ajlii 15.05.05, 08:36 Spotkałyście sie kiedyś z imionami, które strasznie Wam się podobają, a występują w innych krajach i nie nadają się do nadania ich polskiemu dziecku...? Moje ulubione: Zheradat [Żerad], Aminat i Patimat Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: piękne imiona nie-polskie 15.05.05, 08:45 Oczywiście Candelaria - wymowa: Kandelaria, zdrobniale Kandela, w Polsce by raczej nie przeszło, a mi się bardzo podoba Bardzo lubię również anglosaskie zdrobnienie Nancy, ale do polskiej Ani nijak nie mogę się przekonać... Odpowiedz Link Zgłoś
lolimama Re: piękne imiona nie-polskie 03.06.05, 05:19 Mieszkam w Stanach i chcialam dac mojemu dziecku imie ktore tak samo sie pisze i wymawia po Polsku i Angielsku. Nasza corka ma na imie Lola Maria. Wsrod naszych znajomych (polakach) to jakos nie moga tego przezyc. Caly czas slysze jakies dziwne komentarze, a juz od starszej generacji to juz czasami przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: piękne imiona nie-polskie 03.06.05, 16:15 lolimama napisała: Nasza corka ma na imie Lola Maria. Wsrod > naszych znajomych (polakach) to jakos nie moga tego przezyc. Caly czas slysze > jakies dziwne komentarze, a juz od starszej generacji to juz czasami przesada. Hmm, rzeczywiście jest odważne. Nie bałaś się skojarzeń? Np. z Lolitą, ale też innych? Odpowiedz Link Zgłoś
lolimama Re: piękne imiona nie-polskie 15.06.05, 05:14 Nie balam sie. W sumie teraz Lola teraz staje sie pomalutku dosc popularne imie w Ameryce. Po prostu zawsze lubialam te imie. No i teraz nie wyobrazam sobie naszej Lolki z innym imieniem Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: piękne imiona nie-polskie 15.05.05, 11:05 Jasne np. Océane, Manon, i jeszcze gruziński Irakli (po polsku Herakliusz, ale to już nie to samo), czeczeński Issa (Jezus, ale brzmi strawniej), Asłan, znów gruzińskie Wachtang i Szorena (te trzy ostatnie spokojnie by w Polsce przeszły, choć byłyby bardzo niecodzienne). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: piękne imiona nie-polskie 04.06.05, 18:45 Jeszcze jedno: Mansur. W Polsce by przeszło. Arabskie, nadawane m.in. w Czeczenii. Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Re: piękne imiona nie-polskie 15.05.05, 11:49 Oczywiście Mam długą listę prześlicznych imion japońskich, a obecnie moim "naj" jest Shinji i Subaru (chociaż to ostatnie wszędzie poza Japonią będzie się jednoznacznie kojarzyć). Poza tym bardzo mi się podoba Antoinette. I Arnoud. Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: piękne imiona nie-polskie 15.05.05, 12:47 No to ja dorzucam: Szamil i Ramzan Asłan też ładnie )) Z imiona japońskich - Ruriko (znalazłam w książce "Wspomnienia dzieci Hiroszimy") Śliczne imię kobiece z Uzbekistanu - Rano (akcent na ra-) Poza tym: Morgan i Madison Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: piękne imiona nie-polskie 15.05.05, 17:46 Ja mam słabość do hiszpańskich, jak Dolores, Milagros, Carmen czy Consuelo. A także do hiszpańskich wersji powszechnie znanych imion, tzn. wolę Leonor od Eleonory, Isabel od Izabeli (i Elżbiety), Inez od Agnieszki, Jaime od Jakuba i Luisa od Ludwika. Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: piękne imiona nie-polskie 15.05.05, 17:54 Ja uwielbiam imiona serbskie i chorwackie, np. Goran, Zorica, Zdravko... bomba Odpowiedz Link Zgłoś
