        jak bardzo to się zmieniło.
        • naturella Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 13.05.05, 16:16
          Mam na imię Natalia, ale miałam być Patrycją (prababcia zaprotestowała), albo
          Marcinem (termin porodu był na 11 listopada, a to w Poznaniu święto Marcina).
    • amanda_gris Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 13.05.05, 16:27
      Miałam być Penelopą lub Kamą.
      Nie mam pojęcia jakie były propozycje dla ewentualnego chłopca, nigdy tego nie
      dociekałam.
    • aurelia_b Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 13.05.05, 16:46
      Ja miałam być Antonim albo Augustem - druga dziewczynka w rodzinie nie
      wchodziła w grę smile
    • tawananna Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 13.05.05, 16:49
      Gdybym była chłopcem, byłabym Bartoszem. Imię to jest mi raczej obojętne smile.
      Wolę, że jestem dziewczynką wink.

Z imion żeńskich wiem, że wśród propozycji przewinęła się Katarzyna, ale dość
      szybko przegrała z kretesem wink (co mnie cieszy smile).

W sumie dość popularne imiona (zwłaszcza dla dziewczynek) podobały się moim
      rodzicom (dobrze, że chociaż nie Anna i Agnieszka - hity imiennicze w okolicach
      mojego rocznika), najzabawniejsze, że nie wiedzieli, że są one tak częste.
    • ajlii Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 13.05.05, 18:53
      Miałam być Agatą lub Bartoszem... ale jednak koncepcja imienia zmieniła się na sali porodowej (położna tak miała na imię i się spodobało). Później mamie podobały się jeszcze Marcjanna i Pamela wink
      • mayessa Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 13.05.05, 18:55
        Miałam być tomaszem lub Łukaszem-bo "na 100% miał byc chłopak"
    • aedo Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 13.05.05, 20:55
      Ja miałam byc Kingą, ale sąsiadka mamy nazwała tak psa i dlatego odpadło. Co do
      imion męskich, to wiem, że mamie podoba się Karol, Patryk, Filip, Rafał. Nie
      wiem jednak, które by wybrała, gdybym była chłopcem.
      • jersey.girl Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 13.05.05, 21:53
        Z tego co wiem, to moje imię było zaplanowane przez mamę, jak jeszcze była panną
        smile. Pierwszym wyborem była Anna, na szczęście starsza kuzynka dostała tak na
        imię, więc odpadło. Za to wsród przyjaciółek/znajomych mam 8 Anien, więc wyszło
        dobrze. Aleksandra też jest bardzo popularna, ale jakoś miałam szczęście, bo nie
        trafiłam na żadną na podwórku, ani w klasie w podstawówce czy w liceum, chociaż
        oczywiście poznałam kilka w życiu. Za to teraz jestem jedyną Aleksandrą (pisaną
        w ten sposób) na uczelni, co jest bardzo miłe smile.
        • reynevan_a Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 23.05.05, 16:55
          Za to teraz jestem jedyną Aleksandrą (pisaną
          > w ten sposób) na uczelni, co jest bardzo miłe smile.

W jaki sposób?? tak się przecież pisze Aleksandra.
          • gaudencja Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 23.05.05, 16:56
            reynevan_a napisała:

> Za to teraz jestem jedyną Aleksandrą (pisaną
            > > w ten sposób) na uczelni, co jest bardzo miłe smile.
            >
            > W jaki sposób?? tak się przecież pisze Aleksandra.

Ale zagranicą raczej Alexandra.
          • abiela Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 24.05.05, 10:34
            reynevan_a napisała:

> Za to teraz jestem jedyną Aleksandrą (pisaną
            > > w ten sposób) na uczelni, co jest bardzo miłe smile.
            >
            > W jaki sposób?? tak się przecież pisze Aleksandra.

Nie w kazdym kraju.
            • mmaupa Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 11.11.05, 19:01
              A ja mialam byc Stokrotka!!! Ale w koncu ojciec wybral Joanne, troche zaluje
              Stokrotki, bo nie spotkalam nikogo z takim imieniem. Mojemu bylemu sie
              podobalo, nawet mowil do mnie "Krociu".

