ajlii 30.05.05, 23:48 Pomożecie mi wymyśleć imie dla trzeciej dziewczynki? Imię dowolne - nie musi być polskie byle było ładne Nie chciałabym wszczynać dyskusji o imionach "ludzkich" nadawanych zwierzakam - ale takie własnie noszą moje ukochane szczurki Julia - wymyślił mój mąż - na cześć Juliusza Cezara (ach, ta miłość do historii). Nel otrzymała takie imię - bo jest taka słodka... taka mała Nel po poprostu... Mamy jeszcze Miszę i Griszę - to tej piosenki "Miszka i Griszka, niedźwiadki małe dwa" Planujemy wziąć trzecią dziewczynkę, i już myślę nad imieniem... może Iszta...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donata17 Re: Julia, Nel i... trzecia dziewczynka :) 31.05.05, 11:03 Szczurki...???? Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Julia, Nel i... trzecia dziewczynka :) 31.05.05, 12:45 A dzieci nie macie?? Boszszszsz..... Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Julia, Nel i... trzecia dziewczynka :) 31.05.05, 13:29 Tez mi cos takiego przyszlo na mysl w odpowiedzi.... moze jest jakies forum o imionach dla zwierzat.... Julie sama mam (nie szczurka, corke) i juz sie boje ze moze imie ktores z moich innych corek wymyslicie dla nastepnej szczurzycy, auc!!!! Juz wam nie bede tlumaczyc co ja ze szczurkami robie zazwyczaj....:o)) Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: Julia, Nel i... trzecia dziewczynka :) 31.05.05, 14:20 cynta napisała: > i juz sie boje > ze moze imie ktores z moich innych corek wymyslicie dla nastepnej szczurzycy, > na to chyba nie masz wpływu szkoda że nie potrafisz się cieszyć, że imię które nadałaś swojej córce podoba się też innym... Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Julia, Nel i... trzecia dziewczynka :) 31.05.05, 15:26 W porzadku, fajnie, ze ci sie podoba to imie, ale dac je szczorowi? No, chyba, ze traktujesz te szczury jak wlasne dzieci.... to juz inna sprawa. Osobiscie jestem bardzo przeciwna nadawaniu imion ludzkich zwierzetom. A w dodatku szczurom. Przepraszam, jesli obraze cie, ale ja nie cierpie tych zwierzat. Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: Julia, Nel i... trzecia dziewczynka :) 31.05.05, 15:49 Moje zwierzaki nazywam imionami, które mi się podobają - bez względu na znaczenie. Mam psa Kazana - co oznacza wulkan i sukę Lunulę (symbol lunearny, pogański). Imię Julia zostało wybrane ze względu na chwilowe zauroczenie "Wojną Galijską" Juliusza Cezara, bez kontekstu "ludzkiego" (miała być Aki), podobnie jak później Wiktoria - po prostu nie zwracam uwagi na takie rzeczy jak rozdział imion "ludzkich" i "nie-ludzkich". Obecnie szukam trzeciego imienia - jak dla mnie może być jakieś nieużywane w Polsce, może być nawet mitologiczne czy istniejące tylko w literaturze - ma mieć tylko ładne brzmienie. Sama noszę imię, które spotkałam już u kilku psiaków - i wcale mnie to nie raziło. Raz spytałam panię, dlaczego tak nazwała swoją sunię - jak opowiedziała mi jak wybierała imię dla niej to uśmiałam się do łez. A to chyba wynika z tego że mam trochę dystansu do siebie i nie traktuję wszystkiego śmiertelnie poważnie Mój syn będzie miał imię jak cukierki (Mieszko) I nigdy przecież nie masz pewności, że imię które nadasz dziecku nie zostanie wkrótce wykorzystane do nazwania nowej marki np. prezerwatyw albo w innym języku oznacza coś...hmmm... niezbyt przyjemnego - jedno z bardzo popularnych w Polsce imion w krajach arabskich oznacza nierządnicę ps. a szczurki rzeczywiście kocham i traktuję jak członków rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Julia, Nel i... trzecia dziewczynka :) 01.06.05, 04:34 Nie ma sie co najezac, znajomy ma maszyne do mycia basenu o imieniu Matylda wiec wszystko moze przejsc. Ja mam troszke ironiczne podejscie do ludzi ktorzy zwierzatkami zastepuja dzieci, ale przeciez na tym wlasnie polega tolerancja ze nie wszyscy sa tacy jak my sami. A do szczurkow nie moglabym sie przywiazac bo te mi znane wszystkie byly biale, takie same i wogole nie za dlugo byly... Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: Julia, Nel i... trzecia dziewczynka :) 01.06.05, 11:37 ale ja nie zastępuję zwierzątkami dzieci dzieci to dzieci, z szczurki to szczurki - fakt, bardzo je kocham, ale na spacer wychodzą na ramieniu a nie w wózeczku... )) Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Julia, Nel i... trzecia dziewczynka :) 31.05.05, 15:37 Szczury mają to do siebie, że przy nazywaniu ich można puścić wodze fantazji i obdarzyć je imionami, których w życiu nie udałoby Ci się nadać w przypadku dzieci, więc skorzystaj z tego Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: Julia, Nel i... trzecia dziewczynka :) 31.05.05, 15:45 Szczura to można nazwać Łatek czy Psotek... Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: Julia, Nel i... trzecia dziewczynka :) 31.05.05, 15:53 no właśnie!!! i dlatego szukam ładnego imienia - pisałyśmy już w wątku o pieknych imionach, których nie można dzieciom w Polsce i imionach istniejących tylko w literaturze. Właśnie przygotowuję spis imion występujacych w mitologii celtyckiej, walijskiej i iryjskiej. I heh... liczyłam na pomoc - nawet "wymyślenie" ładnie brzmiącego słowa, które może stać się imieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Julia, Nel i... trzecia dziewczynka :) 31.05.05, 16:51 ...w takim razie proponuję Eufemię - Ofkę. Jak dla szczurzycy idealne, bardzo to imię lubię, ale nie wiem, czy sie kiedyś odważę je nadać. Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: Julia, Nel i... trzecia dziewczynka :) 31.05.05, 17:02 )))))) podoba mi się... ))))) ładnie brzmi i ma dwu-sylabowy skrót )) Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Julia, Nel i... trzecia dziewczynka :) 31.05.05, 17:25 No dobrze, to moze ja podam propozycje imienia, ktorego nienawidze, ale moze komus sie bardzo podoba. I naprwde nie jestem tu wcale zlosliwa. Co powiesz na Patrycje - w skrocie Patka, Pati, Pat? P.S. Naprwde bardzo, ale to bardzo podziwiam Cie za odwage symbiozy ze szczurami. Ot, ja tylko taka baba jestem, ktora panicznie boi sie i ma straszliwy uraz do tych zwierzat. Mialam z nimi niestety kiedys do czynienia. To tak gwoli wyjasnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Co Wam szczurki przeszkadzają? 01.06.05, 00:54 W koncu forum ma nazwe"Wszystko o imionach"(wymyślona przez penelinę,zresztą) Ja mam dla Was propozycje:Anastazja,Eulalia,Gryzelda,Nikoletta,Fiona,Ingrida,Teodozja,Harriet)) Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Co Wam szczurki przeszkadzają? 01.06.05, 04:28 No, Gryzelda to faktycznie pasuje do szczurka :o) Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: Co Wam szczurki przeszkadzają? 01.06.05, 11:39 Ingrida - zawsze mnie to zastanawiało w kalendarzu jest Ingrid, a przecież polskie imiona "powinny" mieć końcówkę "-a". A Ingrida brzmi bardzo ładnie, nawet chyba lepiej niż Ingrid... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Co Wam szczurki przeszkadzają? 02.06.05, 20:18 ajlii napisała: A Ingrida brzmi bardzo ładnie, nawe > t chyba lepiej niż Ingrid... Polską wersją jest Ingryda Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
polichymnia Re: Co Wam szczurki przeszkadzają? 21.06.05, 18:54 Miałam w klasie koleżankę o imieniu Ingryda.Pisane raz tak a raz Ingrida.Myślę,że ona sama nie bardzo wiedziała,jak się to pisze,bo podpisywała sie różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: Julia, Nel i... trzecia dziewczynka :) 01.06.05, 11:37 Patrycję ma już nasz weterynarz (oczywiście szczurcię )) Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Padme :) 21.06.05, 15:55 No i sie pojawiła trzecia panienka... ale tylko na odratowanie i szukamy nowego domku... tymczasowo otrzymała imię Padme kto wie skąd sie wzieło...? Odpowiedz Link Zgłoś
olvi Re: Julia, Nel i... trzecia dziewczynka :) 21.06.05, 21:20 Hej! Mialam kiedys szczurki - ale to byly inteligentne bestie! Szczurek nazywal sie Aleksander (jak w bajce o pszczolce Mai) a szczurzyca Dimma (po szwedzku - "Mgla"). Odpowiedz Link Zgłoś