Dodaj do ulubionych

Eliasz i Sara

22.06.05, 20:20
Mamy fazę na te imiona, w wersji oryginalnej będą Elias i Sara(h). Ciekawa
jestem, jak osoby zainteresowane imionami odbierają te, dość chyba rzadkie w
Polsce. pozdrawiam serdecznie!
Obserwuj wątek
    • 12eb Re: Eliasz i Sara 22.06.05, 20:28
      a czemu po angielsku, spolszczone ładniej brzmią dla mnie fajne bo inne, ciekawe
      naprawde fajnie miec imię nie w standardowe czy modne
      pozdrawiam Elwira
      • agamaks Re: Eliasz i Sara 22.06.05, 20:38
        Nie, spoko, nie mam odpału na angielskie formy, żeby było zagramanicznie do
        kwadratu, tylko to efekt mieszanego związku i mieszkania poza Polską. pozdrówki!
    • theodorka Re: Eliasz i Sara 22.06.05, 20:33
      Sary znam chyba ze dwie. Żadnej za bardzo nie lubię wink. Imię zresztą też mnie
      nie zachwyca.

Zaś Eliasz podoba mi się baaardzo, bardzo smile
      • marlena54 Re: Eliasz i Sara 22.06.05, 22:48
        Uważam że oba te imiona są bardzo ładne!
    • marylennox Re: Eliasz i Sara 22.06.05, 21:02
      Piękne i jedno i drugie smile Sarę znam jedną - to bardzo sympatyczna i subtelna
      dziewczyna wink
    • borowinka Re: Eliasz i Sara 22.06.05, 21:44
      fajne
      Sama znam Sare i Eliaszka( nie rodzeństwo)

Pozdrawiam
    • awionetka2005 Re: Eliasz i Sara 22.06.05, 22:08
      Bardzo fajna konfiguracja, ale więcej uroku dodaje imię dla chłopca.
      Zdecydowanie polska wersja jest dużo ładniejszasmile
    • tawananna Re: Eliasz i Sara 22.06.05, 23:18
      Ładne imiona, choć polska wersja i tak ładniejszawink. A myślałaś nad Sarą
      bez "h"? Z tego, co się orientuję, to jest rzadsza od Sarah, ale nadawana w
      krajach anglojęzycznych; zresztą tam wszyscy są przyzwyczajeni do różnych
      pisowni, a brak "h" może być oznaką oryginalnoścismile.
    • gaudencja Re: Eliasz i Sara 23.06.05, 11:02
      Sara się teraz popularyzuje w Polsce, nie będzie już takie bardzo rzadkie. Mam
      przemożne wrażenie, że tutaj nowa fala nadawalności Sary to osoby, które są
      amatorkami Dżesik i Kewinów, wiec mocno uważałabym z tym imieniem. Natomiast
      Elias(z) bardzo pięknie, zawsze mi się to imię podobało! smile
      • abiela Re: Eliasz i Sara 23.06.05, 13:45
        Mnie rowniez Eliasz podoba sie bardziej od Sary. Wersja angielska Eliasza tez
        super!
    • gunka2 Re: Eliasz i Sara 23.06.05, 14:17
      Fajne imiona. Tez wole Eliasza ale oba dosc lubie.
    • agamaks Re: Eliasz i Sara 23.06.05, 16:05
      Dziewczyny, dzięki serdeczne za odpowiedzi.
      Trochę przeraża mnie Sara jako "kuzynka" Nicole Vanessy i Olivera Kevina wink,
      natomiast w Niemczech i Hiszpanii (to jest nasz krąg kulturowy, a nie kraje
      anglojęzyczne) Sara jest taką bardziej Zosią, czyli imieniem, które kiedyś
      było, potem znikło, a potem powróciło. Co do h na na końcu - to tylko
      wymieniłam pisownie (h podkreśla długie a, a samo jest nieme). Natomiast muszę
      przyznać, że nie spodziewałam się, że ktoś w ogóle przyklaśnie Eliaszowi.
      Bardzo, bardzo miłe zaskoczenie smile))). pozdrawiam fanki imion!
      • gaudencja Re: Eliasz i Sara 24.06.05, 00:09
        agamaks napisała:

> Dziewczyny, dzięki serdeczne za odpowiedzi.
        > Trochę przeraża mnie Sara jako "kuzynka" Nicole Vanessy i Olivera Kevina wink,
        > natomiast w Niemczech i Hiszpanii (to jest nasz krąg kulturowy, a nie kraje
        > anglojęzyczne) Sara jest taką bardziej Zosią, czyli imieniem, które kiedyś
        > było, potem znikło, a potem powróciło.