A propos zagranicznych uczelni - jestem jedyna Joanna z imieniem wymawianym
              przez J, a nie DZ (z kropka). I wszystkim sie strasznie podoba! Jeden chlopak
              stwierdzil, ze "to na pewno sie wymawia Dzoana, tylko ty nam kit wciskasz, zeby
              lepiej brzmialo!"
    • aluc Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 13.05.05, 22:14
      miałam być Krzysztofem albo Szymonem albo Natalią
      Szymona wyperswadowała tacie babcia, mówiąc "jak będzie podobny do ciebie, to
      go będą na ulicy bili" (tata zaliczył parę razy uliczne bęcki w 68 roku za mało
      aryjski wygląd)
      tej Natalii ewentualnie mogłabym nieco żałować... ale koncowej Anny nie
      żałuję smile
      • prelka Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 13.05.05, 22:49
        Ewa,Iwonka(uf...),Joanna,męska wresja Krystian-mam na imie Sylwia.
        • barcellona Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 13.05.05, 23:25
          A ja miałam być Michałkiem, bo miał byc pierworodny. Ostatecznie skończyło sie na Mai, ale moi rodzice byli konsekwentni w swoich decyzjach i po 4 latach pojawił się Michałsmile
    • nonu Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 14.05.05, 08:21
      Miałam mieć na imię Miłosława. Mam Agnieszka, a szkoda, bo Miłka zdecydowanie
      bardziej mi sie podoba
      • plusaktiv1 Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 14.05.05, 09:54
        Miałam być Karoliną lub Magdaleną.Ostatecznie zostałam Kingą i jestem z tego
        wyboru bardzo zadowolona. Karolina i Magdalena nadal mi sie podobają. Pierwsze
        imię nosi moja młodsza siostra, a Magdalene wybrałam sobie na bierzmowanie.
        W wersji dla chłopca miałam być Marcinem. Imię dość fajne ale też popularne w
        czasach mojego dzieciństwa.
    • aniadm Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 14.05.05, 12:03
      Jedyny dylemat, o ile wiem, to byłakolejność - najpierw Anna czy Dorota. Jak mam
      mnie zobaczyła, to padło na Annę. O ile wiem, chłopiec nie był nawet brany pod
      uwagę.

• martka_k Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 14.05.05, 12:15
        Mialam byc Agata, ale zaprotestowal stanowczo (szkoda!) dziadek, ktoremu sie to
        imie kojarzylo z jego okropna ciotka Jagata. Po latach okazalo sie zreszta, ze
        ciotka naprawde miala na imie Julia...
        Jako chlopiec bylabym Mackiem (bleeee!)
        • basiadahl Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 14.05.05, 22:20

Mama z tata postanowili dac mi na imie Renata. Tata w urzedzie stanu cywilnego
          zmienil decyzje i stalam sie basia ( imie dawnej milosci platonicznej mojego
          taty).
          Co wy na to?
          Moja mama to przezyla...
          • olimpianyc Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 16.05.05, 19:38
            a ja mialam byc Sylwia Katarzyna a moj dziadek poszedl do urzedu i przyszedl z
            wpisem Olimpia Katarzyna, na czesc olimpiady w Monachium (za co mu jestem
            bardzo wdzieczna)
      • koza_w_rajtuzach Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 23.09.05, 09:15
        aniadm napisała:

> Jedyny dylemat, o ile wiem, to byłakolejność - najpierw Anna czy Dorota. Jak ma
        > m
        > mnie zobaczyła, to padło na Annę. O ile wiem, chłopiec nie był nawet brany pod
        > uwagę.

