magdagg2 20.05.05, 10:54 witam!moja kolezanka tak nazwala swojego syna.mi sie to imie nie podoba ale to jej dziecko wiec mi nic do tego.dlatego chcialabym wiedziec jakie sa zdrobnienia do tego imienia bo mi przychodzi tylko gracek - gacek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reynevan_a Re: Gracjan 20.05.05, 13:53 Gracjan to imię bardzo mało męskie, jak na mój gust. Mam nadzieję, że chłopak nie będzie miał nadwagi i trądziku, bo z takim imieniem...... Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: Gracjan 20.05.05, 18:51 Wydaje mi się, że to imię robi się ostatnio coraz bardziej popularne, spotkałam kilku małych Gracjanów, a w starszych pokoleniach nie znam żadnego. Nie lubię tego imienia. Zdrobnienia? Może Gracuś? Janek? (choć jeśli ktoś daje dziecku na imię Gracjan to pewnie nie będzie chciał do niego wołać Janek) A może poprostu Gracjanek? Odpowiedz Link Zgłoś
magdagg2 Re: Gracjan 20.05.05, 22:39 reynevan_a nie rozumiem twojego postu.czy jak ktos ma na imie np. jas czy tomek to znaczy ze nie bedzie mial tradziku i nadwagi???a poza tym ja prosilam o zdrobnienia tego imienia a nie o twoja krytyke bo kazdy nazywa dziecko jak chce i jak mu sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gracjan 14.04.06, 22:07 reynevan_a napisała: > Mam nadzieję, że chłopak nie będzie miał nadwagi i trądziku, bo z takim > imieniem...... Poznałam kiedyś Gracjana, który szczegolnie smukły nie był, ale imię wcale nie tworzyło dysonansu z jego osobą. Może więc nie jest z tym tak źle? Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Gracjan 20.05.05, 20:35 Ostatnio zauwazylam wzrost popularnosci tego imienia i nie mam pojecia czym to jest spowodowane mi sie nie za bardzo podoba a zdrobnienia to Gracek, Gracjanek, Grac, Odpowiedz Link Zgłoś
gracuuja Re: Gracjan 08.11.05, 15:52 a czy awsze trzeba zdradniac imię..?? ja mam na imię Gracja (bez N) i tez dużo osób się mnie pyta jak na mnie wolają zdrobniale... ale na mnie nikt nie wołał zdrobniale... na pieszcztliwe określenia owszeem był czas, ale to wychodzi samo z siebie... ja byłam od zawsze poprostu Gracją. Mama jak chce mnie zdrobinić mówi poprostu Córeczko. I to brzmi fantastycznie a z imienia jestem dumna. owszem opowiada jak czasem jak bylam mala na wszelki wypadek przy starycz babciach w parku nie krzyczała do mnie Gracja tylko właśnie Córciu... bo nie miała ochoty słuchac komentarzy... a co do tego, ze miała nadzieję, ze to imię będzie do mnie pasowało.. no podobno przez chwilę też miała moment zawachania... ja rozumiem o co chodziło w wypowiedzi że trądzik i nadwaga z imieniem Gracjan może trochę sie gryźć... pozdrawiam wszystkie Mamy obecnych i przyszłych Gracjanków Odpowiedz Link Zgłoś
jazza.nova Re: Gracjan 08.06.05, 16:21 No to Cie zaskocze: mam przyjaciela o tym imieniu: jest przepieknym mezczyzna (wyglada jak Saracen )o bardzo oryginalnej urodzie, jest takze bardzo utalentowanym artysta Gracjan to imie krolewskie. Odpowiedz Link Zgłoś
orinoko82 Re: Gracjan 10.06.05, 21:33 a ja właśnie wczoraj jechałam autobusem i jechało kilkoro uczniów liceum... do jednego dziewczyny zwracały się Gracjan ) Powtórzyły to imię parokrotnie i tak sobie wtedy pomyślałam (nie wiedząc, ze jest tym mowa na forum), ze to całkiem fajne imię.. Tylko chyba najbardziej pasuje do nazwiska zakończonego na -ski, np. Gracjan Wojciechowski, Milanowski, Korzycki, Marczewski.. bo do takich jak np. Kozak, Hryniewicz, Pliszka, Wikło czy Sobczak to jakos niezbyt.. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gracjan 07.11.05, 19:04 Sadzac po ostatnich historiach z przyjaciolka juleczki4 i innych watkach, wyglada na to, ze sporo osob rozwaza to imie, ale wcale nie tak wiele decyduje sie na jego nadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaja011 Re: Gracjan 08.11.05, 01:01 W zasadzie wkoło słychać tylko: Dominik, Patryk,Łukasz,Michał, Marcin - nie mówię, że są brzydkie, ale jest całe mnóstwo naprawdę fajnych i wartych szerszego rozpropagowania imion jak chociażby wymieniony tutaj Gracjan. Uważam, że to bardzo ładne męskie imię i gratuluję mamom wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa830 Re: Gracjan 15.11.05, 10:31 Mój synek ma właśnie tak na imię i jest Naszym ukochanym Gracusiem, Gracjankiem )) Odpowiedz Link Zgłoś
roksi23 Re: Gracjan 16.04.06, 11:53 Też jestem mamą Gracjanka,mówimy różnie Gracuś,teściowa-Gracjuszek.Nie spotkałam sie do tej pory z krytyką tego imienia (tylko na tym forum),mnie się podoba i imię pasuje do synka.A wracajac do zapryszczałych grubasów...nie wiem co tu imie ma do tego)) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gracjan 13.09.06, 19:59 gaja011 napisała: > W zasadzie wkoło słychać tylko: Dominik, Patryk,Łukasz,Michał, Marcin - nie > mówię, że są brzydkie, ale jest całe mnóstwo naprawdę fajnych i wartych > szerszego rozpropagowania imion jak chociażby wymieniony tutaj Gracjan. ...albo Zbylut, nieprawdaż? ) Odpowiedz Link Zgłoś
martunia78 Re: Gracjan 14.09.06, 07:44 Ha znam paru Geacjanów w tym jeden mój rocznik, wołaja na niego Gracek, podobało mi się imię na tyle, że konkurowało z Igorem, ale Igora chciałam mieć od zawsze, a potem Gracjan się spopularyzował w moim otoczeniu, niestety.... Odpowiedz Link Zgłoś