dziegielek 28.05.05, 00:21 Jak się zdrabnia imię Matylda-może Mati. Mnie od razu kojarzy się z Matti Hautamekki-tym skoczkiem, i troche to brzmi jak imię dla jakiegos psa- co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cynta Re: Zdrobnienie dla Matyldy 28.05.05, 00:53 My na nasza mowimy po prostu Matysia, czasami Tyldzik, Mati, ja ja przezywam Grubylda a ona o sobie mowi Pilba. Dlugo mowilam na nia Misienia i wtedy ona nazywala sie Nana. To fajne imie, sugeruje sile charakteru i oryginalnosc wg. mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zdrobnienie dla Matyldy 26.11.05, 14:16 Pilba - uwielbiam takie zdrobnienia, w ktorych juz nie mozna rozpoznac zwiazku z imieniem ) Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: Zdrobnienie dla Matyldy 28.05.05, 11:53 Moja ciocia Matylda, urodzona w latach 90 XIX wieku, całe życie była Metą :o) Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Zdrobnienie dla Matyldy 30.05.05, 20:18 A moj maz mowi czasem na Matysie Kocio i w grupie przedszkolnej (w USA) dziewczynka powiedzila do niej (slyszac uprzednio mojego meza) " Don't do it Kocio!" Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Zdrobnienie dla Matyldy 29.06.05, 09:31 no to mala Matylda jest moj "imienniczka"-ja tez funkcjonuje jako Kocio, maz do mnei w ogole inaczej nie mowi... Jak mus ie zdarza po imieniu, to znaczy, ze jest wsciekly Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zdrobnienie dla Matyldy 28.05.05, 11:54 Może być jeszcze Tysia, Tynia (jak dla Otylii). Zupełnie nie kojarzy mi sie z imieniem dla psa Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: Zdrobnienie dla Matyldy 28.05.05, 18:41 Pewien chlopiec pyta swoja mame: - Mamo, jak ja mam do niej mowic do tej naszej Matylduni? O wiem - DUNIA!!! Moja przyjaciolka mowi do swojej Matyldy - Tyla. Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: Zdrobnienie dla Matyldy 30.05.05, 22:13 No proszę, a mnie się wydawało, że tego imienia w ogóle się nie da zdrobnic... ludzka wyobraźnia jest wspaniała Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: Zdrobnienie dla Matyldy 31.05.05, 12:43 Mi się kojarzy z imieniem dla krowy. Zero uroku, jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lucapuka Re: Zdrobnienie dla Matyldy 07.06.05, 00:18 A ja jestem mamą dorosłej Matyldy i za najpiękniejsze w jej imieniu uważam to że nie można go zdrobnić. Moja Matylda też zawsze była z tego zadowolona.... Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: Zdrobnienie dla Matyldy 07.06.05, 10:55 Nie zdrabniam - po prostu Matylda. I to w tym imieniu jest właśnie piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaaga1 Re: Zdrobnienie dla Matyldy 28.06.05, 23:09 Najpierw tez uważałam , że nie bede zdrabniac małej imienia, często mówimy poprostu Matylda. Zdrabniamy także : Matyldzia, Matylka, Tylda, Matyldziak ) Dla mnie to piekne imie ale zdaje sobie sprawę , że może sie nie podobać. Odpowiedz Link Zgłoś
gaja011 Re: Zdrobnienie dla Matyldy 26.11.05, 16:25 Miałam w pracy znajomą Matyldę, wszyscy mówili do niej Tylda. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Matusia 06.01.06, 11:27 chyba tylko Matuś, Matusia przychodzi mi do głowy, ale to chyba takie bardzo intymne zdrobniene... dla najbliższych Odpowiedz Link Zgłoś