Z pewnością tak jest, niemniej na forum mieliśmy juz np. relacje o tym, jak
        udalo się sklonić mamę o humorystycznym nazwisku, amatorkę Vanessy, do zamiany
        Vanessy na Sarę, a także wiele innych sygnałów, które wyglądają podobnie. To
        zalezy od siły Waszej fazy na Sarę oczywiście, ale sama mocno bym się
        zastanowiła przed wpisywaniem się w taką modę, nawet jeśli mieszkacie w kraju,
        w którym to imię ma zupenie inną konotację. Trzymaj się! smile
        • saraanna Re: Eliasz i Sara 24.06.05, 23:16
          Gaudencjo troche mnie dziwi to porownywanie pieknego biblijnego imienia
          jakim jest Sara do imion typu Dzesika czy Vanessa.A wysuwanie wnioskow na
          podstawie jednej mamy ktora zamiast dac na imie Vanessa dala Sara jest
          dla mnie niezrozumiale.Moze podasz wiecej statystyk na ten temat bo bardzo
          mnie zdziwilas a moze masz sama wiecej doswiadczen z mamami Dzesik czy Kewinow.
          Na Zachodzie Sara jest imieniem z tradycjami troche staromodnym w tym sie
          zgadzam z Agamaks, a w Polsce ,no coz co druga suczka nazywa sie Sara -co mi
          zreszta specjalnie nie przeszkadza -sama mialam psa Macka i kota Filipa (mam
          nadzieje ze mamy Mackow i Filipow sie nie obraza),nie przeszkadza mi rowniez ze
          jakas mama Kewina da coreczce na imie Sara(osobiscie znam mame ktora ma synka
          Jasia i coreczke Nikole-imiona z dwoch roznych swiatow tak jak Kewin i
          Sara).Dlatego zdziwilo mnie to co napisalas .Chcialabym poznac te zrodla na
          ktorych opierasz swoje obserwacje wylaczajac ta jedna mame oczywiscie.

Mama Sary Anny - ktorej nie podobaja sie imiona typu Kewin czy Dzesika ,ale
          rowniez nie przepadam za imionami typu Ignacy czy Marianna -
          mam nadzieje ze nie uraze mam dzieci o tych imionach bo kazdy ma prawo do
          wlasnego gustu.

• gaudencja Re: Eliasz i Sara 24.06.05, 23:42
            saraanna napisała:

A wysuwanie wnioskow na
            > podstawie jednej mamy ktora zamiast dac na imie Vanessa dala Sara jest
            > dla mnie niezrozumiale.Moze podasz wiecej statystyk na ten temat bo bardzo
            > mnie zdziwilas a moze masz sama wiecej doswiadczen z mamami Dzesik czy
            Kewinow.

Statystyk nie mam, bo i nie mogę mieć, ale tak sobie patrzę i obserwuję,
            głównie na forach, i przypadek tej mamy nie jest jednostkowy. Tzn. bardzo
            często Sara występuje w tego rodzaju seriach; mówię o popularnosci Sary z
            ostatnich kilku lat.
          • agamaks Re: Eliasz i Sara 26.06.05, 21:02
            Mamo córeczki o ślicznym imieniu wink,
            może po prostu ludzie nie kojarzą juz powszechnie etymologii tego imienia, a że
            w Polsce było to jednak chyba imię kojarzone jedynie z Żydami, potem już z
            wiadomych względów nie nadawane, to teraz brzmi dostatecznie amerykańsko i
            filmowo, żeby spodobać się miłośnikom Vanessy. Przerażająca interpretacja
            (jeśli prawdziwa!), ale wydaje mi się logiczna. Chociaż jak zrobiłam małe
            ankiety także w realu, czyli w swoim środowisku, to nikt szczęśliwie nie
            podsunął mi "a może jednak Vanessa" wink)). I opinie były - tak jak na forum -
            pozytywne.
            • gaudencja Re: Eliasz i Sara 26.06.05, 21:26
              agamaks napisała:

> Mamo córeczki o ślicznym imieniu wink,
              > może po prostu ludzie nie kojarzą juz powszechnie etymologii tego imienia, a
              że
              >
              > w Polsce było to jednak chyba imię kojarzone jedynie z Żydami, potem już z
              > wiadomych względów nie nadawane, to teraz brzmi dostatecznie amerykańsko i
              > filmowo, żeby spodobać się miłośnikom Vanessy. Przerażająca interpretacja
              > (jeśli prawdziwa!), ale wydaje mi się logiczna.

Odnoszę dokładnie takie samo wrażenie.

Chociaż jak zrobiłam małe
              > ankiety także w realu, czyli w swoim środowisku, to nikt szczęśliwie nie
              > podsunął mi "a może jednak Vanessa" wink)).

To jest zjawisko stosunkowo świeże, więc może jeszcze uchodzić uwadze. Sara po
              raz pierwszy przekroczyla magiczną barierę tysiąca nadań rocznie w 1999 roku i
              za słabo orientuję się w kulturze masowej, zeby próbowac to jakoś umiejscowić;
              niemniej od jakiegoś czasu miewam w rękach pisemka kolorowe i widuję tam
              regularnie niejaką Sarah Jessicę Parker - z tym wiążę dużą cześć aktualnych
              nadań Sary. A Polska jest dość podatna na mody medialne, co widać, jeśli wziąć
              pod rozwagę obecną popularność Klaudii, Oliwii, Nikoli i paru jeszcze innych
              imion; nawet moda na takie imię z tradycjami w Polsce, jak Wiktoria, MSZ w
              dużej części jest spowodowana zjawiskami typu Victoria Beckham.
              • lilith76 Re: Eliasz i Sara 27.06.05, 01:14
                kilka lat temu straszył w polskich kinach film "Sara" z Lindą i Włodarczykówną - może to na fali fascynacji tym dziełem?
      • tawananna Re: Eliasz i Sara 26.06.05, 21:15
        > Co do h na na końcu - to tylko
        > wymieniłam pisownie (h podkreśla długie a, a samo jest nieme).

Wiem, wiem, miałam na myśli pisownię. W Polsce Sarah nie funkcjonuje w ogóle,
        za granicą funkcjonuje często i Sarah, i Sara. Np. w USA w ubiegłym roku Sarah
        uplasowała się na 12 miejscu, a Sara - na 68 (a wcześniej była popularniejsza,
        osiągając nawet 26 miejsce) - czyli Sara jest nadawana W języku hiszpańskim
        funkcjonuje głównie Sara, nie Sarah. Itd. Poza tym wersja bez "h" po prostu
        bardziej mi się podoba, a w języku polskim w przeciwieństwie do Sarah nie
        przysparza problemów (w wypadku Sarah nie wiadomo, czy nie odmieniać imienia -
        co wygląda, a zwłaszcza brzmi, trochę dziwnie - czy może jednak odmieniać, co z
        kolei prowadzi do niejasności - z jakim imieniem mamy do czynienia).

Pozdrowienia!

Tawi

P.S. Mnie się Sara nieodparcie kojarzy z "Małą księżniczką"smile.
    • anka241 Re: Eliasz i Sara 26.07.05, 12:20
      Sara piękne imię.Jeżeli w przyszłości będę miała drugo córeczkę napewno
      znajdzie się ono w gronie faworytów.Pozdrawiam
    • gaudencja Re: Eliasz i Sara 23.12.05, 10:51
      agamaks zniknęła jakoś z forum gazety, a jestem bardzo ciekawa, co w końcu
      postanowiła z imionami!
      • abiela Re: Eliasz i Sara 22.05.06, 20:48
        gaudencja napisała:

> agamaks zniknęła jakoś z forum gazety, a jestem bardzo ciekawa, co w końcu
        > postanowiła z imionami!
        >

Faktycznie, nic nie wiadomosad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.