O, to zupełnie tak jak u mnie. W rezultacie również zostałam Anną, natomiast
        Dorotą została 12 lat ode mnie młodsza siostra smile.
    • vivyan Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 16.05.05, 19:51
      Ja miałam być Janina albo Patrycja. Och!
      • brasiunia Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 17.05.05, 00:47
        ja miałam być Małgorzatą (bo urodział sie w Małgorzaty), ale w ostateczności
        tak ma na imię moja siostra, jako chłopiec chyba był rozważany jan (po dziadku)
    • tradycja1 Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 17.05.05, 01:33
      Mialam byc Michalina albo Weronika bo to imie przybralam sobie w dniu urodzin.
      Ostatecznie jestem Agata bo mama nie znala zadnej Agaty i z nikim jej sie nie
      kojarzylo.
      Lubie swoje imie.
    • lilith76 Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 17.05.05, 09:53
      widzę, że sporo dziewcząt "było" początkowo chłopcami wink
      ja też najpierw byłam Arturem, ale okazało się, że urodziła się dziewczynka.
      moi rodzice mieli jeszcze żeńską alternatywę - Ilona, ale po porodzie nie mogli
      znaleźć tego imienia w kalendarzu.
      wahali się pomiędzy Alicją a Emilią i ostateczną decyzję miał podjąć mój tata w
      czasie spaceru do USC. padło na pierwsze imię.
      • mygda Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 17.05.05, 11:21
        ja mialam sie od poczatku nazywac tak jak sie nazywam smile

sa nawet zachowane pocztowki,z czasu gdy mama była w 4 miesiacu ciazy ze mną,
        a tata pisze do niej i pyta sie -jak sie czuje Magdusia w brzuszku ? smile)))
        czyli nie bylo innej opcji, nawet opcji dla chlopca wink

moj mlodszy brat mial byc Marcinem albo Justyną
        zostal Dominikiem smile
        • cysia.b Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 17.05.05, 12:04
          Gdybym była chłopcem, byłabym Kacprem. Wtedy to nie było jeszcze popularne imię
      • asientos Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 13.07.05, 18:25
        ciekawe myśmy się wahali między Emilia a Alicją w przypadku córy - padło na
        Emilię
    • grzalka Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 17.05.05, 13:23
      Najpierw mój brat- jest Rafał, alternatywą był Olaf lub Norbert

Ja zostałam Joanną. Mimo, że pierwsza opcja to była Karolina (ale w tv pojawiła
      się małpa o tym imieniu i odpadło) a potem rodzice jednomyślnie zgodzili się na
      Justynę. No, ale jak Tata jechał (na rowerze) mnie zarejstrowa, to wpadła mu do
      głowy Joanna i tak tez mnie zarejstrował- bez porozumienia z Mamą (!!!)
    • nina321 Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 17.05.05, 13:40
      Miałam być Anną, jestem Małgorzatą. Ale to przez tatę , bo bardzo lubił
      Małgośkę. Ja mam uraz do imion które można zdrabniać( niecierpię Gośki, Anki) ,
      więc mioja córka ma na imię Marta i już.
      • mrowkencja Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 21.05.05, 14:26
        A ja mialam byc od poczatku Agnieszka i zadne inne. Mama ponoc prawie nie
        dopuszczala mysli, ze moge byc chlopcemsmile Ale ponoc pod koniec sie zlamala i
        wymyslila Krzysztofa tak na wszelki... ale i tak jej przeczucia sie spelnily!
        • epoche Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 21.05.05, 20:39
          jako chłopiec miałam być Michałem, a jako dziewczyna_ Weronika (bo urodziłam się w Weroniki), Małgosia lub Emilka. zostałam Joannąsmile
    • madzialena22 Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 22.05.05, 18:21
      a ja miałam być Piotrkiem hehe
      a tak ponadto to:
      1)Ojciec chciał Agatę (matka się nie zgodziła.. bo "Agata noga zamiata,Agata
      szmata", będą ją przezywać itp )
      2)Babcia chciała Laurę (ale nikt inny nie chciał się zgodzić)
      3)Jagoda- ponoć nie chcieli zarejestrować
      4)w szpitalu mam Marta Katarzyna -ale potem stwierdzili, ze jakaś bliska
      koleżanka mego wujka ma Marta itp i cos zaczęli kręcić i zostałam Magdaleną.