wuthering.heights Re: Matusia 10.01.06, 11:59 Matylda to bardzo ładne imię, a wszystkie Matysie itp brzmią okropnie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaaga1 Re: Matusia 10.01.06, 12:59 Mnie tez sie nie podoba ani Mati , ani Matusia czy Matysia ... Nasz Matyldziak ostatnio zacząl mówic coraz więcej i mówi, że ona jest Tylda (tak mówia na nią panie w żobku... no rzecz gustu) albo Matyda ) pozdrawiam p.s. Każde imie da sie chyba zdrobnić a rodzice dla dziecka zawsze znajdą cos pieszczotliwego. Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: Matusia 10.01.06, 13:00 Matylda - Matyldzia, Mati, Matusia, Matynia, Tyldzia. Zawsze cos serce rodzicom podpowie Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Matysia 01.07.06, 17:09 Matysia brzmi ślicznie W ogóle bardzo ładnie imię, teraz troszkę żałuję, że nie wpadłam na nie przed urodzeniem się Darii A tak poza tym to kojarzy mi się z Matyldą z 'Leona Zawodowca' Lubię i film, i odtwórców głownych ról Odpowiedz Link Zgłoś
flo_mama Re: Zdrobnienie dla Matyldy 04.07.06, 13:55 Witaj, ja nosze to imie od 31 lat i oto jak byzlo zdrabniane - Tilka, Tili, Mada, Mati, Madulka. Moja corka ma na imie Florentynka -ta to ma dopiero zdrobnien. Pozdrawiam Mati Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Zdrobnienie dla Matyldy 04.07.06, 18:00 Matylda to Matylda, ew. Matyldzia. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Zdrobnienie dla Matyldy 12.07.06, 09:57 Poniewaz mam siostrzenice Matylde i na razie jest bardzo malutka, wiec nagle zdrobnien tego imienia odkrylam naprawde sporo. Ale i tak najczesciej osoby np. spoza rodziny, mowia Matyldusia, stad juz krok do Dusi. Jednak pelne imie Matylda, takze sie pojawia. A jak najblizsza rodzina zdrabnia to imie: Matyla, Matysia, Matylducha, Matylduchna, Matyldka, Matyldunia, Matynia, Malinia (to moj wlasny twor i czesto tak mowie do malej, uzywam tez imienia Malina). Pelna forma imienia Matylda i zdrobnienie Matyldusia, pasuja do malej jak ulal. Matyldusia wprowadzila moja mama, non stop tak nazywajac dziecko, ale od pewnego czasu, uzywa imienia bez zdrobnien, tym samym pewnie zaakceptowala je do konca. Jak na razie nie zaobserwowalismy, zeby imie wzbudzalo negatywne emocje, badz efekty zdumienia, typu "co to za imie?". Tylko jedna ciocia otwarcie przyznala, ze jej sie to imie nie podoba, ale miala skojarzenia z jakas starsza kobieta imieniem Matylda. Z zabawnych historyjek, siostra poszla do apteki zrealizowac recepte dla malej i pani farmaceutka, chyba nie znala tego imienia, bo z Matyldy powstala nagle Magdalena ) Odpowiedz Link Zgłoś
kajoa Re: Zdrobnienie dla Matyldy 04.09.06, 11:47 Witam. Moja dwuletnia Matylda funkcjonuje jako Matysia lub Tysia. No a wcześniej była Buba ale tak ją nazwał starszy brat, ze względu na tuszę Odpowiedz Link Zgłoś
lenkao Re: Zdrobnienie dla Matyldy 17.09.06, 11:23 My na nasza Matyldke mowimy Matysia,Matylka,Matunia,Tyldka,Tylka,Tyldunia. Ona jednak zdecydowanie bardziej woli nazywac siebie Siusia,od Kluski,ktora byla przez dlugi czas z racji wygladu Odpowiedz Link Zgłoś
000mazur Re: Zdrobnienie dla Matyldy 03.10.06, 12:11 Mój dziadek mówił do mojej Babci, swojej żony, zdrobniale Tila, albo Otylia Odpowiedz Link Zgłoś