amanda_gris Re: piękne imiona nie-polskie 15.05.05, 18:34 aniadm napisała: > mam słabość do hiszpańskich, jak [...] Carmen Ach, jak mi się to imię podoba. Jest tak obłędnie seksowne! Niestety u nas by kojarzyło w najlepszym wypadku z papierosami, a w najgorszym z dziwką. Chociaż całkiem niedawno słyszałam o pewnej warszawiance, która nosi takie właśnie imię. Jednak strasznie się go wstydzi i używa drugiego imienia - Sylwia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Carmen 15.05.05, 19:52 amanda_gris napisała: > aniadm napisała: > > > mam słabość do hiszpańskich, jak [...] Carmen > > Ach, jak mi się to imię podoba. Jest tak obłędnie seksowne! > Niestety u nas by kojarzyło w najlepszym wypadku z papierosami, a w najgorszym > z dziwką. Nie nie, w najlepszym wypadku z operą Bizeta Zobacz, jakie strony wsykakują po wrzuceniu Carmen do wyszukiwarki i zawężeniu wyszukiwania do polskich stron. Odpowiedz Link Zgłoś
amanda_gris Re: Carmen 15.05.05, 22:16 gaudencja napisała: > Zobacz, jakie strony wsykakują > po wrzuceniu Carmen do wyszukiwarki i zawężeniu wyszukiwania do polskich stron. Mi wyskoczyła Carmen Electra. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Carmen 15.05.05, 22:19 A mi głównie strony operowe + jedna Carmen Electra (kto to jest?). Odpowiedz Link Zgłoś
amanda_gris Re: Carmen 16.05.05, 07:05 gaudencja napisała: > Carmen Electra (kto to jest?). Hmmm, często mnie dziwi, że niektórzy ludzie doskonale orientujący się w wielowiekowej spusciźnie kulturowej, nie mają pojęcia o tym, co dzieje się współcześnie. Bo przecież, czy to się nam podoba, czy nie, to przyszło nam żyć w świecie zdominowanym prze kulturę masową i nie mozemy być na nią ślepi i głusi. Możemy być jej całkowitymi przeciwnikami, ale sądzę, że nie powinniśmy jej ignorować i że warto się choć odrobinę na niej znać. Bo np., jeżeli ktoś powie Ci, że strasznie mu przypominasz Carmen Electrę, to nie będziesz wiedziała, czy potraktować to jako komplement, czy też obelgę Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Carmen 16.05.05, 20:10 Może i masz rację, ale ja nadal nie wiem, kto to jest Rzecz w tym, ze nie mam telewizora i nie jestem z tych, co włączają sobie radio w charakterze tapety muzycznej, więc mało co obija mi się o uszy, jeśli tego świadomie nie szukam. I powiem, ze jestem całkiem z tego zadowolona Oczywiście coś za coś; poswięcam czas na inne nurty kultury... Odpowiedz Link Zgłoś
inezka6 Re: piękne imiona nie-polskie 18.06.05, 14:42 Ja sama noszę rzadko spotykane imię Inez, nie miałam z nim żadnych problemów i bardzo je sobie chwalę. W każdej sytuacji- w szkole, na studiach, zawierając nowe znajomości wystarczyło że przedstawiałam się imieniem i nazwiskiem, aby sprowokować wymianę zdań.Zdarzało się, że egzamin na studiach zaczynał się od rozmowyna temat genezy i pochodzenia mojego imienia-o ile ułatwia mi to życie i nawiązywanie kontaktu! No i zawsze zapamiętywano mnie jako pierwszą. Sama nigdy nie nazwę dziecka Kasia, Ania czy Kubuś. Odpowiedz Link Zgłoś