ps.Gaudencjo a jak Ty masz na imię?
    • bonnie75 Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 22.05.05, 19:15
      A ja mialam byc Karolem. Kiedy sie urodzilam w gre zaczely wchodzic Monika,
      Katarzyna i Agnieszka. Ostala sie Agnieszka.
      • 17lipiec1976 Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 23.05.05, 08:02
        ja mialam byc Henrykiem(okropne!), mam wiec szczescie, ze jestem kobieta.
    • reynevan_a Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 23.05.05, 16:48
      Ja miałam być chłopcem, imię wybrał mi tata, który właśnie czytał jakąś
      fascynującą ksiązkę i stwierdził, że będzie OLAF, tak jak główny bohater. Kiedy
      urodziłam się Ja z przyczyn oczywistych nie zostałam Olafem, moja ciocia
      namawiała mamę żebym została Małgosią, ale mama nie lubi imion, które można
      zdrabniać, więc dała mi na imię SYLWIA.
      Jestem bardzo zadowolona ze swojego imienia i cieszę się, że nie jestem
      Małgosią (chociaż imię to obecnie podoba mi się). Sylwia to imię w miarę
      oryginalne (nigdy nie zdarzyło mi się, żebym w towarzystwie natrafiła na drugą
      Sylwię) ale jednocześnie nie jest to imię dziwne.
      • martka_k Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 24.05.05, 10:41
        reynevan_a napisała:

> Jestem bardzo zadowolona ze swojego imienia i cieszę się, że nie jestem
        > Małgosią (chociaż imię to obecnie podoba mi się). Sylwia to imię w miarę
        > oryginalne (nigdy nie zdarzyło mi się, żebym w towarzystwie natrafiła na
        drugą
        > Sylwię) ale jednocześnie nie jest to imię dziwne.

Nie podejmuje sie zrozumiec Twojego stosunku do oryginalnosci imion...
        • mama_julci22 ..............Róża............. 24.05.05, 14:41
          Ja miałam byc Różą i przez całe dziecinstwo i kilka lat jako nastolatka
          niesamowicie załowałam ze dali mi inaczej,bo to co nosze strasznie mi sie nie
          podobało i było rzadkie choc Róza tez ale to przeciez takie piekne imie.
          Teraz mi sie Emilia podoba ale nie az tak zebym dała takie swojej córce.
          Chociaz wole byc Emilą bo Emilia kojarzy mi sie z emaliąsmilesmilesmileLubie bardzo
          zdrobnienie Milusia ale tak mówiła tylko moja kochana prababcia.
      • majadka29 Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 05.12.08, 17:43
        rodzicom zawsze podobalo sie imie, ktore mi nadali. Byly tylko
        ewentualne propozycje babci - Monika, Malgosia...na szczescie jej
        nie posluchali i zostalam Adrianna.
    • kachnab Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 24.05.05, 18:27
      Wojciech lub Magdalena. Ale urodzilam sie w niedziele i moja mama stwierdzila,
      ze jawnogrzesznica i jeszcze w niedziele urodzona to za duzo. Imie wybral mi
      ojciec. I dorzucil jeszcze do kompletu Agnieszke. Mam ponadto dlugie nazwisko.
      W rubryki sie nigdy nie miescilam.
    • izanela Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 24.05.05, 19:06
      Miałam być Agnieszką lub Magdą. Ojciec był przekonany ze będzie Wojtek smile
      Pielęgniarki podsunęły mamie pomysł Iza - w ten sposób mam imieniny i urodziny
      jednego dnia smile
      • olkaroza Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 29.06.05, 11:39
        mama wymyslila takie imiona:Rozalia, Julita lub Anna, naszczescie zostalam
        aleksandra , gdybym byla chlopcem to bez watpienia konrad mialabym na imie....
    • lilarose Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 30.06.05, 14:04
      Ja miałam mieć na imię Piotr smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.