m_katarzynka 21.06.05, 16:03 Witam! Tak własnie się zastanawiam nad imieniem dla małego bobasa ktory na razie ma 5 centymetrów, ale imię już chciałby (-ałaby) mieć. Mam synka Stefana Marcina. O dziewczynce myślałam, żeby dac - Helena Maria. Co o tym sądzicie? A gdyby tak znowu był chłopak? No to już nie mam pomysłu! Ratujcie! Chciałabym żeby też na drugie miał Marcin - bo to po tatusiu. Tylko co na pierwsze, żeby ładnie brzmiało i żeby było "z tej samej paczki" co Stefcio... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczekuszka Re: Stefan Marcin, Helena Maria 21.06.05, 16:28 Imie braciszka musi pasowac do Stefana, swoja droga fajne imie Witold Marcin Radosław Marcin Jan Marcin Aleksander Marcin Tomasz Marcin Adam Marcin Kajetan Marcin Ignacy Marcin Bolesław Marcin Dla dziewczynki bardzo ladny wybor Odpowiedz Link Zgłoś
amelia83 Re: Stefan Marcin, Helena Maria 21.06.05, 16:50 antoni marcin jan marcin fryderyk marcin Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Stefan Marcin, Helena Maria 21.06.05, 18:29 Może: Władysław Marcin Wincenty Marcin Tadeusz Marcin Eugeniusz Marcin Zbigniew Marcin Zygmunt Marcin Julian Marcin Olgierd Marcin ...ale najlepiej moim zdaniem pasują (również do Stefana): Roch Marcin Kazimierz Marcin Lech Marcin Henryk Marcin Leon Marcin Co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Stefan Marcin, Helena Maria 21.06.05, 18:35 Jestem ze Rochem Marcinem! Lech tez pasuje. Nawet Julian. Reszta troche sie gryzie. Maria Helena - fajnie. Nie przepadam wlasciwie za Helena, ale w zestawie juz lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
polichymnia Re: Stefan Marcin, Helena Maria 21.06.05, 18:48 A może Andrzej M. albo Józef M.? Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Stefan Marcin, Helena Maria 22.06.05, 10:36 Najlepsze połączenie to Jan Marcin. Jak Jan Marcin Szancer Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Stefan Marcin, Helena Maria 22.06.05, 10:46 Fakt: Jan Marcin tez ladnie. Jakos jednosylabowe pasuja mi najbardziej do Marcina. Odpowiedz Link Zgłoś
m_katarzynka Re: Stefan Marcin, Helena Maria 22.06.05, 12:26 Jan Marcin bardzo ładnie, tylko niestety pewnie nie byłby jedynym Janem w okolicy Tadeusz też mi się ogromnie podoba ale niestety odpada z powodu nazwiska, taki pech Co do Rocha to Dziadek będzie zachwycony jak mu powiem, bo on to już dawno wymyślił tylko jakoś nie może nas przekonać Hmmm nadal nie jestem przekonana ... Józef też fajnie ale jak zdrabniać to imię? Ziutek? Brrr... Może Andrzej lub Jędrzej... A przy okazji może macie pomysł jak mówić na małego Andrzejka? Chyba też nie ma zbyt wielu zdrobnień... Szkoda że nie może być dwóch Stefanów. To imię mi się straasznie podoba Dziękuję za rady Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Jozef 22.06.05, 12:31 Mozliwym zdrobnieniem od Jozefa jest Joszko (odyskotowany wlasnie w dwoch innych watkach). No Szczepana dac chyba nie wypada przy bracie Stefanie. Ja zas uwielbiam wegierska wersje Istwan tylko ze to nistety nie na polskie warunki. Andrzej Marcin? - moze byc. Ale daleko mu do Rocha, moim zdaniem . Popieram dziadka . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Stefan Marcin, Helena Maria 22.06.05, 13:21 m_katarzynka napisała: > Co do Rocha to Dziadek będzie zachwycony jak mu powiem, bo on to już dawno > wymyślił tylko jakoś nie może nas przekonać > Hmmm nadal nie jestem przekonana ... Roch to pierwsze imię, które mi sie do Stefana nasunęło, IMO idealne. A czemu nie jestescie przekonani? > Józef też fajnie ale jak zdrabniać to imię? Ziutek? Brrr... Oprócz Józia, Józinka, Joszka (staropolskie zdrobnienie), Ożep (również staropolskie zdrobnienie, zaznaczam, ze nie jestem do niego przekonana); poszukam jeszcze innych po powrocie do domu. Nasi antenaci wykazywali sie w stosunku do tego imienia dużą pomysłowością, bo też i było ono bardzo popularne. Doradzałabym jednak raczej mimo wszystko Rocha > Może Andrzej lub Jędrzej... > A przy okazji może macie pomysł jak mówić na małego Andrzejka? Chyba też nie ma > zbyt wielu zdrobnień... Z tych doradzałabym Jędrusia, choć to oczywiście to samo imię. O zdrabnianiu Andrzeja był <a href="forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=12924&w=22508587&v=2&s=0" oddzielny wątek</a>. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Stefan Marcin, Helena Maria 22.06.05, 14:03 Ja bym stawiala na Józefa-Józinka. Przeczytaj sobie "Język Trolli" Musierowicz i zakochasz sie w tym imieniu zupelnie! Drugi moj typ to Zygmunt. Odpowiedz Link Zgłoś
m_katarzynka Tymon 14.07.05, 12:13 Witam! Ja znowu z tym samym... Ponieważ do porodu jeszcze sporo decyzja żadna nie zapadła póki co... ale mam za to nowy typ (jakoś tak mi się zdaje że to jednak znowu chłop). Co byście powiedziały na Tymona? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tymon 14.07.05, 12:23 Jak najbardziej ale nie proponowałyśmy, bo to z innej bajki, niż Stefan. W tym przypadku Tymoteusz byłby IMO lepszy, jeśli chodzi o zestawienie... Odpowiedz Link Zgłoś
m_katarzynka Re: Tymon 14.07.05, 12:32 Mi się wydaje, że mimo iż są każde z innej beczki to jakoś tak podobnie troszkę brzmią: stefan i tymon? Stefanek i Tymianek Jka myślicie? Tymoteusz jakoś mi się mniej podoba... Raczej nie lubię imion zakończonych na -usz, nie wiem czemu. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Tymon 14.07.05, 13:15 Jestem jak najbardziej za Tymonem: brzmi swietnie i nie mialabym obiekcji do zestawu ze Stefanem. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Tymon 14.07.05, 15:12 Ja też jestem za Tymonem. Wolę go zdecydowanie od Tymoteusza. Odpowiedz Link Zgłoś
nata76 Re: Stefan Marcin, Helena Maria 15.07.05, 10:59 Stefanek,Stefcio.........piekne!!!!Józinek,Roszek również!!! A może nie Lech,a Leszek? Też ladne,prawda??? JA tam lubie najbardziej Stefanka! Jak będziemy mieli jeszcze jakąś córę, to bedzie Stefcia!!!!!!! Acha,jeszcze jest fajny Jeżyk. Gaudencjo,czy jest włoski odpowiednik Jeżego??? pozdrawiam,nata Odpowiedz Link Zgłoś
m_katarzynka Re: Stefan Marcin, Helena Maria 16.07.05, 16:43 Mi tez Stefcio baaardzo się podoba... tylko że już mam jednego Dla drugiego (o ile to będzie synek - w czwartek może będzie wiadomo) podoba mi się Tymon. pozostaje przekonać męża, który upiera się, że to zbyt oryginalne i mało spotykane imię... nie chce mi wierzyć, że rodzi się więcej Tymonów niż Stefanów no ale będę twarda... nie dam się naciagnąc na Jaśka kolejnego w okolicy Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Stefan Marcin, Helena Maria 16.07.05, 23:32 Kolejnemu Jaśkowi stanowcze nie! A mąż widział tę stronę? www.gorny.najlepsze.pl/imiona/ Odpowiedz Link Zgłoś
portalegre Re: Stefan Marcin, Helena Maria 17.07.05, 15:02 Potwierdzam, że Tymnon jest coraz częściej nadawany Oczywiscie bez przesady, do popularnosci mu daleeeeko. Moje 2 kolezanki tak nazwaly synkow. Moim zdanie Stefek i Tymek bardzo ladnie sie komponują. Odpowiedz Link Zgłoś