sdomitrz Re: piękne imiona nie-polskie 15.05.05, 20:11 Arsen (chyba ormiańskie, ale nie jestem pewna), Danijar (kazachskie) Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: piękne imiona nie-polskie 15.05.05, 20:17 sdomitrz napisała: > Arsen (chyba ormiańskie, ale nie jestem pewna) Mam wrażenie, że to po polsku Arseniusz. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Arseniusz 15.05.05, 21:36 theodorka napisała: > sdomitrz napisała: > > > Arsen (chyba ormiańskie, ale nie jestem pewna) > > Mam wrażenie, że to po polsku Arseniusz. Tak jest, jest to imię jak najbardziej akurat nadające się do nadania w Polsce, i po polsku jest to Arseniusz. Arsen to wersja rzeczywiście ormiańska, ale nie tylko; równiez m.in. białoruska. Było sporo świętych o tym imieniu, również prawosławnych - nie sprawdzałam, na ile są to kategorie łączne, a na ile rozłączne. Tak więc, sdomitrz, jeśli Ci się to imię podoba, można je spokojnie wciągnąć na listę Był ostatnio w WnŚ nawet jeden Arsen, ciekawa jestem, czy imię w te wersji przeszło, czy przy rejestrwcji zamieniło sie w Arseniusza. Nb. również mi się to imię podoba, choć Artemiusz i Artemon bardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: Arseniusz 07.06.05, 16:22 Imie Arsen kojarzy mi się z arszenikiem Odpowiedz Link Zgłoś
maitri Re: piękne imiona nie-polskie 15.05.05, 22:47 A mi straszliwie podobaja sie francuskieesiree i Morgane,oraz bosniacki Jasmin. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: piękne imiona nie-polskie 15.05.05, 23:03 maitri napisała: > A mi straszliwie podobaja sie francuskieesiree Heh, po polsku to Dezyderia Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: piękne imiona nie-polskie 16.05.05, 21:45 gaudencja napisała: > maitri napisała: > > > A mi straszliwie podobaja sie francuskieesiree > > Heh, po polsku to Dezyderia > Hihihi, szkoda że nie Dyzenteria Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: piękne imiona nie-polskie 16.05.05, 04:11 A Marat? tak jak Marat Safin tenisista? jest wogole takie imie czy tez ktos w rodzinie bardzo lubil czasy rewolucji francuskiej i napoleonskie? Z tego samego powodu Goran tez jest fajne Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Marot 16.05.05, 20:14 cynta napisała: > A Marat? tak jak Marat Safin tenisista? jest wogole takie imie czy tez ktos w > rodzinie bardzo lubil czasy rewolucji francuskiej i napoleonskie? Jest imię Marat, a jego polskim odpowiednikiem - prawie nieznanym - jest Marot (lub Marotas). Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Marot 29.08.06, 00:03 U nas na osiedlu mieszka Marat, ma siostre Olimpie...Jakos to imie zbytnio kojarzy mi sie z rewolucja francuska... Odpowiedz Link Zgłoś
polichymnia Re: piękne imiona nie-polskie 17.05.05, 14:41 Chantal, Jethro Andrea/żeńskie/ Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: piękne imiona nie-polskie 17.05.05, 14:57 Celine (polska Celina wręcz przeciwnie), Nicole (na serio! - teraz stało się nieco oklepane i osłuchane, ale zasadniczo za granicą brzmii ładnie). Odpowiedz Link Zgłoś
girlfriend Re: piękne imiona nie-polskie 18.05.05, 09:57 Magali [francuskie] Mai [japońskie - znaczy 'tancerka' czy 'taniec'] Odpowiedz Link Zgłoś
agamaks Re: piękne imiona nie-polskie 18.05.05, 10:37 Saskia, Chiara, Annika, Anne-Jule - to z dziewczecych, które w Polscce by nic nie znaczyły. Felix, Benjamin - z miękkim "E". Timo z zamkniętym "o" na końcu. Bo ogólnie oprócz Saskii to są imiona z polskimi odpowiednikami, kwestia brzmienia tylko.pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
agamaks Zapomniałam 18.05.05, 10:41 Esther, Ruth i Hannah. Trzy imiona biblijne, które zupełnie mnie nie "biorą", jak słyszę Esterka na przykład (ryzykowne z polskimi nazwiskami w dodatku). Odpowiedz Link Zgłoś
sdomitrz Re: Zapomniałam 24.05.05, 10:40 Jeszcze dodam kilka - Eldar (chyba tatarskie), Ilnara (chyba kazachskie), Akmaral - zenskie, kazachskie Odpowiedz Link Zgłoś
mrowkencja Re: Zapomniałam 24.05.05, 10:56 A mnie sie zawsze szalienie podobalo Rusłana. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_julci22 : 24.05.05, 15:10 Cynthia Elsa/Elza Karla Rusłana Dagmar-zdrobnienie Dasza z ptaszkiem nad "S" heh-jak moja tesciowa Malena Lulie Elia Konrado Karel Petr Jirka Orfeusz (?) Paolo Odpowiedz Link Zgłoś
mama_julci22 Re: : 24.05.05, 15:50 Aha i -Ondra- jeszcze)))męskie imię czeskie,nasz Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
sdomitrz Re: Zapomniałam 24.05.05, 15:04 I jeszcze - AMIR (męskie, raczej arabskie), ASSEL (żeńskie - Kazachskie), Danara (znałam kobietę pochodzącej z rodziny greckiej o tym imieniu, ale nie wiem, czy greckie), Elmira (chyba Dagestańskie, albo adygejskie, w każdym razie popularne na Kaukazie Północnym), Gulnara (kazachskie) Odpowiedz Link Zgłoś
kachnab Re: piękne imiona nie-polskie 24.05.05, 18:43 Lourdes - tak ma na imie moja przyjaciolka. Poza tym - Ilse, Marit, Annemarie - duzo ladniej niz Anna Maria, Rahima (perskie); a z meskich - Joop, Luca, Hamid. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: piękne imiona nie-polskie 24.05.05, 23:22 Sören. Imie meskie. Strrrrasznie mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: piękne imiona nie-polskie 25.05.05, 08:55 astomi25 napisała: > Sören. > Imie meskie. Strrrrasznie mi sie podoba. Mi też. Jak Kierkegaard A z ciekawości sprawdziłam, i okazuje się, ze jest to po prostu... Seweryn. Odpowiedz Link Zgłoś
carthia Re: piękne imiona nie-polskie 26.05.05, 08:16 Eunice. "Quo vadis" i córeczka znajomego Peruwiańczyka. Tatuś wymawia to imię [juni:s], z angielska. Nie wiem, czy to jedyna dopuszczalna wymowa Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Eunike, Eunika 26.05.05, 09:00 Są dziewczynki o tych imionach w Polsce. Nb. niesamowicie mi się to imię podoba (zwłaszcza Eunika). Odpowiedz Link Zgłoś
znuzona Re: Eunike, Eunika 02.06.05, 23:28 BØRGE - norweskie meskie ULV-norweskie meskie znaczy wilk GRY - norweskie damskie znaczy swit Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Eunike, Eunika 02.06.05, 23:43 znuzona napisała: > BØRGE - norweskie meskie Wygląda na to, że po polsku jest to Borgiasz (tak jak Lukrecja Borgia). Odpowiedz Link Zgłoś
aga-ta Re: Eunike, Eunika 26.10.05, 13:10 Znam jedną Eunikę, która Euniką jest dlatego, że nie chciano zarejestrować "Eunice" (urzędniczka argumentowała, że musi kończyć się na "a"). A sam pomysł na imię jest autorstwa taty Euniki, którego zainspirowało "Quo vadis" oczywiście Miałam kiedyś zajęcia z kobietą, która ma na imię Eunice, ale znajomi mówią do niej Eunika Odpowiedz Link Zgłoś
putativus Re: piękne imiona nie-polskie 03.06.05, 16:30 piekne imie! ___________________________________________________ ...frag nicht, weil ich Dich sonst beluegen muss... ...i tak wszystko jest: Poza Światem Odpowiedz Link Zgłoś
haydut Re: piękne imiona nie-polskie 03.06.05, 12:13 A jak wam sie podoba Kubat? Tak ma na imie moj starszy syn,mlodszy to Deniz. Sa jeszcze w rodzinie:Yilmaz,Yüksel,Faruk,Orkan,Tajfun. A z dziewczecychilara,Refika,Aylin,Jasmin i tez Deniz. Sa to imiona tureckie. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: piękne imiona nie-polskie 03.06.05, 12:30 Zaciekawiło mnie czy Orkan i Tajfun znaczą po turecku to samo co polsku i czy wśród tureckich znadają się inne pogodowe imiona, np. Tornado, Bryza czy Pasat? Odpowiedz Link Zgłoś
haydut Re: piękne imiona nie-polskie 03.06.05, 14:12 Jest wiele tureckich imion zwiazanych z pogoda,natura i przyroda np.Volkan, Deniz-morze,ocean,Yaprak-listek,Gülengül-roza,Elma-jabluszko... To tyle co mi przyszlo do glowy,jeszcze sie meza podpytam (-: Odpowiedz Link Zgłoś
ewely Re: piękne imiona nie-polskie 03.06.05, 15:35 Moja coreczka - Melisa , synek mial byc Teoman ! A maz -Erkan !Bardzo lubie tureckie imiona. Moje nastepne ulubione dla dziewczynki to Sevilay - ta , ktora kocha ksiezyc (cos w tym stylu ) piekne prawda? Pozdrawiam serdecznie ! Odpowiedz Link Zgłoś
haydut Re: piękne imiona nie-polskie 03.06.05, 15:48 Dzien dobry Ewely!! Gdybym miala corke to tez nazywalaby sie Melisa! Moje ulubione to jeszcze:Meryem i Szerife (powinno pisac sie przez "S" z ogonkiem u dolu) Imiona tureckie sa sliczne i bardzo duzo mowia o osobie,ktora je nosi.. Pozdrowienia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: piękne imiona nie-polskie 04.06.05, 21:27 O! Aylin jest cudne )) co oznacza...? Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Dankan z Walii 18.06.05, 12:38 Duncan? W polskim piśmiennictwie odnośny święty występuje jako Dunkan. Odpowiedz Link Zgłoś
haydut Re: piękne imiona nie-polskie 04.06.05, 22:26 Witam! Ajlii! Wiesz,wydaje mi sie,ze imie Aylin jest jednym z nielicznych imion tureckich,ktore nie maja znaczenia ale dopytam sie jeszcze.. Natomiast przypomnialy mi sie jeszcze nastepujace: Ayla ,Kadar-przeznaczenie,Yildiz-gwiazda, Melek-aniol, Yamur-deszcz, Toprak-ziemia, Lale-tulipan,Yildirym-piorun,blyskawica. Prawda,ze ciekawe? Nie mam tu tureckiej trzcionki aniektore litery inaczej sie czyta,wiec troche spolszczylam ale nie zasadniczo. Przedewszystkim "Y" czyta sie jako "J" a "i" jako "Y" Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: piękne imiona nie-polskie 04.06.05, 22:36 haydut napisała: > Witam! Ajlii! > Wiesz,wydaje mi sie,ze imie Aylin jest jednym z nielicznych > imion tureckich,ktore nie maja znaczenia ale dopytam sie jeszcze.. Ale za to jest podobne do nicka ajlii Odpowiedz Link Zgłoś
haydut Re: piękne imiona nie-polskie 04.06.05, 22:45 Gaudencjo,a tak z ciekawosci,co sadzisz o imieniu Kubat?? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: piękne imiona nie-polskie 25.03.06, 16:19 Nie zauważyłam pytania - z Kubaniem mi sie kojarzy (kubańskie stepy, Tatarzy itp.) oraz z kubaturą. Jest ok - wiadomo, jak w Polsce czytać i pisać, a widać, ze pochodzi z kraju ojca dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: piękne imiona nie-polskie 07.06.05, 23:24 Męskie :Nolan ,Aidan ,Neil,Liam,Rene ,Dwayne Żeńskie : Aymee ,Heather - tak miło się wymawiają Odpowiedz Link Zgłoś
alija4 Re: piękne imiona nie-polskie 15.06.05, 13:49 ja bardzo lubie kobiece imiona skandynawskie: Meta, Gudrun, Saga, Liv, Awa, a z meskich (nie-skandynawskiech) moj faworyt: Vuk mile imie dla dziewczynki to Pollyanna (pametam, ze byla na forum dyskusja na jego temat - chyba w Polsce nie udalo sie zarejestrowac) Odpowiedz Link Zgłoś
gawronka Re: piękne imiona nie-polskie 15.06.05, 17:31 Mignon [minią] Miette [miet] Odpowiedz Link Zgłoś
kawusia76 Re: piękne imiona nie-polskie 16.06.05, 15:40 Alessandretta.tak miała ma imię rezydentka w Tunezji,imie ma chyba jednak pochodzenie francusko-włoskie Odpowiedz Link Zgłoś
babicha Re: piękne imiona nie-polskie 17.06.05, 15:00 Witam! Kiedyś podobało mi się skandynawskie imię dla chłopczyka Lars ( nie wiem jak się to pisze ), a dla dziewczynki Nicole, ale po francuzku nie po polsku Nikoletta czy Nikola. Moi chłopcy mają na imię Alex 9 lat i Kevin 1,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
mpenzi Re: piękne imiona nie-polskie 18.06.05, 15:01 Wg mnie jedno z najpiękniejszych imion to afrykańskie imie Malaika oznacza anioła. Moja córeczka własnie takie imię nosi a ponieważ jest tylko w 50% polką to jak najbardziej to imię do niej pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: piękne imiona nie-polskie 18.06.05, 15:09 mpenzi napisała: > Wg mnie jedno z najpiękniejszych imion to afrykańskie imie Malaika oznacza > anioła. MSZ bardzo ładne! Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: piękne imiona nie-polskie 18.06.05, 22:27 ))))))) bardzo lubię to imię - zetknełam sie z nim ogladając zdjecia Twojej córeczki na forum zobaczcie zbierałam akurat słowa: anioł w różnych językach Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: piękne imiona nie-polskie 18.06.05, 22:24 Dzięki Petruszce przypomniałam sobie: Imram (arabskie?), polski odpowiednik to Emmeram a. Emmeran. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Imram 18.06.05, 22:32 ...wlaśnie poszukałam w słowniku staropolskim, i... spolszczano to imię m.in. na Imran, Imram, Imbram. Super! Skoro w średniowieczu, to dlaczego nie teraz. Włączam na swoją krótką listę ulubionych imion (nie do nadania, bo do nadania kwallifikują sie tylko imiona rodzinne). Chyba w formie Imran, a moze Imbram(?) )) Odpowiedz Link Zgłoś
shani79 Re: piękne imiona nie-polskie 20.06.05, 10:44 Jak bylam w ciazy z pierwsza coreczka koniecznie chcialam dac Shani,ale rodzina zaczela sie wysmiewac i jakos zgodzilam sie na Nicol, teraz mam 2 coreczke, nadal chcialam Shani, nadal sie ze mnie smiali Shani chrzani.Zgodzilam sie na Ines-ale zdenerwowalo mnie ze zaczeli sprawdzac co to za imie po polsku inaczej Agnieszka,zdenerwowalam sie i poszlam zmienic .Treaz coreczka ma dwa imiona Eliza Shani. Postawilam na swoim i jestem dumna Odpowiedz Link Zgłoś
chrenata Re: piękne imiona nie-polskie 21.06.05, 21:26 Mnie od zawsze urzekały stare, chyba rosyjskie imiona- Borys i Olga. Borys kojarzy mie sie z silnym i dobrym człowiekiem a Olga z mądrą, dobrą i elegancką kobietą. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: piękne imiona nie-polskie 28.06.05, 00:32 Moja młodsza córka ma na imię właśnie Shani . To imię afrykańskie ( swahili )znaczące " cudowna ". Podobnie jak Malaika , Shani jest Polką w 50 % . Imię pasuje - Shani jest cudowna . Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: piękne imiona nie-polskie 05.07.05, 14:07 Dodam jeszcze, że bardzo mi się podoba (bodajże) francuskie imię Elodie. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: piękne imiona nie-polskie 06.07.05, 12:50 mnie sie bardzo podobają imiona hiszpańskie np Trynidad - Trini, czy Consuela, Inez. A także skandynawskie: Sol, Berengaria, Imiona męskie nie są już tak atrakcyjne ale może być Olaf, Podobały mi się kiedyś imiona z Sagi o ludziach lodu, ale teraz nawet nie mogę sobie większości przypomnieć, bo czttałam bardzo dawno. Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: piękne imiona nie-polskie 06.07.05, 13:17 No proszę, nie miałam pojęcia, że to imię ma polską wersję... nawet fajnie brzmiącą ale wolę chyba jednak wersję oryginalną... Odpowiedz Link Zgłoś